Naravna aktivna učinkovina: ceramidi

Če imaš suho kožo ali poškodovano kožno bariero, žaromet ob iskanju učinkovitih izdelkov, ki bi to spremenili za več kot 24 ur (ali do naslednjega umivanja), usmeri na ceramide. Predstavljam ti, zakaj jih moraš preizkusiti.

⇒♥ Preberi tudi: Prehranski dodatki s ceramidi; kako učinkujejo in kateri so na voljo pri nas

Ceramidi in njihova funkcija pri dobrem delovanju kože

Ime izhaja iz latinske besede cera, ki pomeni vosek. Gre namreč za voskaste maščobne molekule oz. lipide, ki pomagajo koži, da zadržuje vlago. Posledično je dobro zaščitena pred zunanjimi vplivi, gladka in mehka. 

Cermide najdemo le v zgornji plasti naše kože, v povrhnjici. Ta je sestavljena iz korneocitov, odmrlih celice povrhnjice, katerih sposobnost je tri-kratno kopičenje vode. Korneocite obdaja maščobna mešanica v kateri je okoli 40 do 50% ceramidov, 25% holesterola in 10 do 20% prostih maščobnih kislin. To je kožna bariera, lastna zaščita kože pred mikrobi in drugimi zunanjimi vplivi in tudi zaščita pred prehitrim izhlapevanjem vode.

Pomanjkanje ene od snovi kožne bariere, npr. ceramidov, vodi k temu, da poroženela plast prepušča preveč vlage, korneociti pa prehitro izgubljajo vodo. To povzroči izsušeno kožo in lahko vodi v številne težave kože.

KOŽNA BARIERA

Zgornja rožena plast kože je pregrada, ki ji latinsko pravimo stratum corneum, in je nekakšna meja med nami in zunanjim svetom. Varuje nas pred vplivi okolja, hkrati pa preprečuje, da bi voda iz telesa izhlapevala prehitro. Če je poškodovana, te funkcije opravlja slabše. Simptomi se kažejo kot suhost, luščenje, lahko tudi rdečica, ekcemi in celo akne. V zadnjem času lepotna industrija v marketing za večjo prodajo izdelkov pogosto vključujo besedno zvezo “kožna bariera” iz česar lahko sklepamo, da je ljudi, ki imajo občutek poškodovane kožne bariere, vse več.

To so težave kože povezane s pomanjkanjem ceramidov

Zgornja plast kože mora biti dovolj navlažena, saj ji to daje mehansko stabilnost in napetost. Številne študije kažejo, da je sposobnost kože, da zadrži vodo zmanjšana, kadar so ravni ceramidov v njej nižje. Koža je zato lahko:

  • na otip luskasta in groba, občutimo pa nelagodje, srbenje, razdraženost.
  • hitreje poškodovana in vneta, posledice pa so lahko tudi akne, ekcemi ipd.
  • Ugotovili so tudi, da koža, ki jo prizadene jo dermatitis, luskavica in pogosta suhost, vsebuje manj ceramidov, kot zdrava koža. 
  • V zadnjem času potekajo tudi raziskave o povezanosti ceramidov in kolagena, predvsem  kako pomanjkanje ceramidov vpliva na proizvajanje kolagena.

⇒♥ Preberi tudi: Spoznaj marketinške laži v zvezi s kolagenom

To zmanjšuje količino ceramidov v koži

Ceramidi so v koži naravno prisotni — kot kolagen, hialuron ipd.). Z leti — že kmalu po dvajsetem — začne njihova proizvodnja upadati. Na zmanjšanje števila ceramidov v koži pa vplivajo tudi zunanji dejavniki, kot so suh in hladen zrak, UV-sevanje in nepravilna nega z agresivnimi sredstvi, ki spremenijo vrednost pH kože ali pa povzročijo poškodbe povrhnjice. Prav takšna nega je v zadnjem času pri nas zelo promovirana, zato se posledično pojavlja tudi veliko težav z občutljivo kožo in oslabljeno kožno bariero. Premisli, če jo izvajaš tudi ti; prepogoste in preagresivne mehanske pilinge, pilinge s kislinami in nepravilno uporabo aktivnih snovi (npr. retinol), ki kožo ob pravilni in zmerni uporabi lahko pomlajujejo, če pa jih ne uporabimo pravilno, pa jo lahko tudi zelo poškodujejo.

