Moja izkušnja: Keune So Pure, okolju prijaznejša linija za nego las

Spoznaj Keune So Pure, okolju prijaznejšo linijo izdelkov za čiščenje in nego las profesionalne znamke lasne kozmetike Keune. Poskusila sem jo in preverila, kako znamka uresničuje trajnostne vrednote in kaj načrtujejo v prihodnje.

PREBERI TUDI: Na kaj biti pozoren pri nakupu, če iščeš naraven in okolju prijaznejši šampon

Keune, 100 let skrbi za lase in ljudi

Pred kakimi petindvajsetimi leti sem v kranjskem Müllerju stala pred polico Keune izdelkov in si ob obilici ponudbe mislila: ‘Amerika’. Danes vem, da je Keune nizozemska kozmetična znamka, ki že od leta 1922 izdeluje profesionalne izdelke za lase. Znana je po res širokem izboru izdelkov za nego, oblikovanje in barvanje las. Vrednote, ki jih zagovarja Keune, so strast, inovativnost, profesionalnost in osebni odnos do ljudi. Skladno s temi vrednotami Keune prireja številne delavnice in seminarje, da bi frizerjem pomagal izboljšati znanje in spretnosti. Podpira pa tudi različne dobrodelne organizacije in projekte po vsem svetu, ki pomagajo izboljšati življenja ljudi in skupnosti.

»Zaradi družinske in podjetniške zgodovine smo pri nas vedno razmišljali o generacijah. Pogled naprej je v našem DNK. Zato je edino smiselno delati v smeri gradnje boljše prihodnosti za tiste, ki nas bodo nasledili. Ne samo zaradi našega podjetja, temveč tudi zaradi planeta.« – Eelco Keune, generalni direktor

V svoj DNK dodajajo trajnostne cilje

Vrednote podjetja, ki jih uresničujejo skozi strategijo Keune Cares, so leta 2021 prevetrili in danes vključujejo tudi trajnostno delovanje. Med njihovimi zavezami se mi zdijo zanimive in pomembne: 

  • VODA. ‘’Do leta 2025 bomo reciklirali ali ponovno uporabili 50 % vode, uporabljene v naši tovarni v Soestu. Menimo, da je to pomembno, ker pridobivanje sveže vode porabi tudi veliko energije in povzroči višje emisije ogljikovega dioksida.’’ Ta hip ponovno porabijo 30 % vode, z vlaganjem v čistilne naprave pa želijo do leta 2030 reciklirati 90% vode.
  • ENERGIJA IN EMISIJE. ‘’Izračunali smo ogljični odtis našega poslovanja (obseg 1 + 2), da ga bomo do leta 2030 lahko prepolovili. Na streho tovarne smo namestili več kot 3600 sončnih kolektorjev. Skupaj so ti leta 2021 pokrivali skoraj 50 % porabe električne energije v naši tovarni. Preostali ogljični odtis smo kompenzirali skupaj s partnerjem ClimateCare. V prihodnjem letu bomo izračunali tudi svoje posredne emisije (obseg 3) in se zavezali k cilju, da jih zmanjšamo.’’
  • ODPADKI. Leta 2021 je bilo recikliranih 53 % vseh naših tovarniških odpadkov. Do leta 2025 bo 75 % odpadkov, proizvedenih v naši tovarni in pisarnah, recikliranih ali ponovno uporabljenih. Naš cilj je, da do leta 2030 recikliramo 90 % odpadkov.
  • SPOŠTOVANJE ŽIVALI. Keune je na voljo v več kot 80 državah, a ne na Kitajskem, saj so strogo zavezani k Crulety free poslovanju. Nova, okolju prijaznejša linija Keune So Pure, je tudi veganska.
  • PRIDOBIVANJE B CORP CERTIFIKATA. Glavni cilj za leto 2023 je prodobitev B Corp certifikata. Ta dokazuje, da podjetje preverjeno izpolnjuje visoke standarde družbenega in okoljskega delovanja, preglednosti in odgovornosti. Za pridobitev certifikata mora podjetje dokazati visoko družbeno in okoljsko uspešnost z doseganjem ocene učinka B 80 ali več (od 100 točk) in uspešno spremeniti strukturo upravljanja družbe v korist vsem deležnikom, ne le delničarjev, ter dovoliti javno objavo informacij o njihovi uspešnosti, merjeni glede na standarde B Laba. P.S.: Podjetje je certifikat B Corp poleti 2023 tudi pridobilo.

