Second-hand oblačila: S prodajo naših rabljenih oblačil do ogleda mjuzikla v Londonu

#secondhandday #danvrabljenihoblacilih

! Ne dovolim povzemanje ali objave zapisa ter fotografij v drugih medijih. Hvala.

Ta blog je osebna izkušnja o tem, kako nas je prodaja naših rabljenih oblačil pripeljala do izpolnitve želje, ogleda mjuzikla v Londonu.

Danes je dan v rabljenih oblačilih. In čeprav je prav, da secondhand modo  spodbujamo tudi skozi prespektivo težav, ki jih modna industrija doprinaša k okoljski krizi, ti v tem zapisu ne bom postregla z zastrašujočimi dejstvi o tonah oblek, ki še čisto uporabne ležijo na odpadih v deželah tretjega sveta. 

Z osebno izkušnjo te skušam navdušiti za prodajo tvojih oblačil, ki jih ne boš več nosila. Posledično pa tudi pokuk v svet, da je rabljena moda lahko čisto zakon.

Osebna izkušnja: tako smo si s prodajo rabljenih oblačil kupile karte za ogled mjuzikla v Londonu

1. Korak: Cunje dobim, cunje podarim

Nabor podarjenih čevljev, ki so mesto našli le v Amaljinem albumu, ne pa tudi nanjenih nogicah. Večine namreč ni nikoli obula.

Že s prihodom dojenčice Amalje sem videla, da je nesmiselno kupovati nova otroška oblačila. Sorodniki in prijateljice so me še pred porodom zasuli z oblačili, ki so bila praktično nova. In to v količini, da sem z lahkoto lahko izbrala meni ljube barve in kjuuut, ‘moram jih imeti’ motive. Kljub temu sem, ker se takrat še nisem zavedala okoljskih težav, ki jih povzroča moda, podlegla tudi potrošniškemu (iluzornemu) raju za novopečene mamice in kupila nekaj čisto novih, mojih oz. Amaljinih kosov.

Blagovnja menjava je leta tekla utečeno; prejemanje in podarjevanje oblačil, igrač, opreme … je potekalo vse Amaljino otroštvo, z rojstvom Bele pa so se nekatere Amaljine cunje celo vrnile, vsekakor pa so v hišo prišle še nove. Vse kar je bilo poškodovano, sem vedno popravila in uredila, tudi če je bilo oblačilo že na pol poti k novim lastnikom. Plačila za podarjena oblačila nisem pričakovala, sem pa v zameno kdaj dobila kako fino pecivo, darilni bon ali fotografijo navdušenega novega lastnika oblačil.

Nekega dne pa je prijateljica, odjemalka Belinih oblačil, ta utečen krog nepričakovano prekinila. Zaradi predvidene selitve nekaj mesecev oblačil, ki bi čakala na trenutek, da bi jih njeni otroci lahko nosili, ni mogla vzeti. Tako sem ostala s kupi cunj in čevljev in vprašanjem kaj z njimi. Nisem se spomnila nobene prijateljice prijateljice, ki bi jih vzela.

Oblačila pa so bila prelepa in preveč uporabna, da bi jih kar vrgla v Humano.

2. Korak: Odpiram second-hand trgovino, pravzaprav Instagram profil

Second-hand oblačila instagram nika veger beautyfull blog 2
Kot vidiš zgoraj, je tudi ta hip na profilu v prodaji več kot 100 second-hand izdelkov.

Na Instagramu že nekaj let močno spodbujam kupovanje oblačil z druge roke. Nekaterim sledilkam je to že povsem običajno, nekaterim pa še popolnoma tuje. Skrbi jih kakovost in ohranjenost oblačil, kako čista in dišeča bodo prišla, kako bo potekalo vračilo, če jim oblačilo ne bo prav ali všeč. Skrbi jih, s kakšno energijo so prežeta oblačila človeka, ki ga ne poznajo.* 

Tako sem dobila idejo, da odprem dodaten profil na Instagramu, kjer bom ponujala lepo ohranjena in čista oblačila po ugodni ceni. Prežeta z našo energijo.

Ob tem sem želela iz prve roke spoznati, kakšne so izkušnje prodajalca second-hand oblačil in kakšni so pomisleki, navdušenja, povratne informacije kupcev. 

Ker pa je večina oblačil, ki jih Bela nosi, podarjenih, sem prijateljico, ki ji oblačila podari največkrat, vprašala, če se s prodajo strinja. In ji ponudila, da izkupiček od prodaje v celoti zapravimo za izpolnitev ene od večjih želja najinih otrok. Vsi vpleteni smo se strinjali, torej je bilo odločeno: ko se od prodaje second-hand oblačil nabere dovolj denarja, gremo Julija, Petra, Bela, Amalja in jaz na mjuzikel v London.

