30 Enostavnih korakov k bolj trajnostnemu načinu življenja

Želiš, da se svet spremeni? Preteklo leto sem posvetila razmišljanju o ekologiji. O tem, kaj bi morali storiti v vsakdanu, kaj bi morali uzakoniti, sprejeti, da bi ljudje postali bolj odgovorni. In ugotovila sem, da obstaja močnejše orožje, kot sta politika in zakoni. Kultura in vrednote ljudi. Na te je težko vpliva time, še najlažje z zgledom in z zapisi, kot je ta spisek enostavnih korakov za bolj trajnostnen način življenja.

Ne bi si mislila, da obstajajo ti trajnostni izdelki in aktivnosti

Trajnosten način življenja ne pomeni dolgočasnega vsakdana. Pa tudi ne popolnega. Olajšana? Pomeni pa kupiti manj, izbrati bolje, poskrbeti, da stvari trajajo, izbrati kakovost pred količino. Da ti to pot olajšam, sem zbrala odlične zamenjave za izdelke, ki zelo obremenijo okolje, pa morda sploh ne veš, da obstajajo. Dodala sem tudi nekaj o tem, kaj je še dobro vedeti in prakticirati.

PREBERI KNJIGO NAŠA HIŠA JE V PLAMENIH

Greta Thunberg je mlada okoljska aktivistka, ki je bila za svojo aktivnost na področju ozaveščanja o podnebni krizi nominirana za Nobelovo nagrado za mir. Knjigo je napisala njena mama, švedska superzvezda, zato je zgodba prežeta s prizori iz njihovega (ne)vsakdanjega življenja in prodornim razmišljanjem, ki zagotovo navdihuje in odpira oči. Običajno spodbujam k izposoji knjige, če se boš odločila za njen nakup, pa vedi, da gre celoten zaslužek od prodaje knjige organizacijam, kot so Greenpeace, WWF, Djurens Ratt in drugim podobnim švedskim organizacijam.

NE Z LETALOM, NI TREBA, DA ODKLJUKAŠ ŠE ENO DESTINACIJO

trajnosten nacin zivljenja eko bio beautyfull blog nika veger ljubljansko barje
Čudoviti in ‘picture perfect’ place najdeš tudi ‘na peš’.

Raziskovanje sveta je tako modno, da je obisk eksotične dežele vsaj enkrat letno pravi ‘must’, če nočeš na družbenih omrežjih izpasti luzerka. Več destinacij kot postrgaš na mapi sveta, bolj noro se počutiš, kot prava osvajalka, lovilka trofej. Instagram turizem mi ni všeč že zato, ker lepe, a priljubljene destinacije spreminja v ‘pictureperfect’ scene, ki služijo le kot kulise za dobro fotko. Zgodovina, energija, vsebina in ljudje teh krajev niso pomembni in so največkrat tudi razvrednoteni. Odkar so vse destinacije dostopne z letali po nizki ceni, pa je to sploh absurdno. Nič ti ne pomaga, da ločuješ odpadke, če se trikrat na leto z letalom odpraviš … kamorkoli. Okoljski odtis je enostavno tako velik in onesnaženost ozračja s CO₂-jem tudi, da v ta prenapihnjeni balon ne smemo prispevati ničesar več. Sploh mi, Evropejci in zahodnjaki, ki smo svoje ogljične odtise s proizvodnjo prenesli še v vzhodni del sveta, ki sploh nima možnosti za njihovo zmanjšanje. Letenje vsaj nekaj prihodnjih let ni dopustno. Ne za turizem (morala boš biti bolj iznajdljiva, da prideš do želenje destinacije), ne za delo (hellou skajp). Pika.

⇒♥ Obstajajo sicer organizacije, ki v tvojem imenu (in s finančnim prispevkom seveda) posadijo drevesa, ki naj bi odvzela toliko ogljičnega odtisa, kot si ga ustvarila z letom. Vendar moraš izbrati tiste, ki drevesa posadijo res skrbno in v delih sveta, kjer bodo naredila spremembo in bodo rasla še mnogo let. 

