Dobri triki za bolj ekološko strojno pranje perila

Še pred manj kot 100 leti bi se vest o avtomatu za polnjenje ekoloških praškov Odori v lastno embalažo (refil) razširila dobesedno med pranjem žehte. Pri tem bi naše babice pazile, da uporabijo čim manj mila in čim več besed, saj je bilo pranje v Ljubljanici najhitrejši prenos podatkov, nekaj podobnega, kot so danes družbena omrežja. Tisto pranje je bilo v primerjavi z današnjim precej bolj trajnostno.

Preberi tudi kakšni so majhni koraki do bolj trajnostnega vsakdana nasploh.

Nasveti za bolj trajnostno strojno pranje perila

Ta zapis ne opeva pranja v potoku (pa tudi ‘na roke’ ne, čeprav je to najbolj trajnosten način). In tudi ne izdelave lastnega praška za pranje (v spletu boš našla veliko receptov). Spodbuja pa k majhnim korakom za bolj trajnostno strojno pranje perila, ki jih lahko naredi prav vsak. In to so:

Trajnostno pranje se začne že v trgovini z oblačili

Trajnostno pranje se začne že pri nakupu oblačil. Če so kakovostna in ne iz poceni poliestra in njegovih mešanic, bodo pri pranju v vodo spustila manj vlaken mikroplastike. Prav tako pa jih bomo, preden bodo zasmrdela, lahko oblekli večkrat. Jaz sem še odraščala v časih, ko sem morala na čistočo in oblačila paziti; žametke smo prali enkrat na teden, volnen pulover pa pogosto samo prezračili na soncu. Danes ženske tarnamo, da peremo vsak dan, pri tem pa smo zelo avtomatizirane; zvečer oblačila mečemo v koš za pranje, ne da bi pogledale, ali so res umazana. S tem po nepotrebnem porabljamo vodo in elektriko in krajšamo življenjsko dobo oblačil. Zato je Levis npr. začel kampanjo, s katero spodbujajo, naj kavbojke med pranji nosimo vsaj 14 dni. Pri tem pa njihov CEO celo trdi, da svojih najljubših ne pere nikoli.

Pametna izbira pralnega stroja

Bolj ekološko pranje se začne tudi z dobro izbiro in poznavanjem pralnega stroja. Uporabljaš eko program za pranje? Kaj pa druge možnosti, ki naredijo pranje bolj ekonomično? 

Strokovnjaki pravijo, da z menjavo pralnega stroja, ki ni varčen – in taki naj bi bili vsi, ki so starejši od 20 let – lahko v desetih letih privarčuješ toliko vode, kot je za življenje potrebuje šest ljudi. A ker, po navedbah znamke LG, 43% ogljičnega odtisa pralnega stroja izhaja iz njegove proizvodnje (preostali del iz uporabe), se vseeno izogibaj zamenjavi, dokler to res ni potrebno. Kljub temu, da so prihranki pri energijski učinkovitosti zelo veliki. Če pa si ravno pred nakupom novega pralnega stroja in želiš pomagati planetu in svoji denarnici, poišči model z oceno A +++. Ethical Consumer ocenjuje, da je najboljši nakup, ki temelji na energetski učinkovitosti in upravljanju dobavne verige, model A +++ pri znamki Miele, visoko pa so ocenjeni še pralni stroji A+++ pri Candy, Hoover, Gorenje in LG. Kako ekološki je določen model pralnega stroja lahko preveriš tudi na spletni strani Sust-it.

In pametna uporaba pralnega stroja, ki ga že imaš

Ne glede na to, ali je tvoj pralni stroj najnovejši ali ne, pa preštudiraj in upoštevaj proizvajalčeva navodila za uporabo, pravilne razvrstitve perila in izbiro pravega programa pranja, ker boš tako privarčevala vodo in elektriko, življenjska doba oblačil pa bo kar najdaljša. Ne nastavljaj programa kar ‘na pamet’ – v programih za sintetično pranje je na primer približno 50% večja poraba vode kot pri bombažnih.

Učinkovitost pranja poveča tudi redno čiščenje stroja in filtrov. Štikrikrat na leto v boben praznega pralnega stoja daj liter alkoholnega kisa in stroj zaženi na najkrajšem programu pri 90 stopinjah. Tako boš tudi preprečila razvoj neprijetnih vonjav v stroju. Pomaga tudi, da stroj po pranju pustiš odprt, da se suši in zrači.

Kaj pa električni sušilec perila? V tem zapisu se mu bom izognila, saj je najbolj ekološko sušenje perila na zraku, po možnosti na soncu, ki deluje kot naravno razkužilo.

Najprej poskrbi za madeže

In to takoj, ko se zgodijo. Ker boš tako madež odstranila hitreje in bolje, predvsem pa se boš izognila temu, da bi morala vključiti predpranje (to seveda troši dodatno vodo in energijo). Če se ‘nesreča’ ni zgodila doma, madež napadi z mineralno vodo (nikoli z vročo vodo, ker po navadi še bolj utrdi barvo madeža na oblačilu), sicer pa večino umazanije dobro odstrani alkoholni kis.

Ne pretiravaj s temperaturo …

Količina energije, porabljene za pranje perila, se v zadnjih šestih letih v Veliki Britaniji nenehno povečuje. To je presenetljivo glede na izboljšanje energetske učinkovitosti povprečnega modela pralnega stroja. Ali pa tudi ne, če vemo, da gre 90 odstotkov vse energije, ki jo pralni stroj porabi, za ogrevanje vode, le 10 pa za poganjanje motorja. Ker oblačila peremo pogosteje, niso tako umazana, da bi jih morala vsakič prekuhati. Ravno nasprotno, pametneje je, če izbereš najnižjo možno temperaturo pranja za določeno vrsto perila, ki bo še učinkovita. Cikel pranja pri 20 ° C porabi približno 70% manj električne energije kot pri 60 ° C. Celo samo znižanje temperature za 10 stopinj in izpiranje s hladno zmanjša porabo energije za več kot 40%.

