Štartaj, Slovenija!: Zadela me je BeLife Kombucha

15 ugodnih delovanj na telo navaja Wikipedija, ko vtipkaš besedo kombuča oz. kombucha. To je 15 razlogov, da Belife kombučo poskusim tudi sama in namesto druge kave na dan uvedem novi ritual, kambučanje*.

But first, kombucha. BeLife kombuča.

Startaj slovenija belife kombucha beautyfull blog nika veger kombuča

S kombučo me je spoznala oddaja Štartaj, Slovenija!, natančneje s podjetnikoma Mirzo in Zlatanom Ljubijankićem, ki imata prvo slovensko proizvodnjo kombuče, BeLife Kombucha. V 4. sezoni te super oddaje, ki skupaj s Sparom Slovenija podpira mlade podjetnike na njihovi poti, bom namesto kozmetike preskušala zdravo pijačo, ki pa je posredno povezana tudi z lepoto.

Ne bom na dolgo in široko pisala, kaj komubuča je, ker nisem strokovnjak s tega področja, je pa veliko (in poljudno) napisanega na tej spletni strani. Wikipedija, itak.

Na kratko pa… čudi me, da na njo nisem naletela že prej, npr. v kakšnem znanstvenofantastičnem filmu, saj je kombuča videti ravno prav vesoljska, preprosta, mistična in naravna, da bi bila lahko najljubši (in edin znan) napitek mojstra Yode. Je namreč pijača s čajno osnovo in nastane s fermentacijo sladkanega čaja ob prisotnosti kulture kombuče, sivkasto bele gobe, podobne ‘stvoru’ (simbioza ocetno kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani … hvala Wikipedija), ki plava na vrhu tekočine in zavzema obliko posode, v kateri se nahaja. Zato ji nekateri pravijo tudi gobov čaj, čeprav se veliko bolje sliši »eliksir življenja« ali »čaj nesmrtnosti«, kot ji pravijo na Kitajskem in Japonskem, kjer naj bi jo pili že dobrih 2000 let. Tam namreč verjamejo, da ima čarobno moč in omogoča večno življenje.

Zdravilne moči kombuče

Startaj slovenija belife kombucha beautyfull blog nika veger kombuča

Ljudje ji pripisujejo številne, tudi Google, a zdravniki odkimavajo, češ da dokazov in študij ni. Kot tudi ni tistih, ki bi povezali njeno zmerno pitje s škodljivimi učinki. Med postopkom fermentacije pri pripravi kombuče nastanejo številne snovi z zdravilnim, poživljajočim in razstrupljevalnim učinkom; različni sladkorji (glukoza, fruktoza, saharoza), organske kisline (ocetna, glukonska, citronska, mlečna, butirna, maleinska in oksalna kislina), etanol, encimi, vitamini B-kompleksa, aminokisline, glicerol in polifenoli. Njena priljubljenost se širi skupaj z ‘ljudskim izročilom’ da:

  • Izboljšuje prebavo. Največkrat se srečajo z njo tisti, ki želijo izboljšati oz. urediti prebavne težave. ”Če te zanima zaradi tega, pazi, da vseeno popiješ čez dan dovolj vode, kombučo pa zaužiješ pred in po jedi, saj bo pomagala pri presnovi zaužite hrane,” svetujejo pri BeLife Kombuchi. Njeni ljubitelji pravijo, da razstruplja telo, razbremeni delovanje jeter, ustavlja drisko in hkrati zdravi zaprtje, zmanjša stresno delovanje trebušne slinavke, pospeši telesno presnovo, kar omogoča uspešno zmanjšanje telesne teže …
  • Da energijo . Kdo je ne potrebuje več? Če te zjutraj ne poživi ne topla voda z limono ne kava, poskusi dan začeti s kombučo. Ta namreč poživi, ker vsebuje kofein, zato je odlična tudi za dvig energije po kosilu. Preverjeno, odkljukano.
  • Je naraven probiotik. Jih uživaš? Ne veš, katere bi izbrala? Ena od blagodejnih lastnosti kombuče je, da je naravni probiotik. Še en razlog več, da sem jo takoj posvojila in z njo nadomestila ‘prazne’ ali umetnih snovi polne gazirane pijače.
  • Polepša kožo. Ljudje poročajo, da se, ko urediš prebavo, kar pomeni, da izboljšaš prehrano, popiješ zadostno količino vode, v svoj vsakdan pa dodaš tudi kombučo, vidno polepša tudi koža. Nečistoče, izbruhi mozoljev izginejo, nekateri pa celo trdijo, da okrepi lase in odpravlja plešavost. Hm, iskreno se mi zdi to zadnje skoraj za lase privlečeno, a če slučajno opazim bujnejšo grivo, bom nadsrečna.
  • Podaljšuje življenje. Te trditve sem našla v spletu, kar pa ne pomeni, da držijo ali jim verjamem. Če se srečuješ s katero od sledečih težav, ti svetujem, da nadaljuješ zdravljenje, kombučino učinkovanje pa raziščeš naprej: preprečuje nekatere vrste raka in pomaga pri okrevanju po rakavih obolenjih, izboljšuje oslabljen vid in sivo mreno, zdravi artritis, lajša bolečine v sklepih, zdravi depresijo, anksioznost, motnje spanja in izboljša obvladovanje stresa.