POSODI IN SI IZPOSODI

Šele ko smo se preselili v hišo, sem videla, kako ekološko je gospodarjenje v bloku. Ena kosilnica, ena lopata. Res je enostavneje, če imaš vse svoje, vendar ni rentabilno, včasih tudi ne prostorsko izvedljivo, sploh pa ni ekološko. Vse, česar ne potrebuješ vsakodnevno, si lahko izposodiš; v Bauhausu delovno orodje in orodje za vrt, v knjižnici knjige in filme, v Maja’s Closet svečane obleke, v lokalnih gledališčih in na RTV posebne kostume, pohištvo v Hiši vizij, cvetlične aranžmaje v Izposoji rastlin … Bi še kaj dodala na ta seznam? Javi mi v komentar. Hvala.

ODPLAKUJ BIORAZGRADLJIVO

trajnosten nacin zivljenja eko bio beautyfull blog nika veger biorazgradljiva kozmetika gel za prhanje
Biorazgradljive izdelke najdeš tudi med slovenskimi ponudniki.

Gel za prhanje, šampon, prašek za pomivanje, prašek za perilo, tabletke za pomivalni stroj … vse kar splakuješ v vodo na dnevni bazi, je lahko učinkovito, dišeče, lepo (ker vem, da na vse to gledaš), biorazgradljivo in ja, tudi cenovno dostopno. Biorazgradljiva čistila in izdelke za osebno higieno poišči med znamkami Odori (InterSpar), Alnatura (Mueller), Denkmit (dm) ali v ekoloških trgovinah Okay, Rifuzl … 

EKO PALIČICE ZA ČIŠČENJE UŠES

Kaj je boljša izbira, naraven, biorazgradljiv material ali material, ki sicer ni bio, zato pa je tako trajen, da nadomesti nešteto bio izdelkov? Na takšna vprašanja ti ne znam izstreliti odgovora. Sama se odločam po občutku, pri čemer dolgotrajnost izdelka vrednotim visoko. Zato sem izbrala paličico za čiščenje ušes, ki je za večkratno uporabo. Čisti se enostavno, splaknem jo pod vodo (kar med tuširanjem, da ne točim ekstra vode). Proizvajalec trdi, da ena takšna paličica nadomesti kar 2000 paličic za enkratno uporabo, uporabna pa naj bi bila vsaj tri leta. Glava je iz medicinskega silikona, držalo pa iz reciklirane plastike. Reuswable 

MINERALNA OLJA V KOZMETIKI RAJE ZAMENJAJ Z RASTLINSKIMI

trajnosten nacin zivljenja eko bio beautyfull blog nika veger melvita bi eko kozmetika organska
Organsko certificirano kozmetiko Melvita priporočam tudi kot prvi korak k boljtrajnostni kozmetiki.

Tu sem že pisala, zakaj ne sodijo na ustnice, ne vem pa, ali sem kdaj poudarila, da je tudi nega las, telesa in obraza lahko enako učinkovita z ekološkimi izdelki, ki ne vsebujejo mineralnih olj. Takšna je tudi naravi prijaznejša. V moji kopalnici so vedno izdelki Melvita, ki ne vsebujejo mineralnih olj. Sicer pa ekološko znamko Melvita izbiram tudi zato, ker že v proizvodnji skrbijo za to, da so bolj prijazni okolju (eko tovarna ima certifikat HQE (Haute Qualité Environnementale) in ISO 14001), izdelki so pakirani v okolju bolj prijazne embalaže, sodeluje pri zaščiti biotske raznovrstnosti in čebel, izobražuje in ozavešča o pomembnosti varovanja okolja,izdelki pa so ekološki in vrhunski. Znamko Melvita lahko spoznaš tukaj.

