Maldivi on-budget: vse kar moraš vedeti

Ker za potovanje na rajske otoke ne potrebuješ zadeti lota, bančnega uslužbenca ali bodočega moža.

slovenske kopalke nancy nika veger beautyfull blog

Bungalov za zaljubljence, masaža za dva, romantična večerja na obali … zdi se, da se v svetovni prestolnici mladoporočencev, se vse vrti okrog ljubezni. A da se iz Ljubljane (sneg in minus 13 stopinj) v nekaj urah premakneš na sonce, + 30 in modro morje, ne potrebuješ poročne zaobljube. Le informacijo, da so počitnice na Maldivih lahko primerljive, če ne cenejše, od tistih na Hrvaškem.

Avtentični Maldivi

maldivi on budget poceni nika veger

‘On-budget’ je ta hip, ko gre za Maldive, bolj vroča beseda kot poroka. Maldivi že od leta 2014 niso rezervirani le za počitnice v resortih, ampak razvijajo vse vrste turizma. In točno zdaj je tisti trenutek, ko je turizem pri domačinih začel cveteti, ko je ponudbe dovolj in je še pristna, Maldivčani pa so poleg zaslužka še željni pristnega stika s svetom. Bukiraj karto, preden za to izve ves svet in postanejo le še ena turistična destinacija brez duše.

Dejstva o Maldivih

Bele peščene plaže? So. Zelene palme, ki visijo nad vodo? Pogoste. Turkizno morje? V izobilju. Dobrodošla na Maldivih, v tropski državi v Indijskem oceanu, zahodno od Šri Lanke. Sestavljena je iz 26 koralnih atolov, ki jih tvoriji 1190 otokov. Od tega je naseljenih le 188 in resort turizem je le na 116 izmed njih. Vsi ostali otočki, ki so naseljeni, pa ponujajo počitnice po zelo razumnih cenah in tudi drugačno doživetje, avtentične maldive:

# Zanimivost

maldivi iz zraka on budget poceni

90000 km”, od tega je manj kot 1% kopnega (298km2)

# Glavna sezona

Od Decembra do Aprila, ko nastopi suha sezona. V deževni sezoni lahko dežuje tudi 4 krat na dan in v tem primeru so Maldivi zanimivi le sveže zaljubljencem.

# Glavno mesto

maldivi on budget poceni male

Male, kjer je tudi letališče.

# Jezik

Dhivehi (Maldivščina, ki je uradna), vsi pa govorijo angleško, saj se jo učijo v šoli.

#Kultura

maldivi on budget poceni beautyfullblog IMG_3497.jpg

Šri Lanški, Afriški, Indijski, Portugalski in Arabski vplivi se mešajo v kulturi in ljudeh Maldivov (405.000 prebivalcev). Prednost potovanja po lokalnih otokih je, da spoznaš kulturo in pristno življenje domačinov, kar v resortu sploh ne okusiš. Maldivčani so zelooo prijazni (v primerjavi s Šri Lanko, Balijem, Tajsko, Filipini najbolj) ustrežljivi in nori na otroke. So muslimani, mošejo najdeš na vsakem otoku (vendar molitve niso moteče in glasne), zato spoštuj njihovo kulturo oblačenja in obnašanja (glej spodaj).

# Valuta

Rufiya (MVR), dobiš jo lahko le na Maldivih, zato jo nekaj dvigni na bankomatu ali v menjalnici na letališču. Menjava ta hip USD/MVR: 1/15.5000

# Lokalni čas

+ 5 ure gtm kar pomeni, da boš končno lahko ujela najboljši čas za objavo na družbenih omrežjih, ko boš ob koncu dneva utrujena na Instagram prilepila fotko palme, morja ali sončnega zahoda (brez, da bi morala uporabiti še sto filtrov za polešanje barv ;).

