Umirjen, pa vseeno ne dolgočasen, brez avtomobilov, asfaltnih cest, a s kilometri belih, neokrnjenih plaž, turkizno modrim morjem in dobrim stikom z lokalnimi prebivalci – zdi se, kot da smo našli mehiške Gilije.

Holbox, nova točka na našem zemljevidu

Holbox (“črna luknja” v jeziku Majev) je otok v mehiški zvezni državi Quintana Roo, ki se nahaja na severni obali polotoka Jukatan. Dolg je približno 41,84 kilometra in širok 1,5 kilometra, od celine pa ga loči 10 km plitke lagune, v kateri domujejo flamingi, pelikani in druge ptice. Otok Holbox je del biosfernega rezervata Yum Balam. Zaenkrat je dokaj nerazvit, z mestecem Holbox, ki šteje 2000 prebivalcev, nekaj lokalnih restavracij, barov in manjših hotelov.

Kako do tja

Na Holbox iz Cancuna in Playe del Carmen leti majhna letalska družba Aerosaab, ker je na otoku majhno letališče za namestitev pet-sedežnih in trinajst-sedežnih letal Cessna. A mi smo po Jukatanu potovali z avtom, zato smo iz Valadolida krenili do pristanišča Chiquila. Hitra cesta, ležeči policaji, občasno kakšna bencinska črpalka in plačilo cestnin 187 pesov ( MXN). Imej pa v mislih, da je Valadolid v drugem časovnem pasu kot Holbox.

  • Cancun/ Chiquila … 145 km | 1 h 55 minut
  • Playa del Carmen/ Chiquila … 123 km | 1 h 45 minut
  • Tulum/ Chiquila … 186 km | 2 uri 30 minut
  • Valadolid/ Chiquila 158 km| 2 uri

Iz obmorskega mesteca Chiquile na severu Jukatana vozi na otok Holbox trajekt vsake pol ure. Vožnja traja okrog 20 minut, cene kart pa so:

  • Odrasli in otroci nad 4 leti: 150  MXN
  • Otroci, mlajši od 4 let: 100  MXN
  • Otroci do 2 let: brezplačno

Če si najela avto, ga lahko pustiš na enem od urejenih parkirišč blizu trajekta za na Holbox. Za tri noči smo plačali 200 pesosov. V avtu seveda nismo pustili dragocenosti, smo pa vse umazane cunje in druge stvari, ki jih na otoku nismo potrebovali.

Holbox in eko

Večina prebivalcev in turistov se po otoku prevaža z avtomobili za golf, kolesi ali motorji, saj domačini želijo zaščititi naravno okolje, zato avtomobilov ni. Holbox je namreč naravni rezervat za ptice in živali v morju; delfine, morske krave in ko je sezona, tudi mante in morske pse kitovce. Opozarjajo na skrb do narave in okolja nasploh, pa tudi na živali, saj so nekatere na robu izumrtja. Kot na primer rak podkvar, ki nam ga je morje večkrat naplavi na obalo. Žalostno.

TOP 10 stvari, ki jih lahko počneš na Holboxu

Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger

Holbox ponuja številne možnosti za uživanje v naravi.

