Eko šolske potrebščine

Eko šolski zvezki? Z lahkoto. Lepi, kakovostni, z motivi za punčke in fante, najstnike in najstnice. Ampak kako izbrati šolske potrebščine, da je celotna torba čim bolj trajnostna? Za to moraš skoraj diplomirati.

Pred nakupom preglej, kaj že imaš

Bela je v prvi razred odšla s šolsko torbo, ki jo je imela že Amalja v prvi triadi. Pravzaprav sem z njo odšla jaz, šele v drugi razred jo bo morda lahko nosila sama (ker so torbe tako težke). V tem prvem letu se je naučila, kako je treba za torbo skrbeti, kako se odstrani madeže odprtih flomastrov in kako zelena postane malica, če za vikend ostane v torbi.

Prav tako je za v prvi razred podedovala tudi Amaljino trinadstropno puščico. Ni bila ohranjena kot nova, a s čiščenjem, menjavo trakcev na zadrgi in ljubko nalepko po njenem izboru, je bila Beli najlepša in zdržala je vse leto. Kaže, da bo čisto ok tudi za naslednje.

Kar lahko, si izposodi

Učbenike, knjige (npr. za Bralno značko) in druge pripomočke, ki si jih otroci lahko izposodijo v šoli, je res nesmiselno kupovati. Novo ni vedno najboljša izbira, zagotovo ne v tem primeru. Denar, ki bi ga zapravila za nove učbenike (tudi, če je v 1. razredu predpisan le en), raje podari otrokom, ki si težko privoščijo osnovne šolske potrebščine, npr. zvezke.

Eko šolska torba in potrebščine

eko solske potrebscine zvezki hiskarija beautyfull blog

Ker ste me ob objavi zvezkov, ki jih priporočam za prvi razred, spraševale tudi po ostalih bolj ekoloških potrebščinah, sem zbrala tiste, ki jih imata moji punci. Na seznam bom z veseljem uvrstila še kakšne zanimive in bolj trajnostne predloge (še sploh, če so tudi cenejše različice, kot jih navajam). Napiši jih spodaj v komentar prosim.

1. Suhe barvice za risanje

Z barvicami za risanje začenjam zato, ker so v prvi triadi največkrat uporabljena šolska potrebščina. Moja izbira so Jolly barvice, ker so trajnostne in neškodljive, tudi če jih otroci grizljajo v ustih. Več o Jolly barvicah in zakaj sem tako navdušena nad njimi sem napisala tukaj, pogledaš pa si lahko tudi kako nastanejo, saj sem spomladi obiskala Jolly tovarno. Cena: Jolly Choose Your Colours (škatla barvic z odtenki po lastni izbiri), 0,99 €/ barvica, komplet 30 barvic skupaj s škatlo pa 29,70 €.   

P.S.: Jolly ponuja tudi možnost personalizacije barvic, kar je za v prvi razred morda še najbolje, saj se sicer barvice hitreje zamešajo ali izgubijo. Brezplačno personalizirane barvice lahko naročiš na jolly.eu. Ime, priimek in razred otroka (ali karkoli drugega) lahko brezplačno odtisneš tudi na njihove flomastre, vodene barvice, voščenke …

2. Eko zvezki

Že tretje leto se navdušujemo nad njimi, ker so reees trpežni.

Iz ekološkega papirja in s platnicami iz organsko certificiranega bombaža, lepi in nadvse kakovostni, so zvezki Slavc, ki jih izdeluje Zala iz Hiškarije. Amalja jih ima že tretje leto, všeč so ji, ker so platnice iz zanimivega blaga in ostanejo res lepo ohranjene vse leto. Tudi Bela jih je imela v prvem razredu in ker ker niso v celoti popisani, jih bo uporabljala tudi prihodnje leto. Ker so res trpežni, jih bomo vseeno lahko shranili za spomin.

