Poskusila sem polpet in zavitek iz sojine okare Posestvo Trnulja

#ŠtartajSlovenija

Morda sem za okaro res slišala že prej, a dobro sem jo spoznala in okusila šele z odkrivanjem Štartaj Slovenija izdelkov 2021. Med njimi sta namreč Zrolanc in Pečenjak Posestva Trnulja, zavitek in polpeta iz soje, natančneje okare. To moraš spoznati, zato nadaljuj z branjem.

Preberi tudi: Eko turizem: Posestvo Tnulja

Okara je … ne boš okarana, če ne poznaš odgovora

posestvo trnulja zrolanc pecenjak startaj slovenija beautyfull blog nika veger soja

Okara je stranski produkt pri izdelavi sojinega mleka ali tofuja. Je celuloza, sestavljena iz netopnih delov soje, ostanek sojinega zrnja pri proizvodnji sojinega mleka in tofuja. Po navadi je bele ali rumenkaste barve. V Evropi se okara v glavnem uporablja kot krma za živino ali kot naravno gnojilo oz. kot kompost, ki je precej bogat z dušikom. Le majhna količina se uporablja v kulinariki, ki se v glavnem zgleduje po tradicionalni kuhinji Japonske, Koreje in Kitajske. Da je to škoda, ker vsebuje veliko hranilnih snovi, in da je lahko del slovenske kuhinje, dokazujejo novi izdelki Štartaj Slovenija, Zrolanc in Pečenjaka Posestva Trnulja.

Kaj vsebuje okara?

Tako kot soja je tudi okara hranljivo živilo. Bogato je z vlakninami, minerali (kalcij, železo, kalij, magnezij, cink, selen) ter vitamini (kompleks B) ter folati. Vsebuje tudi relativno veliko beljakovin — v soji je namreč več beljakovin kot v kateri koli drugi stročnici. Je edini vir rastlinskih beljakovin, ki vsebuje velik delež vseh devetih esencialnih aminokislin. 

Kaj pa vsi ti članki, da je uživanje soje lahko škodljivo? Vsako pretiravanje, torej prekomerno uživanje ene vrste živila, ni zdravo, še posebej, če gre za živila iz gensko spremenjene rastline, v tem primeru soje. Taka lahko zdravju škoduje, hkrati pa je njeno gojenje škodljivo tudi za okolje. Zato vedno upoštevaj pravilo zmernosti, raznolikega jedilnika in izbiraj izdelke iz ekološke soje in brez GSO kot jo gojijo na Posestvu Trnulja.

Okara iz Posestva Trnulja

posestvo trnulja zrolanc pecenjak startaj slovenija beautyfull blog nika veger soja polje

Na poljih ekološke turistične kmetije sojo sami posejejo, požanjejo, posušijo, očistijo ter predelajo. Sprva so iz soje izdelovali le tofu, a ker je Posestvo Trnulja res trajnostno usmerjeno, so iskali načine, da tudi okaro izkoristijo in je ne zavržejo. Okus okare je mil, zato je Urša dolgo časa iskala način, da ga poudari in obogati, a ne z močnimi začimbami. Ideja za bio sojine izdelke se ji je porodila, ko je za bolno prijateljico pripravljala zdrave obroke. Niti sanjalo se ji ni, da bo iz plemenitega dejanja nastala podjetniška ideja za okusna ekološka izdelka, ki ju bo ponudila vsej Sloveniji.

Polpet in zavitek iz sojine okare Posestvo Trnulja

posestvo trnulja zrolanc pecenjak startaj slovenija beautyfull blog nika veger zrolanc pečenjak

V 6. sezoni Štartaj Slovenija Posestvo Trnulja ponuja Zrolanc, zamrznjen sojin zavitek z jabolki in orehi, ter Pečenjak, zamrznjena sojina polpeta v vegetarijanski in mesni različici. Bio sojini izdelki s Posestva Trnulja, slovenske ekološke turistične kmetije, so pripravljeni ročno, iz ekoloških in lokalnih sestavin, pridelanih brez GSO. 

Kako pripraviš Zrolanc in Pečenjaka

posestvo trnulja zrolanc pecenjak startaj slovenija beautyfull blog nika veger

Brez skrbi, priprava teh izdelkov je preprosta, sploh če slediš navodilom na embalaži. Ta je sicer iz plastike, primerne za recikliranje — v prihodnje bi želela, da bi bila iz bioplastike, koruznega škroba ali posebnega papirja primernega za shranjevanje hrane in tako okolju še nekoliko prijaznejša.

PEČENJAK

posestvo trnulja pečenjak

Zamrznjen bio sojin polpet, Pečenjak, je na voljo s slanino in v vegetarijanski različici (vsebuje jajca). V embalaži sta dva polpeta. Za deset minut ju pusti na sobni temperaturi, nato pa na vsaki strani popeci približno 9 minut. Če bi ju rada pripravila popolnoma brez maščobe, pa ju speci kar v pečici. Postrezi ju kot prilogo ali samostojno jed z omako po želji. K Pečenjaku s slanino mi je všeč žar omakca, k Pečenjaku brez mesa pa bučna omaka. In brez skrbi, če boš pripravila preveč polpetkov in ti kakšen ostane, je okusen tudi hladen.

Čas priprave: pol ure

ZROLANC

posestvo trnulja zrolanc pecenjak startaj slovenija beautyfull blog nika veger

Ta sojin zavitek, ki spominja na slovenske štrukeljce, pa lahko pripraviš v pečici ali pa ga skuhaš na sopari. Odlično ga dopolnijo vaniljeva krema, jabolčna čežana, karamelizirani orehi, stepena sladka smetana, kepica sladoleda … V embalaži je en zavitek, ki ga lahko razrežeš na rezine za 4 osebe. Zrolanc je primeren tudi za vegane.

Čas priprave: pol ure

Se boš opogumila in te super izdelke pokusila tudi ti? Vesela bom tvojega pogovora v komentarju. Če boš odkrila še kakšno omako, ki se poda k tem čudovitim bio sojinim izdelkom, jo prosim zapiši v komentar. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nina Roydo

**Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Spar Slovenija, ki v projektu Štartaj Slovenija podpira mlade podjetnike že 6. leto zaporedoma. Izdelke 6. sezone Štartaj Slovenija najdeš v trgovinah Interspar in izbranih trgovinah Spar.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.