Eko šolske potrebščine

Eko šolski zvezki? Z lahkoto. Lepi, kakovostni, z motivi za punčke in fante, najstnike in najstnice. Ampak kako izbrati šolske potrebščine, da je celotna torba čim bolj trajnostna? Za to moraš skoraj diplomirati.

Pred nakupom preglej, kaj že imaš

Bela je v prvi razred odšla s šolsko torbo, ki jo je imela že Amalja v prvi triadi. Pravzaprav sem z njo odšla jaz, šele v drugi razred jo bo morda lahko nosila sama (ker so torbe tako težke). V tem prvem letu se je naučila, kako je treba za torbo skrbeti, kako se odstrani madeže odprtih flomastrov in kako zelena postane malica, če za vikend ostane v torbi.

Prav tako je za v prvi razred podedovala tudi Amaljino trinadstropno puščico. Ni bila ohranjena kot nova, a s čiščenjem, menjavo trakcev na zadrgi in ljubko nalepko po njenem izboru, je bila Beli najlepša in zdržala je vse leto. Kaže, da bo čisto ok tudi za naslednje.

Kar lahko, si izposodi

Učbenike, knjige (npr. za Bralno značko) in druge pripomočke, ki si jih otroci lahko izposodijo v šoli, je ni smiselno kupovati. Novo ni vedno najboljša izbira, zagotovo ne v tem primeru. Denar, ki bi ga zapravila za nove učbenike (tudi, če je v 1. razredu predpisan le en), raje podari otrokom, ki si težko privoščijo osnovne šolske potrebščine, npr. zvezke.

Eko šolska torba in potrebščine

eko solske potrebscine zvezki hiskarija beautyfull blog

Ker ste me ob objavi zvezkov, ki jih priporočam za prvi razred, spraševale tudi po ostalih bolj ekoloških potrebščinah, sem zbrala tiste, ki jih imata moji punci. Na seznam bom z veseljem uvrstila še kakšne zanimive in bolj trajnostne predloge (še sploh, če so tudi cenejše različice, kot jih navajam). Napiši jih spodaj v komentar prosim.

1. Suhe barvice za risanje

Z barvicami za risanje začenjam zato, ker so v prvi triadi največkrat uporabljena šolska potrebščina. Moja izbira so Jolly barvice, ker so trajnostne in neškodljive, tudi če jih otroci grizljajo v ustih. Več o Jolly barvicah in zakaj sem tako navdušena nad njimi sem napisala tukaj, pogledaš pa si lahko tudi kako nastanejo, saj sem spomladi obiskala Jolly tovarno. Cena: Jolly Choose Your Colours (škatla barvic z odtenki po lastni izbiri), 0,99 €/ barvica, komplet 30 barvic skupaj s škatlo pa 29,70 €.   

P.S.1: Jolly ponuja tudi možnost personalizacije barvic, kar je za v prvi razred morda še najbolje, saj se sicer barvice hitreje zamešajo ali izgubijo. Brezplačno personalizirane barvice lahko naročiš na jolly.eu. Ime, priimek in razred otroka (ali karkoli drugega) lahko brezplačno odtisneš tudi na njihove flomastre, vodene barvice, voščenke …

P.S.2: Bela je imela barvice, ki jih je dobila za v prvi še v četrtem razredu. Letos, za v peti razred, bo tiste najkrajše zamenjala (in iz njih ustvarila kaj lepega) z novimi, saj so v prodajalnah Office & More na voljo tudi posamzni odtenki Jolly barvic.

2. Eko zvezki

Že tretje leto se navdušujemo nad njimi, ker so reees trpežni.

POLARNA HIŠKA

Iz ekološkega papirja in s platnicami iz organsko certificiranega bombaža, lepi in nadvse kakovostni, so zvezki Slavc, ki jih izdeluje Zala iz Hiškarije. Amalja jih ima že tretje leto, všeč so ji, ker so platnice iz zanimivega blaga in ostanejo res lepo ohranjene vse leto. Tudi Bela jih je imela v prvem razredu in ker ker niso v celoti popisani, jih bo uporabljala tudi prihodnje leto. Ker so res trpežni, jih bomo vseeno lahko shranili za spomin.

