Nega in pranje volne in volnenih oblačil

Če imaš pudlja, veš, da je njegova dlaka samočistilna. Taka je tudi volna, zato poglej, kako moraš negovati in prati volnena oblačila, da čim dlje ohranijo vse dobre lastnosti.

👉 Preberi tudi: Vse o volni in kako trajnostna je v resnici

Volna je naraven, biorazgradljiv material, ki se v celoti reciklira, vendar pa njeno pridobivanje ni tako trajnostno, kot si običajno predstavljamo. Zato skrbno neguj in peri volnena oblačila, da bodo lepa in jih bo lahko nosilo več generacij.

Zračenje volnenih oblačil

volna pranje pulover fjallraven trajnost švedski vzorec zračenje
Volneno oblačilo je samočistilno, zato ga po vsakem nošenju le prezrači. Najbolje v rahlo vlažnem okolju (npr. v kopalnici) in v senci.

Zračenje volnenih oblačil osveži tkanino, jo ponovno poravna in odstrani vonj.

Če si se z volnenim puloverjem zadrževala v zakajenem ali po hrani dišečem prostoru in se je tega vonja navzel, pranje ni potrebno. Preprosto ga obesi na zrak (super je vlažen, kot je ob meglenih jutrih v Ljubljani) ali v vlažno kopalnico in vonj se bo razkadil sam od sebe. 

Vlakna volne so votla, zato imajo – podobno kot slamica – kapilarni učinek, posrkajo vlago iz ozračja ali s kože (npr. pot), hkrati pa tudi molekule vonjav. Zato se očistijo že tako, da volnen kos oblačila postaviš v dišeče vlažno okolje in pustiš, da se volna navzame vlage (lahko kar do 30 % svoje teže), nato pa pulover obesiš v suh prostor, da se posuši. 

Pranje volnenih oblačil

volna pulover pranje fjallraven trajnost
Če že moraš volno oprati, jo peri pri nizki temperaturi in majhnemu številu obratov. Izberi prašek, ki vsebuje lanolin.

Ko pereš volnena oblačila, jih najprej obrni, da zaščitiš pravo stran oblačila pred drgnjenjem. Vse zadrge in gumbe zapni, sicer se lahko hitro zataknejo v pletenino. Peri jih na programu volna/ ročno pranje in s čim manj obrati ožemanja (naveč 30 stopinj Celzija in 800 obratov). Pri tem uporabi naraven detergent za volno, ki vsebuje lanolin. Lanolin je maščoba, ki jo izloča koža ovc, da jo ščiti pred pršicami, plesnijo, prahom, bakterijami, virusi in drugo umazanijo, volni pa daje vodoodbojnost. S pogostim pranjem z običajnimi praški, ki vsebujejo encime, lanolin z volnenega oblačila odstraniš, zato postane občutljivejše za zunanje dejavnike.

Sušenje volne

Mokro volneno oblačilo posuši tako, da iz njega nežno iztisneš vodo, nato pa ga položiš na brisačo, da se izteče čim več vode. Šele ko je oblačilo že skoraj suho, ga obesi na obešalnik, da se popolnoma posuši. Volne pri tem ne izpostavljaj neposrednemu soncu.

Likanje volne

Vlakna volne se lahko upognejo in vrnejo v prvotno stanje do 20.000-krat, ne da bi se zlomila. Zato volnenih oblačil po navadi ni treba likati – večinoma so nemečkljiva. Če vseeno želiš volneno oblačilo zlikati, vedno uporabi likalnik na paro, nastavi pa ga na nizko temperaturo oz. program volna. Nikoli ne likaj popolnoma suhih volnenih oblačil, pomagaj si z likanjem preko vlažne krpe.

Shranjevanje volnenih oblačil

fjallraven volna nega skrb pranje nika veger beautyfull blog
Dobra rešitev za shranjevanje volne je predal z volnenimi oblačili.

Volno hrani v temnem in hladnem prostoru, saj molji in druga golazen obožujejo naravne materiale, tople prostore in že nošena oblačila. V omaro daj neemovo olje, cimetove palčke ali vrečke sivke. Če molje (ali drobne luknjice) opaziš:

  • očisti omaro,
  • volnena oblačila položi v vrečko in v zamrzovalnik. Nizka temperatura bo ubila vse žuželke in jajčeca,
  • druga oblačila operi vsaj pri 60 stopinjah Celzija,
  • v omaro daj prej omenjene naravne odganjalce moljev.

Obesi tkanine, zloži pletenine

Tkana volnena oblačila, ki niso pretežka, obesi na podložene obešalnike, pletena oblačila pa v omaro pospravi zložene, vendar jih pri tem ne tlači. 

Britje, odstranjevanje muckov

volna britje odstranjevanje muck fjallraven trajnost
Sčasoma se kakovostna volnena oblačila muckajo vse manj. Mucke odstrani s posebnim brivnikom.

Volnena oblačila se na predelih, kjer prihaja do pogostejšega drgnjenja, sčasoma lahko začnejo muckati. To ni nič hudega; mucke odstrani z brivnikom za volno. Muckanja bo sčasoma manj. Lahko pa se mu že vnaprej izogneš in izbereš volnen pulover, ki ima npr. na komolcih usnjeno zaplato, kot ta Fjallravnov.

Krpanje luknjic v volnenih oblačilih

Če si pletenino spletla sama in ti je ostalo nekaj volne, luknjo zakrpaj kar z njo. Na spletu boš našla nekaj zelo praktičnih in preprostih rešitev.

Sicer pa je bolje, da luknjo, še posebej če je velika, zakrpaš tako, da iz nje nastane okras. Poglej, kako spretno to naredi @laterier.nana 

Pranje volnenih nogavic

Ena glavnih prodajnih prednosti volnenih nogavic je, da so tople in preprečujejo nastanek neprijetnih vonjav, tudi če se potiš. A take ostanejo le, če zanje skrbiš tako kot za druga volnena oblačila. Torej jih:

  • ne pereš po vsakem nošenju, pač pa jih le zračiš
  • pereš, jih na programu volna in s posebnim praškom z lanolinom.
fjallraven volna nega skrb pranje nika veger beautyfull blog
Med kužki so mi najljubši pudlji, med volnenimi puloverji pa Fjallravnovi :). Oboji so ‘samočistilni’ in obožujejo zračenje.

Poznaš še kakšen trik za skrbno nego in pranje volne volnenih oblačil? Na kater prašek prisegaš ti? Deli ga v komentarju, hvala.

Maham,

Nika

** Fotografije: Vstanem

*** Zapis je nastal v sodelovanju Fenix Outdoor Emerging Martkets GmbH.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.