3. korak: Zlikaj, slikaj in prodaj

second-hand oblačila prodaja instagram nika veger
Za privlačno objavo enega oblačila običajno naredim kar nekaj fotografij, da lahko izberem tisto, ki najbolj realno prikazuje material, barvo …

Ves čas tega ‘projekta’ je bilo oblačil več kot dovolj, tudi kupcev. Še najmanj je bilo časa za izvedbo, da premajhno oblačilo iz Beline omare pride v druge roke.

Ker je za to potrebno:

  • pomeriti oblačila in oceniti, kaj vse je Beli prav ta trenutek oz. ji bo vsaj naslednja dva meseca,
  • premajhna oblačila oprati pozorno in odstraniti kak madež, ki nam ni bil preveč moteč,
  • ponovno prišiti kak gumb, zakrpati luknjico, zamenjati dotrajano elastiko …,
  • oblačila zlikati, sama pa sicer ne likam pogosto, 
  • oblačila fotografirati (počakati na ustrezno svetlobo),
  • fotografijo pripraviti za objavo in jo naložiti na Instagram,
  • pripisati vse podatke o velikosti, znamki, materialu in posebnosti oblačil,
  • oblačilo objaviti na Instagramu,
  • komunicirati s kupci glede podrobnosti oblačila, plačila in prevzema,
  • oblačila spakirati za pošiljanje ali prevzem,
  • oblačila poslati ali nesti na predajno mesto,
  • preveriti ali je kupec oblačilo prejel in ali je z njim zadovoljen.

Prva oblačila sem na @beautyfullblog profilu objavila novembra 2022.

4. korak: Računam in načrtujem

V enem letu sem objavila približno 500 kosov oblačil, dodatkov, čevljev, vmes pa tudi kakšne igrače in kose gospodinjske opreme.

Ko se prijateljice izvedele za naš profil, so pogosto preko njega želele prodati svoja premajhna rabljena oblačila. Seveda sem bila za, saj bomo tako čim večim oblačilom omogočile, da bodo še v ljubeči uporabi. 

Javile pa so se tudi take, ki so nam oblačila podarile, češ, da bi jih sicer vrgle v Humano. Vedno se je izkazalo, da so bila za to čisto prelepa.

Oblačila sem običajno obajvljala v dvomesečnih intervalih oz. ob menjavi sezon/ vremena. Cene oblačil so se gibale od ‘podarim’ do več deset evrov, če so bili kosi bolj novi in dražji, npr. pleten pajac za zimo, ki je v prodaji še danes, lesena Barbie hiša, lesen stol …

Vsega nismo prodale. Kar po nekajkratnih objavah in nižanju cen ni zbudilo zanimanja, smo podarile kateri od second-hand trgovin, centru ponovne uporabe ali izmenjevalnici oblačil. Običajno so bila to prav lepa oblačila, taka, ki jih je Bela zelo rada nosila, a so bila nekoliko nefotogenična. Prav tako gredo težko v prodajo odrasla oblačila v XXS številki in čevlji.

Fotografije prodanih oblačil sem shranjevala v arhiv, zneske od prodaje pa sem si beležila, da smo lahko sproti videle, kako hitro se cilju približujemo. 

Konec poletja 2023 smo začele z načrtovanjem našega izleta in oktobra 2023 smo čisto zares uživale na mjuziklu v Londonu  –  karte zanj smo si prislužile izključno s prodajo rabljenih oblačil.

5. Izkušnje s strankami

Take pozornosti, npr. risbice deklic, ki so z veseljem nosile Belina oblačila, so Belo spodbudile, da se je lažje poslovila od svojih najljubših oblačil in jih dala v second-hand prodajo.

Hvala. Hvala za vse nakupe, zahvale za oblačila, poslane risbice za Belo in fotografije navdušenih lastnic v naših, zdaj vaših oblačilih. Hvala vsem, ki se redno vračate in kukate, kaj novega se prodaja. 

Hvala vsem, ki ste se opogumile in nakup second-hand oblačila opravile prvič. Vsem, ki ste svojo naklonjenost do second-hand oblačil razširile in vas zdaj srečujem tudi na drugih profilih, v second-hand trgovinah. 

PREBERI TUDI:

Če imaš tudi ti izkušnjo z nakupom ali prodajo second-hand oblačil, bom vesela, če jo deliš v komentarju. Tudi kakršnokoli vprašanje. Hvala.

Maham,

Nika

*To vprašanje sicer razumem. Vendar če verjameš, da oblačilo odzvanja neko energijo človeka, ki ga je nosil, moraš verjeti tudi, da odzvanja energijo človeka, ki ga je izdelal. In ta je pri modnih znamkah, ki ne omogočajo dostojnega življenja ljudem in otrokom, ki njihova oblačila izdelujejo, če že ne strašljiva, pa vsaj žalostna. Zagotovo so to vse znamke ultra hitre in hitre mode, pa tudi prestižne znamke, ki oblačila šivajo v državah tretjega sveta. Torej večji odstotek vseh novih oblačil.

**Fotografije: Osebni arhiv

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.