PODPIŠI PETICIJO VEČINA PRIČAKUJE UKREPE

’Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Suše, vročinski valovi, poplave in neurja so vse pogostejši in vse bolj intenzivni,’’ pravijo  nevladne organizacije, ki skušajo vlado prepričati, da sprejme takojšnje ukrepe za bolj zdravo življenjsko okolje. Peticijo je podpisalo že več kot 10.000 Slovencev in Slovenk ter res veliko različnih organizacij, društev, podjetij. Če je še nisi, je to tvoja priložnost za aktivno udejstvovanje pri spremembah na bolje. Klik-klik.

PIJ ČAJ, KI NI V FILTER VREČKI

To je bilo moje decembrsko razsvetljenje. Filter vrečke običajno niso iz blaga ali papirja, kot je videti, temveč iz mešanice plastike, papirne pulpe in lesa. Za njihovo proizvodnjo uporabijo ogromne količine vode. Če ne verjameš, poglej v splet. Da boš čaj srkala mirne vesti, izbiraj takega, ki ni pakiran v filter vrečkah. In še v bioodpadke sem jih metala!!!

BIORAZGRADLJIV OVITEK ZA TELEFON

sustainable popsicase mobile cover nika veger beautyfull blog
Popsicase so tako čudoviti, da boš želela imeti več barv. Ampak to ni trajnostno, saj veš ;). Lahko pa starega, odsluženega pošlješ nazaj v reciklažo in dobiš popust za nakup novega.

Če je na svetu res več telefonov kot ljudi, koliko je potem šele ovitkov! Zato najprej ploskam:

  • Popsicase ovitkom narejenim v Španiji iz reciklaže odsluženih ribiških mrež. To je tisti ovitek, ki ima izvlečno ročko zaradi katere je moje delo res enostavno (pa še manjkrat se zgodi, da bi otrokoma padel telefon na tla). Po novem so na voljo tudi ovitki, ki so iz semen in so 100% biorazgradljivi. Edina pomankljivost je, da v njihovi uporabi lahko uživamo le lastniki iPhonov.
  • Pelacase ovitkom za prenosne telefone, ker so narejeni iz rastlinskih vlaken in so 100-odstotno kompostabilni in biorazgradljivi. Del dobička od prodaje posebnih edicij ovitkov namenjajo zaščiti različnih živalskih vrst.

VREČA ZA PRANJE, KI ULOVI MIKROPLASTIKO

Veš, da pri pranju oblačil, ki vsebujejo poliester (in to je kar večina oblačil), v vodo odtekajo čisto drobni delci plastike, mikroplastika, ki potem preko prehranske verige prehaja tudi v naše telo? To lahko preprečiš, če pri pranju takih oblačil (in poliestrskih mešanic) uporabiš vrečo za pranje perila, ki ulovi mikroplastiko. Našla sem jo v trgovini Hofer.

EKO BLAZINICE ZA ODSTRANJEVANJE MAKE-UPA

trajnosten nacin zivljenja eko bio kozmetika lesene ščetke
Dolgočasno? Trajnostna izbira je pestra in pisana!

Če lahko, si obraz očisti zgolj z izdelki in rokami, sicer pa namesto vatiranih blazinic za enkratno uporabo uporabljaj bombažne krpice za čiščenje obraza. So prijetne, pereš jih v stroju, služile pa ti bodo zelo dolgo. Lahko jih narediš iz odsluženih brisač, rjuh, majic … ali pa kupiš že narejene iz ekološkega bombaža. Našla jih boš pri Melviti, Lanabe, Moika, Dante Smile … skratka ponudba je že velika in tudi pisana.

⇒♥ Si vedela, da za odstranjevanja laka na nohtih lahko uporabiš tisto, kar se nabere v filtru sušilnega stroja? Najboljše so ‘mucke’ čistih bombažnih tkanin (brisač, rjuh …).