# Hrana

maldivi poceni budget hrana tropical
maldivi on budget poceni kokos

Najej se lahko rib in svežega tropskega sadja. Poskusi njihovo tradiciolnalno hrano, ki jo največkrat sestavljajo ribe, kokos in bel riž, npr. za zajtrk Mas Huni, dimljeno tuno prežeto z limoninim sokom, poprom, česnom, kokosom in rižem. Sicer pa boš na večjih otokih, v resortih in hotelih našla tudi vso evropsko ponudbo (Nutella v trgovinah je), ampak po zelo zasoljenih cenah.

# Primerna oblačila

maldivi on budget poceni guhli bikini beach

Priporočam lahka in udobna oblačila, ki ne le zaradi močnega sonca, pač pa tudi iz spoštovanja njihove kulture, ne razkrivajo preveč kože. Bikinke lahko nosiš le na zato označenih plažah. Kratke hlače do kolen in majice s pokritimi rameni so varna izbira tako za ženske kot za moške.

# Zdravje

maldivi on budget poceni

Sončni žarki na Maldivih res pokažejo svojo moč, zato je zaščita z oblačili nujna (mi smo se večina časa kopali kar pokriti z majicami ali v kopalkah z rokavi). Golo kožo imej zaščiteno ves čas vsaj s faktorjem 30 (UVA in UVB), za otroke pa naj bo to zaščita 50 in odporna na vodo. Tam so na voljo celo pršila z ZF 110, so pa izdelki precej dražji kot pri nas, zato imej s seboj dovolj zaloge (za štiri člansko družino vsaj eno plastenko na teden). In po možnosti takšne, ki so koralam prijazne (Coral Reef Friendly), kajti že majhne količine kemičnih filtrov uničujejo korale. Žal na to nisem bila pozorna pred odhodom, sem pa takšno zaščito našla danes v lekarni za naše naslednje počitnice. Večina zdravil je dostopnih, na lokalnih otokih na vsakem atolu je regionalna bolnica, na večjih otokih, kot je Maafushi pa tudi zdravnik. Glavna bolnišnica je v Male. Pravijo, da na lokalnih otočkih obstaja možnost za denge (bolj izrazito v deževni sezoni).

# Voda

maldivi on budget poceni maafushi

Je dragocena, v večini jo desolizirajo. Pitno prodajajo v steklenicah, zato pridi s svojo plastenko, da ne povzročaš preveč odpada palstike. Na Maafushiju je v opomin temu postavljen celo spomenik.

# Smeti

500 ton smeti pristane (s tokovi Indijskega oceana) ali nastane na Maldivih vsak dan.

maldivi on budget poceni
maldivi on budget poceni
maldivi on budget poceni
maldivi on budget poceni smeti

Nastanitve in plaže so zelo čiste, a Maldivi se soočajo s hudo problematiko kaj storiti z odpadki. Večina otokov skuri vse, kar gori, le nekaj resortov odvaža smeti v Male, kjer pa nimajo ustrezne predelave. Vlada je sicer sprejela program za boljše ravnanje z odpadki, ki vključuje izobraževanje lokalnega prebivalstva, izvoz smeti v sosednje države, pobiranje smeti iz morja ob ribolovu, 400% davek na plastične vrečke in projekte, kot. je npr. Adidasov, pri katerem so že spremenili 5 milijonov ton plastičnih steklenic v flipflopke, tekaške čevlje in športna oblačila, med drugim majice nogometnega kluba Real Madrid. **

Zato poskrbi, da tudi ti za seboj puščaš čim manj odpadkov, izpraznjene embalaže raje prinesi nazaj v Evropo.

# Domače živali

maldivi poceni on budget domače živali pes

Njihove najpogostejše so papige. Psov ne boš srečala in jih tudi ne moreš pripeljati s seboj na počitnice. Mačke lahko, čipiranje ni potrebno.

# Šoping

maldivi on budget poceni

Na večjih otokih so trgovine s spominki, na manjših pa domačini kar na plaži ali na kakšni mizi v senci prodajajo, kar izdelujejo. Lepi so njihovi tradicionalni sarongi (nosijo jih moški), nakit, magnetki iz poslikanih semen, na letališču pa smo našli celo lepo manto in morskega skata iz pliša.

# Dela prost dan

Petek.

