Vse o prehranskih dodatkih s ceramidi

Ker skrivnost do bolj navlažene kože ni kozmetika.

Hitreje kot s kozmetiko ali prehrano lahko suho kožo odpraviš s POSPEŠITVIJO TVORJENJA koži lastnih ceramidov. To najbolje naredijo prehranski dodatki s ceramidi. Poglej, kako učinkujejo, kateri so na voljo pri nas in kakšna je razlika med njimi.

⇒♥ Preberi tudi: Vse, kar moraš vedeti o ceramidih, tistih v koži, prehranskih dodatkih in v kozmetiki

Ceramidi: učinkovita rešitev za suho in kožo 

Če je pred nekaj leti prava zvezda prehranskih dodatkov, tudi lepotnih, postal kolagen, so zdaj žarometi usmerjeni k ceramidom

Prehranski dodatki s ceramidi spodbudijo nastajanje koži lastnih ceramidov. Tako  se obnovi njena zaščita in upočasni izhlapevanje vlage iz kože, zato uživanje prehranskih dodatkov s ceramidi izboljša navlaženost zgornje plasti kože in elastičnost. Zaradi tega je koža bolj navlažena, videti je bolj gladka, napeta in sijoča. Ker je hkrati okrepljena bariera kože, dolgoročno to lahko pomeni manj kožnih nevšečnosti, kot so občutljivost kože, dermatitis, luskavica …

Ker so to vse pogostejše težave s kožo in ker jih kozmetični izdelki hitreje poslabšajo kot odpravijo, so prehranski dodatki s ceramidi, ki obljubljajo opazen rezultat že po 14 dneh uporabe, vse bolj opevani. Hkrati s povpraševanjem narašča ponudba. In tudi že prve trditve, ki bolj zmedejo kot prepričajo k pravemu nakupu. Zato poglej, kaj vse je že na voljo pri nas in v čem se ti prehranski dodatki razlikujejo.

Prehranski dodatki s ceramidi, ki so na voljo pri nas

Ceramidi v prehranskih dodatkih so največkrat rastlinski izvlečki sladkega krompirja, rjavega riža ali polnozrnatih žit. Podobno kot pri kolagenu tudi ceramide kot učinkovino proizvajajo različni proizvajalci. Nekateri kot koncentriran suhi izvleček, drugi kot oljni izvleček, ki je manj koncentriran. Zato obstajajo razlike v količini, ki jo posamezni proizvajalci ponujajo kot priporočljivo. Torej več ne pomeni bolje, pomembno je vnašati količino, za katero obstaja študija tega izvlečka. Lažje boš razumela, če pogledaš različne znamke ceramidov (učinkovine, ne končnega izdelka), ki so na voljo pri nas.

Pozor: 

prehranski dodatki ceramidi beautyfull blog nika veger content-pixie-unsplash 3

Učinkovina s ceramidi, ki je na voljo pri nas v katerem od izdelkov:

  1. KONCENTRIRAN SUHI IZVLEČEK:  CERAMIDOSES™/ Eppi France.

Ceramosides™ je standardiziran, patentiran kompleks koncentriranih fitoceramidov (glikozilceramidov) in DGDG (digalaktozil-digliceridov) iz pšeničnih semen. Na voljo je v dveh različicah, v prahu in v organsko certificiranem olju. Pridobivajo ga iz pšeničnih semen in je prečiščen, zato ne vsebuje GSO, glutena, aditivov ali sestavin živalskega izvora. 

Klinično je dokazano, da učinkovina Ceramosides™ pomaga izboljšati vlaženje kože, elastičnost kože in zmanjšanje gub v samo dveh tednih. Narejeni sta dve kakovostni dvojnoslepi placebo kontrolirani klinični študiji (na 60–80 uporabnikih, starost 30–60 let). Pri vnosu 30 mg dnevno suhega izvlečka v prahu ali 70 mg dnevno oljnega izvlečka dokazujejo, da že v 15 dneh vsakodnevno uživanje povzroči:

  • močno povečanje vlage v zgornjih plasteh kože zaradi takojšne in dolgotrajne hidracije,
  • lepšo teksturo kože, zoženje por,
  • prepreči razgradnje kolagena, saj zavira delovanje encimov, ki so odgovorni za razpad kolagenskih vezi,
  • okrepitev strukture dermisa (ščiti elastičnost in čvrstost kože).

Poleg tega udeleženci klinične študije poročajo o izboljšani hidraciji kože in zmanjšanju trans-epidermalne izgube vode, izboljšani elastičnosti kože, zmanjšani hrapavosti.

Prehranski dodatki, ki vsebujejo Ceramosides: 
  • Medex Ceramidi, 16,89 EUR/20 kapsul. Dnevni odmerek, 30 mg, zaužiješ z eno kapsulo, kar je 0,85 EUR/odmerek. Poleg ceramidov vsebujejo še vitamine A, C, E in cink. 
  • Malinca Kolagen Up, 24,97 EUR/60 kapsul. Dnevni odmerek, 30 mg, zaužiješ z dvema kapsulama, kar je 0,83 EUR/odmerek. Poleg ceramidov vsebujejo mešanico aminokislin (prolin, lizin, glicin), izvleček bambusa, izvleček zelenega čaja, izvleček šipka.

2. OLJNI IN SUHI IZVLEČEK: CERATIQ®/ PLT Health Solutions and Arco, Robertet Group, Francija.

Ceratiq je standardiziran prečiščen izvleček fitoceramidov na voljo v oljni in vodotopni obliki (v prahu). Pridobivajo ga iz pšeničnih semen in je prečiščen, zato ne vsebuje GSO, glutena, aditivov ali sestavin živalskega izvora. 

