Skupaj za našo obalo: To je uspešna čistilna akcija in zgodba o sodelovanju

Svetovni dan oceanov, ki vsako leto poteka 8. junija, v ospredje postavlja pomen oceanov za planet in pomen njihovega varovanja ter ohranjanja za boljšo prihodnost vseh nas. Že tretje leto zapored na ta dan na slovenski obali, od Kopra do Izole, poteka naravovarstvena čistilna akcija Skupaj za našo obalo, ki sta jo zasnovala Rio Mare v sodelovanju z WWF in koprsko društvo Naredi nekaj za naravo z ostalimi podporniki. Potapljačem, suparjem, družinam in otrokom na kopnem sem se v letošnji čistilni akciji pridružila tudi sama. Ker je bilo vzdušje in sporočilo akcije odlično, ga želim deliti tudi s teboj.

Uspeh čistilne akcije Skupaj za našo obalo

Čistrilna akcija Rio Mare NNN WWF Skupaj za našo obalo nika veger beautyfull blog stories _DSF6428
Čistilna akcija je miganje, druženje, grajenje vrednot in polnjenje z občutki, da si za naravo naredil nekaj dobrega.

‘’Koliko smeti ste pobrali?’’ To je bilo najpogostejše vprašanje prijateljev, ko sem jim navdušeno pripovedovala o čistilni akciji Skupaj za našo obalo. Izplen v tonah bi bil za njih seveda senzacionalno zanimiv. A tisti, ki nam je za okolje mar, se pravzaprav veselimo dveh reči:

  • Odgovora malo. Vseeno smo pobrali ogromno cigaretnih ogorkov, palčk sladolednih lučk, lončkov za kavo, plastenk … iz morja pa so potapljači izvlekli tudi stara vrata in kolo. Pod vodno gladino so se namreč spustili potapljači iz Slovenije in tujine, saj se organizatorji zavedajo, da je skoraj dve tretjini odpadkov očem na kopnem nevidno.
  • Druženja z istomislečimi in postavljanja zgleda. To mi je pri akciji Skupaj za našo obalo tudi najbolj všeč, vključenost družin in otrok. Prav to zavedanje,  da se ozaveščanje o skrbi za okolje začne v primarnem okolju – doma, v krogu družine. Tudi sama sem na čistilno akcijo peljala Amaljo in njene prijateljice. Niso se pritoževale!

Zavzetost Rio Mare za čiste oceane

Čistrilna akcija Rio Mare NNN WWF Skupaj za našo obalo nika veger beautyfull blog stories _DSF5771
Rio Mare nadaljuje svojo trajnostno zavezo s podporo takim akcijam in dejstvom, da v tem trenutku že več kot 93,7 % njihove tunine izvira iz trajnostnih virov, ob upoštevanju smernic certifikata MSC ali FIP.

Poleg udejstvovanja na globalni ravni Rio Mare svojo zavzetost za zaščito oceanskega okolja in trajnostno upravljanje z ribjimi viri izkazuje z raznolikimi aktivnostmi in akcijami. Sanja Markočič, predstavnica blagovne znamke Rio Mare, dodaja: »Čistilna naravovarstvena akcija Skupaj za našo obalo vsako leto raste in združuje čedalje več ozaveščenih in srčnih posameznikov. Prihajajoče generacije še toliko bolj potrebujejo usklajeno delovanje vseh nas in začeti je treba pri nas samih. Morda s preprostimi prehranskimi izbirami, ki so rezultat trajnostnega ribolova in v skladu s tem nosijo oznako MSC (Marine Stewardship Council), FIP (Fishery Improvement Projects) ali Ulovljeno na trnek. Le z združenimi močmi bomo lahko zagotovili čistejše in bolj zdravo morje, okolje ter s tem tudi boljšo prihodnost za vse.«

Skupaj lahko dosežemo več

Čistrilna akcija Rio Mare NNN WWF Skupaj za našo obalo nika veger beautyfull blog stories _DSF6567
Pri čiščenju morja sodelujejo tudi potapljači, saj je skoraj dve tretjini odpadkov očem na kopnem nevidno.

Svetovni dan oceanov je pomemben opomnik, da je skrb za naše okolje odgovornost vseh nas. Čistilna akcija Skupaj za našo obalo je odličen primer, kako lahko združeni dosežemo pomembne spremembe.

Miha Vivoda, predsednik društva Naredi nekaj za naravo, ob koncu čistilne akcije še spodbuja, da k čistejšemu okolju prispevaš vsak dan: »Ponosni smo, da širimo zavedanje o pomembnosti ohranjanja narave in njenih danosti, kajti le skupaj lahko dosežemo opazne premike. Akcija Skupaj za našo obalo je letos potekala že tretje leto zapored in opažamo, da je zdaj že zelo dobro sprejeta med mladimi in družinami. Udeležba je bila odlična. Ljudi ob tem želimo opogumiti, da skrb za naše okolje vzamejo v svoje roke in nenazadnje ne čakajo na čistilne akcije, saj lahko to počnejo kjerkoli, kadarkoli. Vsi lahko postanemo glasnik pri skrbi za trajnostno upravljanje morja.«

Preberi več:

čiščenje narave odpadki čistilna akcija beautyfull blog nika veger skupaj za obalo rio mare wwf nnn
Moj izplen ob koncu čistilne akcije Skupaj za našo obalo. Čeprav se ne zdi bogat, je za naravo prevelik, še posebej, ker gre predvsem za cigaretne ogorke, ki razpadejo na mikroplastiko in težke kovine.

Čistilna akcija Skupaj za našo obalo me je navdihnila, da tudi sama še več ozaveščam o pomembnosti ohranjanja zdravih morij in voda. Dala mi je nov zagon. Se nam boš prihodnje leto pridružila tudi ti? Si vedela, da je Rio Mare eno od vodilnih podjetij, ki spreminja industrijo ribolova? In da bo do konca leta 2024 postal največji ponudnik tunine iz popolnoma trajnostnih virov? Nadaljujva pogovor v komentarju. Hvala.

Maham, 

Nika

*Fotografije: Friends Production

** Zapis je nastal kot oglasna vsebina za Rio Mare Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comments