Veganski prehranski dodatki za lepšo polt

Preden skočiš do stropa, naj te prizemljim s tem dejstvom: veganski kolagen ne obstaja. Pika. Obstaja pa nekaj drugih veganskih prehranskih dopolnil, s pomočjo katerih bo tvoja koža negovana od znotraj, posledično pa bolj sijoča, poenotena, čvrsta, gladka, napeta … skratka lepša.

Veganski kolagen … vse, kar moraš vedeti, tudi to, da ne obstaja!

Odkar uživam kolagen in pišem o njem, je eno najpogostejših vprašanj, kateri veganski kolagen priporočam. Razumem. Za lepšo, čvrstejšo kožo želite nekaj narediti, a ker ste veganke, ne želite uživati kolagena, ne ribjega ne morskega. Zato sem pripravila zapis, ki bo odgovoril na vsa podobna vprašanja in tudi vaše težave.

Hkrati je vaše potrebe zaznalo tudi tržišče in tako je na voljo že kar nekaj tistih, ki ponujajo veganski kolagen. Po iskanju besedne zveze veganski kolagen dobim na spletu številne rezultate, ob katerih mi postane kar slabo. Ne le veganski kolagen, obstaja tudi rastlinski kolagen (ker veganska dieta ni več ‘in’, temveč je zdaj v modi rastlinska) in celo članek ponudnika, ki navaja razliko med rastlinskim in živalskim kolagenom. Ponudnikov s ‘kolagenom’ neživalskega izvora je šest, kar je skoraj toliko, kot je ponudnikov kolagena. Eno je jasno: boj je velik in nihče ti noče prodati tistega, kar je v resnici v embalaži. Tudi če je to učinkovito in polepša tvojo kožo, kar je bila tudi tvoja želja ob iskanju nadomestka kolagena, kajne?

Veganska različica prehranskih dodatkov z vplivom na kožo

veganski Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog ceramidi hialuron anticelulit
To ima na lepoto tvoje kože veliko večji učinek kot vsa kozmetična polička.

Prehranske dodatke za lepšo kožo uživamo zato, ker želimo, da je ta bolj navlažena, napeta, gladka, sijoča … Vse to obljubljajo prehranski dodatki s kolagenom in dodanimi učinkovinami, enako pa tudi veganski ‘kolagen’. Kaj torej vsebuje? Na srečo ne beljakovin živalskega izvora, torej ne kolagena. Rastlinski kolagen ne obstaja, tudi kolagen iz morskih alg ne. V teh škatlicah so druge sestavine, ki pripomorejo k lepši koži. Najpogosteje so to:

RASTLINSKE BELJAKOVINE, PEPTIDI, AMINOKISLINE.

Obstaja 20 aminokislin, ki jih telo združuje in kombinira na ogromno načinov in tako ustvari verige aminokislin, ki so lahko zelo kratke (kot prolin, glicin in lizin), srednje dolge (peptidi) ali pa zelo dolge (beljakovine). V veganske prehranske dodatke za lepo polt so pogosto vključene vse ‘dolžine’. So gradniki kolagena (predvsem hidroksilirane oblike aminokislin), vendar ne obstaja študija, ki bi kazala, da ima jemanje teh aminokislin, peptidov ali beljakovin kakršenkoli vpliv na sintezo kolagena. To je dokazano samo za hidrolizirani kolagen, kjer so pomembni krajši di- in tripeptidi (po dve ali tri aminokisline dolge molekule), ki spodbujajo sintezo lastnega kolagena.

CERAMIDI.

Ceramidi prispevajo k izboljšanju navlaženosti in elastičnosti kože po vsem telesu. Delujejo v epidermisu, zgornji plasti kože. Študije dokazujejo, da v zgornjih plasteh kože obnovijo vsebnost lastnih ceramidov v koži (torej tudi lipidno bariero kože, njeno lastno zaščito) in s tem preprečujejo izsuševanje kože, povečujejo vlažnost in s tem elastičnost in gladkost kože ter gladijo drobne gube. Njihovo uživanje ti priporočam, če imaš porušeno kožno bariero (občutljivo kožo), izsušeno kožo in drobne gubice zaradi suhe kože ali če se želiš znebiti občutka suhe kože po vsem telesu. 

♥ Preberi tudi: Vse o ceramidih, tistih naravno prisotnih v koži, prehranskih dodatkih in tistih v kozmetiki

!!! Ne obstajajo pa klinične študije, ki bi dokazovale, da imajo ceramidi učinke na nastajanje kolagena.

HIALURONSKA KISLINA (HA).

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog hialuron
Hialuronska kislina ni tako raziskana kot kolagen, a vseeno je že dokazano, da mora biti v prehranskem dodatku za večjo učinkovitost HA širokega spektra.

To je prehranski dodatek, ki bi ga lahko užival vsak, ne glede na težavo kože oz. stanje kože, saj v spodnji plasti kože, torej v dermisu, povečuje vlažnost kože. Zadostna količina vlage v spodnji plasti kože pa zagotavlja ravnovesje vlage v zgornjih plasteh kože in torej dobro delovanje kože nasploh. Hialuronska kislina zaradi učinka vlaženja prispeva tudi k bolj mladostnemu videzu kože in zmanjšanju gub. 

