Evkaliptus: tako bo vejica dišala dlje

Evkaliptus blagodejno vpliva na naše zdravje in ker je vejico mogoče dobi prav v vsaki cvetličarni, poglej kako jo uporabiti, da bo lepa, dišiča in uporabna kar se da dolgo.

⇒♥ Preberi pa tudi vse o azijskem vodnem popnjaku, odlični rastlini, ki pripomore k celjenju ran.

Evkaliptus za zimski SPA doma

evkaliptus vejica tuš prha nika veger beautyfull blog dm

Pozimi zelo rada posežem po kopeli z evkaliptusom, ker blagodejno vpliva na dihala. Po takem kopanju in vdihavanju vlažnega dišečega zraka se počutim dobro predihana in prerojena, če imam kašelj, se ta pomiri. Če kadi nimaš, lahko zelo podoben učinek dosežeš s prho pod listi evkaliptusa. Evkaliptus je dokaj trendna rastlina, zato lahko njegove vejice najdeš skoraj v vseh cvetličarnah, imajo ga celo na tržnicah in v spletnih trgovinah z rezanim cvetjem. Vejico preprosto obesi pod tuš, da se para iz njih izvabi dišeče in poživljajoče note.

P.S.: Obstaja več vrst evkaliptusa in ker imajo na tržnici običajno vejice z drobnimi lističi in vejice z večjimi, najprej povonjaj katere so bolj aromatične.

Tako bo vejica evkalipta dišala dlje

evkaliptus vejica tuš prha nika veger beautyfull blog dm IMG_4257

Vejice evkaliptusa kupim pogosto, ker so fotogenične, lep dodatek na fotografiji kozmetičnih izdelkov. A iskreno, če bi jih kupovala samo za pod prho, bi iz njih želela iztisniti več kot le pet dni svežine. Zato ti priporočam, da jih uporabiš takole:

  1. Kupljene vejice doma takoj prireži, da je rez svež. Postavi jih v vazo z mlačno vodo.
  2. Če so kakšne manjše vejice že slabe, jih odreži in postavi v manjše vazice ter z njimi okrasi mizo, okensko polico … 
  3. Glavni šopek postavi v kopalnico, ker tudi v vazi oddaja prijetne vonjave.
  4. Preden greš pod tuš, vejice vzami iz vaze in splakni spodnji del, ki je bil namočen. Poveži jih z vrvico in obesi v bližino tuša.
  5. Po prhi rez šopka zopet prireži, zamenjaj vodo v vazi in šopek postavi zopet na mesto, kjer ti bo služil kot okras.

Kaj lahko od evkaliptusa pričakuješ 

evkaliptus vejica tuš prha nika veger beautyfull blog dm IMG_4254

Evkalipt oz. evkaliptus je visoko drevo, ki izvira iz Avstralije. Avstralski Aborigini so iz listov evkaliptusa izdelovali poparke, v katerih je bilo tudi evkaliptusovo olje. Uporabljali so jih kot tradicionalno zdravilo za zdravljenje bolečin, vnetja sinusov, vročine in prehladov. To je tudi rastlina s katero se prehranjujejo koale, a pozor, ljudje moramo evkaliptus v kuhinji uporabljati zelo previdno. Evkaliptusovo eterično olje, ki ga iz listov pridobivamo s parno destilacijo:

  • se uporablja kot sestavina pripravkov za lajšanje simptomov gripe in prehlada, v dražejih za lajšanje kašlja, v pastilah, mazilih in inhalantih.
  • deluje protivnetno, analgetično in protimikrobno v pripravkih za dermalno uporabo. Zato je del  številnih krem, zobnih krem, mil za prhanje …
  • ima prodoren, svež vonj po čistem, zato se uporablja kot dišava v parfumih, kozmetiki in naravnih čistilih ter repelentih.

IG TV na temo rožc in zelišč v moji kopalnici

S pomočjo zelišč in drugih rožc na naraven način vplivaš na svoje vsakodnevno počutje. Na linku boš našla IG TV video, v katerim predstavim pet meni ljubih zelišč in kako jih uporabljam.

Ko se boš naslednjič sprehajala po travniku, polju, vrtu ali kar v svoji najljubši drogeriji, odpri oči in izkoristi blagodejen vpliv rastlin in zelišč. Kot zagovornica trajnostnega te vabim, da skrbno izbiraš tiste, ki jih proizvajajo na načine, ki vzdržujejo ne samo dobro počutje ljudi, temveč tudi narave.

⇒♥ Kako skrbeti za lončnico evkaliptusa pa preveri tukaj.

Uživaj v spokojnosti zime, medtem, ko pričakujemo bolj sončne in živahne dni. Marec je tik pred vrati ;).

Maham,

Nika

Fotografije: Vstanem, Unsplash

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.