Arya, srednji aprikot pudelj

V tem zapisu boš našla nekaj osnovnih informacij o pudlju. In veliko čudovitih fotk z njim.

Arya je pudelj, čisto navaden pudelj

Največkrat me sprašujejo katere pasme je Arya. Po odzivu na odgovor sodeč, pričakujejo nekaj eksotičnega. Če že ne ‘labradudla’ (mešanica z labradorcem), coockapooja (med kokršpanjelom in pudljem) ali katero drugo modno pasmo, pa vsaj italijanskega vodnega psa. Ampak Arya je ‘samo’ koder srednje velikosti, točno tak kot je bil v moji mladosti poleg kokršpanjelov najbolj pogost blokovski pes.

To pasmo smo izbrali, ker sem jo imela že v maldosti in ker se je izkazala za super glede:

 • DLAKE. Koder ne smrdi, Arya pravzaprav pogosto diši po moji kremi za roke, Petrovem parfumu ali čem drugim, kar poboža njen kožuh. Dlaka ji ne izpada in je zato primerna tudi za alergike. Je prijetno mehka in zelo pomirja, kar nekako terapevtska. Zahteva pa pogosto česanje in striženje vsake 3 mesece.
 • KARAKTERJA. Srednji pudelj je družini prijazna pasma, saj se nekako prilagodi njeni dinamiki. Če smo aktivni, potem brez težav zmore naše celodnevne pohode, če spimo dolgo, z veseljem počiva tudi ona. Je zelo pametna in se hitro uči, zato je pripravljena sodelovati v izzivih in spretnostih, ki si jih izmišljujeta punci. Hkrati je Arya dovolj potrpežljiva, da se ujame s šestletno Belo, ki se še uči nežnega rokovanja s psom.
 • ZDRAVJA. Seveda obstajajo izjeme, a srednji pudlji so sicer običajno zdravi in v povprečju živijo več kot deset let.
 • VELIKOSTI. Želeli smo dovolj majhnega psa, ki bi ga lahko obvladali tudi punci in ki bi morda lahko kdaj letel z nami tudi v kabini aviona (do 10 kg). Pa vseeno nismo iskali ‘toy’ oz. pritlikavih pasem, saj smo želeli psa, ki bi z nami hodil tudi v gore.

Posebna je le frizura

Čeprav je videti, kot da sem ena tistih lastnic, ki si je psa izbrala glede na svojo frizuro, temu ni tako. Pes je Amaljin in od majhnega so ji všeč pasme z rjavimi tačkami, npr. basenji. Je pa res, da Arya ni urejena v tisto tipično, nafrfuleno pudelj frizuro, ampak je v skladu z našo družino tudi njena griva bolj ‘opuštena’, tako kot moja ;).

Če smo iz osemdesetih navajeni kodrov z belo ali črno ‘trajno’, pa danes obstaja veliko več barv pudljev. Poleg belega in črnega (pa tudi črno-belih in drugi pisančkov) še srebrn, siv, moder, rjav, krem, rdeč in mareličen, kakršna je tudi Arya.

rumen plašč maja štamolj aprikot pudelj nika veger beautyfull blog
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog barje
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog pomander loccitane
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog
pudelj aprikot nika veger. beuatyfull blog barje rumen plašč maja štamolj
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog pes koder
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog 7945
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog pes
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog lesen prstan
aprikot pudelj nika veger beautyfull blog pes koder

STAJLING:

 • Plašč: Maja Štamolj
 • Hlače: Deha
 • Prstana: WoodWay
 • Ogrlica: pomander L’Occitane
 • Broška na kapi: Planinski muzej Slovenije
 • Čevlji: Mass
 • Torbica, kapa in rokavice: Nama

Te v zvezi z Aryo zanima še kaj? Napiši mi v komentar.

Maham … z Aryo v naročju,

Nika

*Fotografije: Nina Ryodo, ki se ukvarja s portretnim in družinskim fotografiranjem

**P.S.: Nakup psa naj bo premišljena odločitev. Najprej poglej v zavetišča, morda te tam čaka kužek s karakteristikami, ki jih iščeš in mu boš lahko omogočila boljšo prihodnost. Nam se to žal ni izšlo, ker nismo računali, da takšna posvojitev zahteva kar nekaj časa.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • Kaja
  8 marca, 2020

  Živjo, hvala za tale post! Mene zanima, kje ste psičko kupili. Iščemo družinskega kužka in karakteristike, ki si jih opisala, zelo dobro ustrezajo našim željam!
  Hvala in lp,
  Kaja

  • NIKA
   16 marca, 2020

   Zdravo, najbolje da spremljate spletno stran Kinološke zveze Slovenija, kjer objavljajo tudi pričakovana legla. Pohvalijo zelo vzreditelje Natis Kennel. Naša sicer ni iz Slovenije, ker smo lansko poletje zamudili vse mladičke.

Previous
Dobri triki za bolj ekološko strojno pranje perila
Arya, srednji aprikot pudelj