To moraš vedeti, preden začneš uporabljati naraven, okolju prijaznejši šampon

Podpiram tvojo odločitev, da boš začela uporabljati okolju prijaznejši in naravni šampon. Vendar pa bo, še posebej, če si več let uporabljala le običajne šampone, tvoja izkušnja boljša, če upoštevaš spodnje nasvete. Tako se bo prehod na okolju prijaznejši in naraven šampon z nekaj vztrajnosti končal z vzdihom ‘’zakaj nisem tega poskusila že prej!’’

Naraven šampon zahteva drugačno uporabo

Razmišljaš o prehodu na naraven in okolju prijaznejši šampon? Odlično. Čaka te kar nekaj dobrih presenečenj … in kompromisov. V tej objavi ti predstavim, kakšni so običajno izzivi, ko preklopiš na uporabo naravnega in okolju prijaznejšega šampona. Sama si lase namreč umivam z naravnimi, trajnostnimi šamponi že kakih pet let. Zato beri naprej, če želiš izvedeti, zakaj je moja izkušnja pozitivna.  

To moraš vedeti, preden začneš uporabljati okolju prijaznejši in naraven šampon:

1. Razmisli, zakaj si želiš uporabljati okolju prijaznejši in naraven šampon

Če si lase sicer umivaš z običajnimi šamponi in sploh nisi bila pozorna na to, kaj vsebujejo, potem razmisli, kaj sploh želiš  doseči s to spremembo:

Želim okolju prijaznejši šampon, ker se zavedam okoljskih težav

Se zavedaš tudi, da steklenička šampona največji okoljski odtis naredi pri tebi doma, z načinom uporabe? Kako pogosto si umivaš lase, koliko vode pri tem uporabiš, kakšne temperature je ta in kako jo segrevaš, koliko šampona uporabiš pri vsakem pranju … vse to na okoljski odtis šampona vpliva bolj kot na kakšen način je nastal in iz kakšnih sestavin. Zato najprej poskrbi za okolju prijaznejše umivanje las, nato pa po teh nasvetih izberi dober naraven in okolju prijaznejši šampon.

Znebiti se hočem suhega ali občutljivega ali preveč mastnega lasišča in suhih, na lomljenje in cepljenje občutljivih las

Tudi sama sem začela skrbneje izbirati šampon zaradi tega razloga in izključila vse, ki vsebujejo sulfate. Sulfati v šamponih namreč poskrbijo za penjenje, pomagajo odlepiti umazanijo in maščobo iz las in lasišča in jo odplakniti z vodo. Pri tem pa lahko nekateri tudi dražijo in na dolgi rok izsušujejo tvoje lasišče, zaradi česar postane suho ali občutljivo ali preveč mastno. Pri tem niso vsi sulfati enako dražeči in škodljivi za okolje. Zato lahko spremembo začneš tako, da izbereš izdelke brez SLS in SLES sulfatov, pustiš pa, da vsebujejo npr. kokosove (med naravnimi in okolju prijaznejšimi so mnogi prav taki).

Lahko pa se pozneje izkaže (kot se je pri meni), da te dražijo tudi te in uporabljaš le še šampone brez sulfatov. To ne pomeni, da se popolnoma nič ne penijo in da niso učinkoviti pri čiščenju las in lasišča. Zagotovo pa ne ustvarijo tako intenzivne, goste in mehurčkaste pene. Prav zato boš pri umivanju morda potrebovala eno šamponiranje več kot z običajnim šamponom.

Z uporabo šampona brez sulfatov sem uvedla tudi novo navado, da šampon predhodno v dodatni steklenički zmešam z vodo, da se čim bolje speni, šele nato ga razporedim na lasišče. Tako povečam penjenje in učinkovanje izdelka ter hrati zmanjšam količino uporabe. 

Želim izbrati šampon in nego, ki ne vsebuje silikonov

Tudi glede izpuščanja silikonov ni potrebno, da se preuraniš. Silikoni naj ne bi škodovali tvojemu zdravju. Opusti jih zato, ker dajo lažen občutek gladkih las in ker niso topni in se tako nabirajo na laseh in tudi v vodi na vodnih organizmih. Izberi šampone, ki ne vsebujejo silikonov, imajo pa druge naravne izvlečke, ki lase mehčajo, gladijo in jim vračajo vlago.

Skratka prehod na naraven, okolju prijaznejši šampon naj ne bo tak, da svoj star (po možnosti še ne do konca uporabljen šampon) zabrišeš v smeti in začneš uporabljati najbolj naravnega, po možnosti trdega šampona z zelo enostavno formulo (nihče ne trdi, da ni super!, se pa redko kdo vanj zaljubi ob prvem stiku z naravnim, okolju prijaznejšim šamponom). Ker boš lahko imela občutek, kot da se šampon ne peni, lasje pa so po umivanju slamnato škripajoči.

