Tako se izogneš nakupu nove garderobe

September je v zeleni modi rezerviran za ozaveščanje o pomembnosti ne kupovanja novega. Organizacija Oxfam je pred nekaj leti začela v mesecu, ki je bil najbolj povezan s tednom mode, propagirati #secondhandseptember, akcijo s katero se zavežeš k nenakupovanju novih oblačil. Vsaj v septembru.

Zato je ta zapis sestavljen iz predlogov, kako ti to lahko uspe, kljub temu, da so trgovine polne nove jesenske robe, še posebej aktvine z oglaševanjem le te (vključno z visokimi popusti). In priznam, ker ugašanje poletja in prižig jeseni že sama po sebi kličeta po spremembi, ki jo ženske, navdušenke nad modo, zelo rade naredimo prav z novo garderobo.

A zdaj, ko vse to veš in veš da imaš tudi moč izbire, izbiraj pametneje. Poglej spodnje predloge. Niso le okolju prijaznejši, ampak tudi spodbujajo krožno gospodarstvo in zmanjšujejo tvoje stroške.

DODATNO BRANJE: Slovar trajnostnih modnih izrazov

Predlogi za izogib nakupu novih oblačil

Kaj če ves mesec ne bi kupila nič novega? Podajam predloge s katerimi ti to lahko uspe še dlje.

Nadciklirana tvoja ali second-hand oblačila

Kos, ki si se ga naveličala ali je rahlo poškodovan, ti lahko polepša z nadcikliranjem Nana Irgolič.

NANA IRGOLIČ se s ponovno rabo tekstila ukvarja tako v svoji študijski kot umetniški praksi. Odkrila sem jo na Instagramu, kjer sem zasledila nekaj volnenih puloverjev z zanimivimi štikarijami.  Nana namreč nadciklira oblačila, ki jih kupi v second-hand trgovinah. Izbira kose, v katerih vidi potencial, da jim z majhno predelavo in štikanjem doda trenden pridih in unikaten pečat. Lahko pa spimpa tvojega, ki si se ga naveličala, ga rahlo poškodovala ali mu samo želiš dodati unikaten pridih.

Pokukaj na IG @bynanairgolic, občasno organizira tudi izmenjevalnice oblačil.

Superge kot nove — tvoje stare in umazane

The Sole Cleaning tvoje stare in umazane superge očisti tako temeljito, da bodo videti (skoraj) kot nove.

THE SOLE CLEANING je prva storitev čiščenja superg v Sloveniji. Umazane superge prineseš na eno od prevzemnih mest (One Way Store na Trubarjevi 17, Grosbasket (Ljubljana & Zagreb), Plesna šola Artifex, Limittted Sneaker Boutique), klinika za čiščenje superg The Sole Cleanic čevlje prevzame, jih očisti in dostavi nazaj. Tvoj par obutve (čistijo tudi druge vrste obutve) sprejema tudi po pošti. Si ob tem pomislila na varikino? The Sole Cleanic se izogiba močnim čistilom, saj uničujejo gumo. Čiščenja se loti z naravnimi čistili in res skrbno, na koncu pa superge zaščit tako, da se vsa nadaljnja umazanija nanje čim manj prime. Cena stortive: od 9,90 € dalje

Kontakt in več info: [email protected]

Butična oblačila, tudi za moške … za nakup ali izposojo

V MJZ Fashion izposojevalnici pozornost pritegnejo posebni, unikatni kosi oblačil.

Stilistka in modna novinarka Brigita Potočki vodi MJZ Fashion izposojevalnico oblačil že skoraj 10 let. Ideja se ji je porodila čisto spontano, v zvezi s poklicem je postajala njena omara prepolna svečanih in posebnih oblek, zato se je odločila, da jih ponudi v izposojo. Na vprašanje, za kakšne priložnosti si ponavadi pri njej ženske izposojajo oblačila, odgovori: ‘Saj nimam samo ženskih, izposojam tudi moške obleke ;)! Ženske pa si pridejo izposodit obleke za različne priložnosti, najpogosteje pa za enkratne dogodke, ki res zahtevajo oblačilo za samo en in tisti dogodek. Sem spadajo večerni dogodki, tematske zabave, pa tudi konference … ja, ženske si pridejo npr. izposodit poslovni kostim. Sicer pa je MJZ Fashion izposojevalnica butična, z drugačnimi in posebnimi kosi, ki si jih sicer ne kupujemo.

