Ocena: Dantesmile Lufa, naravna gobica za čiščenje posode iz Štartaj Slovenija

V sedmi sezoni Štartaj Slovenija sem v preskus dobila popolnoma naravno in ekološko gobico za pomivanje posode Lufa Dantesmile. Da je odlična, lahko povem že takoj, saj jo poznam in uporabljam že nekaj časa. Poglej, zakaj bi gobico za pomivanje posode, ki tako rekoč zraste na vrtu, v obvezen test predpisala kar vsakemu gospodinjstvu.

Slovenska Lufa Dantesmile

lufa dantesmile naravna gobica iz buče nika veger beautyfulblog_12
Dantesmile Lufe se še jeseni sončijo na nasadu blizu Novega Mesta.

Lufa Dantesmile raste na njivah v okolici Novega Mesta. Od daleč bi lahko mislila, da se med nasadi jabolk v soncu kopa tudi nasad trte. Lufa buče se namreč podobno kot trta ali hmelj vzpenjajo po opori in tvorijo nasad, ki je lahko zanimiv še dolgo v jesen.

cvet lufa dantesmile startaj slovenija naravna eko gobica čiščenje Nika Veger beautyfull blog 1
Lufa ima tako ženski (levo) kot moški cvet, oprašujejo pa jih čebele.

Rastlina ima ženski in moški cvet in ko odcveti, se ženski cvet razvije v bučo. Mlade spominjajo na mešanico kumar in bučk in take so tudi po okusu – lufe so takrat super za v juho ali kakšno drugo bučno jed. V popolnoma zreli lufi pa se ustvari prepleten sistem vlaken. Takrat buče postanejo svetlejše in na otip lažje in čas je, da jih poberejo, olupijo, jim odstranijo semena, jih operejo in posušijo ter razrežejo v gobice. Vse delo poteka ročno.

Zakaj bi Dantesmile Lufa gobica za pomivanje posode iz Štartaj Slovenija sodila v vsako gospodinjstvo?

lufa dantesmile startaj slovenija naravna eko gobica čiščenje Nika Veger beautyfull blog kulinarika
Majhne lufe lahko ješ. Po obliki in okusu so podobne kumaram.

Pred časom me je šokiral podatek, da bi morala običajno gobico za pomivanje posode iz higienskih vzrokov zamenjati vsak teden ali vsaj na štirinajst dni. S tem podatkom in dejstvom, da ima vsako gospodinjstvo več gobic, je ena od agencij za množično financiranje pred leti izračunala, da naj bi v Sloveniji vsako leto zavrgli okrog 43 milijonov običajnih, torej ‘plastičnih’ gobic za pomivanje posode.

Večina klasičnih gobic za pomivanje ni razgradljivih in se jih tudi ne da reciklirati, ker so izdelane iz različnih materialov, običajno vsaj iz dveh plasti umetnih polimernih materialov. Mehkejša plast je po navadi izdelana iz poliuretana ali kakšnega drugega penastega polimera, tanjša, bolj groba plast, pa iz trše polietilenske mreže.

Biorazgradljivost je tako ena od velikih prednosti lufa gobice za pomivanje posode. Lufa Dantesmile iz projekta Štartaj Slovenija, pa je poleg tega še:

  • izredno učinkovita. Je ravno prav mehka in vpojna, da ustvari veliko pene in čisti nežno,
  • zelo čvrsta, zato je uporabna kar nekaj mesecev,
  • popolnoma naravna: vrvica, na katero Lufo po uporabi obesiš, je iz bombaža, embalaža pa je le papirnat ovoj
  • slovenska: od semena pa vse do embalaže je Lufa Dantesmile slovenska
  • v primerjavi z drugimi lufa gobicami res mehka in trpežna
  • popolnoma veganska.
lufa dantesmile naravna gobica iz buče nika veger beautyfulblog_12
Ko lufa dozori, njena notranjost postane trša, prepletena in spominja na slamo. Zato je kot gobica lahko nežna, pomaga pri penjenju čistil in odstranjevanju nečistoč.

Od kod je rastlina lufa in ali jo lahko gojiš tudi ti?

Lufa je buči podobna rastila, ki izvira iz Egipta in dobro raste v tropskem in subtropskem podnebju. Da zraste in dozori, potrebuje veliko vode in sonca. Uspeva tudi pri nas. Semena so na voljo pri ponudnikih semen, a Dantesmile opozarja, da je lufo kar težko vzgojiti do te mere, da plod lahko uporabiš za gobico. 

Tako uporabljam naravno gobico Lufa Dantesmile za čiščenje posode

lufa dantesmile startaj slovenija naravna eko gobica čiščenje Nika Veger beautyfull blog _1
Na mokro Dantesmile Lufo nanesem kapljico neškodljivega naravnega čistila, nekajkrat jo stisnem in že ustvarja bogato peno.

Način uporabe je popolnoma enak kot pri navadni gobici. Na mokro in zmehčano Lufo nanesem čistilo in se lotim pomivanja posode (ne, kljub tej super gobici mi razen pomivalnega stroja, ki pomije večino posode, pri pomivanju ne želi pomagati nihče ;)). Po uporabi jo splaknem z vročo vodo ter obesim ali odložim na podstavek, da se popolnoma posuši.