Tukaj lahko njihove zaveze spoznaš podrobneje in prebereš njihovo zadnje trajnostno poročilo: https://www.keune.com/si/keune-cares/.

Začetki/ zgodovina: Keune, pionir v kodranju las

Vse se je začelo leta 1922, ko se je Jan Keune, farmacevt iz Amsterdama, navdušil nad kodri. V prostorih nad lekarno, ki jo je vodil skupaj s svojo ženo, je začel eksperimentirati in proizvajati izdelke za lase. V času, ko so za kodranje las segrevali klešče nad plinskimi gorilniki, je Jan Keune med prvimi uspel razviti formulo za trajno kodranje in svetu ponuditi pripravek za trajno kodranje las.

Je Keune torej trajnostna znamka?

Keune je kozmetična znamka, ki se zaveda pomena trajnosti in okoljske odgovornosti, zato so uvedli več pobud in ukrepov, ki pomagajo zmanjšati njihov vpliv na okolje. Svoje prakse izboljšujejo že danes, je pa res, da je večina ambicioznih ciljev, povezanih z vplivom na okolje, zastavljenih za leto 2030. To pomeni, da bomo Keune v bližnji prihodnosti najverjetneje lahko šteli za trajnostno znamko, ta hip pa to dosegajo le z okolju prijaznejšo linijo So Pure.

Nova linija Keune So Pure

Keune So Pure je nova linija izdelkov za nego las, ki so okolju prijaznejši:

1. Formule izdelkov So Pure so več kot 90% naravne.

Glavna aktivna učinkovina je upciklirana. Gre za izvlečke sladkorne pese, odpada prehrambene industrije. Keune pravi, da ga izkorišča, ker izvleček sladkorne pese:

  • navlaži lase in lasišče
  • zgladi lase
  • zmanjša kodranje las
  • okrepi lase 

Kaj je upcycling?

Upcycling je proces preoblikovanja odpada ali stranskih proizvodov v nove izdelke višje kakovosti ali vrednosti od vira.

2. Brez sulfatov (samo šamponi).

Sulfati so penilci, ki poskrbijo za to, da se umazanija, ujeta v sebum oz. maščobo na laseh in lasišču, odlepi od las in odplakne z vodo. Čeprav so v kozmetičnih izdelkih močno prisotni, lahko sulfati, kot sta natrijev lavril sulfat (SLS) in natrijev lavret sulfat (SLES), lase in lasišče sušijo, povzročajo draženje in poslabšajo rozaceo, ekcem in kontaktni dermatitis. Iz okoljskega stališča sulfati za izpiranje potrebujejo več vode, poleg tega pa običajno niso biorazgradljivi. 

3. Brez silikonov.

Silikoni so šamponom in balzamom dodani zato, da dajo gladek in sijoč videz, hkrati pa zadržujejo vlago. Čeprav silikoni za zdravje niso nevarni, dolgoročno niso dobra izbira, saj niso topni v vodi. Zato se na laseh nalagajo, kar sčasoma opazimo kot puste in ‘mrtve’ lase, prav tako pa se lahko nalagajo v vodnih organizmih, ko jih skupaj s produkti odplakujemo v vodo.

4. Linija je primerna za vegane in je ‘cruelty-free’.

Keune je zavezan k Cruelty free poslovanju, linija Keune So Pure pa je tudi veganska.

5. So Pure izdelki so ogljično nevtralizirani.

Keune je izvedel analizo življenjskega cikla njihovih izdelkov, da bi ugotovil svoj ogljični odtis. Zavezal se je k njegovem zmanjševanju, ogljično nevtralnost linije So Pure (obseg 1 in 2) pa je dosegel z nevtralizacijo s pomočjo partnerja ClimatePartner, s katerim podpira zaščito gozdov v Kolumbiji. Več o podnebni nevtralnosti preberi tukaj.

6. Koncentrirane formule v okolju prijaznejši embalaži za ponovno polnjenje.

Keune So pure naraven okolju prijaznejsi sampon trajnost nika veger beautyfullblog

Izdelki So Pure so koncentrirani in na voljo v okolju prijaznejši embalaži, ki omogoča ponovno polnjenje. Prvič kupiš stekleničko šampona ali balzama za ponovno polnjenje, nato pa le še vrečke za ponovno polnjenje, ki so na voljo v velikosti 400 ali 1000 ml.