Pri izbiri prehranskega dodatka s hialuronsko kislino je pomembno, da je ta v dodatku zastopana v različnih velikostih (širokega spektra), ker ima HA različnih molekulskih mas (velikosti) različne značilnosti. Sicer vse molekulske mase spodbujajo sintezo lastne HA (po 12 h), večina študij pa ima tudi dokazan učinek na zelo natančno določene velikosti delcev:

  • HA majhne molekulske mase (5–600 kDa) se najbolje in najhitreje absorbirajo (že po nekaj urah v želodcu). Preko krvi potujejo do vezivnega tkiva.
  • HA srednje in velike molekulske mase (600–2200 kDa) so bolj stabilne na razgradnjo in se absorbirajo z zamikom (v tankem črevu) – podaljšano delovanje. Do vezivnega tkiva potujejo preko limfnega sistema.

!!! Če izbereš prehranski dodatek, ki nima jasno definirane dolžine delcev hialuronske kisline, lahko tvegaš slabši ali celo ničen učinek, saj so izkoristki absorpcije in delovanj precej nižji. 

MSM (METIL SULFONIL METAN).

MSM medex prehranski veganski dodatki
Ni trenden, zato včasih kar pozabimo nanj. A je dokazano učinkovit, poglej spodaj.

Je priljubljen prehranski dodatek, ki potrjeno učinkuje na nohte, lase in kožo, ugodno pa naj bi vplival tudi na zdravje sklepov in imunski sistem. Študije dokazujejo, da je najbolj učinkovita dnevna doza 3g MSM-ja ob jemanju vsaj 4 mesece. Rezultati: MSM izboljša lesk las, volumen las in da na sploh bolj zdrav videz las, ni pa dokazano, da zmanjša cepljenje konic. Najverjetneje vpliva na gradnjo keratina, kar bi lahko pomagalo okrepiti vezi med molekulami keratina v laseh in nohtih. Ista dnevna doza zmanjšuje globoke gube in izboljša čvrstost kože.

!!! Pri izbiri prehranskih dodatkov bodi pozorna, da je vir MSM-ja rastlinski in da prehranski dodatek vsebuje visokokakovostno in prečiščeno ter biorazpoložljivo organsko obliko žvepla. 

VITAMINI, MINERALI.

idr., ki so pogosto prisotni v prehranskih dopolnilih za lepšo polt, so tudi:

  • Vitamin C, ker ima vlogo pri nastajanju kolagena, vendar zaradi njegovega jemanja kolagen ne nastaja pospešeno, omogoča le njegovo sintezo. Potreben je namreč za izgradnjo aminokislin, ki so ključne za sintezo kolagena. Ima tudi vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. 
  • Cink in selen prispevata k ohranjanju zdrave kože, imata vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. 
  • Vitamin A prispeva k ohranjanju zdrave kože.
  • Vitamin E ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. 
  • Baker prispeva k ohranjanju normalnega vezivnega tkiva, ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. 

Če si kolagen, četudi veganski, že iskala, potem predvidevam, da z zaupanjem v prehranska dopolnila na splošno nimaš težav. Tudi jaz ne več, saj jih uživam po rojstvu otrok, ko je bila moja koža v res slabem stanju in rezultati so vidni. Iz ljubezni do sebe izbiraj preverjeno kakovostna, taka, ki ti bodo pomagala, da se boš počutila dobro v svoji koži. 

Katero prehransko dopolnilo za lepo polt je zate?

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog ceramidi hialuron anticelulit veganski
Se znajdeš med vsemi, ki so na voljo? Pomagaj si s spodnjo razporeditvijo.

Ob zgoraj naštetih veganskih učinkovinah, ki vplivajo na lepšo polt, si morda zmedena in se sprašuješ, katero sploh uživati. Najbolje bi bilo vse, a ne hkrati, v enem prehranskem dopolnilu. Hkratno uživanje hialuronske kisline in drugih prehranskih dodatkov da slabše rezultate, kot če jih uživaš z vsaj enournim zamikom. Po njih bi posegala takole:

  • IZSUŠENA POVRHNJICA, OBČUTLJIVA KOŽA, MIMIČNE GUBE ZARADI SUHE KOŽE: ceramidi, še posebej, če bi rada okrepila lastno zaščito kože. To ne pomeni, da so ceramidi zgolj za suho kožo. Tudi če je mastna, ima lahko izsušeno povrhnjico, npr. zaradi nepravilnega čiščenja.
  • SLABŠA ELASTIČNOST IN ČVRSTOST KOŽE OBRAZA, GUBE, MANJ LESKA: hialuronska kislina.
  • GLOBOKE GUBE: MSM, hialuronska kislina.
  • TEŽAVE Z NOHTI IN LASMI: MSM.
  • CELULIT, NEČVRSTA KOŽA: baker in rastlinski izvlečki za pospeševanje mikrocirkulacije, topljenje maščob in pospeševanje odvajanja vode in strupov; izvleček stržena ananasa, izvleček rdeče pomaranče … 
  • STRIJE, BRAZGOTINJENJE KOŽE: ceramidi, hialuronska kislina.
  • AKNE, NEČISTA KOŽA: ceramidi (še posebej ob jemanju zdravil proti aknam, ki običajno povzročajo izsušenost kože), hialuronska kislina.