Z Lufo nadomeščam vse običajne gobice za čiščenje. Uporabljam jo za pomivanje posode, korita, štedilnika. V garaži z njo čistim čevlje, v kopalnici pa lijake in ogledala. Lufa je odlična za čiščenje vseh površin, ki jih moraš podrgniti, a ne z abrazivnimi sredstvi ali delci. Prav tako pomaga pri penjenju čistil, ni pa to vpojno krpa za brisanje ‘luž’.

Pravilno očisti Lufo in skrbi zanjo

lufa dantesmile startaj slovenija naravna eko gobica čiščenje Nika Veger beautyfull blog čiščenje
Po uporabi Lufo splakni in obesi, da se res dobro posuši.

Pomembno je, da Lufo po uporabi splakneš in tako odstraniš vse delčke hrane ali drugih nesnag, nato pa jo obesiš, da jo zrak lahko posuši z vseh strani. Lahko jo položiš tudi na zračno stojalo za milo. Po potrebi jo operi v pomivalnem stroju, občasno pa jo razkuži tako, da jo prevreš.  

Če pomivalnega stroja nimaš in pomivaš res veliko posode ročno, si lahko pri skrbi za Lufo pomagaš tako, da uporabljaš dve in ju menjaš. Tako bosta imeli čas, da se med uporabo zares posušita.

Kdaj je Lufa za v smeti, pravzaprav za na kompost?

lufa dantesmile naravna gobica iz buče nika veger beautyfulblog
Ostržka so želeli prelisičiti, da denar raste na drevesu. Mene pa je Dantesmile prepričal, da iz zemlje lahko zraste gobica za pomivanje posode.

Dantesmile Lufa iz Štartaj Slovenija ima čisto nežen, prijeten vonj po slami. Običajno jo lahko uporabljaš 4 mesece, če boš zanjo skrbela lepo, pa še precej dlje. Če začne smrdeti ali postane nenavadne barve, jo zamenjaj z novo. Odsluženo skupaj z vrvico odvrzi na kompost ali med bioodpadke, da se razgradi. Lahko pa jo uporabiš pri presajanju rož, saj z njeno pomočjo zemlja zadrži več vode.

Zakaj ti Dantesmile Lufa gobico lahko priporočim že v dobrih dveh tednih po začetku oddaje Štartaj Slovenija?

lufa dantesmile startaj slovenija naravna eko gobica čiščenje Nika Veger beautyfull blog 7
Učinkovita, slovenska in biorazgradljiva – mene je prepričala, da običajnih plastičnih gobic ne uporabljam več.

Lufica, kot ljubkovalno rečem tej popolnoma naravni, biorazgradljivi in slovenski gobici za pomivanje posode, je del ponudbe znamke Dantesmile, ki je ena od prvih v Sloveniji ponujala izdelke za dom brez odpadkov (zero waste). Tako sem pred leti zasledila njihov klic za množično financiranje, pri katerem so tudi z mojo podporo kupili tunel za optimizacijo rasti in izboljšanje dozorevanja lufa buč. V zahvalo smo podporniki prejeli lufa gobice za čiščenje posode. Od takrat jo redno uporabljam in jo kot darilce poklanjam svojim prijateljem.

Še nekaj o ceni

lufa dantesmile startaj slovenija naravna eko gobica čiščenje Nika Veger beautyfull blog 3
Da Dantesmile Lufo najdeš na policah Spar Slovenija med izdelki Štartaj Slovenija, je potrebno veliko ročnega dela. In sreče z vremenom.

Običajno plastično gobico na policah trgovin dobiš že za dober euro. In to je tudi njena največja prednost, prodajna cena, zato bodo ponudniki vedno poskrbeli, da te z njo zvabijo k nakupu. 

A zavedaj se, da Lufo Dantesmile naravno gobico za čiščenje posode:

  • ob dobri skrbi lahko uporabljaš neprimerno dlje,
  • ne boš odvrgla na smetišče, kjer se bo razkrajala tisoče let, ampak se bo razkrojila v zemlji in ji dala nove snovi za rast kakšnih drugih rastlin,
  • da je narejena z veliko ročnega dela,
  • da z njenim nakupom podpiraš slovensko,
  • da s plačilom 5,99 EUR, kolikor gobica stane v Sparih Slovenija, poskrbiš, da so bili v procesu njenega nastanka pošteno plačani vsi.
lufa dantesmile naravna gobica iz buče nika veger beautyfulblog
Srce Dantesmile ekipe sta dve Jasmini, seveda pa jima pri skrbi za nasad luf in projekt Štartaj Slovenija pomagajo vsi člani družine.

Lufa v kopalnici? 

Čeprav lufo priporočajo tudi za čiščenje kože, saj lepo speni milo ali šampon, vlakna pa med umivanjem delajo nežen piling, ti sama uporabo priporočam le, če boš pri drgnjenju nežna, ker sicer lahko poškoduješ kožo, in če boš za lufo skrbela res dobro. Kopalnica je namreč že sama po sebi bolj vlažna, zato moraš paziti, da se lufa po uporabi res dobro posuši.

Poznaš Štartaj Slovenija? Kateri izdelki so ti všeč? Kaj pa lufo, že uporabljaš? Vesela bom pogovora v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Zapis je nastal v sodelovanju s Štartaj Slovenija.

**FOTOGRAFIJE: Nina Rydo

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.