Nahrbtnik Fjällräven Kånken: Kako prepoznati ponaredek?

Ko sem želela kupiti nahrbtnik Fjällräven Kånken, mi je splet začel ponujati različice po bolj ugodni ceni. Ker s podjetjem sodelujem že nekaj let, vem, da je cena nahrbtnikov pri vseh uradnih ponudnikih zelo podobna in da so te trendne torbe le redko znižane ali na voljo s popustom. To me ne čudi, saj gre za kakovosten in trajnosten produkt s številnimi domišljenimi detajli, ki je narejen po pravični ceni in zato ta ne more bistveno odstopati.

PREBERI TUDI: Test nahrbtnika Fjallraven Kanken Classic

Kako prepoznati ponaredek nahrbtnika Fjällräven Kånken?

‘’Gre res za ponaredek ali je cena okrog 60 EUR, za kolikor se mi je Kånken ponujal na spletu, le dober ulov?’’ To iz fotografije izdelka ni bilo takoj razvidno in tudi komentarji kupcev so bili zelo različni. Mnogi so bili z nakupom zadovoljni, vmes pa so bile tudi pritožbe, češ da gre za ponaredek.

Kako torej prepoznati, ali gre za ponarejen nahrbtnik Fjällräven Kånken? Po opozorilih s spleta in pričevanjih prijateljic, ki so tak ponaredek kupile, imajo nahrbtniki, ki spominjajo na kultni Kånken, sledeče pomanjkljivosti:

MATERIAL

Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog IMG_1576
Robusten, lahek in vodoodporen, to so prednosti originalnega nahrbtnika Fjällräven Kånken.

Material je po mojem mnenju največja pomanjkljivost ponaredkov. Fjällrävnov Kånken je narejen iz posebne visokotehnološke tkanine Vinylon F (naveden tudi kot ”Vinylal”). Je lahek, hkrati pa čvrst. Ko postane vlažen, vlakna tkanine nabreknejo. Vrzeli med njimi se bolj zaprejo in tako postane material odporen proti prodiranju vode. To pomeni, da nahrbtniku vodoodpornosti ne daje premaz, ki bi ga bilo treba vzdrževati. Ponaredki običajno niso iz tega materiala in tako niso niti vodoodporni niti trpežni. To pomeni, da bo ponaredek Kånkena že po nekaj pranjih ali sezonah nošenja uničen, originalen pa je narejen tako, da naj bi ga uporabljalo tudi več generacij. 

DIZAJN

prostornina Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog
Na prvi pogled ni velik, a njegova oblika, prostornina in posebno odpiranje omogočajo, da vanj zložiš kar veliko.

Kultni dizajn nahrbtnika Kånken je star že skoraj petdeset let. Oblikoval ga ustanovitelj znamke Fjällräven, Åke Nordin, da bi ustvaril praktičen nahrbtnik za krajši pobeg iz mesta v naravo. V klasični različici meri 38 cm v višino, 27 cm v širino in 13 cm v globino. Čeprav na prvi pogled ni velik, je njegova prostornina 16 litrov. Ko je prazen, tehta približno 300 gramov. Vsi ti podatki ti žal ne bodo v pomoč pri prepoznavanju ponaredka, saj iz fotografije niso razvidni (lahko pa bo ponaredek celo označen s temi merami). Žal jih boš lahko preverila šele, ko boš nahrbtnik že držala v roki.

ŽEPI

Zelo praktična podloga za sedenje v prijateljičin ‘fake’ ni bila vključena.

Kånken ima 4 žepe: 

  • sprednjega z zapiranjem na zadrgo, ki je dovolj prostoren, da gredo vanj ključi, denarnica, telefon … 
  • stranska žepa, v katera gre 500 ml plastenka za vodo, npr. Dopper,
  • veliki žep v notranjosti nahrbtnika, v katerem je podloga iz pene, ki daje hrbtišču nahrbtnika čvrstost in je zelo priročna kot blazina za sedenje. Na njej je okrogla nalepka, ki je ponaredki morda nimajo.

DETAJLI

zadrge Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog
Kultna lisička je v originalni različici vedno obrnjena v levo.
Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog naramnice
Oranžne naramnice so del originalnega nahrbtnika, rdeče in modre pa ponaredka.

Ker je drobnih stvari več in jih je težje ponarediti, bodi pozorna na:

  1. Naramnice: so nastavljive in trdno prišite na naslonjalo v obliki črke X, ki zagotavlja optimalno podporo nahrbtniku in njegovi vsebini. Razlika je v materialu, izdelavi in konsistentnosti naramnic: pri originalnih modelih so naramnice iz propilena, izdelane v ‘H’ tkanju, da so robustne in debele. Imitacije imajo običajno tanjše naramnice z drugačno teksturo in so lahko bolj svetleče. Na naramnicah so pritiskači.
  2. Ročaja: Nahrbtnik ima na vrhnjem delu dva velika ročaja za nošenje v roki. Sta iz istega materiala kot naramnici. En ima posebno zapiralo s pritiskačem, s katerim ju lahko spneš.
  3. Zadrge: Držala na zadrgi imajo na eni strani ime znamke, na nasprotni pa logotip lisico, ki je pri originalnem nahrbtniku Kånken vedno obrnjena v levo. Držala zadrg ponaredkov so zelo podobna, vendar imajo veliko bolj izrazite gravure, včasih pa so lisice obrnjene v desno. Na ‘avtomobilčku’ zadrge je vgravirana znamka YKK, tračnice pa so robustne in reliefno dvignjene. 
  4. Pritiskači: Najdeš jih na naramnicah in ročaju. Na zgornjem je napis WASA 6 in polarna lisica.
  5. Šivi: Nahrbtnik je sešit z natančnimi šivi v enaki barvi, kot je material.