KAPSULE ZA KAVO ZA PONOVNO UPORABO

Jaz si kuham turško. Čeprav je priročno kavo ‘skuhati’ samo s pritiskom na gumb, pa se mi zdi količina kapsul, ki jih pri tem vržem v smeti, neokusna. Tudi če proizvajalec, npr. Nespresso trdi, da so reciklabilne, jih dejansko reciklirajo le 28% odstotkov, tudi zato, ker morajo biti tako majhni izdelki zbrani ločeno (podobno kot pokrovčki plastenk). Zato, če imaš kavni aparat, razmisli o :

  1. kapsuli iz nerjavečega jekla, ki nadomesti 730 kapsul za enkratno uporabo. Kapsule Evergreen so kompatibilne z aparatom Dolce Gusto, Nespresso in drugimi sistemi, lahko pa jih uporabljaš tudi za pripravo čaja.
  2. kompostibilnih kapsulah z vsebino iz Fair trade pridelave. Kapsule Roar Gill so narejene v proizvodnji brez ogljičnega odtisa, v ceno pa so vključeni celo stroški za ‘kompenzacijo’ ogljičnega odtisa, ki nastane med potovanjem kave in izdelka.

PLASTENKA ZA VODO? SEVEDA, AMPAK 24/7!

Vsak ve, da so plastenke za pijačo za enkratno uporabo eden največjih onesnaževalcev okolja. In vsak ima doma stekleničko ali plastenko za vodo za večkratno uporabo. Toda kdo jo nosi s seboj res povsod? Moja ekozaveza za v prihodnje je, da jo imam res vedno pri roki, tudi v kinu, na nenačrtovanem izletu, na dogodkih … Skratka, da jo imam s seboj 24/7 in tako res lahko vedno rečem ne vodi v plastenki za enkratno uporabo. Moja najljubša ‘flaška’ za vodo je Dopper. Je iz reciklirane plastike in mi je všeč, ker je lahka in ker gre v stranski žep Kanken nahrbtnika.

CUNJE, SAMO ZATO, DA BI BILA NAJLEPŠA?

second hand pulover nina irgolic eko bio trajnostno zivljenski stil
Kaj ni kul? Bi si mislila, da je to ‘second hand’ pulover? Preveri profil @ninairgolic in našla boš še več tako lepo polepšanih pletenin.

Moda je ena največjih grešnic pri onesnaževanju okolja, zato ni več izgovorov, da:

  • bi kupovala nova oblačila, če jih ne potrebuješ … torej samo zato, ker moda pravi, da je ‘must’ nova barva ali neki trend. Kaj ni grozno, da se počutiš grozno, če si ne kupiš najnovejšega oblačila? To res ne sme biti pomembnejše od varovanja planeta. Če potrebuješ oblačilo, še enkrat najprej preglej omaro, nato pobrskaj v omari svoje babice, pri prijateljicah ali v ‘second-hand’ trgovinah.
  • kupuješ nova in nova oblačila z izgovorom, da jih potrebuješ za IG-fotke ali ker tvoje delo tako narekuje. V 2020 se lahko fotografiraš v oblačiloh, ki jih dejansko nosiš, in to leta in leta. Se zavedaš, da s prikazovanjem novih in novih nakupov spodbujaš k še večji potrošnji tudi druge? Tudi dejstvo, da enkrat nošena oblačila potem ne zavržeš, temveč prodaš ali podariš, ni nič drugega kot izgovor za tvoje zbiranje novih modnih trofej. Kaj pa, če bi bila modna ikona z oblačili, ki jih že imaš in eno leto ne kupiš ničesar, ampak raje spodbujaš h kreativnim stajlingom? Izziv? Poiščemo hešteg pod katerim si bomo v navdih?
  • ne najdeš trajnostnih in ekoloških znamk oblačil. In da so te drage. Prepričaj se v nasprotno v mojih modnih zapisih.

