Lepotni prehranski dodatki: je njihovo vsakodnevno uživanje res nuja?

Beautyfull blog praznuje sedem let. Eden najbolj branih zapisov je o kolagenu, o tem, kaj kolagen je, kakšen učinek imajo prehranski dodatki, ki ga vsebujejo, o mitih in resnicah v zvezi z njimi. Ker je Medex pred kratkim lansiral tudi veganske lepotne prehranske dodatke, Ceramide, Hyaluron, Anti-Celullit, sem se odločila da ti podam tri iztočnice, ki se mi zdijo ključne, ko razmišljaš o uživanju prehranskih dodatkov.

Lepotni prehranski dodatki so v trendu

Svetovni trg s prehranskimi dodatki je bil v letu 2019 ocenjen na 123.28 bilijonov ameriških dolarjev. V želji, da bi ponudniki pritegnili tvojo pozornost, na različne načine poudarjajo pomembne in nepomembne stvari, povezane z njimi. To pa nas v glavnem zmede. Že pri Medexu je ponudba kolagenov in drugih dodatkov za lepšo kožo velika, ko pomislim še na druge znamke, pa se mi zdi, da je odločitev, kaj uživati, res težka. Zato odgovarjam na vprašanja, ki mi jih zastavljate spet in spet.

To moraš vedeti, preden začneš uživati prehranske dodatke

lepotni prehranski dodatki medex beautyfull blog nika veger
Ne zatiskaj si oči, da bo to hitra rešitev tvojih težav. Preberi, preden se odločiš za vsakodnevno jemanje lepotnih prehranskih dodatkov.
1. Sprašujem se, ali je uživanje prehranskih dodatkov res nujno potrebno ali pa je to še ena od rastočih panog, ki na račun boljšega počutja in lepšega videza ustvarja ogromne  zaslužke?

Sama menim, da z nobeno rečjo ni dobro pretiravati. Če si v splošnem zdrava, mislim, da tudi pest prehranskih dodatkov ni nuja. Zmerno gibanje na svežem zraku, v naravi in na soncu, uživanje zdrave, uravnotežene prehrane z veliko ekološko lokalno pridelanega surovega sadja in zelenjave, dihanje in meditacija, početje stvari, ki te veselijo, dobro duševno počutje, zadostno in kakovostno spanje … vse to bo k tvojemu dobremu počutju in uravnoteženosti zagotovo pripomoglo bolj kot kopica prehranskih dodatkov. 

Zavedati se moraš, da prehranski dodatki niso zdravilo in tudi ne rešijo tvojih težav. Ti so le bližnjica z nedolgotrajnim rezultatom (si jih pripravljena uživati vse življenje?), bližnjica do nečesa, kar lahko dosežeš tudi s prej naštetim. Če imaš težave, moraš poiskati in odpraviti vzrok, prehranski dodatki pa naj bodo le premostitvena pomoč, dodatna spodbuda.

Če govorim konkretno o prehranskih dodatkih za lepšo polt, so npr. kapsule Anti-celulit super bližnjica do pospešene mikrocirkulacije in s tem odpravo celulita, a za dolgotrajno stanje brez celulita bo zagotovo bolje in bolj zdravo, če ga boš odplakovala z ustreznim rednim gibanjem, masažami in prehrano. Torej je kura pred poletjem smiselna, potem pa nadaljuj z drugimi vrstami razstrupljanja in pospeševanja cirkulacije, da ga bo naslednjo pomlad že v osnovi manj.

2. Ali so mešanice bolj učinkovite? Cenovno se mi zdijo ugodnejše.

Uživanje učinkovin na zalogo se mi ne zdi pametno, morda pa se motim in obstajajo neodvisne klinične študije, vendar moja zdrava kmečka pamet tega ne ‘požegna’. Sama raje izbiram čim bolj čiste formule prehranskih dodatkov. S tem ne mislim le npr. osnovnih učinkovin brez sladil, umetnih barvil, arom, konzervansov … mislim tudi na vitamine, minerale in druge učinkovine, ki jih vsebujejo mešanice. Tudi če so ti v majhnih koncentracijah, se vnosi seštevajo. Običajno mešanice vsebujejo tudi manj kakovostne učinkovine, saj bi bile sicer (pre)drage. In še nekaj, ko take mešanice uživaš, ne vedoč, kaj tvoje telo zares potrebuje, ne veš niti, čemu lahko pripišeš učinek. Ali torej rast las spodbuja kolagen ali biotin ali MSM?