Po nasvete za stiliranje, izposojo oblačil ali nakup second hand kosov skoči v MJZ Fashion izposojevalnico (Parmovi 41, Ljubljana) ali na spletno stran Moda je zakon.

Izposoja svečanih oblek

Na rdečih preprogah v oblekah Maja’s Closet pogosto opazimo Alenko Košir.

Panika, ker potrebuješ lepo obleko zgolj za eno dogodek? Če iščeš obleko za posebno priložnost, potem najprej poglej med obešalnike MAJA’S CLOSET, na katerih občudujem večerne obleke znamk Needle & Thread (take zračne, romantične, ki jih obožujejo tudi Sarah Jessica Parker, Paris Hilton, Jessica Alba …), Diane Von Furstenberg, Preen Line, Twin Set … Izposoja poteka takole: na spletni strani obleke pogledaš in izbereš, določiš koliko dni jo boš imela, naročiš in jo po pošti dobiš. Po nošenju jo vrneš z brezplačno povratnico. S čiščenjem si ne beli glave, saj za to poskrbijo pri Maja’s Closet. Cena izposoje čudovite svečane obleke se giba od 70 € dalje, tiste, ki so všeč meni, so okrog 130 €/ dan.

V svet pravljičnih oblek vstopiš na https://majascloset.com.

Dizajnerska oblačila, čevlji, dodatki … kupi nežno (upo)rabljena

V lov za kosi visoke mode se odpravi v 2nd Chance.

Če ti srce zatrepeče ob tujih dizajnerskih znamkah kot so Valentino, Louis Vuitton, Max Mara in drugih, za potešitev nakupovalne želje poglej v show room 2ND-CHANCE, kjer lahko izbiraš med kosi, ki so jih lastnice nežno ljubile in zelo malo nosile. Da ti kakšen kos ne uide, predlagam spremljanje njihove FB strani.

Pokukaj na spletno stran 2nd-chance ali v show room, ki je v Hostlu Tresor (Čopova 38).

Urejena, popravljena, včasih prekrojena rabljena oblačila, dodatki 

V Centrih ponovne uporabe boš našla lepo ohranjena oblačila, včasih pa iz blaga izdelajo tudi nahrbtnike, denarnice …

Centri ponovne uporabe so po številnih krajih, v večini pa so sofinanciranega s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropskega socialnega sklada. Zato z nakupom teh oblačil omogočaš delo ljudem iz ranljivih skupin. V CPU Ljubljana vedno najdemo kak zanimiv kos oblačil (predvsem je nad njimi navdušena Amalja, ki šele eksperimentira s svojim stilom), cene pa so res res ugodne.

Najlažje boš Center ponovne uporabe blizu svojega kraja našla kar v Googlu.

Vintage trgovine

textile house 2 second hand oblacila beautyfull blog nika veger
Krasno vintič krilo v jesenskih tonih in trendnih cvetličnih vzorcih sem našla v Textile House Vintage.

Vintič (tako se piše po SSKj-ju ?) oblačila so oblačila s posebnim pridihom, najlepši predstavniki mode izpred najmanj 20 let do 80 let. Ta oblačila so bila v večini proizvedena v veliko manjših količinah (običajno tudi v bolj kakovostnih materialih), zato je velika možnost, da boš z izbiro vintage oblačila nosila redek kos, ki je morda edini te vrste, ki je še ostal. Izbira oblačil v vintič trgovinah je posebno doživetje, ki je bolj kot šopingu podobno lovu na skriti zaklad. Pssst, ta hip sem v eni izmed vintage trgovin v Ljubljani videla Grošelj torbico. Če si ne predstavljaš kako trendno lahko izpadejo vintage oblačila, pokukaj k Natalie Portman, Kate Moss, Gwen Stefani, Angelinia Jolie … zvezdnice jih nosijo pogosto!