# Prepovedi

Na otokih je stroga prepoved posedovanja in uživanja:

  • alkohola
  • svinjine
  • pornografskega materiala
  • narkotičnih in psihotičnih substanc

Domačinski otoki … ampak kateri?

maldivi on budget poceni

Vsak otoček je svet zase, nekateri so poraščeni z džunglo, drugi bolj goli, eni ponujajo veliko vodnih aktivnostih, na drugih boš uživala čisti mir. Otočki, ki smo jih obiskali mi so:

  1. MAAFUSHI je popularen domačinski otoček v Sauth Male atolu. Nanj lahko prideš z lokalnim trajektom (90 min in 3 USD/ osebo) ali s hitrim čolnom (45 min in 20 USD/ osebo).  Je eden večjih, bolj razvitih in z večjo ponudbo nastanitev, morda največ na Maldivih. Ponuja tudi veliko ekskurzij in vodnih aktivnosti. Zanimiv je tudi zato, ker je tako velik, da sprehod okrog in okrog traja dobro uro (to je za Maldive že veliko) in ker je na njem zapor za vse Maldive.
  2. GUHLI je od Maafushija oddaljen 20 min z lokalnim trajektom. Ljubek otok je bolj miren od Maafushija, pa vseeno dovolj živahen, da ima nekaj ponudb hrane in pijače, lokalno stojnico spominkov in čudovito bikini plažo z bogatim koralnim grebenom.
  3. GURAIDHOO je idiličen otoček, ki združuje avtentično življenje domačinov in malo turizma. Ima  bikini plažo, vendar ni tako lepa kot na Gulhiju, je pa otok bolj džunglasto zelen. Od maafushija je oddaljen pol ure vožnje s speed boatom.
maldivi on budget poceni guadalihoo maafushi
maldivi on budget poceni maafushi guadalihoo
maldivi on budget poceni guhli maafushi
maldivi on budget poceni maafushi
maldivi on budget poceni guhli maafushi

Mikali so nas še:

Dhigurah – kakih 100 kilometrov od glavnega mesta v atolu Alif Dhaal Atoll, s populacijo 500 prebivalcev, leži otoček, ki je vse leto obkrožen z morskimi psi kitovci.

Thulusdhoo – severno od otoka Male leži otoček, popularna surferska destinacija.

Thoddoo – leži 67 km stran od Male. Ima čudovite bikini plaže in edini otok, na katerem se ukvarjajo v glavnem s kmetijstvom in gojijo zelenjavo za vse Maldive.

Nizkocenovne nastanitve

maldivi on budget poceni maafushi

Na domačinskih otočkih ponujajo airbnb, apartmaje, gesthouse, hotelčke … morda celo šotor. Med skoraj 7000 posteljami po vsej državi zagotovo lahko najdeš nastanitev po razumni, ugodni ceni. Ponudbe so različne, od zelo preprostih, postelje z zajtrkom, do 4 zvezdičnih hotelskih nastanitev z bazenom in ‚bikini plažo’ na strehi.

P.S.: On-budget Maldivi vseeno niso primerljivi z nizkocenovnim potovanjem po Aziji, kjer lahko nočitev oz. posteljo najdeš že za 5$. Cene so ugodne v primerjavi z nočitvijo v resortu. Običajna nastanitev zajema zakonsko posteljo z dodatnim ležiščem (manjšo posteljo), kar pomeni, da bo moral četrti član družine spati ‚vmes’, ali pa boš morala najeti dve sobi. Cene takšne družinske sobe z zajtrkom za 4 so od 40 do 120$/ noč, mi smo v hotelčku na Maafushiju plačali 80 EUR dan.

Nasvet: Pri izbiri hotela bodi pozorna na to kje se nastanitev nahaja; Ocean View Vila je lahko locirana na sredina otoka, ki je sicer tako majhen, da se do prve plaže res lahko sprehodiš v treh minutah. A vedeti moraš, da se v bikinkah lahko kopaš le na za to določenih Bikini Beach plažah, sprehod po otoku do te plaže pa boš morala opraviti v bolj konzervativnem stajlingu.