Da je vzorčkov res veliko, in ne samo za punce, preveri na hiskarija.si. Cena: 15 €/ A4 zvezek

P.S.: Zala v eko bombaž zavije tudi zvezke, ki jih zahtevajo nekatere šole, npr. Tako lahko.

3. Svinčniki 

Všeč so mi svinčniki, ki jih, ko so uporabljeni, posadiš, da iz njih zrastejo zelišča ali rože. A bolj ekološko je, če so svinčniki izdelani bližje, npr. v Avstriji in s certifikatom za trajnostno upravljanje z gozdovi. Kot so kakovostni grafitni svinčniki Jolly ali slovenske znamke Aero, ki so na voljo v 19-ih trdotah, od najmehkejše, 9B, do trše, 8H. Jolly in Aero izdelke najdeš v trgovinah Office & More, Mladinska knjiga.

4. Šilček

Ne pričakuj, da boš našla bio-razgradljivega. Dobra izbira je že, če namesto plastičnega izbereš kovinskega, saj bo res dolgo lahko opravljal svojo nalogo. Je pa res, da v nižjih razredih zahtevajo šilček s škatlico v kateri se nabirajo ošiljki, zato izberi takšnega, ki je narejen v EU, npr. Aero.

5. Ravnila, kotomer

Dokler mora otrok imeti ravnila s šablonami, nimaš izbire, kasneje pa namesto plastičnih raje izberi kovinska, ki bodo uporabna dlje,  tudi če jih boste uporabljali za rezanje z olfa nožem. Jaz izberem slovenska Kovine

6. Lepilo

V šoli lepilo uporabljajo predvsem za lepljenje papirja, to večnamensko naravno lepilo pa lepi tudi karton in druge vlaknaste materiale. Je brez vonja in brezbarven. Narejen je na osnovi škroba, je brez organskih topil in drugih strupenih snovi. Naravno lepilo Vitababy, cena: 4,75 €

7. Vodene in tempera barvice, krede

Po letu dni uporabe lahko rečem, da so ti čopiči res kakovostni in so popolnoma obdržali obliko.

Ni dileme, izberem med kakovostnimi izdelki Aero, ki so že z več kot 70 letno tradicijo proizvedeni v Sloveniji.

  • Vodene barvice Aero vsebujejo 12 različnih barvnih odtenkov in prekrivno, močno pigmentirano belo tempero ter kakovosten lesen čopič. Cena: 4,99 €
  • Najbolj prepoznaven izdelek Aero so tempera barve. Na voljo so v različnih pakiranjih in tudi posamično. Primerne za v šolo so v kovinski škatli v kateri je 12 barv, ilustracije na škatli pa so delo ilustratorke Nine Kurnik. Čeprav bi Bela lahko izbrala novo škatlo s samorogom, plesalko, pando ali katerim od drugih vzorcev, je raje ohranila Amlajino z že napol porabljenimi temperami, na kateri je baletka. Cena: 5,49 €

8. Risalni blok in drugi kartoni za plakate

Izberi takšne, ki imajo certifikat za trajnostno upravljanje z gozdovi, npr. FSC. Našla jih boš pri Aeru, saj risalni bloki vsebujejo okolju prijazen papir, ki ne vsebuje lesa, proizvedeni pa so v Avstriji. Cena: 2,39 €/ A3 20 listov

9. Voščene barvice

Čeprav šole priporočajo voščenke Pelikan, izberem Jolly, ker uporabljajo čebelji vosek in najboljše pigmente. O tem sem se prepričala ob obisku tovarne Jolly. Priporočam pakirane v drsni cevki, da prstki niso umazani. Cena: 10,90 €/ set 10ih, na spletni strani jolly.eu lahko brezplačno naročiš tudi personalizacijo

10. Plastelin

plastelin eko
Čudovit, ker je lepih barv in tudi popolnoma neškodljiv.