Bralka Barbara pravi, da veliko trajnostnih napotkov ponuja portal Ekologov brez meja Manj je več, kjer je zbran koledar izmenjav oblačil po Sloveniji in drugih dogodkov, ki pomagajo preprečevati nastanek odpadkov. https://manjjevec.si/ Na portalu je tudi zemljevid trgovin, kjer se da kupovati (delno) brez embalaže ter mojstrov, ki popravijo različne stvari.

⇒♥ P. S.: Nominiranka za Elle Style Awards 2019 v kategoriji Elle ženska je bila Alenka Košir, ki na večerne in druge svečane dogodke vedno pride v izposojenih oblačilih Maja’s Closet. 

MENSTRUALNA SKODELICA

Če je še nisi preizkusila, naj ti povem, da ni tako bljak, kot je videti. Uporabljam jo že dve leti in žal mi je le, da je nisem uvedla že prej, ker si sploh ne predstavljam več, da bi leta in leta vsak mesec smetila z vložki za enkratno uporabo ali tamponi. Napišem vodnik za začetnice?

EKO USTNA HIGIENA

trajnostno eko bio zivljenje beautyfull blog nika veger eko lesene zobne ščetke
Brez izgovora! Eko in lesene ščetke so prav tako učinkovite in nežne kot plastične.

Ali boš ustno higieno izvajala pravilno in učinkovito, ni odvisno od tega, ali je ročaj ščetke plastičen ali ekološki. Zato preberi zapis o eko zobnih ščetkah in preklopi na bolj zeleno različico. Našla sem tudi okolju prijaznejše zobne kreme, strgalo za jezik in druge pripomočke za ustno higieno …

OKOLJU PRIJAZNE SVEČE

Veš, kako diši čebelji vosek? Če povonjaš eno od Pergerjevih sveč, ti postane toplo, saj je vonj sladek, cveten in s kapljo medu. Sveče iz čebeljega voska ne vsebujejo kemikalij in strupov, so prijaznejše do okolja, lepe in s pridihom luksuza. Če si veganka, lahko izbereš sveče okolju prijazne rastlinske dišeče sveče iz odpadnega jedilnega olja Oilright. Take bodo v prihodnje tudi nekatere nagrobne sveče.

ZMANJŠAJ KOLIČINO ODPADKOV 

Kupuj premišljeno, le to, kar res potrebuješ, saj ustvarjanje novih izdelkov pripomore k večjim količinam ogljikovega dioksida v ozračju in v večini tudi h kopičenju odpadkov (vsaj embalaže), pri tem pa se spet sproščajo toplogredni plini. Porabi manj, ponovno uporabi, kar le lahko, preostanek pa recikliraj. Recikliranje aluminija denimo potroši 95 odstotkov manj energije kot njegovo ustvarjanje. Preskok na #zerowaste življenje je res velik izziv, vendar vsak lahko drastično zmanjša količino odpadkov, če kupuje hrano na tržnici, pri lokalnih ponudnikih, v trgovini na rifuzo. Naredimo spisek takšnih trgovin po Slovenij? V Ljubljani je Rifuzl, kaj pa v tvojem kraju?

BIORAZGRADLJIVE ‘VILEDE’

trajnosten nacin zivljenja eko bio  beautyfull blog nika veger biorazgradljive vilede kuhinjske krpe
Biorazgrdaljiva kuhinjska krpa.

Morda pa jo že uporabljaš, kajti veliko kuhinjskih krp za brisanje je že narejenih iz biorazgradljive celuloze. Pošta, Dm, Mueller, Ikea … samo poglej na etiketo in se prepričaj, da je tvoja prav taka. P.S.: v Sparu najdeš tudi biorazgradljive gospodinjske zaščitne rokavice znamke Green Detox.

KDO VPLIVA NATE? IZBERI PREMIŠLJENO!