ETIKETE IN EMBALAŽA

Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog
Če švedskega grba in zastavice v novem nahrbtniku ni, potem ni Fjällrävnov. Pri rumenem ponaredku lahko tudi vidiš, da je iz prosojnega materiala.

Morda ti bodo prav ‘nepomembni’ deli nahrbtnika, kot so etikete, razkrili, ali gre za original ali kopijo. 

Na sredini notranjega žepa je všita podolgovata pravokotna etiketa z logotipom, imenom blagovne znamke, kratko zgodovino modela, prostorom za osebne podatke in državnim grbom, ker je izdelek avtorsko zaščiten kot del švedskega dizajna. 

V notranjosti, na levi strani nahrbtnika, so všite tekstilne etikete z navodili za vzdrževanje in kodo izdelka.

Etiketi, ki sta z robustno vrvico privezani na enega od ročajev, sta iz tršega, rjavega kartona. Tu so zgodba o znamki in izdelku, švedski grb ter serijska številka, barva modela in nalepka s črtno kodo. Pri imitacijah je lahko koda modela (če obstaja) napačna, velikost in fonti pisave pa se razlikujejo od originalnih.

Poleg tega boš kupljeni Kånken prejela v tanki plastični vrečki, priložena pa bo brošura o izdelku in znamki z arhivskimi fotografijami iz sedemdesetih. Lažni modeli imajo običajno slabo kakovost tiska, fotografije niso nasičenih barv. 

BARVE NAHRBTNIKA

kanken barve
Na voljo je v številnih barvah in kombinacijah.

Ta hip je Kånken na voljo v 55 različicah barv in barv naramnic, vsako sezono pa dodajo nove. Odtenki originalov in ponaredkov se običajno razlikujejo, prav tako pa je vprašljiva tudi obstojnost barv. Ta hip Fjallraven za doplačilo nudi tudi možnost personalizacije, da si torej sama izbereš barvo materiala, naramnic, žepov …

LOGOTIP, ZASTAVICA IN PISAVA

logo Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog
Pozorna bodi, kako so v logotipu zapisani a-ji. V originalu so različno; ä in å.

Prav pri teh lahko pristnost odkriješ najhitreje. 

  • Logotip na sprednji strani nahrbtnika: Na rumeno beli podlagi okroglega emblema je lisica in ime blagovne znamke v temno rdeči. Izdelan je iz polodsevnega plastičnega materiala, da smo z nahrbtnikom vidni tudi v slabši vidljivosti. 
  • Črke a s preglasi so zapisane različno; ä in å.
  • Švedska zastava: Novejši modeli nahrbtnika so kot dodaten dokaz izvirnosti v notranjosti nahrbtnika opremljeni z majhno švedsko zastavo iz tkanine. Všita je na desni strani etikete.

Zakaj me ponaredki motijo

Nahrbtnika Kånken na šolskem igrišču, železniški postaji ali ulicah Ljubljane ni težko najti. Težje pa je prepoznati, ali gre za original.

Ker je nahrbtnik Kånken praktičen in trenden, hkrati pa ni najcenejši, te lahko želja, da bi ga imela, spodbudi k impulzivnemu nakupu ponaredka.

Če že ne zaradi kopiranja dizajna, ki je pri Fjällrävnu celo zaščiten, me prodaja in nakup ponaredkov motita zato, ker gre za kopiranje trajnostnega produkta brez upoštevanja trajnostnih lastnosti. Ko kupimo nekaj za manjšo ceno, pravzaprav zanikamo bistvo trajnosti, za katero plačujemo pošteno in z denarjem podpiramo okolju prijaznejšo proizvodnjo, lahko tudi financiranje okoljevarstvenih projektov*. Prav tako gre pri nakupu nahrbtnika Kånken za odločitev, da bomo kupili izdelek, ki bo trajal dolgo, pri izbiri ponaredka pa to ni zagotovljeno. 

Tu zagotovo kupiš originalni Kånken

Nahrbtnik Kånken Fjallraven nika veger beautyfull blog material
Mi imamo raje dva originalna Kånkna kot štiri ponarejene.

Švedska znamka Fjällräven želi ponujati izdelke, ki bodo v uporabi za več generacij in so narejeni z minimalnim vplivom na okolje. V izogib razočaranju in v podporo trajnostnemu in originalnemu kupuj Kånken pri zanesljivih dobaviteljih Fjällräven izdelkov. Seznam pooblaščenih distributerjev po vsem svetu z uporabnim interaktivnim zemljevidom boš našla tukaj.

Cena: 94,95 EUR

Ti je bil zapis v pomoč? Vesela bom tvojega menja in izkušenj na to temo.

Maham,

Nika

*Beseda Fjällräven v švedščini pomeni polarna lisica in je simbol te znamke, zato se je zavezala k varovanju le-te. Za vsak prodan nahrbtnik Kånken iz serije Save The Arctic Fox deset evrov prispevajo za financiranje raziskav in zaščito polarne lisice.

**Fotografije: Vstanem, splet

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.