  1. PLAVANJE Z MORSKIMI PSI KITOVCI. Od junija do septembra pa lahko plavaš z morskimi psi kitovci. Več o tem lahko prebereš tukaj.
  2. KAJTANJE. Holbox ima eno najvarnejših plaž za učenje kajtanja. Pogoji so idealni za začetnike; plitvina in konstanten, večdnevni veter v zimskih mesecih.
  3. OPAZOVANJE BIOLUMINISCENCE. Na zahodnem vrhu otoka je laguna Punta Cocos, v kateri je mogoče ponoči in ob mladi luni opazovati bioluminiscenco in plavati med tisočerimi iskricami morja. 
  4. LEŽANJE NA PLAŽI S SVEŽE UTRGANIM KOKOSOM ALI MANGOM. Lahko tudi koktejlom. Obala iz drobno bele mivke se ob turkizno modrem morju razteza kilometre in kilometre. Na dveh delih jo preseka reka.
  5. POLEŽAVANJE V MREŽI. Za razliko od drugih tovrstnih Instagram punktov, je tukaj poležavanje dejansko možno, saj so mreže napete čez plitvine, plimovanje pa ni tako močno, da bi se mreže del dneva namakale v vodi in zato postale prekrite z algami. Bljak.
  6. LOV NA STENSKE POSLIKAVE. Pisane majhne hišice poslikane z murali so nekaj res zanimivega, zato se po mestecu izgubljamo, da odkrivamo nove in nove. Čeprav obstaja tudi zemljevid mesta na katerih so označene vse stenske poslikave.
  7. DRUŽENJE Z DOMAČINI na tržnici in bejsbol igrišču. Na tržnici prodajajo lokalno pridelano sadje in zelenjavo, kuhajo tipično mehiško hrano in stiskajo sveže sadne sokove. V bližini je tudi zavetišče za poškodovane ali zapuščene živali (lahko jih greš pogledat).
  8. WINDOW SHOPPING. Na otoku ni znanih blagovnih znamk, niti ne tistih popularnih Boho trgovin, ki so preplavile Tulum. Je pa kup ročno narejene mehiške folklore, pa tudi čudovit butik s kosi mehiških oblikovalcev Le Baazar.
  9. MINGLANJE NA GLAVNEM TRGU. Ob večerih se domačini in turisti zbirajo na trgu, kjer je otroško igrišče in igrišče za igre z žogo, pa tudi zumba na prostem (v glavnem jo obiskujejo domačini). V sosednjih ulicah je veliko zanimivih lokalov in restavracij, pa tudi trgovinic. 
  10. PLAVANJE V YALAHAU CENOTE. To smo sicer pustili za prihodnjič, saj je bilo vreme tiste dni precej vetrovno. Yalahau Cenote se nahaja na celini v naravnem rezervatu Yum Balam, za to boš morala na polurno vožnjo s čolnom. Na poti boš morda celo videla delfine, zagotovo pa flaminge.
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger kaktus
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger mural frida khalo
mango divji Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger
Mehika Holbox rože
rak podkvar Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger školjke plaža
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika mreža
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger le bazaar
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger mural art
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger
Mehika Holbox druzinske pocitnice beautyfull blog nika veger sončni zahod

Na Holboxu smo preživeli pet dni, pa bi jih lahko tudi več, saj se čas tam nekako ustavi, da si lahko res odpočiješ, hrati pa naužiješ karibske Mehike. 

Ti je destinacija zanimiva? Bi želela, da predstavim še ostale kraje, ki smo jih v Mehiki obiskali? Čeprav je tega že eno leto, je spomin še živ, fotke pa živahne ;).

Maham,

Nika

P.S.: Turizem je ena od panog, ki močno obremenjuje okolje, tako zaradi poletov, rabe virov, smeti, kot tudi spreminjanje narave in lokalne skupnosti. Zato ne pretiravaj z osvajanjem novih in novih destinacij, prav tako pa tam podpiraj lokalno in tiste, ki skrbijo za naravo in skupnost.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • Branko
    16 februarja, 2022

    Pozdravljena Nika,
    Pravkar smo na otoku Holbox. Neverjetno kako se lahko stvar spremeni v 2 letih. Na nas ta otok ni naredil vtisa . Otok spominja na mesto hedonizma in povsod je vonj po marihuani. Avti so ze prisli preko – lahko ti posljem slike. Golf avteke zo v veliki meri zamenjali stirikolesniki, ki brnijo cele noci . O smradu iz izpusnih plinov le teh nebi niti zgubljal besed…
    edina dobra stvar na otoku je to da skoraj nobeden ne nosi mask v teh ponorelih casih. Se domacini ne ceprav so neverjetno prestraseni in se korone zeeeeeeeloooo zelo bojijo.
    Za nas bo ta otok namesto 4 dni prvotnega plana povsem dobolj 2 dni. Gremo dalje- prpti Valodoidu , Meridii,Bakalarju,….
    lp Branko

    • NIKA
      16 februarja, 2022

      Branko zdravo.
      Hvala za vaše sveže vtise, bodo v pomoč pri načrtovanju dopusta drugim, ki se odločajo za potovanje po Jukatanu.
      Me je pa kar razžalostilo, da je tako. Na Holbox imamo res lepe spomine,z otorki pogosto pogledamo slike … in vreme 🙂 … in si domišljamo, da bi se vrnili. Ampak verjamem, da se je v treh letih že veliko spremenilo. To se pogosto zgodi z malimi dragulji, kjer skupnost ne uvidi, da je nek plan razvoja turizma potreben, da se vsaj v neki meri ohrani pristnost okolja, zaradi katere turisti sploh pridejo. Res škoda, da se je to zgodilo tudi tam in tako hitro.
      Upam, da bodo drugi kraji na vaši poti bolj očarljivi … morda poskusite kar z bolj neobljudenimi.
      Srečno pot vam želim in veliko doživetij pristne Mehike.
      Pa javite še kaj, kako je in kaj doživljate. Bom z veseljem spremlajala.
      Maham,
      Nika