Najlepša darila, ki so več kot samo izdelek

Trajnostno, slovensko, organsko (ekološko), prijazno, odgovorno, zdravo. Želim si, da bi bilo leto 2019 bolj prežeto s temi vrednotami.

Objave s seznami daril mi gredo sicer na živce, saj napeljujejo k nakupom, večkrat nepremišljenim in nepotrebnim. A na vašo spodbudo na Instagramu sem pripravila spisek znamk, med katerimi je vredno izbirati darila, ker so prijazne do uporabnika, narave in tistega, ki jih je izdelal.

dan d milo za drago trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Ne glede na ta seznam pa menim, da:

  • je najlepše, če darila izdelaš sam (spodaj v zapisih najdeš recept za enostavne masažne praline),
  • velikost in vrednost darila nista pomembna, najpomembnejši je namen,
  • ne pozabi deliti tudi socialno šibkim ali osamljenim v svojem okolju,
  • daril ne smemo zavijati v nov zavijalni papir, ker je to stran vržen denar in nepotreben odpad. Spodaj poglej, kako jih lahko zaviješ trajnostno, da so videti še bolj šik kot v darilni vrečki.

Spisek res lepih daril

DOBRODELNO

Poleg tega, da lahko del svoje dohodnine nameniš eni od dobrodelnih organizacij (jaz jo običjano slepim in slabovidnim, ker sem tudi sama nekoliko slepa ;)), lahko tudi praznična darila kupiš pri takih znamkah, ki del dobička namenjajo dobrodelnosti. Med lepotnimi sta to:

L’Occitane

loccitane trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

L’Occitanovo poslanstvo je deliti lepoto, tudi tisto, ki sproži nasmeh, sočutje, željo po podariti in deliti. Letošnja praznična kolekcija je sestavljena iz najbolje prodajanih izdelkov,  ‘preoblečenih’ v ozvezdje L’Occitanovih vrednot, ki jih je interpretirala modna hiša Castelbajac Paris. Izbrani motivi, ki jih lahko opaziš v izložbah trgovin ali na prazničnih embalažah, simbolizirajo L’Occitanovo zavezanost ženskam, Provansi, planetu in preprečevanju otroške slepote. Tako bo bo L’Occitane npr. za vsako prodano Karitejevo milo za dobrodelnost doniral Unicefu za preprečevanje otroške slepote po vsem svetu.

Priporočam: Ne moreš zgrešiti z nakupom različnih krem za roke, izdelkov iz linije Mandelj in Karitejevega mila za dobrodelnost. Ponudbo preveri tukaj.

The Body Shop

the body shop trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Vsak nakup v novembru in decembru pomaga pri varovanju in ponovni posaditvi več kot 10 milijonov kvadratnih metrov gozda v Angliji in Armeniji ter pri graditvi biomostov za zaščito divjih živalih in ogroženih živalih. Biomost je obnovljeni naravni koridor ali pot, ki povezuje dva izolirana gozdova in v njem živeče živali ter rastline. Da bodo zagotovili uspešnost projekta, bo The Body Shop, ne glede na zbrana sredstva, doniral organizaciji World Land Trust 100.000 funtov in organizaciji World Land Trust 150.000 funtov. Več o angažiranosti te znamke, ki se je prva uprla testiranju kozmetičnih izdelkov in sestavin na živalih, lahko prebereš na njihovi spletni strani TUKAJ.

Priporočam: Lepotne blogerke smo njihove jogurte za telo proglasile za najboljšo novost za nego telesa 2018, sicer pa so izdelki iz prazničnih linij The Body Shop prava paša za oči. Mene je prepričal svež metin vonj zelene kolekcije Peppermint Candy Cane in trak za lase (ni okrasni ampak  si ga nadeneš pri umivanju obraza, nanosu maske …) v obliki ušes srnice.

ZELENO IN BREZ ODPADKOV

Znamke, ki vse leto skrbijo, da je njihovo ustvarjanje novih izdelkov odgovorno do okolja in ljudi, so znamke, ki jim zaupam tudi sicer.