Zmagovalna BeLife Kombucha iz 4. Sezone oddaje Štartaj, Slovenija!

Startaj slovenija belife kombucha beautyfull blog nika veger kombuča fermentiran čaj iz gobe

Tudi če odmislimo nedokazane učinke pitja kombuče, je vseeno to bolj zdrav nadomestek pijačam, po katerih posegamo pogosto: pocukranim mehurčkom, sladkim vodam z dodanimi vitamini, energetskim pijačam … Še posebej, če izberemo dobro kombučo, ki je narejena po tradicionalnem postopku, iz izvirske vode, kakovostnega pravega čaja iz naravnih učinkovin in s čim manj dodanimi sestavinami, ter z nizko vsebnostjo sladkorjev. Taka je BeLife Kombucha, nealkoholna pijača, ki jo lahko pijejo otroci od 4. leta dalje. Je nizkokaloričen napitek (18 kcal / 100 ml). V Intersparih je v okviru projekta Štartaj, Slovenija! na voljo v treh okusih: Klasika, Ingver in limonska trava ter Sadna pravljica.

Več o izdelkih si preberi na spletni strani Spar.si. Cena stekleničke: 1,99 EUR.

Vprašanje za milijon: Je BeLife kombucha okusna?

Vem, če si kombučo že kdaj poskusila in ti ni zlezla pod kožo, potem te zanima samo eno. Je okusna… bolj kot ostale? Ker sem vedela, da ima kombuča lahko specifičen, kisel okus, sem najprej poskusila tisto kar imam rada sicer. Ingver in limonska trava mi je bil všeč in tega tudi pijem najpogosteje. Sadna pravljica je po okusu še bolj oddaljena od značilnega kiselkastega okusa kombuče, celo tako, da jo občasno uspem ‘prodati’ puncama. Klasika pa, priznam, vonj spominja na mošt ali jabolčni kis, ampak okus ni tako močan in mislim, da bo ljubiteljem kombuče zelo všeč.

Startaj slovenija belife kombucha beautyfull blog nika veger kombuča fermentiran čaj izgobe

Med hipsterji kombuča ni nič novega, redko pa jo boš našla v gostilni, ki ponuja nedeljska kosila (BeLife Kombucha je sicer že na voljo v več kot 50ih lokalih). Nič zato, ker je okus odvisen od uporabljenega čaja, jo lahko ponudiš ob vsaki priložnosti in letnem času.

  • Klasika v jesenskem meniju nadomesti mošt ob pečenem kostanju in bučnih jedeh, super pa je tudi za zabavo za noč čarovnic… poglej tukaj.
  • Ingver in limonska trava je napitek, ki se odlično poda k zdravim zajtrkom ali popoldanskim prigrizkom.
  • Sadna pravljica se dobro ujame z vodko in ginom. Zato namesto gintonika zmešaj ginbučo. Recept boš našla tukaj.

Kakšna pa je tvoja zgodba s kombučo? Si se že spoznala z njo? Javi mi v komentar. Hvalaaa.

Maham na zdravje!

Nika

*Kambučanje je nov izraz za pitje BeLife Kombuche, narejene iz vode, ki izvira izpod kamniških planin. No, vsaj tako sem mislila ob ogledu 1. oddaje 4 sezone Štartaj, Slovenija! Poglej si jo, pa ne zaradi te napakice, temveč zaradi presunljive zgodbe, v kateri komaj 21-letni Mirza razkrije, zakaj je BeLife Kombucha sploh nastala.

** Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija. Kombuča napitek BeLife najdeš na polici Štartaj Slovenija v 12 trgovinah Interspar po Slovenij. Oddaja Štartaj, Slovenija! pomaga mladim podjetnikom, ki imajo zanimivo idejo in vizijo, na njihovi podjetniški poti. Take ljudi z veseljem podprem, tudi z nakupom njihovih izdelkov, da bodo korak bližje svojim sanjam.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.