P.S. (2023): Zala je lani Hiškarijo prodala drugi ustvarjalki in zvezki so zdaj na voljo na spletni strani Polarna Hiška. Prav tako so izdelani ročno. Papir je FSC certificiran in zelo kakovosten. Platnice so ovite v 100 % bombaž trajnostne izdelave s potiskom na vodni osnovi, ki so jih zasnovali ustvarjalci širom celega sveta. V bombaž ti zavijejo tudi zvezke, ki jih zahtevajo nekatere šole, npr. Tako lahko. Cena: 10 – 15 €/ zvezek, odvisno od formata in števila listov.

AJDA

Slovenski zvezki Ajda so prav tako narejeni iz papirja s FSC certifikatom. Sicer niso tako vzdržljivi kot zvezki Polarne Hiške, ker so platnice papirne, so pa zato bolj dostopni. Na voljo so v večjih trgovinah, npr. v Leclercu, cena pa je približno 2,50 EUR za velikost A4.

Pri tej znamki boš našla tudi zvezke, ki imajo obarvan papir in omogočajo lažje branje pri nekaterih motnjah branja.

BRIGHTNIN

Brightnin so slovenski zvezki iz papirja s certifikatom FSC, ki so posebni tudi zato, ker papir ni bel, pač pa v pastelnih barvah, da omogoča lažje branje vsem s skotopičnim sindromom (barvni papir preprečuje, da se črke pri branju premikajo). Na voljo so v spletni trgovini Smile Concept Store, cena: 4,20 EUR/ A4 format

TAKO LAHKO

Slovenski zvezki Tako lahko so narejeni iz papirja s FSC certifikatom.

3. Svinčniki 

Všeč so mi svinčniki, ki jih, ko so uporabljeni, posadiš, da iz njih zrastejo zelišča ali rože. A bolj ekološko je, če so svinčniki izdelani bližje, npr. v Avstriji in s certifikatom za trajnostno upravljanje z gozdovi. Kot so kakovostni grafitni svinčniki Jolly ali slovenske znamke Aero, ki so na voljo v 19-ih trdotah, od najmehkejše, 9B, do trše, 8H. Jolly in Aero izdelke najdeš v trgovinah Office & More, Mladinska knjiga.

4. Šilček

Ne pričakuj, da boš našla bio-razgradljivega. Dobra izbira je že, če namesto plastičnega izbereš kovinskega, saj bo res dolgo lahko opravljal svojo nalogo. Je pa res, da v nižjih razredih zahtevajo šilček s škatlico v kateri se nabirajo ošiljki, zato izberi takšnega, ki je narejen v EU, npr. Aero.

5. Ravnila, kotomer

Dokler mora otrok imeti ravnila s šablonami, nimaš izbire, kasneje pa namesto plastičnih raje izberi kovinska, ki bodo uporabna dlje,  tudi če jih boste uporabljali za rezanje z olfa nožem. Jaz izberem slovenska Kovine

6. Lepilo

V šoli lepilo veliko uporabljajo, predvsem za lepljenje papirja in kartona. Izberi takega, ki je čim bolj naraven. Včasih je bilo na voljo naravno, biorazgradljivo lepilo, ki pa ga letos žal ne najdem več. Še najbolj ‘zelena’ različica, ki sem jo našla v običajnih papirnicah je Uhu-jeva različica ReNature, ki je 98% naravna in v plastični emblaži iz 58 % rastlinskih virov.

7. Vodene in tempera barvice, krede

Po letu dni uporabe lahko rečem, da so ti čopiči res kakovostni in so popolnoma obdržali obliko.

Ni dileme, izberem med kakovostnimi izdelki Aero, ki so že z več kot 70 letno tradicijo proizvedeni v Sloveniji.

  • Vodene barvice Aero vsebujejo 12 različnih barvnih odtenkov in prekrivno, močno pigmentirano belo tempero ter kakovosten lesen čopič. Cena: 4,99 €
  • Najbolj prepoznaven izdelek Aero so tempera barve. Na voljo so v različnih pakiranjih in tudi posamično (na spletni strani officeandmore.si). Primerne za v šolo so v kovinski škatli v kateri je 12 barv, ilustracije na škatli pa so delo ilustratorke Nine Kurnik. Čeprav bi Bela lahko izbrala novo škatlo s samorogom, plesalko, pando ali katerim od drugih vzorcev, je raje ohranila Amlajino z že napol porabljenimi temperami, na kateri je baletka. Cena: 5,49 €

8. Risalni blok in drugi kartoni za plakate

Izberi takšne, ki imajo certifikat za trajnostno upravljanje z gozdovi, npr. FSC. Našla jih boš pri Aeru, saj risalni bloki vsebujejo okolju prijazen papir, ki ne vsebuje lesa, proizvedeni pa so v Avstriji. Cena: 2,39 €/ A3 20 listov