Klinična študija (64 žensk, povprečna starost 55,8 let) se je osredotočila predvsem na to, kako ceramidi vplivajo na vlaženje kože in kako učinkoviti so proti gubam. Del preiskovancev je 12 tednov prejemal 350 mg Ceratiq olja, drugi del pa placebo. Dokazano je bilo, da Ceratiq v primerjavi s placebom 3-krat izboljša zmanjšanje gub, 2,75-krat izboljša hidracijo obraza in 5-krat izboljša sijaj kože. Rezultati so pokazali, da je bila koža bolje navlažena že po 4 tednih. Dokazano je bilo tudi, da se je navlaženost kože in zmanjševanje gub vztrajno povečevala še dva dodatna meseca po koncu uživanja Ceratiq ceramidov.

Prehranski dodatek, ki vsebuje Ceratiq: 
  • Life Extension Skin Restoring Ceramides, 25,90 €/30 kapsul s tekočino. Dnevni odmerek, 350 mg, zaužiješ z eno kapsulo, kar je 0,86 EUR/odmerek.

3. IZVLEČKI CERAMIDOV BREZ KLINIČNIH ŠTUDIJ PROIZVAJALCA

Večina od njih navaja, da so to ceramidi, pridobljeni iz semen pšenice vrste navadna pšenica (Triticum aestivum). Kakšno je njihovo učinkovanje in potreben dnevni vnos, torej ni klinično dokazano, kar pa ne pomeni, da ne delujejo. Vsekakor pa so ceramidi iz prejšnjih dveh točk standardizirani na fosfolipide, so prečiščeni in koncentrirani, kar za te izvlečke ni nujno. 

Ti prehranski dodatki s ceramidi lahko vsebujejo gluten, pozorno preglej označbe na embalaži.

Prehranski dodatki, ki vsebujejo take izvlečke:
  • Infinite by Forever Collagen-Ceramide, 53, 24 EUR/60 tablet. Dnevno naj bi zaužila dve kapsuli, kar je 0,89 EUR/dnevni odmerek. Prehransko dopolnilo vsebuje tudi kolagen, biotin in vitamin C. 
  • Popolna polt – BB kapsule, 30 EUR /60 kapsul (Biocyte). Dnevno naj bi zaužila dve kapsuli, kar je 1 EUR/dnevni odmerek. Prehransko dopolnilo vsebuje tudi boragino olje, maltodekstrin, beta glukan, hialuronsko kislino, cinkov sulfat, vitamin E, niacin.

PREHRANSKI DODATEK NI ZDRAVILO. Ne glede na to kateri prehranski dodatek boš izbrala, naj te ne zavedejo trditve, ki obljubljajo preveč in pravzaprav niso dovoljene. Prehranska dopolnila so regulirana in proizvajalci ne smejo navajati neresnic kot so, da prehransko dopolnilo zdravi določene simptome, bolezni. Prehranska dopolnila ne zdravijo, lahko pripomorejo k izboljšanju stanja (ne odpravijo pa vzroka).

Kako se kažejo učinki jemanja prehranskih dodatkov s ceramidi?

prehranski dodatki ceramidi beautyfull blog nika veger content-pixie-unsplash 3

Čeprav so študije učinkovitosti uživanja ceramidov narejene le za področje obraza, uporabnice pravijo, da so učinki vidni na koži celega telesa. Ob vsakodnevnem uživanju poročajo, da: 

  • opažajo manj zategovanja kože po umivanju,
  • je koža na splošno manj suha, povrhnjica ni več izsušena,
  • koža dobi zdrav lesk,
  • izginejo tipično suhi predeli kože, npr. luskice ob ali na nosu,
  • so drobne gubice zaradi izsušenosti kože manj opazne,
  • koža je bolj gladka, opazila boš, da je tudi nanos pudra zato lepši,
  • polt je bolj enotna, rdečice zaradi razdraženosti izginejo,
  • pojavlja se manj aken, ker se zaradi navlaženosti uravna izločanje loja, pore se ne mašijo zaradi suhe povrhnjice,
  • koža je bolj odporna in manj občutljiva,
  • potrebujejo manj kozmetike za doseganje občutka navlaženosti.

Mora ceramide uživati vsak? Kot za uživanju vseh prehranskih dodatkov tudi za ceramide menim, da je najprej dobro poiskati vzrok svojih težav s kožo. Tukaj poglej, kateri so najpogostejši vzroki suhe kože, in jih poskusi odpraviti.

⇒♥ PREBERI TUDI: Je vsakodnevno uživanje prehranskih dodatkov res nujno potrebno?

Sicer pa ceramide (učinkovino, za konkretni prehranski dodatek pa moraš preveriti, kaj še vsebuje) lahko uživajo tudi nosečnice. Prav tako učinkovina ni problematična za kombiniranje z drugimi vitamini in učinkovinami.

Če imaš izkušnjo z uživanjem prehranskih dodatkov s ceramidi, jo prosim zapiši v komentar. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Unsplash

P. S.: V lepotni skupnosti so priljubljeni tudi prehranski dodatki Halo Beauty Halo Kiwi Booster z izvlečki Ceramide-Rx®, ki jih proizvaja Inside Out Beauty Labs, LLC, katere lastnica je znana lepotna YouTuberka Tati. Gre za fitolipide iz izvlečkov riža. Učinkovina naj bi imela izvedeno klinično študijo, ki pa je nisem našla. Tati pravi, da je njena prednost ta, da ne vsebuje glutena, ker gre za izvlečke riža, a kot je razvidno zgoraj, tudi prečiščeni izvlečki pšeničnih semen ne vsebujejo glutena. Prehranski dodatki pri nas niso na voljo, omenjam jih zgolj zato, ker jih boš pri znanih vplivnicah vseeno morda zasledila.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.