Vintage oblačila ponujajo Divas Vintage, Textile House Vintage v Ljubljani, Moje Tvoje … 

Z druge roke/ second hand

Bi rekla, da je to second-hand stajling? Znebi se predsodkov in naslednjič, ko boš potrebovala kaj novega, najprej poglej po pre-loved kosih.

V tujini se je v zadnjih letih za rabljena oblačila prijel veliko lepši izraz, pre-loved. Še nisem našla dobre slovenske različice, ki bi zajemal to, da rabljena oblačilo niso nekaj znucanega in ofucanega, staromodnega in čudnega. Pač pa oblačila, ki rešujejo okoljski vpliv, ki ga ima moda, ki so lepa, uporabna in pogosto tudi trendna. Če imaš predlog, ga bom zelooo vesela v komentarju.

PONUDNIKI:

  • Največji ponudnik second hand oblačil pri nas je veriga second hand trgovin Textile House, ki ima v 8 državah Europe več kot 170 trgovin, pri nas pa jih najdeš v Mariboru (Partizanska 12), Celju (Stanetova 17) in v Ljubljani (Resljeva 1). Spremljaj jih na Facebooku, kjer obljavljajo tudi akcije v stilu ‘danes vse po 1 euro’.
  • Moje Tvoje, second hand in vintage store (Mestni trg 8, Ljubljana). Politika te trgovine z rabljenimi oblačili je, da ponujajo le tista, ki se ne proizvajajo v državah s slabimi delovnimi standardi in standardi človekovih pravic. Ne prodajajo sodobnih poceni blagovnih znamk, ki so znane po tem, da so narejene iz škodljivih materialov in relativno nizke kakovosti proizvodnje, vseeno pa so to trendna in sodobna oblačila.
  • Moja tvoja omara je trgovina second hand oblačil, ki jo izpostavljam zato, ker imajo dobro delujočo spletno stran. V ponudbi so v glavnem znamke oblačil hitre mode kot so HM, Zara, Mango, Benetton … Svojo oblačila lahko pri njih tudi prodaš.

Če te zanimajo tuje trgovine s pre-loved oblačili, predlagam nadaljne branje tega članka.

Izmenjava oblačil

nika veger cvetlicarna gardenia tecaj izdelave sopka beautyfullblog
Vsakič, ko oblečem to izmenjano krilo, se v mislih zanj zahvalim prijateljici Katji.

To je nekaj, kar sama prakticiram najpogosteje. Ker se je izkazalo, da je Ciganščina, kot taki zabavi rečemo s prijateljicami, nekaj najboljšega: je zabavno druženje na katerega prineseš oblačila, ki jih iz različnih razlogov ne nosiš več (seveda so oprana in v dobrem stanju), tam jih predstaviš prijateljicam (poveš zgodbo oblačila), interesentke pa morajo oblačilo poskusiti, da skupaj izberemo kateri pristoji najbolje. Iz take zabave vedno pridem s kupom oblačil, ki so mi zelo všeč, najbolje pa je to, da jih nosim z veseljem, ker se vsakič spomnim tudi tiste, od katere sem ga dobila.

Poleg Ciganščine v krogu poznanih žensk pa se občasno udeležim tudi javno organiziranih izmenjalnic oblačil. Kje potekajo izveš na tekstilnica.si.

Najprej pa … Iz tvoje garderobe potegni kar največ

Seveda pa imaš vedno možnost, da popraviš svoja oblačila ali jim dodaš neko novo noto. Sama to pogosto storim z barvanjem oblačil in čevljev, popravilo pa prepustim šivilji v sosednji ulici. Če ne poznaš šivilje v tvoji bližini, za popravilo oblačil lahko popukaš na stran Manj je več, kjer so zbrani kontakti različnih ljudi, ki popravljajo dežnike, oblačila, športne opreme … Edina slabost je, da iskanje popravila ni dobro avtomatizirano.

Kaj praviš, se boš poskusila izogniti nakupovanju novih oblačil v mesecu septembru? Saj veš, dobra je že namera, tudi če ti ne uspe sto odstotno.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger, PR znamk, Unsplash (uvodna)

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.