9. Voščene barvice

Med okolju prijaznejšimi voščenkami so slovenske voščenke Medenka. Medenke voščenke so izdelane iz 100-odstotno naravnih sestavin, slovenskega čebeljega voska in naravnih pigmentov. So povsem varne za otroška ustvarjanja in dovolj mehke, da se barvni pigment lepo prenese na papir. Poleg standardne velikosti v 13 živih barvah, je na voljo tudi komplet krajših in debelejših voščenih barvic za najmlajše umetnike – Medenke voščenke Junior v 7 barvah.

Prav tako s čebeljim voskom in najboljšimi pigmenti, ki jih uporablja make-up industrija, so voščenke Jolly. Priporočam pakirane v drsni cevki, da prstki niso umazani. Cena: 12,50 €/ set 10ih, na spletni strani jolly.eu lahko brezplačno naročiš tudi personalizacijo

10. Plastelin

plastelin eko
Čudovit, ker je lepih barv in tudi popolnoma neškodljiv.

Ekološki plastelin Econorm je izdelan iz kakovostnih ekoloških sestavin iz obnovljivih virov in je popolnoma neškodljiv. Cena: 18 €

11. Plastenka za vodo

Ravno prav velika, da ni pretežka.

Za šolske izlete bo otrok potreboval svojo plastenko za vodo. Priporočam plastenko Dopper iz reciklirane plastike. Res je steklenička za vodo bolj ekološka, a je tudi težja, zato je majhni otroci ne marajo nositi. Dopper flaška pa je lahka, zgornji del pa je oblikovan tako, da ga lahko uporabljaš tudi kot kozarček. Cena: 14,80 €, na voljo v spletni trgovini Smile Concept Store.

12. Posoda za malico

V prvem razredu otrok običajno ne poje vse malice, zato ga je dobro navaditi, da ostanke shrani za kasneje. Če boš v ta namen kupovala novo posodico, izberi iz bioplastike ali kovinsko iz nerjavečega jekla. Sicer pa izkoristi kar že imaš pri hiši.

13. Predpasnik za gospodinjstvo

Če lahko,predpasnik zašij sama ali skupaj z otrokom iz stare odslužene posteljnine, brisače ali džinsa.

14. Šolska torba  

nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog
Nahrbtnik Kanken je žal premajhen za slovenske šolarje, ki morajo nositi res veliko zvezkov in učbenikov.

Ko sem pred leti iskala eko šolsko torbo, sem odkrila nahrbtnik Kanken. Ta je bil v 60-ih letih na Švedskem pri trajnostni znamki Fjallraven narejen prav za to, da bi odpravili težave hrbtenice otrok. Kanken je za vse, kar morajo slovenski otroci nositi v šolo, žal čisto premajhen (vsaj v nižjih razredih), zato ga punci uporabljata le kot nahrbtnik za izvenšolske dejavnosti. Je pa bolj primeren njihov nahrbtnik Fjallraven Skule 20.

Hrbtenici prijazno oblikovane šolske torbe z eko pridihom so res redke, našla sem le nekaj takih, ki so narejene iz recikliranih plastenk (Ergobag nahrbtnik v trgovini Bags & More, Lego Zero na Mimovrste.com).

15. Kaj pa radirka?

V spletu so na voljo iz reciklirane gume, ki ne vsebuje plastike, a jih pri nas nisem našla. Si jih morda ti?

⇒♥ Preberi, kaj je napisala Amalja učiteljem ob koncu šolskega leta.

Nove potrebščine, star običaj

Nakupovanje šolskih potrebščin je v naši družini praznik, ki se ga punci zelo veselita. Včasih smo vse nakupili na enem mestu, z odločitvijo za bolj trajnostni vsakdan pa moramo veliko ekoloških šolskih potrebščin naročiti preko spleta. Trgovine v katere zavijemo so Leclerc (zvezki Ajda in Tako Lahko), Smile Concept Store (Dopper), Office&More (znamke Jolly in Aero, torbe in puščice iz recikliranih plastenk). Na koncu vse zbrano vseeno uredimo in pregledamo skupaj ter proslavimo s kakšno priljubljeno sladico. Morda tudi to pripomore, da se šole obe zelo veselita.

Maham,

Nika

* Fotografije: Nika Veger, PR material navedenih znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.