Na družbenih omrežjih namesto ljudi, ki v tebi vzbujajo občutke slabe samopodobe, krivde, ljubosumja … zamenjaj za organizacije, znane osebnosti, posameznike, ki prijazno in razumljivo ozaveščajo in spodbujajo k bolj zelenemu vsakdanu. To so Leonardo Di Caprio, Greta Thunberg, dr. Jane Goodall, sir David Attenborough, Sting, Drly Hannah, Gisele Bundchen, Cate Blanchet, Emma Watson, Green Peace, WWF … dodaj pa tudi lokalne, kot so Umanotera, Ekologi brez meja, Buna, PIC, Greenpeace Slovenija …

100-ODSTOTNO BREZ PLASTIKE IN EKO ELASTIKE ZA LASE

‘’Mah, ena elastika pa že ne more narediti take škode!’’ si mogoče misliš ti in milijoni ljudi, ki jih uporabljajo. Toda ker elastike pogosto kupujemo tudi zato, ker jih izgubljamo, je bolje, da v naravo odpadajo biorazgradljive Feeling KooShoo.

⇒♥ Sicer pa so trendne ‘scrunchie’, elastike, ki so hitro in preprosto narejene iz blaga in elastike iz starih hlač. Poglej kako jih zašiješ ali zalepiš.

NOVA MANTRA: MISLI GLOBALNO, DELUJ GLOBALNO

Stari rek Misli globalno, deluj lokalno velja le v kontekstu, da vse, kar lahko, poiščeš pri lokalnih ponudnikih. Zakaj moramo sprejeti novo mantro, preberi  v tej super kolumni.

PODPIRAJ EKO PROFESIONALCE

Frizer, kozmetičarka, osebna trenerka … tudi na tem področju se je ponudba izboljšala, zato svojo usmerjenost v prid naravi nadgradi tudi s profesionalnimi storitvami. Moji predlogi za Ljubljančanke (drugih pa bom vesela v komentarju, da jih dodam):

  • frizerka Masha iz M&S Hair v Ljubljani že vrsto let barva in frizira z naravnimi in organsko certificiranimi izdelki. Bralka Kristina pa priporoča Moniko iz salona Natural hair care MR v Šenčurju. Uporablja izključno ekološke izdelke za nego las in 100 % ekološka rastlinska barvila slovenske linije Etnobotanika.
  • kozmetičarka Anja iz Kluba lepote je tista ‘profika’, ki obvlada UV-čiščenje kože in razvaja zgolj z eko certificiranimi izdelki,
  • potrebuješ svečano ličenje? Pocukaj me za naraven ‘glam’ videz z eko izdelki.

BIORAZGRADLJIVA ‘FOLIJA’ ZA ŽIVILA

trajnosten nacin zivljenja bio eko folija za živila food wrap ika
Folijo nadomesti s temi lepimi povoskanimi bombažnimi krpami za zavijanje živil.

Ostankov hrane, za katero si želiš, da ostane sveža, ni treba zavijati v folijo. Obstajajo krpe iz 100-odstotnega bombaža, ki so prepojene s čebeljim voskom, bio jojobinim in bio kokosovim oljem in smrekovo smolo. Po uporabi jih samo splakneš z vodo, osušiš ali obrišeš in ponovno uporabljaš naprej. Na voljo so v različnih velikostih in dizajnu. Najlepše so BeeZeeB Food Wrap, ročno narejene v Sloveniji. Dante Smile Shop pa je spletna trgovina, ki poleg biorazgradljivih ovojev za živila ponuja tudi druge ekološke kuhinjske pripomočke.

VREČKE, SO PAPIRNE RES BOLJŠE?

Ali se je z ukinitvijo plastičnih vrečk za enkratno uporabo kaj spremenilo, bo pokazal čas. Mene moti predvsem to, da odslej z olajšano vestjo na blagajni vzamemo papirno vrečko. Pa je ta res boljša rešitev? Če jo uporabiš le enkrat, zagotovo ni, saj proizvodnja papirne vrečke prav tako zahteva veliko naravnih virov. Zato se navadi in vztrajaj pri uporabi vrečke za večkratno uporabo oz. nakupovalne torbe iz jute, lana, konoplje … tekstila, ki je manj škodljiv že pri sami proizvodnji.

