Iz zakulisja: Kako nastane organsko certificirana kozmetika Mayarula?

Kako nastane kozmetika, ki se rodi iz čiste strasti do naravnega, še več, organsko certificiranega, in z dovolj aktivnimi učinkovinami, da nosi tudi certifikat CosmEthically ACTIVE? To skrivnost mi je, ob izidu novega izdelka, Peptidnega fluida za okoli oči, razkrila Darja Gornjak Korošec, mag. farmacije in ustanoviteljica kozmetike Mayarula.

Poglej pa tudi kako nastaja klasična kozmetika v videu Lush; kako nastane kultna kopalna krogla.

Darja, s strastjo ustvarjaš ekološko certificirano znamko Mayarula, ki je zame prav posebni biser med ponudbo slovenske kozmetike. Kako brzdaš oz. loviš ravnotežje med željo po ustvarjanju in plasiranju novih čudovitih izdelkov ter trajnostnim konceptom, ki narekuje manj ustvarjanja, manj nove proizvodnje in predvsem manj nakupovanja?

Hi, hi. Zanimivo vprašanje, a v bistvu precej z lahkoto, saj sem v podjetju Mayarula še vedno sama in trenutno nimam prav veliko ustvarjalnega časa :). Poleg tega sem s tem zadnjim produktom ustvarila zaključeno celoto izdelkov za nego kože obraza in tako večih izdelkov, vsaj za zdaj, niti nimam v načrtu. Gotovo pa se bo v prihodnosti še porodila kakšna ideja na podlagi mnenj in potreb uporabnic izdelkov.

S kakšnimi okoljskimi vprašanji in izzivi se srečuješ pri proizvodnji in ustvarjanju novih izdelkov?

Vse sestavine, ki vstopajo v moje izdelke, so popolnoma biološko razgradljive. Izdelki so varni in nimajo neželenega vpliva na okolje, kar dokazujeta tudi oba certifikata ( certifikat Organic in CosmEthically Active). Že od samega začetka sem načrtovala, da ponudim koži le najboljše, obenem pa aktivno prispevam tudi k trajnostnemu razvoju.

Od kod pridobivaš surovine ter naravne izvlečke in kaj ti je pri tem pomembno?

Sestavine v obliki izvlečkov kupujem od preverjenih in kredibilnih dobaviteljev iz cele Evrope, predvsem pa iz Nemčije, Anglije in Francije. Pomembno mi je, da je izvleček ekološkega porekla in da so tudi pomožne sestavine dovoljene v naravni kozmetiki. V mojem primeru drugače tako ali tako ne gre, saj imata oba certifikata res stroge kriterije.

Mayarulina foto zgodba.

Koliko časa mine od takrat, ko dobiš idejo za izdelek, do takrat, ko je na polički? Prosim, opiši nam postopek ter tudi dejavnike, s katerimi se srečuješ zaradi strogih certifikatov.

Kako pa konkretno poteka formuliranje izdelka? Kako veš, katere sestavine izbrati?

Pri zadnjem izdelku je od ideje do poličke minilo kar celo leto, sicer bi lahko vse skupaj morda uredila v pol krajšem času. Zamik je delno povzročila korona, pa tudi sama sem res želela razviti popoln izdelek, zato sem veliko časa posvetila razvoju formulacije. Ta poteka tako, da se za vsak izdelek najprej vprašam, kakšen naj bo njegov namen. Ker vemo, da je koža okoli oči še posebej občutljiva, tanka in se tam najhitreje pojavijo gubice, nekateri pa imajo težave tudi s podočnjaki, sem seveda izbirala sestavine, ki pomagajo odpravljati vse te težave, hkrati pa so skrbno izbrane za občutljivo področje okoli oči.

Sicer pa postopek rojstva izdelka Mayarula običajno poteka takole: Najprej mi vse formulacije, ki jih skreiram sama, pregleda oseba, ki jo zelo cenim in ima na tem področju res veliko znanja in izkušenj. Nato najamem osebo, ki mi pripravi oceno varnosti izdelka za vsak izdelek posebej. To je namreč potrebno narediti za vse izdelke, ki jih želiš registrirati na trgu, s certifikati ali brez. Potem pa vsak izdelek certificiram še na dveh inštitucijah. Ecogea mi je izdala certifikat Organic, ekipa Modern CosmEthics pa certifikat CosmEthically ACTIVE. Obema je potrebno priložiti vse analizne izvide in certifikate posameznih sestavin. Za certifikat CosmEthically ACTIVE tudi vzorce, ki jih testirajo v laboratoriju. Postopek je kar dolgotrajen, certifikate pa je potrebno obnoviti na vsake dve leti.

Mayarulina novost je izdelek za nego kože okrog oči. Pa ni ta nega v ponudbi že obstajala?

Ob Lipokoncentratu za okoli oči, ki je že bil v kolekciji, sem ugotovila, da bi poleg izdelka s teksturo mazila za regeneracijo in pomlajevanje, rada ustvarila še fluid. Po teksturi torej bolj lahkotno nego. Ko sem ustvarjala fluid, sem izbrala takšne aktivne sestavine, ki se z Lipokoncentratom dopolnjujejo. Tako je nastal Peptidni fluid za okoli oči, ki kožo intenzivno vlaži, jo poživi in deluje na zmanjšanje podočnjakov, Lipokoncentrat pa z luksuzno izbranimi hladno stiskanimi olji, CO2 ekstrakti in antioksidanti, kožo globinsko nahrani. Sama uporabljam oba – najprej v kožo okoli oči nežno utrem Peptidni fluid, nato pa z blazinico prsta nanesem še manjšo količino Lipokoncentrata. Izdelka se med seboj lepo dopolnjujeta in pričarata pravo razkošno nego.

