Preizkušam: Odori naravno čistilo za WC školjko

Ne bom ovinkarila. Težko je napisati nekaj udarnega o čistilu za WC školjko. Nekaj, kar bo zanimivo, všečno, dobro brano. Še težje, ker ne morem računati na podporo lepih fotografij, ker res ne poznam nobene fotogenične straniščne školjke. A vseeno sem vesela, da sem v projektu Štartaj Slovenija, ki poteka že peto leto, dobila ta izziv — preizkus in predstavitev novega čistila, Odori naravno Čistilo za WC školjko.

Preberi tudi: Vse o čiščenju z naravnimi, neškodljivimi čistili

Odori Čistilo za WC školjko je samo po sebi ena dobra vsebina (dobesedno), zato bom enostavno predstavila točno to, vsebino izdelka. Zakaj mi je všeč in ga res priporočam vsem, zakaj bi moral postati HIT PRODUKT 2020, zakaj imamo doma kar dva. In zakaj se zgrozim, ko vidim tiste kupčke čistil “napopane” na školjko.

To je odlično ekološko čistilo: Odori čistilo za WC školjko

Seveda želim, da je kopalnica bleščeče čista in da diši po svežem. A ne na račun tega, da je polna kemikalij — v zraku, ki ga vdihujemo, na površinah, ki jih občasno kdo tudi poliže (življenje s hišnim ljubljenčkom), v vodi, ki jo odplakujemo. Še posebej, ker je čiščenje umivalnikov, ogledal in straniščne školjke naloga mojih punc*, za ta prostor izbiram učinkovita in neškodljiva čistila. Ko čistita, ne želim, da vdihujeta strupene kemikalije in pri tem svinjata okolje.

Potreba po dodatni razlagi? 

startaj slovenija odori nina slapsak naravno cistilo wc
Z Nino Slapšak, lastnico znamke Odori, na predstavitvi novega naravnega čistila za WC školjko ob otvoritvi Štartaj Slovenija police v InterSparu.

Kako čiščenje kopalnice izvajata in doživljata Amalja in Bela, poglej v fotogaleriji spodaj, čistilo pa ti predstavljam v mini intervjuju z njegovo izumiteljico, lastnico znamke Odori, Nino Slapšak. 

Nika Veger: Kako se Odori čistilo razlikuje od podobnih na trgu?

Nina Slapšak: Odori čistilo za WC školjko vsebuje le naravne sestavine, ki učinkovito odstranijo vodni in urinski kamen ter ostalo umazanijo. Narejeno je na rastlinski osnovi (je vegansko), je biorazgradljivo in prijazno do okolja. Ne vsebuje formaldehida, fosfatov, belil, amonijaka, sintetičnih dišav in encimov. Po čiščenju bo kopalnica dišala po svežem, ampak dišave v zraku bodo naravne. Zato lahko z njim po mili volji čistiš vsak dan, saj ni škodljiv, ko ga vdihuješ in odplakuješ.

Nika: Kaj je bil največji izziv pri kreiranju tega (tovrstnega) čistila?

Nina: Vedno je izziv formulirati popolnoma naravno čistilo, ki bo močno učinkovito in senzorično prijetno. Torej tako, kot si ga želi vsak kupec, ne le naravnih čistil.  Pri tem je izziv narediti tudi ravno pravo viskoznost tekočine, ne pregosto in ne pretekočo, tako, ki lepo zdrsi po WC školjki. Vesela sem, da nam je ponovno uspelo; tudi to čistilo je 100% naravno, vegansko, brez škodljivih kemikalij, biorazgradljivo in zelo učinkovito. 

Nika: Na kakšnih površinah ga lahko še uporabim?

Nina: Uporabiš ga lahko za celotno čiščenje keramičnega dela toaletne školjke, saj dobro odstrani tako vodni, kot urinski kamen. Plastične predele nato očisti  z Odori univerzalnim čistilom, ostali del kopalnice pa z našim čistilom za kopalnico, ki odstranjuje vodni kamen ter ostale milne madeže. 

Nika: Je kakšen trik pri njegovi uporabi? Je le ta drugačna od uporabe običajnega WC čistila?

Nina: Drugačen je predvsem zato, ker se ne peni obilno, a vseeno učinkuje. Trik, ki ga je vredno upoštevati je, da pod rob nanesemo čistilo, očistimo ostali del kopalnice, poščetkamo, še malo počakamo in nato toaletno školjko splaknemo. Pri trdovratnih madežih pustimo čistilo delovati čez noč. Po čiščenju kopalnica prijetno diši po svežih, popolnoma naravnih dišavah.

