Rio Mare: Ribe le še iz trajnostnih virov 

Rio Mare bo do leta 2024 pridobival ribe le še iz trajnostnih virov.

Ob tej informaciji sem najprej vklopila rdečo luč. In gigantskemu ponudniku konzerviranih tun hotela pripisati promocijsko zavajanje s ta hip modnimi besedami. A zgornja obljuba bo po slišanem na okrogli mizi Skupaj za oceane tudi izpolnjena. Beri dalje, da izveš, zakaj in kako bo Rio Mare do leta 2024 postal največji ponudnik tun iz trajnostnih virov. 

Trajnostno, ker je modno? 

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog nika veger

Mnoge to moti, ker besedo trajnostno nekatere znamke izkoriščajo za promocijo in pozornost kupcev, ker je ta hip modna. A vseeno mislim, da z njo ni nič narobe. To nas spodbuja, da več razmišljamo o trajnostnem življenjskem slogu. Da naredimo prve korake v to smer in da jih naredimo lažje.

Tudi sama poskušam vsak dan živeti bolj trajnostno. V prvi vrsti to pomeni, da poskušam zmanjšati svoje želje po potrošništvu, posledično manj potrebujem in kupujem. Skušam več ponovno uporabiti, popraviti, predelati in na splošno živeti bolj skromno. Če je mogoče, izbiram trajnostne izdelke, narejene z mislijo na tiste, ki so jih izdelali, in s spoštovanjem do narave. Še raje ekološke, najraje narejene v Sloveniji. Take ponudbe je vse več. Vse več pa je tudi izdelkov, ki me želijo zavesti in z velikimi napisi prepričati, da so bolj ‘zeleni’, kot so v resnici. Zato sem se, podobno kot pri dieti, na začetku svojega novega, bolj trajnostnega vsakdana, izogibala hipnim željam ter impulzivnim nakupom. Pripravila sem si nakupovalni načrt pri zaupanja vrednih znamkah, ki so se v preteklosti izkazale za trajnostne in spoštljive do ljudi in narave. In podobno kot pri dietah sem ugotovila, da morajo moje nove navade, če želim dolgoročne rezultate, postati trajne. Ob tem se vsak dan spopadam s slabo vestjo, da ne naredim dovolj, da moram korakati še hitreje, narediti še več. Z majhnimi otroki, službo in polnim vsakdanom se mi to včasih zdi nemogoče, a vseeno ne obupam. Spremembe, kot jo je uvedel Rio Mare, so le potrditev, da potrošniki s kupovanjem trajnostnih rešitev sooblikujemo boljši svet.

Partnerji, ki so kritični prijatelji

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog nika veger

Zdi se, da posameznikova dejanja za bolj trajnostno prihodnost nimajo vpliva, a skupina istomislečih posameznikov zagotovo dosega rezultate in vpliv. Za še hitrejše rezultate se bodo morale v prihodnje povezovati tudi znamke in organizacije. Tako kot v partnerstvu Skupaj za oceane Rio Mare in World Wildlife Fund – WWF. Cilj partnerstva je povečati trajnostno pridobivanje in sledljivost rib. Bolton Food se je zavezal, da bo do leta 2024 dosegel 100-odstotno pridobivanje rib iz trajnostnih virov – iz ribolovnih območij, ki imajo certifikat organizacije MSC (Marine Stewardship Council) oziroma iz verodostojnih in zanesljivih projektov za izboljšanje ribištva (FIP – Fishery Improvement Projects). Partnerstvo bo pomagalo pri povečanju količine rib, pridobljenih iz trajnostnih virov. Podpiralo bo ustrezno upravljana ribolovna območja in spodbujalo transparentnost vzdolž celotne dobavne verige.

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog (15)
Luciano Pirovano, direktor za trajnostni razvoj pri Bolton Food

»Kot vodilno italijansko in evropsko podjetje na področju konzervirane tunine se v Rio Mare zavedamo vpliva svoje dejavnosti in si zato prizadevamo za izgradnjo trajnostnega poslovnega modela, ki bo podpiral varovanje morskega ekosistema in biotske raznovrstnosti. Dve leti po podpisu partnerstva smo ponosni, da lahko že 50 odstotkov tune pridobivamo iz ribolovnih območij s certifikatom MSC ali iz zanesljivih projektov za izboljšanje ribištva FIP. To sodelovanje bo omogočilo blagovni znamki Rio Mare izvedbo načrta za trajnostni ribolov, pri čemer bo WWF, vodilna svetovna organizacija na področju varovanja narave, prispevala tehnične nasvete in podporo. Naj še poudarim, da smo prva generacija, ki se zaveda problema, in zadnja, ki lahko nekaj stori«, je pojasnil partnerstvo med Rio Mare in WWF Luciano Pirovano, direktor za trajnostni razvoj pri Bolton Food.

Trajnostni ulov rib, je sploh mogoč?

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog (23)
doc. dr. Jerneja Penca, znanstvena sodelavka na Evro-sredozemski univerzi

»Ponudba trajnostno pridobljene tune ne sme spodkopavati dejstva, da obstajajo ekološke omejitve za to, koliko tunine lahko vsi pojemo,« je izpostavila Jerneja Penca, znanstvena sodelavka na Evro-sredozemski univerzi. Poudarila je potrebo po tem, da so trajnostno pridobljeni vsi morski sadeži, ne le določen delež, ki jih predstavljajo izdelki odgovornejših podjetij: »Žal na svetovni ravni še vedno obstajajo številni izzivi na poti k trajnosti v ribištvu in ribogojstvu, medtem se pritiski na oceane z naraščajočim številom prebivalstva še povečujejo.« Pohvalila je, da obljuba povečuje preglednost in sledljivost ribiških produktov, ki sicer v večini prihajajo iz izrazito nepreglednih trgov. 