So Pure sestavljajo: 

  • linija Cool za hladen pridih blond in svetlih las. Cool odpravlja rumen pridih in osveži srebrne odtenke. Z acai jagodami, bogatimi z antioksidanti, preprečuje bledenje barve.
  • linija Restore vsebuje izvleček opuncije, da globinsko navlaži lase in jih obnovi.
  • linija Polish z izvlečki chia semen gladi pramene las, nagnjene h kodranju.
  • linija Clarify z izvlečki granatnega jabolka odstrani umazanijo in nakopičene izdelke ter hkrati nežno očisti lasišče. Pomaga tudi pri zaščiti pred onesnaženjem, saj preprečuje, da bi se onesnaženi delci oprijeli las.

Profesionalna salonska nega Keune, kot je linija So Pure, je zaenkrat dostopna samo v salonih, kmalu pa bo tudi z drugimi izdelki v spletni trgovini, linija Keune Design pa je na voljo v vseh drogerijah dm, TUŠ, Müller in drugih specializiranih drogerijah.

Moja izkušnja s Keune So Pure Restore

Keune So pure naraven okolju prijaznejsi sampon trajnost nika veger beautyfullblog 3

Ker so moji lasje suhi in občutljivi, sem poskusila šampon in balzam So Pure Restore. Proizvajalec navaja, da z izvlečkom opuncije globinsko navlažita lase, da postanejo mehkejši in odpornejši proti zunanjim dejavnikom. 

Uporaba izdelkov je bila prijetna, imata dobre senzorične lastnosti. Šampon se je lepo penil in hitro izpiral iz las, balzam pa je zagotovil občutek vlage in mehkobe. Formula je 93 % naravnega izvora, brez glutena, silikonov, sulfatov in umetnih barvil. Zame je pomembno, da izdelki ne vsebujejo sulfatov, saj imam zelo občutljivo lasišče, sulfati pa mi povzročajo draženje in srbenje. Poleg tega ne maram, da izdelki vsebujejo silikone, ker želim, da so mehki in voljni, ker so zdravi in ne, ker bi bili obloženi s silikoni.

Čeprav nisem veganka, cenim, da gre za veganska izdelka, prav tako pa mi je všeč, da sta ogljično nevtralizirana. Kaj to pomeni, preberi tukaj.

Izdelka sta pakirana v refill embalaži, kar mi je zelo všeč iz okoljskega in praktičnega vidika. Aplavz za to, da je na voljo litrski refil in da so osnovne stekleničke preproste in elegantne. Prav tako mi je všeč, da sta izdelka koncentrirana. To mi je pomembno iz okoljskega, praktičnega in finančnega vidika, saj smo v naši družini kar tri osebe z dolgolaske.

Link do nakupa in cena: 32,00 € za 400 ml in 59,95 € za 1000 ml.

Komu priporočam uporabo So Pure izdelkov?

Keune So pure naraven okolju prijaznejsi sampon trajnost nika veger beautyfullblog 1

Linijo So Pure priporočam vsem, ki iščete dober naraven  in okolju prijaznejši šampon in balzam. Če si pozorno prebrala oceno, vidiš, da mi je pri izbiri šampona in balzama pomembnih več karakteristik kot le to, ali se šampon peni, kako dišita in ali so po umivanju lasje mehki in voljni. Pa vseeno želim razjasniti tudi to. Dolgo je veljalo, da so v ponudbi le taki naravni izdelki za umivanje las, ki se skoraj ne penijo, lasje pa so po uporabi škripajoče slamnati. Danes imajo tudi dobri naravni šamponi, kot so So Pure, penilce in olja, ki lase vlažijo in jih puščajo mehke. Je pa res, da je na mojo pozitivno izkušnjo vplivalo tudi to, da sem naravnih šamponov vajena, saj izdelke brez sulfatov in silikonov uporabljam že nekaj let. 

Če si sama do zdaj uporabljala le običajne šampone in ceniš mehkobo las, ki jo dajo silikoni, ti svetujem, da za spoznavanje Keune So Pure izbereš linijo Polish, saj s pomočjo izvlečkov chia semen ukroti izsušene in neukrotljive lase. Poleg tega ti priporočam, da poleg balzama za dodatno nego v ritual umivanja las vključiš tudi masko.

Maham,

Nika

*Fotografije: Keune PR, Vstanem

**Zapis je nastal v sodelovanju s Keune Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.