SLAMICE = NE, HVALA

Saj najbrž nihče več ne kupuje plastičnih? Kovinske, papirne ali celo iz makaronov … eko slamice so in. Je pa kar težko ponotranjiti navado, da pijačo brez plastične slamice naročiš v lokalu … še preden ti natakar v gintonik porine dve, ker je to po njegovem predpisu najboljše serviranja koktajla. Moja ekozaveza za prihodnje leto je vnaprejšnja prošnja ‘brez slamice, prosim’. Če so se navadili na vse slovenske različice kave, se bodo pa tudi na to.

MUST SEE DOKUMENTARCI

trajnostno eko bio zivljenje beautyfull blog nika veger filmi o okoljski krizi in podnebnih spremembah

Ker ti filmi odpirajo oči in so odlična priložnost za začetek pogovora:

  • Earth (Earth, 2019), Nikolaus Geyrhalter opazuje, kaj vse ljudje izkopljemo, premaknemo in odvzamemo Zemlji. 
  • The Game Changers 2018. Skupina znanstvenikov in elitnih športnikov razkriva prednosti prehranjevanja z rastlinami za športnike. Zajema več zgodb o uspehu športnikov, navaja znanstvene študije in se dotika drugih argumentov za rastlinsko dieto. Film je prejel veliko kritik češ, da raziskave navaja kot znanstveno dokazane študije. A vseeno je dobra spodbuda k najpomembnejši okoljevarstveni odločitvi; v hrano vključuj čim več rastlin.
  • Pred potopom (Before the Flood, 2018). Znanost je jasna, prihodnosti ni. Koliko časa je še preostalo, preden se ekosistem zruši? V tem izjemnem dokumentarnem filmu oskarjevskega izvršnega producenta Martina Scorseseja, Leonardo DiCaprio, tudi dobitnik oskarja in okoljski aktivist seznanja, kaj lahko stori družba za ohranitev ogroženih vrst, ekosistemov in domorodnih plemen po vsem svetu.
  • Chasing Corals, 2017. Pod valovi množično umirajo koralni grebeni. Ti znanstveniki in filmski ustvarjalci se borijo, da bi to ustavili.
  • Prava cena (True Cost, 2015). Dokumentarni film The true cost (Prava cena) pripoveduje zgodbo o oblačilih, ki jih nosimo, o ljudeh, ki jih izdelujejo, in učinku, ki ga ima tekstilna industrija na ta planet. Cene oblačil že desetletja padajo, stroški njihove izdelave pa dramatično naraščajo, a jih danes nosijo ljudje, ki jih izdelujejo, in okolje, v katerem deluje tekstilna industrija. The true cost je film, ki odgrne zaveso nepovedane zgodbe in nas pozove, da se vprašamo, kdo v resnici plačuje pravo ceno naših oblačil.
  • Cowspiracy: Skrivnost trajnosti (Cowspiracy: The Sustainability Secert, 2014). ‘’To je morda najpomembnejši film, ki bo navdihnil reševanje planeta. – Louie Psihoyos, direktor z Oskarjem nagrajenega filma The Cove. Se kar strinjam, tudi sama bom šele po ogledu tega dokumentarca naredila ključni okoljevarstveni korak. Res priporočam ogled in ne, ni še eden tistih, ki kot razlog za veganstvo prikazuje samo mučenje živali.
  • Chasing Ice, 2012. Z Emmyjem nagrajen dokumentarec, ki prikazuje topljenje ledenikov. Dva fotografa sta v majhnem šotoru pred ledenikom čakala več tednov, da sta bila priči 7,4 kubičnih kilometrov ledu, ki se je odlepil od ledenika.
  • Enajsta ura (The 11th Hour, 2007). Pogled na svetovno stanje, vključno z vizionarskimi in praktičnimi rešitvami za obnovo ekosistemov planeta.
  • seznam drugih zanimivih in ne tako poznanih pa boš našla še na teh straneh: https://grist.org/article/8-must-watch-environmental-documentaries-to-kick-off-your-summer/ , https://filmsfortheearth.org/en/films , https://www.imdb.com/list/ls069913852/