Melvita

melvita trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Ogansko certificirana znamka s tradicijo in številnimi patenti za nove izume na področju razvoja kozmetičnih izdelkov je tudi v svetovnem merilu ena najboljših lepotnih znamk. Obožujem jo, ker je učinkovita, kakovostna, organsko certificirana, z uporabo več kot 900 naravnih učinkovin sledljivega izvora, z ekološko proizvodnjo in skrbjo do okolja, od koder črpajo surovine. Vse embalaže so iz recikliranega materiala in omogočjo ponovno reciklažo.

Priporočam: Veliko. Res sem ljubiteljica te znamke, zato v zapisu spodaj poglej mojih top sedem izdelkov, na ta seznam pa dodajam še novosti, linijo za nego obraza Argan Concentre Pur in Indigovo olje za nego barvanih las.

⇒♥ Na spletni strani tukaj  poglej darilne pakete, ki jih ponujajo po bolj ugodni ceni, ob nakupu pa izkoristi tudi mojo kodo za popust NIKAXMAS20, ki ti prinese 20% POPUSTA na ves nakup v spletni trgovini www.melvita.si do 31. 12. 2018.

Lush

lush trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Z naravi prijazno proizvodnjo ter odličnimi izdelki brez embalaže, ki so iz naravnih sestavin, je Lush prava izbira za darila in ‘zero waste’ (brezembalažne) izdelke.

Priporočam: Gel za prhanje brez embalaže, masažne ploščice, kopeli in za otroke lepotni ‘plastelin’, iz katerega si lahko izdelajo svojo kopel, milo ali celo prašek za pranje perila. Ostalo praznično ponudbo boš našla tukaj.

SLOVENSKO

trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Ko kupim slovenski izdelek, si kar predstavljam, kako od veselja zavriska nekdo iz moje domovine. Resno, če lahko z nakupom daril in izdelkov pomagam družini, ki si v Sloveniji s kozmetiko služi krh, ali pa 150 in več zaposlenim v naši najboljši kozmetični tovarni, potem ni vprašanja, kaj bom izbrala. Še posebej, ker so izdelki znamk, ki jih priporočam, iz naravnih učinkovin, kakovostne in poleg tega tudi prijazne do narave in zaposlenih.

4Kids&Us

Je znamka, ki sem jo spoznala preko projekta Startaj, Slovenija!. Vanja in Jure Reiner, ki ustvarjata izdelke, sta ustvarila čudovito znamko iz zelo kakovostnih sestavin in z zavezanostjo vračanja naravi, lokalnemu okolju. Znamko, ki je nežna tudi do otroške kože.

Priporočam: Trde šampone in balzam, črno milo za čiščenje mastne kože. Izdelki so na voljo v InterSparu ali na njihovi spletni strani tukaj.

Kozmetika Afrodita

Nesporna kraljica kozmetike v Sloveniji in tudi v regiji, znamka, ki ji zaupam vse bolj. Kozmetika Afrodita je po mnenju lepotnih blogerk že četrto leto najboljša slovenska kozmetična znamka. Kakovost, velika ponudba najrazličnejših izdelkov, velik delež naravnih učinkovin, vse to so lastnosti, s katerimi vse generacije opisujejo njihovo kozmetiko. In ne bi se mogla bolj strinjati.

Priporočam: Pri tej znamki lahko zagotovo najdeš primeren izdelek za obdarovanca; Afrodita Baby & Kids Natural je linija popolnoma naravnih, kjut in zelo finih izdelkov za nego dojenčkov in otrok. Moški so navdušeni nad linijo Men, še posebej všeč so jim multifunkcijski geli za prhanje (za telo, lase in obraz ter za britje), kakovostna krema za obraz, izdelki za britje in nego brade. Ženske pa … izvrstne ponudbe za osebno higieno, razvajanje ali lepotno nego je res veliko. Čudovit je njihov novi asortima za razvajanje Afrodita SPA z izdelki za nego telesa v petih različnih dišavnih, teksturnih in aromaterapevtskih različicah. Že pripravljene darilne komplete poišči tukaj.

