COP26, najpomembnejša okoljska konferenca za prihodnost našega planeta

Podnebni vplivi, ki jih že zaznavamo, nam, če ne omejimo dviga temperature na 1,5 °C, dajejo grozljiv vpogled v našo prihodnost. Omejevanje dviga temperature je še vedno možno – in ključnega pomena – vendar le z drznimi in konkretnim dejanji. Odločitve zanje se ta hip sprejemajo na COP26, najpomembnejši okoljski konferenci za prihodnost našega planeta.

Preberi tudi: 30 enostavnih korakov k bolj trajnostnem vsakdanu

To moraš vedeti o COP26

Okoljska konferenca COP je zbor predstavnikov vseh držav, ki so podpisale Okvirno konvencijo ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) – pogodbo, ki je začela veljati že leta 1994, ko smo okoljske spremembe že zaznavali in predvideli njihove posledice. Zbor združuje predstavnike 197 držav s ciljem, da razpravljajo o podnebnih spremembah in načrtih za reševanje podnebne krize. 

COP26 je 26. srečanje po vrsti. Gosti ga Velika Britanija in poteka v Glasgowu od 31. oktobra do 12. novembra. Zaradi okoliščin je najpomembnejša konferenca za prihodnost našega planeta. Je še zadnji poskus, da svetovni odločevalci ne le sprejmejo konkretne plane, temveč izvršijo ustrezne akcije, da se omeji dvig temperature za največ 1,5 stopinje Celzija. Pariški sporazum je to že predlagal, vendar ustreznih akcij ni bilo. Celo nasprotno, zadnje raziskave so pokazale, da je bilo zadnjih pet let najtoplejših od leta 1850, ko to beležijo. In da s konkretnimi akcijami dvig tremperature lahko zmanjšamo le še za 1,8 stopinje Celzija.

Cilji COP26

Glavni cilj okoljske konference COP26 je dogovor o načinu ohranjanja stopnje globalnega segrevanja čim bližje 1,5 °C. Da bi se izognili katastrofi, se morajo voditelji zavezati, da bodo:

  • države drastično zmanjšale izpuste toplogrednih plinov do leta 2030. Pri tem pa čim prej dosegle ničelni izpust CO2 (večina držav cilja na leto 2050, Indija pa se je na COP26 zavezala k ničelnemu izpustu do 2070),
  • da bodo iskale rešitve za čim boljše prilagajanje naravnim spremembam za vse ljudi, še posebej za območja, ki so bolj na udaru,
  • zagotovili finance, s katerimi bo omejitev dviga temperature možna. To med drugim pomeni, da bi banke, države in tudi privatna podjetja letno zagotovila denar npr. za pomoč državam, ki imajo največji izziv preiti na pridobivanje virov iz obnovljive energije,
  • COP26 je tudi srečanje, kje se morajo dogovoriti za sodelovanje vseh držav in sektorjev. Zelo pomembno je, da se dogovorijo, kako bodo te obveznosti zares tudi izpolnjevali.

Več o ciljih si lahko prebereš tukaj.

Kako je COP26 pomemben zate?

Dolžina suš, zmanjšanje biotske raznovrstnosti, širjenje bolezni, pogostost nesreč … so odvisni le od nekaj stopinj. Okoljska kriza je in že danes vpliva na veliko segmentov našega življenja, v prihodnje pa bi lahko vplivala na življenje kot tako, ali bo to na planetu sploh še mogoče. Zato imamo pri omejevanju okoljske krize vlogo vsi — od sprejemanja trajnostnih odločitev v našem vsakdanjem življenju do pritiska na voditelje, da zaščitijo naš planet in našo prihodnost. Spremljanje COP26 osvetli katera področja okoljske krize so najbolj pomembna, kašen je pogled naše države na ta vprašanja ter katerim zavezam se je pridružila. Tako je dobra usmeritev in vzpodbuda za tvoje akcije v vsakdanu kot tudi za aktivno spreminjanje politik, ki bodo vplivale na prihodnost. 

Zato ga spremljaj na naslednjih straneh:

  1. Uradne strani COP26: https://ukcop26.org, INSTAGRAM: @cop26uk
  2. Slovenski mediji: zasledila sem, da dnevno o dogajanju in pomembnih dosežkih ter odločitvah Slovenije na COP26 največ poroča 24ur
  3. Slovenski vplivneži, ki COP26 spremljajo na splošno in na svojih področjih, njihovi nasveti pa ti bodo v pomoč tudi pri trajnostnih korakih v vsakdanjem življenju (po abecednem vrstnem redu navajam njihove Instagram profile, kjer jih spremljam tudi sama): @less_is_the_new_black,  @mummy_in_the_garden, @rifuzl, @trajnostna
  4. ursha in @1000urzunaj.

Na COP26 je poleg predstavnikov držav oz. odločevalcev in pomembnih podjetij prišlo tudi mnogo znanih, ki so povezani s skrbjo do okolja in znanih osebnosti nasploh, pa tudi aktivistov, da bi pritisnili na voditelje in jih spodbudili h konkretnejšim in drznejšim ciljem, ter izvajanjem le teh. Z navdihujočimi mislimi so že postregli Kraljica Elizabeta, David Attenborough, pa tudi Greta Thunberg, ki na COP26 ne sodeluje, ampak v tem času organizira aktivne shode in zbiranje podpisov s katerimi bi voditelje in odločevalce jasno opomnila, da je čas za akcijo in ne leporečenje. Svojega, k skoraj že dvema miljonoma podpisnikov z vsega sveta, dodaj tukaj.

Zelo me zanima, kako na okoljsko krizo gledaš ti, ali spremljaš teme povezano z njo, tudi COP26? Hvala za tvoj pogled in odgovor oz. pogovor v komentarju.

Maham,

Nika

*Fotografija: COP26

**COP26 spremljam v sodelovanju z Veleposlaništvom Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.