Naj kaj moraš biti pozorna, če želiš organizirati okolju prijaznejši dogodek?

To so super nasveti za organizacijo trajnostnega dogodka

Na OŠ Trnovo, ki jo obiskujeta moji punci, pripravljajo dogodek ‘DAM-DAŠ, se fino imaš’, z izkupičkom katerega želijo prispevati v šolski sklad, ne pa tudi k okoljskim težavam. Zato ga bodo pripravili tako, da bo čim bolj trajnosten. Kaj to pomeni in na kaj morajo biti pozorni, smo se pogovorili na posebni delavnici. Povzetek nasvetov sem zapisala v ta blog, saj jih je dobro upoštevati ob organizaciji vsakega dogodka.

Zakaj je sploh fino, če je dogodek trajnosten?

Tudi učencem OŠ Trnovo sem predstavila, na kaj vse morajo biti pozorni pri organizaciji trajnostnega dogodka, šolskega sejma DAM-DAŠ, se fino imaš.

Trajnostni dogodek je načrtovan, organiziran in izveden s kar najmanjšim vplivom na okolje, z ohranjanjem in obnavljanjem virov ter s koristnimi družbenimi učinki. – Plan B za Slovenijo

Z organizacijo dogodkov imam kar nekaj izkušenj. Najbolj grozna med njimi je, da smo zadnji dogodek, BBMU, končali polni novih informacij, poslovnih sodelovanj, testne kozmetike in … smeti. Pri organizaciji sem namreč spregledala, da je drobni tisk pogodbe z najemodajalcem prostora navajal, da so vse smeti, ki jih na dogodku pridelamo, moja last in jih moram takoj po dogodku tudi odpeljati. Takrat sem po trimesečni organizaciji dogodka in  celodnevni akciji, namesto ob proslavljanju, ostala ob pospravljanju ogromnega kupa smeti; napol pojedene hrane, napol izpraznjenih plastenk z vodo, plastičnih kavnih kozarčkov, kupom ovojne embalaže daril … skratka s polno goro smeti, za katero smo potrebovali še več kot uro , da smo jo ustrezno razvrstili in v središču Ljubljane našli odklenjene zabojnike, da smo jo lahko odvrgli. Takrat sem sklenila, da takih dogodkov ne organiziram več. 

Dejstvo je, da ima vse, kar počnemo, vpliv na okolje, tudi dogodki. In kot organizatorji dogodkov, pa naj bo to piknik ob Gradaščici, rojstni dan doma, dekliščina, poroka ali šolski sejem, smo dolžni prevzeti odgovornost in pri organizaciji narediti čim manj okoljskega odtisa. Poskrbeti moramo, da naša zabava ne bo nočna mora za okolje. Še več, pri tem imamo tudi priložnost, da z dogodkom ustvarimo pozitivno spremembo, družbi pokažemo, da je mogoče organizirati trajnostni dogodek, hkrati pa je sam dogodek lahko vrsta promocije oz. komunikacijski kanal za bolj trajnostni vsakdan. S takim dogodkom lahko vsem udeležencem predstavimo, katere so okolju prijaznejše prakse, in jih spodbudimo k spremembam v njihovem vsakdanu.

Tako se loti organizacije trajnostnega dogodka

organizacija trajnostnega dogodka nasveti
Šolski sejem je lahko odličen dogodek za prakticiranje trajnostnega vsakdana in priložnost zbiranja prispevkov za šolski sklad.

Preden se lotiš organizacije trajnostnega dogodka, razmisli, ali bodo pozitivni učinki dogodka presegli škodljive. Šele nato se odloči in izpelji organizacijo po sledečem načrtu:

Komunikacija

izmenjava knjig Organizacija-trajnostnega-dogodka-nasveti-nika-veger-beautyfull-blog-17
Na DAM-DAŠ, se fino imaš je potekala izmenjava knjig, igrač, oblačil … K izmenjavi smo obiskovalce pozivali že ob napovedi dogodka in na koncu je bila izmenjava zelo uspešna.

Čim prej in čim bolj jasno poskusi udeležencem sporočiti, kako lahko sami prispevajo k trajnostnostni naravnanosti dogodka. Le z vnaprejšnjo in jasno komunikacijo bo dogodek res lahko okolju prijaznejši. Ob tem s konkretnimi idejami motiviraj udeležence dogodka, da se pridružijo tvoji trajnostni zgodbi. H komunikaciji sodi tudi pozdravni govor oz. sprejem gostov. Naj bo tudi ta vzpodbuda k bolj trajnostnemu vsakdanu. In ne pozabi, pošiljanje vabil, obvestil, prijave na dogodek … vse to naj bo brez papirja in elektronsko. 

Izbira prizorišča

Pri izbiri prizorišča bodi pozorna na to, da je dostopno z javnim prevozom, peš in s kolesom, da ima veliko dnevne svetlobe in omogoča zračenje z odpiranjem oken. Naj ne bo preveliko, da ne boš imela nepotrebnih stroškov zaradi ogrevanja ali hlajenja. Če je možno, izberi lokacijo, ki tudi sama stremi k trajnejšemu upravljanju. Bo zabava v naravi? Potem bodi še posebej skrbna, da ne motiš živali, ki tam živijo, in ne onesnažuješ zelenic, vode, plaže …

Mobilnost

Udeležence trajnostnega dogodka obvesti in pozovi, da pridejo z okolju prijaznejšim prevozom.