Tako povečaš vsebnost ceramidov v koži

veganski Medex prehranski dodatki koža nika veger beautyfull blog ceramidi hialuron anticelulit

Na dolgi rok so najbolj učinkovite tiste navade, ki spodbujajo naravno sposobnost kože, da ceramide proizvaja sama. Njihov učinek boš opazila kot mehkejšo, bolj gladko, elastično in po videzu bolj mladostno kožo. V taki koži se boš tudi bolje počutila, npr. po prhanju noge ne bodo več suhe, koža ne bo srbeča.

TE NAVADE SO:

  1. Uravnotežena in zdrava prehrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, podpira ohranjanje ceramidov, saj so omega 3 maščobne kisline del lipidne mešanice, v kateri so ceramidi. Pomembne so tudi beljakovine in nerafinirana olja, kot sta kokosovo in olivno olje, ter zdrave maščobe, ki jih dobimo iz rib in avokada, sladkega krompirja, rjavega riža ali pa polnozrnatih žit. 
  2. Prehranski dodatek za spodbujanje tvorbe lastnih ceramidov. Hitreje kot s prehrano lahko proizvodnjo ceramidov spodbudiš z uživanjem prehranskih dodatkov s ceramidi, npr. Medexovimi Ceramidi. Največkrat so to rastlinski izvlečki sladkega krompirja, rjavega riža ali pa polnozrnatih žit. Podobno kot pri kolagenu tudi ceramide, kot učinkovino, proizvajajo različni proizvajalci. Nekateri kot  koncentrirane suhe izvlečke, drugi kot oljni izvleček, ki je manj koncentriran. Zato obstajajo razlike v količini, ki jo posamezni proizvajalci ponujajo kot priporočljivo. Več torej ne pomeni bolje, pomembno je vnašati količino, za katero obstaja študija tega izvlečka. Učinki jemanja prehranskih dodatkov s ceramidi so: okrepljena kožna bariera, izboljšana struktura kože (dolgoročno to pomeni bolj mladosten in napet videz kože), boljša navlaženost, manj kožnih nevšečnosti in manj težav z različnimi oblikami dermatitisa, luskavice, aken … Čeprav so študije učinkovitosti uživanja ceramidov narejene le za področje obraza, uporabnice pravijo, da so učinki vidni na koži celega telesa. Poročajo o izboljšani navlaženost kože celega telesa, koža jih po umivanju manj zateguje, je bolj mehka in bolj mladostna.
  3. Učinkovine v kozmetičnih izdelkih. Ceramidi v kozmetičnih izdelkih so dokazano učinkovita podpora za zdravo kožno bariero. A zavedati se moraš, da imajo omejeno penetracijo (povrhnjica je sestavljena iz 25 do 30 plasti odmrlih korneocitov), zato je učinek večji z uživanjem prehranskih dodatkov. Minus ceramidov v kozmetičnem izdelku je tudi, da so sintetična sestavina, ki je običajno kar draga, zato so kakovostni izdelki upravičeno nekoliko dražji.
ceramidi naravna aktivna učinkovina nika veger beautyfull blog dm DSC_3713

Pripravila sem tudi pregled prehranskih dodatkov s ceramidi (klikni tukaj), pišem pa še mojo izkušnjo z Medexovimi ceramidi in pregled kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo ceramide. Če imaš tudi ti izkušnje z njimi, mi jih prosim zaupaj v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem, Ian Dooley za Unsplash

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Saša
    9 februarja, 2021

    Jaz imam odlične izkušnje. Zaradi uporabe tretionoina, in sadnih kislin, se mi je na jesen začela pojavljati suha, luščeča in na omejenih mestih krastasta koža. Očitno je bila iritacija, poškodba bariere, zaradi preveč vsega. Nabavila sem si ceramide (od Medexa in Amazing you). Oboje sem uživala 2x na dan. Koža se je vidno izboljšala, kot bi postala bolj “debela”.

    • NIKA
      9 februarja, 2021

      O hvala za izkušnjo. To je dobra rešitev oz. kombinacija ob uporabi aktivov, ki dražijo kožo. Bom pa v prihodnje raziskala še vse prehranske dodatke na našem trgu in v čem se razlikujejo. Hvala za namig kje začeti.