Elle Intervju: Nika Veger o trajnosti v modi, lepoti in vsakdanu

V majsko-junijski številki revije Elle, ki je trajnostno obarvana, sem predstavljena v rubriki Elle Osebno. Vprašanja mi je zastavila urednica Elle, Petra Windschnurer, in ker so mi všeč, intervju objavljam tudi tukaj, na blogu. Takole je zapisano:

Nika Veger, prva dama ozaveščanja o trajnostnih praksah v Sloveniji

V družbi vplivnežev, kjer je spodbujanje k nakupovanju običajna praksa in osnovna vsebina njihovih družbenih omrežij, ste se vi odločili za drugačen pristop. Zakaj?

Na družbenih omrežjih objavljam tisto, kar sem in kamor želim, da bi šli kot družba. Če ne drugega, vsaj k zavedanju, da je potroštništvo res res pretirano, da vsi potrebujemo manj, da imeti prepolno garderobno omaro ne opredeljuje naše sreče in da nas to v bistvu zelo siromaši. Tudi spremljanje takih vsebin. 

Ste bili vedno zavestna potrošnica?

Seveda ne. Na srečo pa v mojih najstniških letih ni bilo na voljo toliko idej in reči; kar je bilo v trgovinah, pa ni bilo tako poceni, da bi lahko to kopičili. Če si želel biti drugačen, imeti polnejšo omaro, si moral to storiti z iznajdljivostjo (na primer z menjavo oblačil s sestro, prijateljicami) ali ustvarjanjem. V današnjih časih potrebo po izražanju drugačnosti s kopičenjem oblačil najbrž prerasteš z leti, zagotovo pa z bolj zrelim in odgovornim razmišljanjem do sebe in do okolja. 

Opažate, da vaši sledilci prevzemajo določene trajnostne navade, ko delite vsebino, ki se osredotoča na trajnostna vprašanja? 

Na slab dan bi rekla, da prepočasi. Ne morem verjeti, da imajo še vedno največ občinstva vplivneži, ki kažejo svoje nakupe, odpirajo pakete in se vsakodnevno preoblačijo v kose hitre mode. Trditve, da je to za navdih, so izgovori za hojo po lažji poti. Navdih, kaj nositi in kako, dobiš že, če se z odprtimi očmi sprehodiš po ulici, pogledaš kak s stajlingi bogat film, pokukaš na različne umetniške profile … Spremljanje profilov modnih trgovin in prej omenjenih vplivnežev zagotovo spodbuja k kupovanju.

Sicer pa sem res hvaležna in vesela vsakega sledilca, ki čuti, da ga te vsebine kličejo. Vprašanj, pohval in tudi kritik, skratka vse komunikacije, ki poteka v zvezi s tem, menjave informacij, znanj.

Je preprosto najti informacije o trajnosti blagovnih znamkah? 

Elle osebno NIka Veger Beautyfull blog kozmetika

Lažje, kot je bilo kdajkoli, pa še vedno težko – ker se področje razvija in ker so v poplavi vsega in v borbi za boljšo prodajo in kos pogače vedno najglasnejše velike znamke, ki pa običajno niso tako trajnostne, kot bi si želeli, da so. Tako je treba narediti kar obsežno raziskavo, da ti je jasno, kako znamka ravna z viri, zaposlenimi, odpadki, kakšna je njena dobavna veriga, politika do živali, kam je usmerjen dobiček …

Na katerem trajnostnem področju bi si želeli storiti še več in za katero področje menite, da je v Sloveniji pomanjkljivo obdelano, kar zadeva trajnost?

Vsakič ko me zamika, da bi tudi sama ponudila kaj trajnostnega, me ustavi misel, da je v tem trenutku vsega že preveč in da ustvarjanje ustvarja samo dodatne okoljske težave. Zato o trajnosti le ozaveščam, predvsem na področju mode in lepote, kjer sem bila doma že prej. 

Kar zadeva Slovenijo, se mi zdi, da trajnost preveč enačimo z lokalnim. Oboje je dobro in potrebno, ampak ‘podpiram lokalno’ še ne pomeni, da so izdelki narejeni trajnostno …  ne vemo, od kod so surovine, kakšni so proizvodnji prosecesi … Mislim, da bi morala tudi lokalna podjetja bolj analizirati svoj proizvodnji proces in transparentno podajati informacije v zvezi njim.

Najbolj trajnostni modni nasvet …

Zlajnan, hkrati pa preslišan; ne kupuj novih oblačil, če to ni res nujno potrebno. 

Bi lahko z nami delili nekaj vplivnežev na področju ekologije in trajnosti, ki jih spremljate vi?

Bolj kot vplivneže spremljam številne ogranizacije in se tudi aktivno in finančno vključujem v njihove akcije; WWF, Greenpeace, Avaaz, Amnesty International, Šolski štrajk, Ekologi brez meja, PIC … Če iščete profile na Instagramu za navdih in spodbudo k trajnosti v modi, priporočam @remakeourworld, @sustainablefashionmatterz, @sustainablychic.

TRI NA HITRO

Elle osebno NIka Veger Beautyfull blog kozmetika 2653

Vaša najljubša knjiga s trajnostno vsebino?

Je izposojena iz knjižnice. 

Ali veste kje so bila narejena vaša oblačila, ki jih nosite ta hip?

Seveda, v Sloveniji. Obleka je vinidž, iz 70-ih, in jo je sešila in ročno poštikala moja teta Nada. Kaj ni krasna?

Recikliranje ali nadcikliranje?

Nadcikliranje, če s tem ne onemogočimo kasnejšega recikliranja.

Ti je intervju všeč? Kakšne pa so tvoje izkušnje s trajnostjo? V zadnji številki revije Elle (maj-junij 2021) so svoje poglede na trajnost predstavile tudi Elle ustvarjalke. Priporočam branje.

*Fotografije: Nina Roydo, Vstanem

**Zapis je objavljen v reviji Elle Slovenija, številki maj-junij.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.