Opozorilo: Je pa v primeru bolezni, perilo potrebno oprati na 60 ° C, kar svetuje tudi Nacionalni inštitut za zdravje v primeru okužbe s koronavirusom. Poglej tukaj.

… in tudi ne s tlačenjem v boben

Aparat je najbolj učinkovit, ko je skoraj poln (dve tretjini), zato že pri nakupu stroja razmisli in izberi boben prave velikosti za tvoje gospodinjstvo (če v kratkem pričakuješ povečanje, računaj tudi na to; pralni stroj od 6-7 kilogramov je običajno dovolj za par, 7-8 kg za štiričlansko družino in 9 kg ali več za večjo družino). Pri polnjenju pazi, da ena tretjina bobna ostane praznega. Ne napolni ga do zadnjega kotička, ker bo perilo sicer slabše oprano. V primeru, da imaš stroj napol prazen, pa zmanjšaj čas pranja, če stroj sam tega ne prilagodi.

Ti loviš (da ne ješ) … mikroplastiko

goopy bag mikroplastika trajnostno pranje perila odori eko prašek nika veger beautyfull blog
Zaenkrat mikropolastiko lovim s posebno vrečo, med pripomočki za bolj ekološko pranje pa imam vedno alkoholni kis in krpice proti obarvanju perila.

Industrija, povezana z oblačili in pranjem, še raziskuje, zakaj in kako prihaja do pojava mikroplastike pri pranju oblačil in kako to kar najbolje preprečiti, ti pa lahko že uporabljaš posebne krolglice, vreče in celo filtre za lovljenje mikroplastike med pranjem in sušenjem perila, da vsaj deloma preprečiš njihovo odplakovanje v vodo in v okolje. Slednje je razvilo slovensko podjetje Planetcare https://shop.planetcare.org.

Zgodba o mikroplastiki je lepo predstavljena tudi v tem kratkem videu.

Koliko praška je še dovolj?

Če ti je kdaj zmanjkalo pralnega praška in si perilo vseeno oprala, potem veš, da je bilo perilo po pranju relativno čisto. Pralni prašek pomaga, da se madeži hitreje odstranijo, vendar za to ni potrebna ogromna količina. Zagotovo pa ne uporabi več praška, kot ga priporoča proizvajalec. In ta je, če boš pozorna, po navadi veliko manjša, kot je označeno s črtico max na pralnem stroju. 

Zapomni si: oblačila zaradi večje količine detergenta ne bodo nič bolj čista, neizprani ostanki pa ostanejo na oblačilu in lahko dražijo kožo in povzročijo alergije.

Mehčalec, dišalec, razkuževalec?

Vse to lahko nadomesti alkoholni kis, ki mu lahko dodaš nekaj kapljic eteričnega olja (če želiš, da bo perilo poleg tega, da bo mehko in razkuženo, še dišeče). Mehčalci po nepotrebnem onesnažujejo okolje, večkrat pa tudi povzročajo alergije. Alkoholni kis hkrati poskrbi za sprotno čiščenje pralnega stroja, saj topi vodni kamen.

Izberi prašek, kot je Odori, ki ne obremenjuje okolja

trajnostno pranje perila odori eko prašek nika veger beautyfull blog dober eko prašek
Odori ekološki pralni prašek je na voljo v dveh različicah, za barvano ali belo perilo in v dveh možnostih embalaže; v vrečki ali v svoji embalaži na refil.

Če kaj, potem je izbira pralnih praškov res ogromna, tudi takšnih, ki so ‘bolj zeleni’. Če hočeš, da je za okolje res najmanj obremenjujoč, tak, ki ga v vodo odplakneš brez slabe vesti, izberi prašek iz rastlinskih, biorazgradljivih formul, ki ne vsebujejo umetnih dišav, optičnih belil, sulfatov … če omogoča še dodatno polnjenje, pa je pranje sploh bolj trajnostno. 

Tak prašek je naravni pralni prašek za strojno in ročno pranje belega in občutljivega barvnega perila Odori, ki ne vsebuje fosfatov, konzervansov, barvil, alkoholov, encimov in drugih dodatkov. Na voljo je za polnjenje v lastno posodo (če je nimaš s seboj, pa je na voljo tudi plastična). Refil avtomat stoji v trgovini Interspar v Cityparku. Cena polnjena embalaže je 6,6 EUR/l, kar je ceneje v primerjavi z nakupom nove embalaže. Na Odori refil avtomatu lahko napolniš še deset drugih naravnih izdelkov Odori za dom; prašek za posodo, univerzalno čistilo … Vsi Odori izdelki so 100-odstotno naravni, iz bio sestavin in vegansko certificirani. Izdelke avtomat stehta, plačaš pa jih na blagajni, skupaj z drugim nakupom. Kako avtomat deluje, si lahko pogledaš v tem videu.

trajnostno pranje perila odori eko prašek nika veger beautyfull blog refil Interspar
Se strinjaš z napisanim?
trajnostno pranje perila odori eko prašek nika veger beautyfull blog refil interspar
Zadovoljna, ker ponovno polnjenje omogoča tudi eden od velikih trgovcev. Odori čistila in avtomat za ponovno polnjenje boš našla v trgovini InterSpar v BTC Cityju na oddelku praškov in čistil.

Kako pa ti skrbiš, da si s pranjem prijazna do okolja? Kakšne izkušnje imaš z eko praški? Hvala za komentar.

Maham,

Nika

*Zapis je nastal v sodelovanju z Odori.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.