Marketinške laži v zvezi s ceramidi

Ker so prehranski dodatki s ceramidi postali eno od najbolj prodajanih dopolnil za lepšo polt, je ponudba vsak dan večja. Hkrati z njo se veča število marketinških trditev, ki povzdigujejo ceramide določenega ponudnika in v tebi vzbujajo dvom, ali so drugi sploh vredni nakupa. Poglej zapis, ki bi ga moral prebrati vsak, preden se odloči za uživanje prehranskega dopolnila s ceramidi.

⇒♥ Preberi pa tudi: Vse kar moraš vedeti o prehranskih dodatkih s ceramidi; kako učinkujejo, kateri so na voljo pri nas in v čem se razlikujejo

To so miti in resnice o prehranskih dodatkih s ceramidi, ki bi jih morala poznati 

Pri strokovnjakih s področja biokemije sem preverila, katere trditve so pravilne in katere so le marketinško zavajanje ali celo laž.

1. Naši prehranski dodatki s ceramidi vsebujejo večjo dozo učinkovine kot konkurenčni.

Primerjava prehranskih dodatkov s ceramidi na podlagi gramature, vsebnosti samih ceramidov v njih, ni smiselna. Blagovne znamke uporabljajo različne proizvajalce ceramidov oz. različne vrste izvlečka. Medexova kapsula npr. vsebuje koncentrirano vrsto ceramidov v prahu Ceramosides™, zato je gramatura posamezne kapsule lahko manjša kot npr. pri Lifeextension, ki vsebuje Ceratiq® ceramide v olju. Pomembno je, da ponudniki prehranskih dodatkov sledijo kliničnim študijam proizvajalcev ceramidov, ki dokazujejo in zagotavljajo učinkovanje aktivnih sestavin in vsebujejo priporočeno dnevno količino ceramidov iz teh študij.

2. Naši prehranski dodatki s ceramidi so bolj učinkoviti, ker poleg ceramidov vsebujejo tudi druge učinkovine za lepšo polt, kot so kolagen, MSM in biotin.

Istočasno kombiniranje ceramidov z drugimi vitamini zaenkrat ni kontraindicirano. Kaj pa študija, ki dokazuje večjo učinkovitost izdelka, ki vsebuje mešanico, kot če bi učinkovine užival posamično? Morala bi obstajati za konkretno mešanico, vendar takšne ni. Zato ti vseeno priporočam, da uživaš le prehranske dodatke, ki naslavljajo točno tvojo težavo s kožo in ne mešanic, ki vsebujejo večje število učinkovin za lepšo polt (vitamini, biotin, msm itd.) Nekatere od teh sestavin namreč lahko povzročijo napenjanje, izbruh mozoljev ali druge težave. Pa tudi sicer menim, da naj bo uživanje prehranskih dodatkov bližnjica do izboljšanja, ob kateri boš poskrbela za odpravo težave, ne pa uživanje na pamet, ker je to trenutno v trendu.

3. Naši prehranski dodatki ne vsebujejo glutena, ker niso proizvedeni iz izvlečkov pšenice, temveč so ceramidi proizvedeni iz riža. 

ceramidi miti resnice prehranski dodatki

Trditev ne drži v celoti. Tudi nekateri prehranski dodatki, ki vsebujejo izvleček pšenice, ne vsebujejo glutena, ker je ta prečiščen, kar dokazujejo z laboratorijskimi analizami (npr. Medexovi Ceramidi). Ali konkretni prehranski dodatki vsebujejo gluten ali ne, preveri na embalaži ali pri proizvajalcu. 

4. Prehranski dodatek s ceramidi spodbuja nastajanje kolagena v telesu.

Zaenkrat ne obstajajo študije, ki bi potrdile, da z vnosom prehranskega dodatka s ceramidi spodbudimo proizvodnjo koži lastnega kolagena. Tudi zato, ker ceremidi delujejo drugje; ceramidi v vrhnji plasti kože (epidermis), kolagen pa v spodnji plasti kože (dermis). So pa zaradi povečanja tvorbe lastnih ceramidov rezultati deloma podobni, kot jih da uživanje hidroliziranega kolagena … drobne gubice so manj vidne.

5. Naši ceramidi niso iz GSO, so prečiščeni, brez glutena in brez sestavin živalskega izvora.  

Da izvleček ni iz GSO in da je prečiščen, zagotavljajo naslednji proizvajalci učinkovine: Ceramosides™ (Medex Ceramidi, Malinca Kolagen Up), Ceratiq® (Life Extension Skin Restoring Ceramide). Izvlečki brez kliničnih študij običajno ne vsebujejo navedbe o prečiščenosti učinkovine.

6. Obstaja več vrst ceramidov, naši vsebujejo DGDG (digalaktozil diglicerid).

ceramidi miti resnice prehranski dodatki

Prehranska dopolnila res lahko vsebujejo različne vrste ceramidov in različne vsebnosti le teh. Gre namreč za naravne izvlečke, zato ni mogoče izbirati kaj vsebujejo. A bolj — kot katere vrste ceramidov vsebuje izvleček — je pomembno, da imajo ceramidi, ki se uporabljajo v prehranskem dopolnilu, veljavne in potrjene klinične študije za učinke, ki jih proizvajalec navaja.

DGDG (digalaktozil diglicerid) je vrsta glikozilceramidov, to pa je vrsta glikosfingolipidov, ti pa so vrsta sfingolipidov. Hierarhija je torej DGDG < glikozilceramidi < glikosfingolipidi < sfingolipidi in standardiziran izvleček mora vsebovati določeno vsebnost le teh. Medexovi Ceramidi so npr. standardizirani na >50 % sfingolipidov (skupaj z glikosfingolipidi), od tega >40 % DGDG.

7. Naši prehranski dodatki imajo klinično študijo, ki dokazuje, da se je navlaženost kože in zmanjševanje gub vztrajno povečevala še dva dodatna meseca po koncu uživanja ceramidov. 

Res je, proizvajalec ceramidov Ceratiq® v svoji študiji navaja, da je bila povečana hidracija v koži zaznana tudi po dveh mesecih od zaključka uživanja te vrste ceramidov. V klinični študiji za Ceramosides™ časovno obdobje delovanja ceramidov po prenehanju uživanja ni točno opredeljeno. Dejstvo pa je, da učinki pri vseh prehranskih dopolnilih izzvenijo počasi – nikoli pa ne takoj. Torej, tudi pri Ceramosides™ učinki vztrajajo še nekaj časa po prenehanju uživanja, vendar s klinično študijo niso merili, kako dolgo je to.

8. Obljube, ki niso dovoljene

Ne glede na to, kateri prehranski dodatek boš izbrala, naj te ne zavedejo trditve, ki obljubljajo preveč in pravzaprav niso dovoljene. Prehranska dopolnila so regulirana in proizvajalci ne smejo navajati neresnic, kot so, da prehransko dopolnilo zdravi določene simptome, bolezni. Prehranska dopolnila ne zdravijo, lahko pa pripomorejo k izboljšanju stanja (vendar ne odpravijo vzroka).

Ti je bil zapis v pomoč? Se boš zdaj lažje odločila kateri prehranski dodatek izbrati? Tvojega razmišljanja v zvezi s to tematiko bom vesela v komentarju. Hvalaaaa.

Maham,

Nika

*Fotografije: Unsplash


** Hvala Medexu za transparentne in vedno jasne odgovore na vprašanja, ki se mi porajajo v zvezi s prehranskimi dodatki.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.