Eko turizem: Posestvo Trnulja

Potovanja so v 21. stoletju postala pogostejša in daljša, kar je močno doprineslo k obremenitvi okolja. Zato mora turizem poskrbeti za kakovosten, ekološki trajnostni oddih v bližnji okolici, kakršno je Posestvo Trnulja ob Ljubljani.

⇒♥ Preberite tudi: Maldivi on budget, vse kar moraš vedeti

Barje … to je moj kotiček zelenega oddiha  na robu mesta, Ljubljane. Res rada ga raziskujem v vseh letnih časih. Na njegovem robu stoji Posestvo Trnulja. Ob cesti skozi Črno vas ga težko zgrešiš, ker ponosno vabi z napisom ekološka kmetija in ker je lesena, velika hiša tako drugačna od okolice. A v ta kraj se res lepo poda, estetsko, zgodovinsko in z zgodbo.

Sramežljiva sem v odnosu s Posestvom Trnulja le jaz. Vabi me … a se še nisem opogumila za obisk. Tokrat pa me je Štartaj Slovenija povezal z lastnico, Uršo Kunz, ki se v šesti sezoni te oddaje predstavlja z dvema izdelkoma iz soje oziroma okare.

Trnuljčica in trnulja

Trnulja ni družinsko posestvo, Urša in Miha sta se pri iskanju doma na robu Ljubljane zaljubila v majhno hišico na barju, ki pa je bila povsem zaraščena, zato sta ji rekla kar Trnuljčica. Ko sta hišo kupila in jo začela čistiti in prenavljati, sta ugotovila, da je obdana s črnim trnom, ki da divje slive oz. trnulje. Tako je dobila posest ime, trnulja pa je danes v logotipu posestva, in kot mi je Urša namignila, tudi v posebni alkoholni pijači, ki bo kmalu del Trnuljine ponudbe. 

Trnulja, del BIO Hotels verige eko hotelov

Posestvo Trnulja je bilo do koronske krize del največje evropske verige ekoloških hotelov, BIO Hotels. To je veriga hotelov, ki ne spodbuja le k večkratni uporabi brisač. Gre za koncept, ki trajnosti pripiše več. Ponudniki v verigi BIO Hotels zagotavljajo organsko pridelano, lokalno ter sezonsko hrano in pijačo, objekti so grajeni trajnostno in iz naravnih materialov, pohištvo in posteljnina so iz naravnih materialov, v sobah pa je zmanjšan elektromagnetni smog. Uporabljajo zeleno energijo. Kozmetika, ki jo uporabljajo, je le organsko certificirana, odpadke ločujejo in se jih trudijo ves čas zmanjševati. Trudijo se poslovati nevtralno, v prihodnosti pa celo okoljsko pozitivno. In vse to ni le na papirju, veriga pogosto in natančno preverja, kaj hotelirji ponujajo.

Posestvo Trnulja vsemu temu sledi; na jedilniku so zgolj ekološke jedi, veliko z njihovega posestva, sicer pa kar se da lokalno pridelane. Pokukam tudi v apartmaje te čudovite lesene stavbe, narejene po zgledu nekdanjih barjanskih hiš; na posebnih pilotih, kolih, stoji hiša z leseno fasado, znotraj so zidovi, narejeni iz gline. V sobah so tla iz opeke, ki so jo reciklirali iz tiste stare hiše, Trnuljčice. Zavese in posteljnina so iz konoplje, prav tako ležišča in vzglavniki. Posode in luči so ročno izdelane iz gline, pogosto okrašene z vzorci, ki so jih našli na barjanskih arheoloških najdbah … 

Kolikor je možno, posestvo krožno zaključuje: kurijo na les, ki ga pridobivajo ob čiščenju lastnih zemljišč (črni trn je za to zelo primeren), koruzo, ki jo pridobivajo ekološko, prodajajo kmetom za krmo, od njih pa nato odkupujejo meso za restavracijo. Njihova proizvodnja deluje po načelu ‘z njive do mize’. In kot sem pokusila, so na mizi same dobrote.

Poskusi dobrote Trnuljine eko restavracije

V okviru 6. sezone Štartaj Slovenija Posestvo Trnulja ponuja Zrolanc in Pečenjak, zamrznjen sojin zavitek z jabolki in orehi, ter zamrznjena sojina polpeta v vegetarijanski in mesni različic. Bio sojini izdelki s posestva Trnulja, slovenske ekološke turistične kmetije, so pripravljeni ročno, iz ekološko certificiranih sestavin, pridelanih brez GSO. Poskusi jih v InterSparu ali pa na posestvu, saj bodo v oktobru in novembru v sobotah in nedeljah pripravljali tudi kosila.

eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger
Oddih na stiku barja in Ljubljane.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger barje ljubljana
Ekološka kmetija Posestvo Trnulja prisega na sobivanje z naravo.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger
Zrolanc in Pečanjak, bio sojin zavitek in polpet, sta del ponudbe Štartaj Slovenija in tako na voljo tudi v trgovinah Interspar.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger 1
Poleg odlične hrane ponujajo tudi ekološke proizvode pripravlene v sozvočju z naravnimi cikli.
Veselje je občudovati ročno narejeno pohištvo iz naravnih materialov.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger 1
Odkrivam, kam vse so subtilno umestili trnuljo, logotip posestva.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger apartma
Hiša v barjanskem stilu je čudovita, prav tako pa zelišča in rože, ki jo obdajajo.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger barje ljubljana
Posestvo ima svoja polja, ki črpajo energijo iz zlatega sonca, barjanske črnice in številnih izvirov vode.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger soja okara
Soja iz Posestva Trnulja je brez GSO in ekološko pridelana.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger barje ljubljana
Le sprehod stran teče Ljubljanica, s katero misli in skrbi odplakneš še hitreje.
eko turizem posestvo trnulja beautyfull blog nika veger
In kot je razvidno iz vseh fotografij, kužki so na posestvu dobrodošli.

Kako ti je všeč Posestvo Trnulja? Te je zamikalo, da bi ga obiskala? Poznaš še kakšno ekološko turistično nastanitev v Sloveniji? Hvala za pogovor v komentarju.

Maham,

Nika

Fotografije: Nina Ryodo

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 Comment