Katere pa so tiste glavne aktivne učinkovine v novi steklenički?

Glavni poudarek v Peptidnem fluidu je na vlažilih (npr. izvleček slezenovca), najpomembnejša aktivna učinkovina pa so peptidi bipure. Gre za inovativno peptidno molekulo, ki deluje proti staranju. Omenila bi še Ecocert certificiran kofein – prah pridobljen iz izvlečkov listov zelenega čaja, ki je zelo učinkovit pri zmanjševanju podočnjakov.

Kaj pa embalaža, kako jo izbiraš in zakaj je takšna, kot je?

Že v začetku sem se odločila, da bo embalaža steklena, saj res ne maram plastike. Ko sem prebrala o posebnih zaščitnih lastnostih vijoličnega stekla, me je prepričalo. Tako sem se odločila, da Mayarula izdelke ponudim v najboljšem, kar na trgu obstaja, v violet glass steklu.

Kam potem tako stekleničko odvržemo? 

Sodi sicer v zabojnik za steklo, a sama jo za lastne potrebe uporabim večkrat. Seveda razmišljam, kako bi to v prihodnje lahko izvedla tudi za svoje kupce in se spogledujem s ponudbo nekakšne možnosti refila. 

Kaj naj si pod podjetjem Mayarula predstavljamo, najbrž to ni tovarna kozmetike sredi cvetočih polj?

In še ena.

Ha, ha, travnik je, a le na eni strani hiše :). V hiši, kjer je prej živela moja družina, sem zgornje nadstropje preuredila. V njem so mini laboratorij, velika miza za etiketiranje in pakiranje ter priročno skladišče in pisarna. Nič posebnega, je pa moje in dovolj za začetek.

V čem pa se tvoja proizvodnja in izdelki vseeno razlikujejo od tiste kozmetike, ki jo nekateri ‘packajo’ kar v kuhinji?

Moja proizvodnja se vseeno razlikuje od »kuhinjske«, saj tam res nihče ne je :). Laboratorij je ločen od ostalih prostorov, pred vsako proizvodnjo in tudi po njej sledi razkuževanje. Kozmetike ne izdelujem v predpasniku ampak v zaščitni opremi – obleki, zaščitni maski, kapi in rokavicah. Uporabljam profesionalno opremo. Skratka, delam v skladu s pravili dobre proizvodne prakse, v izdelke pa vgrajujem samo preverjene in odobrene sestavine.

Kako pa je podjetje Mayarula trajnostno še na drugih področjih?

Poleg same izdelave naravne kozmetike je moj namen spodbuditi zavedanje žensk, kako pomembno je, kaj damo na svojo kožo oz. s čim jo negujemo. Ni vseeno ali jo negujemo s kozmetiko, ki vsebuje nevarne kemične sestavine ali pa z naravno kozmetiko. To je pomembno tako z vidika kože, kot neželenega vpliva na okolje. Trajnostna sem tudi pri izbiri čistil, pralnih praškov, itd., saj tako zasebno kot v podjetju uporabljam samo ekološke različice. Sem tudi veganka in s tem prav tako doprinesem kamenček k zmanjševanju onesnaževanja okolja.

Nenazadnje pa je Mayarula tudi etično naravnano podjetje, ki 3% od vsakega prodanega izdelka donira, trenutno za izobraževanje otrok v Afriki, od koder je tudi moja hči, Maya.   

Na kakšno pot stopa Mayarula v prihodnje, kakšne so tvoje želje?

Z zagonom podjetja Mayarula sem uresničila svoje sanje in v tem kar delam, se počutim izpopolnjeno. To ni le delo, ampak je tudi način življenja in v tem uživam vsako minuto. Prvo leto delovanja, ki ga praznujem v tem mesecu, je bilo namenjeno predvsem spoznavanju zakonitosti posla, ker je bilo zame vse novo. Po izobrazbi sem namreč farmacevtka in veliko tega sem se morala doučiti. Še naprej se bom držala rdeče niti svojega poslanstva –izobraževati in ozaveščati sodobno žensko, koliko pridobimo z naravno nego ter povezovanjem z naravo na splošno in s samim seboj, da ustvarimo najboljšo verzijo sebe in pridobimo nazaj svojo avtentičnost in moč. Živimo namreč v času, kjer zaradi visokega tempa življenja vsi pričakujemo hitre rezultate in bližnjice. Na žalost to ne gre in tako je tudi pri kozmetiki.

V naslednjem letu pa nameravam svoje poslovanje razširiti prek meja Slovenije.

V svet kozmetike Mayarule vstopi na spletni strani https://www.mayarula.si/moja-zgodba/.

Več o izdelkih pa si poglej v blogih:

Kako ti je všeč tovrsten pokuk v kozmetiko? Bi ti bila zanimiva še kakšna zgodba izza kulisja? Hvala za tvoje predloge, želje, komentarje.

Maham,

Nika

*Fotografije: Mayarula, Unsplash

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.