3. Rada bi imela lepšo polt. Kaj na sploh uživam? Vse po vrsti?

Čeprav sodelujem z Medexom, ne sugeriram, da ješ kar vse prehranske dodatke po vrsti, četudi so učinkoviti. Najprej razmisli, na katero težavo se želiš osredotočiti in jo s pomočjo prehranskih dodatkov rešiti nekoliko hitreje, ob tem pa poskusi odpraviti tudi njen vzrok.

Če imaš občutljivo, izsušeno kožo (lahko po vsem telesu) in si ugotovila, da je vzrok neustrezna, preagresivna nega (ali hormonsko neravnovesje, določena zdravila …), uživaj Ceramide. Ob tem pa poskrbi tudi za pravilno nežno čiščenje in krepitev kožne pregrade z ustreznimi izdelki (oz. za pregled hormonov, menjavo zdravil, če je to mogoče …) in prehrano. Krepitev kožne pregrade s pomočjo Ceramidov in s tem manj občutljivo kožo na zunanje dražljaje boš začela opažati že kmalu, lahko že po 14 dneh, zagotovo pa po enem mesecu.

  • Če opažaš, da je tvoja koža na obrazu videti uvela, povešena, zgubana, skratka deset let starejša v primerjavi s telesom, začni uživati kolagen (meni je po dolgih nosečnostih in dolgih dojenjih izjemno pomagal Kolagenlift). Pri tem pa odpravi vzrok, zagotovo je to neustrezna zaščita pred UV-žarki (lahko v kombinaciji s kajenjem, stresom, splošno izčrpanostjo telesa). Učinek kolagena boš opazila nekje med tremi do šestimi meseci, svetujem pa ti, da z uživanjem (ob zaščiti pred UV-žarki) nadaljuješ še nekaj časa, proizvodnjo kolagena pa poskusiš spodbuditi tudi s kozmetičnimi postopki, masažami, prehrano …
  • Prehranski dodatek hialuron ti svetujem, če želiš na splošno izboljšati videz kože, da postane bolj sijoča, manj suha, gladka. Po enem mesecu uživanja prehranskega dodatka Hyaluron se bodo pokazali prvi rezultati, ti pa hkrati uživaj tudi živila, ki posrbijo za več vlage v koži, privošči si nego obraza v kozmetičnem salonu, poskrbi za vsakodnevno nego z dobrimi naravnimi učinkovinami za vlaženje …
  • Težave z nohti in lasmi odpravlja MSM. Študije dokazujejo, da je najbolj učinkovita dnevna doza 3 g MSM-ja ob jemanju vsaj 4 mesece. Rezultati: MSM izboljša lesk las, volumen las in da bolj zdrav videz las, ni pa dokazano, da zmanjša cepljenje konic. Najverjetneje vpliva na gradnjo keratina, kar bi lahko pomagalo okrepiti vezi med molekulami keratina v laseh in nohtih. Ista dnevna doza zmanjšuje globoke gube in izboljša čvrstost kože.

Zapis želim zaključiti še z mislijo, ki ti bo morda v razmislek:

Prehranski dodatki res lahko hitreje kot kreme poskrbijo za lepši videz kože. A prav zato, ker gre za vnos snovi v telo, moraš biti pozorna, kaj uživaš (izbiraj visokokakovostne, če se da rastlinske, prečiščene ter z dobro biorazpoložljivo), spremljaj učinkovanje in hkrati odpravljaj vzrok svojih težav, da v prihodnje tvoje dobro počutje in lepa koža ne bosta odvisni od jemanja prehranskih dodatkov. 

Maham,

Nika

*Fotografiji: Amimia

**Zapis je nastal kot različica posnete vsebine za moj IG TV. Lahko ga pogledaš tukaj.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.