Nelipot

Za super deodorante brez škodljivih učinkovin si najbrž že slišala, najnovejši izdelek te trendne, a zelo dobre znamke, pa je olje za intimno nego in lubrikant v enem — Lublen.

Priporočam: Deodorante (za najstnike in vse z občutljivo kožo je odličen Mladizhen), vsestransko mažo Masha, intimno olje Lublen. Novost so tudi darilni paketi, klik-klik.

Noela

je še ena znamka, ki je zacvetela po nastopu v oddaji Startaj, Slovenija!, v kateri je bila razglašena tudi za hit produkt leta. Družina Fras se ukvarja z gojenjem polžev, prijaznim pridobivanjem polžje sline in ustvarjanjem izdelkov iz nje.

Priporočam: Ker je krema za obraz nekoliko kočljivo darilo (saj moraš poznati tip in potrebe kože obdarovanca), priporočam novost: Noela Body Krema za telo s polžjo slino. Neguje in pomlajuje kožo telesa, preprečuje tudi nastanek strij. Več preberi na njihovi spletni strani.

DOŽIVETJE ZA DUŠO

Bolj kot izdelkov se razveselim doživetja, zato jih tudi sama najraje podarim.

Cvetlično druženje

cvetlicno druzenje trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Delavnica oblikovanja šopka je razvajanje za dušo. Na delavnici spoznaš aktualne vrste cvetlic, kako ustvariti šopek in ga ohraniti kar najdlje svežega, seveda pa je v ceno vključen ves material, šopek, ki ga izdelaš, pa odneseš domov.

Medexov slovenski med

trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog medex slovenski med

Medex je naša ‘družinska lekarna’ in čeprav izdelki za zdravje niso tipično darilo, verjamem, da se res dobrega slovenskega medu razveseli vsak.Otroci so navdušeni nad tem cvetličnim. Na tej povezavi boš našla tudi ljubke skodelice in čajnike za temo čebelic.

Knjiga Pozabljena polovica (Tuma), Zgodbe za lahko noč za uporniške punce (Učila)

trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

zgodbe za lahko noč za uporniške punce beautyfull blog

Amaljina najljubša knjiga Zgodbe za lahko noč za uporniške punce je dobila nadaljevanje. Knjiga, ki je v navdih in tudi za širjenje splošnega znanja (lahko jo vzameš kot sodobno enciklopedijo) predstavlja drugih 100 izjemnih punc in žensk, ki so pionirke na svojih področjih. Knjiga Zgodbe za lahko noč za uporniške punce 2 predstavlja sodobnejše ženske, zato bo zelo všeč tudi najstnicam. Pred kratkim je izšla različica za fante Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni (založba Učila, na voljo v knjigarnah Felix). Že pred nekaj leti pa je založba Tuma izdala podobno knjigo, ki se nanaša na zgodovino slovenskih pionirk, Pozabljena polovica: portreti žensk 19. in 20. stoletja na Slovenskem. Krasno branje in znanje je na voljo v knjigarni Mladinska knjiga Konzorcij.

Nova zgoščenka Dan D Milo za drago

dan d milo za drago trajnostna slovenska eko darila beautyfull blog

Dan D je ena mojih najljubših glasbenih skupin. Pred kratkim so izdali novo ‘plato’, ki pa se skriva na USB-ključku v trdem milu slovenske znamke Milo za drago. Domiselno, malo drugačno (in čisto po mojem okusu ;)) darilo lahko predaš ob poslušanju njihove vaje v placu, 22.12. Več o tovrstnih ‘koncertih’ preberi na FB strani Dan D, kjer to posebno milo lahko tudi naročiš.

⇒♥ Preberi pa tudi katera darila priporočate bralke Beautyfull bloga.

Kako so ti všeč ti predlogi? Vesela bom tudi tvojih v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.