S katerimi težavami se srečujejo pri vzpostavitvi ciljev, kateri problemi ogrožajo oceane iz znanstvenih in gospodarskih vidikov, kakšen je človekov vpliv na biotsko raznovrstnost … na vsa ta vprašanja so na res zanimivi okrogli mizi Skupaj za Oceane skušali odgovoriti 

  • Danijel Kanski, vodja morskega programa pri WWF Adria,
  • Luciano Pirovano, direktor za trajnostni razvoj pri Bolton Food,
  • Timotej Turk Dermastia, mladi raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za biologijo,
  • doc. dr. Jerneja Penca, znanstvena sodelavka na Evro-sredozemski univerzi.

Sama pa sem spregovorila o tem, kako lahko posamezniki kot ozaveščeni potrošniki pripomoremo k pomembnim spremembam, ki vodijo v bolj trajnostne prakse.

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog nika veger

♥⇒ Celoten posnetek okrogle mize lahko vidiš na tej povezavi.

Je ‘kulturno’ z akvakulturo nadomestiti ribolov?

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog nika veger
Timotej Turk Dermastia, mladi raziskovalec na Nacionalnem inštitutu za biologijo

»Ribištvo je izjemno pomemben sektor proizvodnje zdrave hrane, še posebno v ranljivih in revnejših skupnostih po svetu, ki pa je zaradi nereguliranega plenjenja in okoljskih sprememb že leta v stagnaciji oziroma v razvitem svetu celo v zatonu. Prehod k trajnostnemu gospodarjenju z morjem in njegovimi viri je tako ključen pri zagotavljanju obstojnosti in številčnosti ribjih staležev, vključno z ekosistemi, v katerih bivajo. Manko proizvodnje iz naslova ribištva že več desetletij zapolnjuje akvakultura, ki pa z vnosom bolezni in parazitov ter lovljenjem mladic za namene debeljenja, kot je to v primeru tunine, celo poglablja probleme divjih populacij. Trajnostno ribištvo prihodnosti bo moralo upoštevati tako varstvo populacij pred prelovom kot ščitenje drstišč ter ključnih ekosistemov z vzpostavljanjem zavarovanih območij brez lova, do pravilnega označevanja ribjih proizvodov, izogibanja prilova in zaščito lokalnega prebivalstva pred izropanimi lovišči in dragimi ribjimi proizvodi, kot je to primer v mnogih državah Afrike in Južne Amerike,« je opozoril Timotej Turk Dermastia z Nacionalnega inštituta za biologijo.

Hollywoodska zgodba s koncem, ki ga bomo še spisali

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog nika veger
Danijel Kanski, vodja morskega programa pri WWF Adria

Vsaka odločitev lahko pripomore k spremembi, zato izbiraj trajnostno. In širi zavedanje, da le tako lahko ohranimo naravo in nas, ki smo del nje. Zato priporočam, da si z otroki pogledaš kratko risanko Rio Mare | Deklica in Ocean. S čudovito ilustracijo v stilu Wajane prikazuje tudi dodatno predanost podjetja Bolton Food, ki se je zavezalo, da bo okrepilo načela o človekovih pravicah vzdolž celotne dobavne verige rib in s projektom ohranjanja otoka Tetepare. Otok Tetepare, en od 900 otokov Solomonskega arhipelaga, je divji in neokrnjen raj znotraj Koralnega trikotnika, enega najpomembnejših področij za ribolov tune. S podporo Rio Mare in WWF je otok Tetepare postal del okoljevarstvenega projekta, katerega cilj je ustanovitev zaščitenega morskega območja, ki bo zagotovil zaščito tamkajšnje biotske raznovrstnosti zdaj in v prihodnosti. 

Danijel Kanski, vodja morskega programa pri WWF Adria, je pozdravil projekt ohranjanja otoka Tetepare in poudaril pomen trajnostnega ribolova: »Če bomo v prihodnje želeli jesti ribe, moramo na tem področju nekaj ukreniti; in to danes. Prihodnost oceanov je v naših rokah, pri čemer nismo odvisni zgolj od trenutnih politik, temveč tudi od vedenja potrošnikov in korporacij, ki delujejo na trgu.« Ob tem je pozdravil iniciativo družbe Bolton Food k popolni usmeritvi v trajnostni ribolov: »Skupaj smo osredotočeni k trajnostnemu pridobivanju rib. Gre za izjemen primer, da lahko delamo in da moramo delati za dobro oceanov. WWF je ponosen na sodelovanje s podjetjem Bolton Food, ker premikamo ključnega industrijskega igralca proti trajnosti, ki bo zagotovila prihodnost ribiške industrije in hkrati prihodnost ljudi, ki so odvisni od ribolova. Hkrati pa si želimo, da bi ta korporacija postala zgled drugim podjetjem, ki delujejo na tem področju.« 

Zapomni si še ta ‘zelen’ certifikat 

Rio Mare WWF eko tuna Beautyfull blog nika veger

Standard MSC (Marine Stewardship Council) ta hip predstavlja najboljši standard za zagotavljanje trajnostnega ribolova in temelji na treh ključnih načelih: 

  1. V oceanu ohraniti zadostno količino rib za zagotovitev razmnoževanja. 
  2. Čim bolj zmanjšati vpliv na biotsko raznovrstnost.
  3. Odgovorno in zakonito upravljati z ribištvom. 

Nekatere konzerve tun Rio Mare so že pridobljene trajnostno in so zato opremljene s tem certifikatom.

Maham,

Nika

* Fotografije: Jernej Kokol, NikaVeger

** Zapis je nastal v sodelovanju s podjetjem Bolton Food.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.