Ekološki plastelin Econorm je izdelan iz kakovostnih ekoloških sestavin iz obnovljivih virov in je popolnoma neškodljiv. Cena: 18 €

11. Plastenka za vodo

Ravno prav velika, da ni pretežka.

Občasno bo otrok za šolske izlete potreboval svojo plastenko za vodo. Priporočam plastenko Dopper iz reciklirane plastike. Res je steklenička za vodo bolj ekološka, a je tudi težja, zato je majhni otroci ne marajo nositi. Dopper flaška pa je lahka, pokrovček pa je oblikovan tako, da ga lahko uporabljaš tudi kot kozarček. Cena: 14,20 €, na voljo v trgovini Smile Concept Store.

12. Posoda za malico

V prvem razredu otrok običajno ne poje vse malice, zato ga je dobro navaditi, da ostanke shrani za kasneje. Če boš v ta namen kupovala novo posodico, izberi iz bioplastike ali kovinsko iz nerjavečega jekla. Sicer pa izkoristi kar že imaš pri hiši. Kovinska posodica Za Malico M, cena 18,32 €.

13. Predpasnik za gospodinjstvo

Če lahko,predpasnik zašij sama ali skupaj z otrokom iz stare odslužene posteljnine, brisače ali džinsa.

14. Šolska torba  

nahrbtnik kanken smile concept beautyfullblog
Nahrbtnik Kanken je žal premajhen za slovenske šolarje, ki morajo nositi res veliko zvezkov in učbenikov.

Ko sem pred leti iskala eko šolsko torbo, sem odkrila nahrbtnik Kanken. Ta je bil v 60-ih letih na Švedskem pri trajnostni znamki Fjallraven narejen prav za to, da bi odpravili težave hrbtenice otrok. Kanken je za vse, kar morajo slovenski otroci nositi v šolo, žal čisto premajhen (vsaj v nižjih razredih), zato ga punci uporabljata le kot nahrbtnik za izvenšolske dejavnosti. Večje in hrbtenici prijazno oblikovane šolske torbe z eko pridihom pa so res redke, našla sem le nekaj takih, ki so narejene iz recikliranih plastenk (Ergobag nahrbtnik v trgovini Bags & More, Lego Zero na Mimovrste.com).

15. Kaj pa radirka?

Nova, mavrična kolekcija Lepe Afne. Zvezki iz papirja iz odgovornih virov.
Te bodo tudi v moji pisarni.

V spletu so na voljo iz reciklirane gume, ki ne vsebuje plastike. A ker jih pri nas nisem našla, bom radirke poiskala v kolekciji blogerske kolegice Lepe Afne. Kjer eko ponudbe ni na voljo, raje kot velike prodajne hiše podpiram iznajdljive slovenske ustvarjalce. V kolekciji so poleg radirk še kjuut puščice, knjižica s samolepilnimi lističi, mapa z elastiko, flomastri … in tudi zvezki, ki imajo certifikat Eco label in papir iz odgovornih virov.  Cena: 4,99 € komplet 6 radirk, na voljo v Mercatorjevih trgovinah in na spletni strani kopia-nova.

Nove potrebščine, star običaj

Nakupovanje šolskih potrebščin je v naši družini praznik, ki se ga punci zelo veselita. Včasih smo vse nakupili na enem mestu, z odločitvijo za bolj trajnostni vsakdan pa moramo veliko ekoloških šolskih potrebščin naročiti preko spleta. Trgovine v katere zavijemo so Smile Concept Store (Dopper, Kanken), Office&More (znamke Jolly in Aero), Bags&More (torbe in puščice iz recikliranih plastenk). Na koncu vse zbrano vseeno uredimo in pregledamo skupaj ter proslavimo s kakšno priljubljeno sladico. Morda tudi to pripomore, da se šole obe zelo veselita.

⇒♥ Preberi, kaj je napisala Amalja učiteljem ob koncu šolskega leta.

* Fotografije: Nika Veger, PR material navedenih znamk, Klemen Razinger (kolekcija Lepa Afna)

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.