Najbolj priljubljene aktivnosti

Maldivi so znani po belih peščenih plažah, turkizno modrem morju in z življenjem pestrih koralnih grebenih. In to je najbolj primerno za:

Brezdelje na kubik

maldivi on budget poceni guhli maafushi
maldivi on budget poceni maafushi.jpg

Še veš kaj pomeni brezdelje? Ležanje s knjigo v roki, grajenje peščenih gradov ali samo opazovanje nad tabo dvigajočih se palm in opazovanja oblakov, to je na Maldivih že aktivnost. Domačini so mojstri brezdelja in imajo v ta namen posebne počivalnike in gugalnice.

Snorkle O’Clock

maldivi on budget poceni.jpg
maldivi on budget poceni

Ko se enkrat potopiš v vodni svet, se pravzaprav najdeš v čisto novem. S potapljanjem ali snorklanjem na Maldivih se ne morejo primerjati niti obisk najboljšega akvarija. Bel pesek in čisto morje ponujata obilico svetlobe, kot bi bile prižgane luči, na dveh zamahih pa se med koralami pasejo ribe, želve, skati, morski psi … Jutranje snorklanje je najlepše in najbolj adrenalinsko, saj so ribe takrat najbolj aktivne. Pričakuj bližnje srečenja z morskimi psi, ki pa so, vsaj tako trdijo domačini in izkušnje, reef sharki, torej nenevarni. Vseeno poženejo kri po žilah, ko začnejo s filmskim kroženjem …

Watercolor v naravni različici

maldivi on budget poceni guhli maafushi

Ne boš verjela, dan mine hitro tudi v iskanju obzorja, saj se na Maldivih barve vode prelivajo v barve neba. Ob sončnem zahodu pa se modrim tonom nesramežljivo pridružijo tudi, rumeni, oranžni, rdeči in vijolični.

Adrenalinska poživitev

maldivi on budget poceni maafushi

Povezana je z vodnimi aktivnostmi: potapljanje, snorkljanje, surfanje, kajtanje, ribolov, vodni športi … Maldivi ponujajo vse tvoje najljubše plažne aktivnosti, od namakanja prstov v vodi do hydro flayinga.

Ekskurzije in dnevni izleti

maldivi on budget poceni maafushi plavanje z delfini
maldivi on budget poceni guhli maafushi delfini

Iceland hooping ali dnevni izleti … med otoki se lahko premikaš z javnim prevozom ali organizirano, saj domačini ponujajo izlete na bližnje otoke in resorte, da lahko raziščeš Maldive še bolje in prideš v stik z domačini. Ti izleti so cenejši kot v resortih, bolj osebni, super pa je tudi to, da tako vračaš nazaj skupnosti in ne hotelskim verigam.

Top sedem nasvetov za počitnice na Maldivih v on-budget stilu

maldivi on budget poceni guhli maafushi
  1. Letalske karte – jasno, če jih boš rezervirala v naprej, bodo cenejše. Glej Turkish Airines, povezavo Ljubljana – Istanbul – Male ali Al Italio z letom Benetke – Rim – Male. V povprečju je takšna karta okrog 600 €.
  2. Nastanitev – enako, če boš rezervirala naprej in direktno ponudnika, bo cena ugodnejša.
  3. Resort izkušnja – luksuzno izkušnjo v resortu lahko dobiš tudi tako, da stanuješ na domačinskih otokih, resort pa obiščeš le čez dan. Običajno so pol ure vožnje stran in lokalni ponudniki ponujajo več izbire, iz Maaafushija si lahko organizirano ogledaš kar pet resortov. Cena dnevnega obiska resorta je odvisna od tega ali vključuje alkoholne pijače, všteti pa so prevoz, akomoditeta na plaži in običajno tudi hrana. Ponudbe se gibajo od 50 do 200 USD na osebo, otroci imajo pogosto brezplačno ali vsaj polovično ceno.
  4. Potapljanje, izleti in druge vodne aktivnosti so pri lokalnih ponudnikih veliko cenejše kot v resortih. Na Maafushiju bi naju potop prišel okorog 60 EUR na osebo, brezplačno pa bi nama čuvali otroke in naredili hitri obnovitveni tečaj, v resortu, pa bi za toskupaj odštela okrog 300 EUR.
  5. Hrana – v lokalnih gostilnicah je hrana zelo dobra in poceni, prav tako ugodna je večerna ponudba v hotelih, kjer običajno meni tudi za nehotelske goste stane 12 USD, pri čemer otroci jejo brezplačno. Pizza pri Italijanih je sicer izvrstna, a je za 4 člansko družino to strošek 40 EUR.
  6. Plačila z lokalno valuto so ugodnejša kot z dolarji in manjši otoki nimajo bankomata, zato za menjavo poskrbi na letališču, Maafushiju ali večjih otokih.
  7. Prevoz z lokalnim trajektom je veliko cenejši in zanimiva izkušnja, zato se vsaj do bližnjih otokov odpravi kar z njim. Urniki so domačinom znani in običajno kar držijo.

