Najpogostejše napake pri nanosu pudra … tako se jim izogneš!

Imaš občutek, da že vse življenje puder uporabljaš napačno? Ne glede na to, ali je tvoja koža nečista, mešana, mastna, suha ali pa normalna, izbira in nanos ustreznega pudra ni lahka naloga. Sledi preverjenim korakom in napotkom za dobro izbiro in nanos izdelka, s katerim boš ustvarila naravno lep videz kože.

Najpogostejše napake pri nanosu pudra

Izpostavljam napake, zaradi katerih še vedno vse prevečkrat komentiramo puder, namesto da bi opazili lepo kožo.

najpogostejše napake izbira pudra bnika veger vichy dermablend

1. Ob pogosti uporabi puder masti, suši tvojo kožo ali povzroča izbruhe nečistoč.

Izbira na podlagi odtenka in obstojnosti ni več edina možna in dobra.

Veš, da je puder lahko učinkovit podaljšek tvoje nege? Ob redni uporabi namreč pomaga odpraviti kožne nepravilnosti. Zato puder najprej izberi glede na potrebe oz. tip kože, šele nato glede na tvoje potrebe o jakosti prekrivanja, obstojnosti in barvi polti. Zelo suha koža potrebuje kremno ali vlažilno formulo, mešana in mastna pa takšno, ki ne maši por oz. celo na dolgi rok pripomore k zmanjševanju nepravilnosti. Odlični za kožo, nagnjeno k nečistočam (mašenju por, aknam) so pudri, ki vsebujejo salicilno kislino, saj ob dolgotrajni uporabi pripomorejo k odpravi mozoljev.

2. Izberi kakšno prekrivnost pudra želiš.

Ni nujno, da s pudrom želiš izbrisati čisto ves, zate značilen ‚vzorec’ kože.

Jamice v ličkih, lepotna pika, pegice … kar je za nekoga lahko znak posebne lepote, je za drugega lahko lepotna težava. Razmisli, kaj in koliko v resnici želiš prekriti in se šele na podlagi tega odloči, kakšno prekrivnost pudra želiš. Analiziraj tudi kdaj puder uporabljaš najpogosteje; če zgolj za dnevne aktivnosti, potem je lahko manj prekriven, da bo končni videz bolj naraven, če pa ga uporabljaš samo ob posebnih priložnostih, za večerno ličenje, potem je puder lahko bolj prekriven. Obstajajo zelo lahko prekrivni (BB ali CC krema, vodni puder, lahko prekrivni tekoči puder ali puder v prahu …), srednje prekrivni, močno prekrivni pudri poleg tega pa še takšni, ki omogočajo plastenje.

3. Nanos pudra se po odtenku še vedno ne zlije s kožo.

Najboljšega odtenka ne išči tako, da ga preizkušaš na roki!

Med izbrano vrsto pudra svoj odtenek poišči tako, da na očiščeno in navlaženo kožo med lično in čeljustno kostjo naneseš puder, ki se ti že na prvi pogled zdi najboljši, zraven pa še svetlejšo in temnejšo različico. Nanesi ga na debelo, nato pa rob nekoliko zabriši. Počakaj nekaj trenutkov, da se puder zlije s kožo, pigmenti pa prilagodijo (večina pudrov ima danes tudi pigmente, ki se rahlo prilagodijo tvoji polti). Če je možno, stopi na dnevno svetlobo in se poglej v ogledalo. Ne glej celotnega videza, temveč pudre primerjaj s poltjo na vratu in področju, kamor si puder nanesla. Izbrani odtenek bi se moral povsem zliti s kožo. Po navadi izbiramo pretemne pudre, saj s pudrom želimo dodati obrazu barvo, svežino. To ni najboljše, ker se potem vidi rob nanosa. Barvo lahko obrazu dodamo z rdečilom ali bronzerjem.

najpogostejše napake izbira pudra bnika veger vichy dermablend
V borbi za najboljši odtenek boš zmagovalka, če puder naneseš na debelo in na kožo pod lično kost.

4. Puder oksidira ali pa se obarva neenakomerno.

Če je puder kakovosten, oksidacijo ali neenakomeren, lisast rezultat lahko pripišeš nepravilnemu nanosu.

Puder vedno nanašamo na očiščeno, tonificirano in navlaženo kožo. Tudi če ga nanašamo zvečer, na kožo, ki čez dan ni bila napudrana, kožo najprej očistimo vseh nečistoč (ostankov kreme, zaščitnega faktorja ali sebuma), povrnimo ji njen pH in jo navlažimo ter šele nato nanesimo puder. Le očiščena, tonificirana in dobro navlažena koža je dobra podlaga za enakomeren nanos, pri katerem koža iz pudra ne bo vlekla vlage, zaradi česar bi lahko nanos postal lisast ali bi oksidiral (to se po navadi dogaja pri mastni koži, ko puder reagira s sebumom).