Cena in link do nakupa: 5.49 €/ 500 ml, na voljo v trgovinah Interspar, izbranih trgovinah Spar Slovenija in spletni trgovini SPAR Online

Zakaj je Odori naravno čistilo za WC školjko zame HIT PRODUKT 2020

odori naravno čistilo wc nika veger beautyfull blog startaj slovenija
To je naš kupček za čiščenje kopalnice: čistilo za WC školjko, univerzalno čistilo, čistilo za kopalnico in čistilo za steklene površine. Vsa Odori čistila so popolnoma naravna, biorazgradljiva in veganska. So v trajnostnih embalažah, v treh Intersparih (Interspar Šiška, Citypark in Europark Maribor) pa jih lahko ponovno napolniš.

Kar dva od štirih izdelkov, ki sem jih testirala za Štartaj Slovenija, sta postala HIT PRODUKT leta; Noela, krema s polžjo slino in BeLife kombuča. A za Odori, naravno znamko čistil, stiskam pesti najbolj goreče. Za HIT PRODUKT 2020 se poteguje 9 izdelkov. Podjetniške ekipe, ki so sodelovale v prejšnjih sezonah, so morale pripraviti novost, ki bi navdušila s trajnostnim pristopom. Med njimi je Odori zagotovo najbolj trajnosten že od samega začetka. Gre za pionirja med slovenskimi naravnimi čistili, njihovi izdelki so res kakovostni, ekološko pa dovršeni tako vsebinsko kot z embalažo. Ta je okolju prijazna, omogočajo pa tudi nakup na refil. Poleg tega so Odori čistila senzorično odlična; enostavna za uporabo, prijetno dišeča in v lepih embalažah.

Pri odločitvi, kateri bo letošnji HIT PRODUKT 2020, lahko glasuješ tudi ti. Oddaj svoj glas in sodeluj v tedenskem žrebu za nagrade Štartaj Slovenija. Glas oddaj tukaj, hvala: KLIK KLIK ZA GLAS.

Čiščenje stranišča in kopalnice je naloga mojih punc. Se ne pritožujeta, ker so čistila preprosta za uporabo, učinkovita, naravno dišeča in tudi lepa.
Zdaj že poznata trik: najprej nanesi čistilo za WC školjko, med tem ko učinkuje, pa malo zapoj ali zpaleši. In očisti kopalnico.
Za umivalnike uporabljamo Odori čistilo za kopalnico, ker odstranjuje vodni kamen in ostanke mila. Druge površine očistimo z Odori univerzalnim čistilom.
Vsaka si čiščenje naredi po svoje zabavno; Amalja običajno med tem posluša glasbo, Bela pa je kraljica :).
Čiščenje ogledal je nagrada … zabava, ker dovolim, da jih popolnoma ‘prešpricata’.
startaj slovenija odori naravno čistilo wc 002
Veselje zanju, vesela jaz. Ker ju s takimi nalogami učim samostojnosti in skrbi zase, za druge in za naravo.

Izloči ga!

Zakaj ne smeš uporabljati čistila, ki se ‘prilepi’ na WC školjko

Taki kupčki čistila so ti morda všeč, ker so lepih barv in ker super dišijo in pravzaprav kar nadomeščajo dišavo za prostor. A čistila, ki jih iztisneš in prilepiš (ali obesiš) na WC školjko, so: 1. Bomba kemikalij, ki jih vsakič, ampak res čisto vsakič odplakneš v vodo. Zate je takrat stvar zaključena, v resnici pa te odplake končajo v kanalizaciji in kljub čistilnim napravam na koncu v reki, morju, rastlinah, živalih. In tam se kopičijo in škodujejo vsej živi naravi, na koncu pa tudi nam. 2. Bomba aromatičnih molekul, ki odišavljajo tvoj zrak in ga prepojijo s kemikalijami. Ti in tvoja družina to potem vdihujete. 3. Bomba belil, ki belo školjko na videz naredijo bleščečo. A ta belina je le krinka – sloj molekul, ki v določenem času propade in razkrije sledi vodnega in urinskega kamna, ki jih nisi podrgnila pravočasno.

Če želiš imeti snežno belo in čisto straniščno školjko, poskrbi, da ti ne spušča kotliček — to je eden od najpogostejših razlogov za izdatne sledi vodnega kamna na keramiki. Enkrat tedensko školjko namaži z naravnim čistilom, kot je Odori, ter vodni in urinski kamen odstrani fizično, s ščetkanjem.

* Pozor: čeprav je naravno, tudi Odori čistilo za WC školjko povzroča hudo draženje, če pride v stik z očmi. Zato naj ga otroci (in tudi druga čistila) uporabljajo le pod nadzorom staršev.

**Fotografije: www.NinaRoydo.com, kronica, ki jo nosi Bela: www.ninaroydo.si

***Zapis je nastal v sodelovanju s Štartaj Slovenija

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.