Udeležence spodbudi, da na dogodek pridejo peš, s kolesom in z javnim prevozom (lahko jim ponudiš tudi posebne nagrade, popuste) … Tudi če morajo kaj prinesti, za npr. izmenjevalnice, jih spodbudi, da pridejo s kolesi ali pa si prevoz delijo. Pravočasno jim pošlji navodila za dostop do prizorišča in jih opozori na možnost deljenja prevozov. Večje dogodke vpiši na spletni portal za deljenje prevozov (npr. Prevozi.org) in spodbujaj njegovo uporabo s tem, da povabiš udeležence dogodka, naj se povežejo in si delijo prevoz.

Nabava potrebnega materiala

Za izvedbo dogodkov pogosto potrebujemo potrošni material. Skrbno premisli, kaj si lahko izposodiš in kaj je res nujno, da kupiš. Pri naročanju naj imajo prednost zdravi in okolju manj škodljivi izdelki in storitve (lokalni, ekološki, sezonski, z manj embalaže, biorazgradljivi) ter izdelki iz sistema pravične trgovine. Dobavitelje spodbudi, da ti želeni material dostavijo z manj embalaže in okolju prijazno.

Hrana in pijača

V šoli so izdelali tudi sirup, da so na dogodku lahko imeli svojo eko pijačo postreženo kar v šolskih skodelicah.

Hrana in pijača sta ključni del dogodka, pa tudi tisti del, pri katerem ga zelo hitro lahko generalno ‘userješ’. Voda ali pijača v plastenki, četudi je vroče in je plastenka okrašena s sponzorjevim logotipom, ne sme biti del trajnostno naravnanega dogodka. Na dogodku postrezi sezonska, ekološka in lokalno pridelana živila rastlinskega izvora, ki so manj škodljiva za okolje in tudi bolj zdrava. V izogib odpadkom posebej skrbno načrtuj pripravo in količino hrane. Uporabi pribor, posodo in kozarce za večkratno uporabo. Izogibaj se tudi papirnatim ali lesenim različicam tega in raje poskrbi za pomivalni stroj ali pa naj udeleženci s seboj prinesejo bidone, pribor, krožnike in jih nato odnesejo domov. Hrano opremi z napisi, ki govorijo o njenem poreklu in lastnostih in izpostavi certifikate. Če je hrana dobre kakovosti po dogodku ostala, jo razdeli med udeležence, zaposlene ali pa jo vzemi domov. Za to vnaprej s seboj prinesi tudi ustrezne posode za shranjevanje odvečne hrane ali pa k temu povabi udeležence.

Okrasitev

organizacija trajnostnega dogodka nasveti nika veger beautyfullblog recikliranje uhani barvice
Uhani iz barvic, ki so jih izdelali učenci, so bili razstavljeni v okvirčkih in tako so bili okrasitev in prodajni element hkrati.

Trajnostna zabava poteka brez balonov, bleščic in drugih plastičnih dekoracij za enkratno uporabo. Balone in plastične trakove je težko reciklirati, zato praviloma končajo na odpadu. Ali pa v naravi. Če jih spustiš v ozračje ali počijo, postanejo nevarni za prostoživeče živali, saj se jim zataknejo okrog nog, glave, večkrat pa pristanejo tudi na njihovem jedilniku. Raje si vzemi čas in izdelaj okolju prijazno dekoracijo, k temu lahko vključiš tudi povabljene. Stojnice šolskega sejma DAM-DAš, se fino imaš smo okrasili kar z rastlinami v starih loncih in dežniki, ki smo jih našli med pozabljenimi rečmi.

Poraba energije, vode

Med dogodkom spodbujaj k varčevanju z energijo in drugimi viri – tako svoje zaposlene in prostovoljce, kot tudi udeležence dogodka.

Vsem udeležencem poskusi omogočiti dostop do pitne vode za pitje in umivanje rok. 

Odpadki

Za zmanjševanje količine odpadkov lahko največ narediš pri načrtovanju dogodka, in sicer tako, da v čim večji meri preprečiš nastajanje odpada. Torej najprej prepreči nastanek odpada, potem načrtuj ponovno uporabo, šele nato ločevanje oz. recikliranje odpadkov. Metanju v smeti pa se poskusi povsem izogniti. Zagotovi, da bo na dogodku zadostno število košev za ločeno zbiranje odpadkov in poskrbi za jasna sporočila/navodila glede njihovega ločevanja le teh.

Zabava, aktivnosti

Organizacija trajnostnega dogodka nasveti nika veger beautyfull blog 1
Učenci so izdelali ljubke obeske iz odpadnih materialov.

Menjava oblačil, igrač, rabljenih predmetov, okraskov za dom, setov za ustvarjanje, pridelkov … sajenje rož, popravilo koles, malih gospodinjskih aparatov, delavnice na temo trajnosti … Vse to je lahko super zabavno in okolju prijazno. Bodi inovativna in vključi tudi katero od posebnih aktivnosti, npr.: ustvari plesišče, ki je hkrati zbiralec kinetične energije.

Prispevaj za skupno dobro

Če je dogodek prodajne narave, del dobička podari v dobrodelne namene. Lahko pa na dogodku zbiraš rabljene igrače, oblačila, hrano in vse to podariš pomoči potrebnim ali ustreznim organizacijam.

Super bo, če boš čim več zgoraj naštetega upoštevala in ob koncu naredila tudi analizo uspešnosti. Pri tem pa se zavedaj, da je cilj vsakega dogodka druženje, zato se na dogodku sprosti in uživaj, če ti je tokrat kaj spodletelo, pa bo za izboljšavo priložnost drugič.

Rada prirejaš zabave? Imaš še kakšen nasvet ali vprašanje, kako narediti zabavo trajnostno? Nadaljujva pogovor v komentarjih. Hvala.

DODATNO BRANJE:

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.