Štartaj Slovenija: Ocena Innobox Čudežna steklenička

#ŠtartajSlovenija

Čirule čarule, abra kadabra … prav nič čarovniškega ni v tej škatli Innobox Čudežna steklenička, ki je del ponudbe nove sezone Štartaj Slovenija. Ravno nasprotno, gre za znanstveni poskus približan otroku do te mere, da ga opravi popolnoma samostojno, da ga razume in da mu postane tovrstno odkrivanje znanosti in naravoslovja čarobno in zanimivo.

PREBERI TUDI: Štartaj Slovenija: Posestvo Trnulja

Innobox, poučni eksperimenti za radovedne otroke

Innobox startaj slovenija beautyfull blog nika veger

Teji Bajt, magistrici znanosti, se je ideja za Innobox porodila ob pričetku epidemije Covid-19. Z ekipo je bila primorana čez noč prenehati z vodenjem naravoslovnega krožka na 25 osnovnih šolah. Kar bi za nekoga predstavljalo težavo, je bil zanjo izziv. Skupaj z ekipo znanstvenikov in naravoslovcev s pedagoškimi izkušnjami je zavihala rokave in nastali so poučni eksperimenti za otroke Innobox, ki vključujejo video navodila v slovenščini, da lahko otroci od osmih let dalje poskuse izvajajo samostojno.

Innobox startaj slovenija beautyfull blog nika veger

Otrokom omogočajo, da se lažje podajo v prečudovit svet naravoslovja na njim razumljiv način in morda odkrijejo področje, ki jih še posebej veseli. Na voljo so trije različni eksperimenti;

  1. s Čudežno stekleničko otroci vstopijo v svet kemije,
  2. s Keramičnim obeskom v svet poskusov s kemijskimi molekulami,
  3. Risalni robotek (mislim, da ta hip na policah še ni na voljo) otroke popelje v svet elektroinženirstva.

Innobox Čudežna steklenička, Belina izkušnja

Innobox startaj slovenija beautyfull blog nika veger 6a

Iščeš darilo za otroka starega osem let ali več? Potem je to dobra izbira, ker je nekaj posebnega in nekaj, kar bo otroka zagotovo navdušilo. Ne bi pa teh setov priporočila mlajšim otrokom, ker poskusa ne bodo uspeli izvesti samostojno in razumeti čara znanosti. Mislim pa, da bi bil Innobox set Čudežna steklenička zanimiv tudi starejšim osnovnošolcem.

Beli je všeč ker:

  • je lahko poskus naredila čisto samostojno, čeprav je imela nekaj težav že z odpiranjem škatle ;). Ker na začetku ni bila povsem natančna, je morala določene snovi odmeriti še enkrat (ampak vse je ugotovila in naredila čisto samostojno),
  • so v setu nenavadna očala, ki so ‘taman’ za afnanje, po tem, ko jih ne potrebuješ več za poskus,
  • se naučiš, da se v rokavice ne piha
  • pa tudi kaj pomeni vijala, reagent in kako se pravilno reče injekciji
  • je s spreminjajočo se stekleničko lahko družinske člane nahecala, da zna čarati.

Kako je Innobox set povezan s trajnostjo?

Innobox startaj slovenija beautyfull blog nika veger

Jasno je, da je znanost pomembna, še posebej v povezavi z okoljskimi spremembami. Hkrati se nam zdi nerazumljiva in včasih prav tako imaginarna kot čarovnija — že več kot dve desetletji znanstveno dokazana dejstva opozarjajo na okoljsko krizo in nujnost spremembe politike in vsakdana. Pa jo upoštevmo do te mere, da bi zares naredili spremembe k bolj trajnostnemu vsakdanu? Ali se nanjo zanašamo le kot na čudežno rešiteljico? Zato se mi zdi pomembno, da otrokom znanost približamo in jim vzpodbudimo zanimanje zanjo. In da jih tudi preko takšnih poskusov naučimo, kakšna je razlika med predvidevanji in dejstvi … To je moje videnje povezave Innoboxa in trajnosti, je pa Innobox tudi:

  • set s kakovostnimi pripomočki (zaščitna očala, brizga, vijala, merilna žlička …) za profesionalno uporabo, zato jih bo lahko uporabljal tudi kasneje,
  • Ovojna embalaža Innoboxov je iz 100% kartona, ki zaradi zagotavljanja trdnosti ni recikliran, saj bi drugače lahko ogrozili kakovost & varnost transporta škatle. Vstavek v Innoboxu pa je v celoti, 100% iz recikliranega kartona. Oba kartonasta dela Innoboxa sodita med odpadke iz papirja, saj nimata nikakršnih plastičnih folij ali česa podobnega,
  • ‘igrača’ za pridobivanje izkušenj in znanja,
  • v večini izdelan v Sloveniji.

Innobox startaj slovenija beautyfull blog nika veger

”Največji izziv, s katerim se soočamo, je, da določenih ustreznih tehničnih pripomočkov, ki bi bili v celoti izdelani v Sloveniji in ustrezni & varni za uporabo v poskusih, praktično nismo uspeli najti, zato smo jih primorani iskati izven meja. Se pa zelo trudimo in delamo na tem, da bi bil v bodoče še večji % izdelka dejansko izdelan pri nas in da v največji možni meri uporabimo okolju prijazne alternative. Kjer nam pravilniki to dopuščajo, že sedaj namesto plastičnih izdelkov/elementov raje izberemo izdelke iz lesa, kupujemo lokalne surovine in iščemo lokalne proizvajalce. Tako smo npr. za določeno specifično Innobox žličko v sodelovanju z družinskim podjetjem Plastx razvili sami in je tudi izdelana pri nas, praktično “čez cesto,” razlagajo pri Innoboxu.

Kakšen se ti zdi Innobox set Čudežna steklenička? Poznaš še kakšne podobne sete za spodbujanje otrokove domišljije, ustvarjalnosti in ročnih spretnosti? Hvala za pogovor v komentarjih.

Maham,

Nika

* Fotografije: Nika Veger

**Zapis je nsatla v sodelovanju s Štartaj Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.