POMAGAJ ČEBELAM

Čebele so en od pomembnih opraševalcev, ki zagotavljajo hrano, trajnostno kmetijstvo, biotsko raznovrstnost ter pomembno doprinesejo k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju okolja. Zato je tu 12 preprostih idej za pomoč čebelam.

EKO GNOJILO ZA ZELENI VRT DOMA

Posadi rože, posadi drevesa in svojo zelenjavo. Če nimaš vrta, pa na balkonu ali kar v stanovanju. Za rast in hrano svoje džungle potem skrbi le s svojim kompostom ali bio gnojilom. Odličen je humus za sobne rože Vermipur.

SPRAŠUJ IN OZAVEŠČAJ

trajnostno eko bio zivljenje beautyfull blog nika veger biorazgradljiva čistila dm
Obrni embalažo in preberi kakšen svet spodbujaš z nakupovanjem določenega izdelka.

Na družbenih omrežjih, v trgovinah, pri ponudnikih, organizacijah … varstvo okolja je izjemno obsežna tematika in nemogoče je, da bi vedela vse o njej. Zato naj ti ne bo nerodno vprašati in raziskati, pa tudi povedati svojega mnenja in vplivati na okolico.

⇒♥ VEČ VSEBIN:

Največja zmota je sedeti križem rok, ker si mislila, da lahko storiš le malo. Ali vztrajati v isti coni udobja. Vsi nosimo del krivde, čeprav ne vsi v enaki meri. Kdor ima možnost za nadaljnji razvoj in širjenje dobrih praks za skupno dobro, ima tudi dolžnost, da poskuša to storiti.

Maham, v upanju, da sem te spodbudila vsaj k enemu koraku.

Nika

*Fotografije: Beautyfull blog

** Zapis ni sponzoriran, sem pa idejo zanj dobila po sodelovanju v Melvitini akciji #mojaekozaveza s katero smo na družbenih omrežjih spodbujali k majhnim korakom, ki jih za okolju prijazneši vsakdan lahko naredi prav vsak. Zato boš podobne vsebine v spletu našla pod #mojaekozaveza. Če boš kaj objavila tudi ti, me tegaj (lahko pa tudi Melvito), da bom čim več takih vsebin lahko delila tudi med druge. Hvala, tudi ker ti je mar.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 Comments
  • Kristina
    14 januarja, 2020

    Krasna frizerka na Gorenjskem, natančneje v Šenčurju, je Monika iz salona Natural hair care MR. Uporablja izključno ekološke izdelke za nego las, predvsem barve so vrhunske. Gre za naravna, 100 % ekološka rastlinska barvila slovenske linije Etnobotanika®. Toplo priporočam

    • NIKA
      17 januarja, 2020

      Hvala Kristina, dodam v zapis, da bo informacija bolj vidna. Maham

  • Barbara
    14 januarja, 2020

    Lep zapis. 🙂
    Veliko trajnostnih napotkov ponuja portal Ekologov brez meja Manj je več, kjer je zbran koledar izmenjav oblačil po Sloveniji in drugih dogodkov, ki pomagajo preprečevati nastanek odpadkov. https://manjjevec.si/
    Na portalu je tudi zemljevid trgovin, kjer se da kupovati (delno) brez embalaže ter mojstrov, ki popravijo različne stvari.

    • NIKA
      17 januarja, 2020

      O hvala Barbara, bom kar dodala v zapis, da bo bolj vidno.

  • Simona
    28 januarja, 2020

    Cudovit zapis! Z veseljem bi brala tudi o menstrualni skodelici….