5. Pore, gubice in suha koža so po nanosu pudra še vidnejši.

Če si izbrala pravi puder in ga nanesla pravilno, mora zasijati tvoja koža in ne izdelek.

Kadar se po nanosu pudra največkrat soočaš s še bolj poudarjenimi porami, gubicami in suhimi predeli, še enkrat preveri, ali si kožo pravilno pripravila na ličenje:

  • suhe predele odstrani s pilingom. Odmrla povrhnjica, ki je povsem izsušena, se namreč obarva intenzivneje kot druga koža. Takšno kožo pripravi na ličenje tako z vlago kot z nanosom olja.
  • gubicam privošči intenzivno nego z vlažilnim serumom, da se koža dobro napne.
  • razširjene pore bodo manj opazne, če pred nanosom pudra uporabiš primer (izdelek za boljši nanos pudra), ki navidezno zmanjša pore. Običajno vsebujejo silikone ali voske.

V vsakem primeru pa moraš ob zgoraj naštetih težavah poskrbeti, da je puder, ki ga uporabljaš, obstojen in da ga na omenjene predele nanašaš v čim tanjšem sloju.

 6. Puder se svaljka.

Preveri kakšen izdelek si uporabila pred tem.

Na čisto kožo na roki nanesi samo puder in čez nekaj trenutkov nanos podrgni s prsti. Če se ne spremni v svaljke, potem je za težavo kriva kombinacija vseh izdelkov, ki jih nanašaš na obraz, najverjetneje pa je krivec izdelek za nego/ zaščito. Preveri, če tvoja nega ustvari tanek film, ki se z nanosom pudra spremeni v svaljke.  Ker je vsakodnevna zaščita pred UV-žarki želena, vendar je včasih težko najti takšno, ki omogoča plastenje ličil, lahko izbereš puder, v katerega je že vmešana UV-zaščita.

najpogostejše napake izbira pudra bnika veger vichy dermablend
Na roki preveri le občutek pri nanosu, ki ga da puder in če se morda svaljka.

7. Puder ni dovolj obstojen.

Če želiš podaljšati čas obstojnosti pudra, podaljšaš čas njegovega nanosa.

Seveda se pudri med seboj razlikujejo, nekateri omogočajo obstojnost le par ur, drugi zagotavljajo 16 urno brezhibnost. Maksimum boš dosegla, če tudi v nanos vložiš nekaj več časa.  Koži daj priložnost, da se z negovalnim izdelkom prepoji. Po nanosu kreme vedno počakaj minuto ali dve, šele nato nadaljuj z ličenjem, saj lahko puder, ki si ga nanesla takoj po negi, ustvari neenakomerno obarvano plast, prekrije slabše in ni tako obstojen. Puder nato čez celotno področje, ki ga želiš prekriti, nanšaj s pritiskom v kožo, tapkanjem. Počakaj minuto in rob nanosa zabriši šele, ko ta dobro ‚sede’ na kožo.

Obstojnost pudra povečaš tudi z nanosom primerja (po negi in pred nanosom pudra), pudra v prahu (po nanosu pudra in pred ostalim ličenjem) ter izdelka za fiksiranje (posebnega pršila, vode) ob koncu ličenja.

Vichy pudri, katerega izbrati?

Kljub številnim informacijam v zvezi z izbiro najboljšega pudra zate, pa je končna izbira konkretnega izdelka lahko še vedno uganka. Zato sem tokrat zbrala še prednosti in razlike med posameznimi Vichy pudri. Zakaj Vichy? Ker:

  • poznam celoten asortima, saj jih že vsto let uporabljam tudi pri ličenju,
  • poznam dileme njihovih uporabnic,
  • vsi Vichy pudri so primerni tudi za občutljivo kožo in so nekomedogeni in dermatološko preskušeni, kar pomeni, da jih običajno ob pravilni izbiri koža dobro prenaša,
  • vsi Vichy pudri so kakovostni glede na ceno, zato so ob pravilni izbiri običajno uporabnice z njimi zadovoljne,
  • ker mi je Vichy s plačilom zapisa omogočil, da sem si lahko vzela čas in zbrala te koristne informacije.
najpogosteje napake puder beautyfullblog NIka Veger Dermablend Vichy
Zagrizi se v spodnjo predstavitev in končno izberi najboljši puder zase.
  1. Vichy Normaderm BB Clear Korektivna nega za poenotenje polti. Je rahlo prekrivna BB krema, ki vsebuje salicilno kislino (do 2 %) in tako na dolgi rok pripomore k zmanjšanemu pojavu nečistoč. Kožo pomiri in da preijeten občutek nege. Hkrati deloma matira. Pri nas je na voljo je v svetlem in medium odtenku. Za naravno ličenje, kadar želiš, da je koža samo rahlo poenotena in s pudrom ne želiš prekrivati večjih nepravilnosti. Za dolgo obstojnost boš morala nanos večkrat ponoviti … ali uporabiti (še) kakšen izdelek ;).
  2. Vichy Teint Ideal Tekoči sijajni puder. Zame najbolj univerzalen med Vichyjevimi pudri, saj ga lahko uporabljam pri vseh tipih kože ob uporabi ustreznih izdelkov za nego in korektorjev za prekrivanje. Ima lahko, nemastno teksturo, lepo poenoti polt in na njej pusti satenast žar. Je rahlo do srednje prekriven in omogoča plastenje. Uporabi ga za dnevno ličenje in večerni makeup, kadar želiš, da je koža videti naravno lepa, z vidno teksturo. Za dolgo obstojnost (več kot 6 ur) boš morala uporabiti tehnike za podaljšanje obstojnosti.
  3. Vichy Teint Ideal Kremni puder za sijočo polt se odlično  izkaže pri suhi koži, saj zaradi kremne formule nudi dober občutek in dovolj nege tudi bolj izsušenim predelom, hkrati pa je videti koža lepo poenotena in nič pusta. Je rahlo do srednje prekriven (omogoča plastenje), zato ga uporabi za dnevno ličenje in večerni makeup, kadar želiš, da je koža videti naravno lepa, z vidno teksturo. Za dolgo obstojnost (več kot 6 ur) boš morala uporabiti tehnike za podaljšanje obstojnosti.
  4. Vichy Dermablend 3D Korekcija, Korektivni puder, obstojen do 16 ur. Priporočam ga za prekrivanje vidnih oz. bolj izrazitih nepravilnosti pri nečisti, mastni ali aknasti koži. Vsebuje salicilno kislino, kar pomeni, da ob dolgotrajni uporabi suši akne in čisti pore. Ne uporabljaj ga pri suhi koži, tudi če ima ta nekaj mozoljčkov (ali pa le lokalno), sicer bo tvoja koža še bolj izsušena. Vsebuje tudi Eperulin za takojšnjo pomiritev od aken razdražene kože. Je srednje do močno prekriven (omogoča plastenje), zato ga uporabi za dnevni in večerni makeup pri koži z vidnimi nepravilnostmi, ki jih želiš prekriti. Puder je dolgo obstojen in kožo tudi matira.
  5. Vichy Dermablend Korektivna podlaga (ljubkovalno mu pravim Fluid). Srednje do močno prekriven (omogoča plastenje) puder priporočam za prekrivanje vidnih, bolj izrazitih nepravilnosti pri suhi in normalni koži; popokane kapilare, pigmentne madeže, rdečico, podočnjake, brazgotine… Seveda prekrije tudi občasne izbruhe mozoljev. Všeč ti bo za dnevni in večerni makeup, če želiš popolnoma prekriti vidne nepravilnosti kože. Puder je dolgo obstojen. Matira, vendar ne čisto čisto kot puder v prahu, vseeno ostaja naraven žar in občutek vlage.
  6. LiftActiv Flexilift. Namenjen je uporabnicam z zrelo kožo in vidnimi gubami. Vsebuje silikone in ima nekako elastično, silikonsko formulo, ki naj bi izboljšala videz kože z gubami, pri tem pa preprečila, da bi puder gube še poudaril. Iskreno, ga sama uporabim zelo malokrat, zgolj pri ženskah, ki imajo čudovito negovano kožo v zrelih letih.
  7. Med olepševalce polti s pigmenti ta letni čas uvrščam še Obarvano kremo z visokim zaščitnim faktorjem Vichy Ideal Soleil, Obarvani Dry Touch Fluid za obraz SPF 50. Uporabljam jo za vsakodnevno zaščito in obarvanost kože v poletnih mesecih. Polt je ob uporabi enakomerno obarvana (odtenek je žal samo eden, moji srednje svetli polti kar ustreza), dobro zaščitena in rahlo matirana.

⇒ ♥ Ocene predstavljenih izdelkov si poglej v zapisih spodaj.

So informacije koristne? Imaš še kakšno dilemo v zvezi z izbiro ustreznega pudra? Napiši mi jo v komentar. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Mimi Antolovič. Fotografije niso retuširane.

** Zapis je nastal v sodelovanju z Vichy.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
  • simona
    20 maja, 2018

    Super članek! Mi bo v pomoč.
    lp, simona

    • NIKA
      23 maja, 2018

      Me veseli Simona, hvala za komentar.