Na trgu je res velika ponudba prehranskih dodatkov za kožo, sama že vrsto let zaupam slovenski znamki Medex. Beri dalje, ponujajo odlične novosti.

Novi Medexovi prehranski dodatki za lepšo polt brez živalskih sestavin

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog ceramidi hialuron anticelulit veganski kolagen
Nova Medexova veganska ponudba za polepšanje kože.

Ker sem se po pregledu kolagenov na trgu odločila za Medexov KolagenLift, ki ga uživam že štiri leta in lahko potrdim njegovo kakovost, ti z veseljem predstavljam še njihova nova veganska prehranska dopolnila za lepšo polt.

To so:

MEDEX CERAMIDI za hidracijo in elastičnost kože

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog ceramidi veganski
Uživam jih že več kot mesec dni. Te zanima rezultat?

Prehranski dodatek poleg kakovostnih ceramidov v količini, ki je dokazano učinkovita s klinično študijo, vsebuje tudi vitamine A, C in E ter cink. Tako z uživanjem tega prehranskega dodatka (priporočena doza je 1 kapsula/ dan vsaj 60 dni) poskrbiš za boljšo zaščito kože, ker je povrhnjica bolje navlažena in okrepiš njeno bariero, pa tudi zaščito pred oksidativnim stresom. Bolj navlažena koža je tudi bolj elastična, na dotik pa manj suha, hrapava in bolj gladka.

Medexovi Ceramidi ne vsebujejo glutena in so primerni tudi za vegane. Cena: 16,89 E/ 20 kapsul.

Prehranski dodatek uživam več kot mesec dni, zato bom kmalu lahko pisala o svoji izkušnji. Že zdaj pa namignem, da sem pozitivno presenečena.

MEDEX HYALURON za mladosten videz kože

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog hialuron veganski
Hura, dolgo sem čakala na samostojno hiluronsko kislino, ki ne bi bila del drugih prehranskih dopolnil.

Prehranski dodatek vsebuje hialuronsko kislino širokega spektra, kar prispeva k zmanjšanju gub, izboljšanju čvrstosti in elastičnosti kože. Priporočena dnevna količina je 2 kapsuli dnevno vsaj 30 dni, če želiš zmanjšati vidnost gub, povečati elastičnost in čvrstost kože ter prispevati, da je ta videti mladostnejša in bolj sijoča.

Medexovi Hyaluron prehranski dodatki ne vsebujejo glutena in so primerni tudi za vegane. Cena: 19,89 E/ 40 kapsul.

Prehranski dodatek je dobro uživati komplementarno, poleg kolagena, ceramidov ali drugih prehranskih dodatkov za lepšo polt. A ker sem želela opazovati, kako se moja koža spreminja z uživanjem zgolj prehranskega dodatka Ceramidi in anticelulit, z uživanjem Hyalurona začnem konec meseca.

MEDEX ANTI-CELULIT prispeva k zmanjšanju celulita

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog anticelulit
Dnevna doza je dve kapsuli vsaj 30 dni. Še je čas, da se rezultat pokaže do poletja.

Prehranski dodatek vsebuje rastlinski kompleks (izvleček črnega riža, kivija, rdeče pomaranče in ananasa, obogaten z bromelainom), vitamin E in baker, kar prispeva k zmanjšanju videza celulita. Priporočena dnevna količina je 2 kapsuli dnevno vsaj 30 dni, če želiš zmanjšati videz pomarančne kože in poskrbeti, da je tvoja koža bolj čvrsta po vsem telesu.

Medexovi Anticelulit prehranski dodatki ne vsebujejo glutena in so primerni tudi za vegane. Cena: 19,89 E/ 40 kapsul.

Prehranski dodatek uživam več kot dva meseca, preberi mojo izkušnjo: Ocena: prehranski dodatek Medex-Anticelulit.

Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog ceramidi hialuron anticelulit
Nova Medexova linija veganskih prehranskih dodatkov ima jasno navedene učinke potrjene s študijami.

POZOR: Ne glede na to, kateri prehranski dodatek boš izbrala, naj te ne zavedejo trditve, ki obljubljajo preveč in pravzaprav niso dovoljene. Prehranska dopolnila živalskega ali rastlinskega izvora, skratka vsa, so regulirana in proizvajalci ne smejo navajati neresnic, kot so, da prehransko dopolnilo zdravi določene simptome, bolezni. 

Prehranska dopolnila ne zdravijo, lahko pripomorejo k izboljšanju stanja (ne odpravijo pa vzroka).

Ti je bil zapis v pomoč? Boš z njegovo pomočjo lahko izbrala kakovosten prehranski dodatek, tudi če si veganka? Napiši mi svoje razmišljanje, pa tudi izkušnje z veganskimi prehranskimi dodatki.

Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger

**Zapis je nastal v sodelovanju z Medexom

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.