2. Prehod naj bo počasen

Čeprav so mnogi na naraven šampon presedlali  čez noč, sem sama začela naraven šampon uvajati postopno. Pri enem pranju sem še uporabljala svoj običajni šampon, ki še ni bil izpraznjen, pri drugem pa naravnega. Pri tem sem še vedno uporabljala svoj običajen balzam. Ko mi je običajnega šampona zmanjkalo, sem začela uporabljati samo naraven šampon, pri čemer sem bila že navajena, da je penjenje in občutek las po pranju drugačen. Takrat sem se v frizerskem salonu naročila na intenzivno čiščenje las in lasišča z naravnimi izdelki. Doma pa sem k novi rutini čiščenja dodala tudi nego z olji, naravni balzam in masko.

3. So tvoji lasje suhi in skodrani? 

Če so tvoji lasje že po naravi suhi, lomljivi in skodrani, jim primanjkuje naravnih maščob. Opuščanje sulfatov morda ne bo dovolj, sama sem poleg tega začela prakticirati ‘curly-girl’ metodo. Ta pred pranjem las dodaja maziljenje lasišča in las z oljem in intenzivno krtačenje las in lasišča. Šele nato sledijo umivanje las, balzam in obvezna maska. Seveda za vso to nego poiščem naravne in okolju prijaznejše izdelke.

4. Okolju prijaznejši šamponi so običajno bolj koncentrirani

Preveri, za koliko šamponiranj naj bi bila ena steklenička šampona, in izračunaj, koliko ga sploh potrebuješ za eno pranje. Sicer se lahko zgodi, da ga boš nanašala preveč in boš za njegovo izpiranje porabila preveč vode. Ali pa ti bo ostajal na laseh in pustil masten oz. lepljiv občutek. Količino šampona lahko zmanjšaš tudi z uporabo dodatne stekleničke za mešanje šampona z vodo. Kar je dobro tudi zato, ker tako poveča učinkovitost penjenja in torej čiščenja šampona.

5. Balzam in maska … v kakšnem zaporedju in zakaj sta nujna?  

Ločiš med tem, kaj je balzam in kaj maska in kako naj bi učinkovala? Ne gre le za to, da prvega na laseh pustiš le par sekund, drugo pa po navodilih. Če so izdelki narejeni prav in komplementarno, torej da se dopolnjujejo, potem bi moral balzam lasem dodati ovoj vlage, lahko tudi zaščite, leska ipd. do naslednjega pranja. Predvsem pa z ustreznim pH-jem zapreti luske lasu. 

Maska pa naj bi imela drugačen pH, ki lusk po umivanju ne zapira, saj bi morala prodreti čim globlje v lase. Zato po izpiranju maske vedno nanesi še balzam.

6. Bodi potrpežljiva

Ne pričakuj, da boš z novim naravnim in okolju prijaznejšim šamponom super zadovoljna čez noč. Najbrž boš potrebovala čas, da se prilagodiš na drugačne senzorične lastnosti šamponov:

  • pena je lahko enako intenzivna, vendar je običajno manj gosta in mehurčkasta 
  • prav tako so tudi vonji lahko intenzivni, vendar so to naravni vonji, ki jih dajo izvlečki rastlin. Naravni šamponi lahko pustijo v laseh močan vonj, vendar ta ni po žvečilnem, temveč na primer po ylang-ylangu. 

7. Opazuj lase in lasišče ter po potrebi prilagodi pogostost umivanja las 

Nekateri pravijo, da se je moralo njihovo lasišče prilagoditi na novo rutino in da so potrebovali nekaj časa, da so ujeli pravi ritem umivanja las, ker je lasišče začelo izločati več/manj maščobe, kot so vajeni. Sama se tega obdobja ne spomnim.

Če kljub upoštevanju zgoraj opisanih nasvetov novi šampon ne bo izpolnil tvojih pričakovanj, ne posezi takoj po svoji stari steklenički, temveč daj najprej priložnost drugemu naravnemu in okolju prijaznejšemu šamponu. Tudi sama sem v tem času preizkusila vsaj 20 različnih znamk, med katerimi jih je bilo kar nekaj ‘meeeh’, veliko pa je tudi takih, ki jih z veseljem uporabljam in priporočam drugim. Jih želiš spoznati? Javi mi v komentar. Oglasi se tudi, če imaš še kakšen nasvet, povezan s prilagajanjem na naraven in okolju prijaznejši šampon. Hvala.

Maham,

Nika

Foto: Nina Roydo

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.