P.S.: Če bi želela doživeti avtentične Maldive, kot smo jih mi, pa vseeno raje potuješ organizirano, podobne počitnice organizirajo pri ‘Šapi’. Imajo celo različico za potapljače in družine. Skoči na Shappa.si.

⇒♥ Poglej pa si tudi:

Si že bila na Maldivih? Si vedela, da je potovanje tja lahko cenovno ugodno? Deli, če poznaš še koga, ki bi ga zanimale takšne počitnice. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger, Unsplash

**Vir podatkov o odpadkih: Lonely planet

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

6 Comments
  • Spela rakar
    11 maja, 2018

    Super povedano! Kako pa bi bilo potovati z dojenckom? Verjetno vozicek stvar malce otezi? Koliko pa je vaso druzino cenovno stalo in koliko dni ste bili? Hvala in lp!

    • NIKA
      11 maja, 2018

      Heej,
      veliko družinic z dojenčki je bilo. Ker je povezava iz glavnega mesta hitra, otoki pa ponujajo dovolj sence, da se skriješ. Cest tam ni, amapak so peščene poti kar zbite, tako da se po mojem da vozičkat. Ker je pot vseeno dolga, sprememba klime pa tudi velika, bi rekla, da pojdite vsaj za deset dni, če greste za več, pa kombinirajte s premikom še na kak otok. Cene kart za drugo leto (januar) so zdaj tam okrog 600 EUR, nastanitev pa kot sem napisala, s klimo nekje okrog 60 EUR dalje. Potem zapraviš še za kakšno sadje, sladoled, kavice in večerje. Sladoled so evropske cene, ker so evropski sladoledi, dobre kavice tudi, večerja okrog 12$ na osebo. Upam, da ti je odg v pomoč. Če te zanima še kaj, javi. Mis mo bili 20 dni, deset na otokih, deset v resortu.

  • Monika Verhovšek
    11 maja, 2018

    Temu se pa reče kvalitetna, poučna, vsebinsko bogata vsebina, ki te pritegne do tega, da jo prebereš do konca. Upam, da ste res uživali, se odpočili. Jaz bi to nujno potrebovala.

  • Mojca
    13 maja, 2018

    Wauuu…Nika, super in odlično napisano! Definitivno ena izmed naslednjih destinacij!:)

    • NIKA
      14 maja, 2018

      Hvala Mojca, če boš potrebovala še kakšno informacijo, pocukaj.

  • Tamara
    9 junija, 2018

    Aaaaaa, draga Nika, hvala vam za fantastičen članek! Zelo koristne informacije ste napisali! Tudi prijatejica je bila letos spomladi na Maldivih in so same pohvale ?. Nam lahko delite informacijo, kje konkretno ste bili nastanjeni? Kaj je bolje: da si vzameš samo nočitev z zajtrkom ali polpenzion (imamo skoraj 5 let starega otroka)? Koliko ur s postanki vred ste leteli in v katerem mesecu ste letovali? Pri nas bi prišel v poštev februar med zimskimi počitnicami ?.
    Hvala vnaprej za odgovore ?.