Rio Mare nadaljuje trajnostno misijo

Pred časom sem sodelovala na konferenci Skupaj za oceane. Na njej se je Rio Mare zavezal, da bo do leta 2024 postal največji ponudnik tun iz popolnoma trajnostnih virov. Po treh letih me je zanimalo, kako uresničujejo zastavljene obljube in kakšni so njihovi novi trajnostni cilji.

Rio Mare izpolnjuje trajnostne zaveze

Preden sklenem sodelovanje s katero od znamk, skrbno preverim, kakšni so njeni vplivi na okolje in kakšne cilje si zastavlja glede etične in okoljske naravnanosti. K sodelovanju z Rio Mare pristopila zelo previdno, ker sem bila skeptična, kako trajnostna je lahko industrija lovljenja rib, sploh ker gre za tako veliko podjetje. Zato sem še posebej vesela, da sledijo zastavljenim ciljem, še več, njihova zaveza je še bolj odločna in drzna.

Rio Mare: časovnica trajnostnih aktivnosti

Nika Veger Rio Mare zaveze beautyfull blog _Svetovni dan oceanov
Spremembe, kot jih uvaja Rio Mare, so le potrditev, da potrošniki s kupovanjem trajnostnih rešitev sooblikujemo boljši svet.

Čeprav je trajnost zelo popularna, pa lahko s pogledom na trajnostno časovnico neke firme hitro ugotovimo ali je trajnost res zapisana v DNK podjetja ali gre le za marketinške prijeme. Pri Rio Mare je časovnica trajnostnih aktivnosti že kar bogata:

  • 2009 sodeluje pri ustanovitvi vodilne svetovne neprofitne organizacije za trajnostni ribolov tune, mednarodne fundacije ISSF (International Seafood Sustainability Foundation). V njene raziskave je namenil že 12 milijonov dolarjev.
  • 2011 predstavi svoj projekt družbene odgovornosti Odgovorna kakovost, s katerim se zaveže k celoviti kakovosti in prevzemanju odgovornosti ob upoštevanju okolja in ljudi vzdolž celotne dobavne verige, od ulova do potrošnika.
  • 2019 sklene mednarodno partnerstvo z WWF (World Wildlife Fund), s katerim vzpostavi iniciativo Skupaj za oceane. Cilj omenjenega sodelovanja, ki zajema več držav, je do leta 2024 zagotoviti 100 % pridobivanje rib iz trajnostnih virov ter tako poskrbeti za zdrave oceane. Pomembne korake na poti do uresničitve tega cilja Rio Mare že uresničuje s tem, da sledi smernicam pridobljenega certifikata MSC (Marine Stewardship Council), v skladu s katerimi je zavezan k odgovornemu pridobivanju tune iz ribolovnih območij z omenjenim certifikatom. V tem trenutku že več kot 70 % vsega ulova tunine Rio Mare ustreza omenjenemu certifikatu MSC.
  • 2020  sklene partnerstvo z OXFAM katerega cilj je zgraditi dobavno verigo za ribolov tune, kjer so vključenost, odprava neenakosti, enakost spolov, spoštovanje človekovih pravic in varni, dostojni delovni pogoji zagotovljeni za vse vpletene akterje.

Zaveza Rio Mare in skrb za prihodnost okolja

Za bolj trajnostne odločitve je informiranje kupcev ključnega pomena. Na Rio Mare tuninih izdelkih poleg datuma uporabnosti najdeš tudi informacije iz katerega oceana in ribolovnega območja prihajajo tune in s kakšno metodo so bile ulovljene (glej legendo o metodi ulova na kartonski embalaži).

Zaveza znamke Rio Mare oz. podjetja Bolton Food, lastnika Rio Mare, je sestavljena iz treh ciljev:

  1. Ohranitev in izboljšanje zdravja oceanov in ribjih staležev. Bolton Food obljublja, da bo do leta 2024 vsa tuna pridobljena z ribištvom s certifikatom MSC ali — ko tun s certifikatom MSC ni na voljo — iz ribištva, ki sodeluje v verodostojnih in obsežnih projektih za izboljšanje ribištva (FIP — Fishery Improvement Project). Enako obljubljajo tudi za druge vrste rib, ki jih pridobivajo; losos, skušo in sardine. V letu 2021 je bilo v skladu s to zavezo že 76 % Rio Mare izdelkov.
  2. Sledljivost in transparentnost od ribiške ladje do krožnika, da se kupci za nakup lahko odločajo na podlagi informacij. Bolton Food ima napreden digitaliziran sistem sledljivosti tune, od ulova do končnega izdelka. Tako na embalaži tunine Rio Mare lahko najdeš informacije o geografskem poreklu ulova, ribolovnem območju in ribolovni metodi. Do leta 2024 želijo to prenesti na vse izdelke.
  3. Spodbujanje pozitivnih sprememb na trgu morske hrane. To pomeni nadaljevanje oblikovanja partnerstev z nevladnimi organizacijami in vključevanje deležnikov glede njihove zavezanosti. Bolton Food svojo zavezanost trajnosti deli z vsemi svojimi dobavitelji in spremlja tudi njihov napredek na tem področju. Prav tako skrbi za izobraževanje potrošnikov o odgovornem nakupovanju in podpira družbeno odgovorne projekte kot je naravovarstvena čistilna akcija za čistejšo slovensko obalo, Skupaj očistimo našo obalo.

“Skupaj očistimo našo obalo” plažo očistila kar za tono odpadkov

Nika Veger Rio Mare zaveze beautyfull blog_SvetovniDanOceanov
Čiščenja Obale so se lotili tudi najmlajši, pri tem pa so spoznali tudi zakaj je skrb za naravo tako pomembna.

Rio Mare in društvo Naredi nekaj za naravo sta združila moči v naravovarstveni čistilni akciji Skupaj očistimo našo obalo. S slovenskim jadralskim šampionom Vasilijem Žbogarjem, prostovoljci in mnogimi podporniki so očistili večji del koprskega priobalnega pasu od Mestne plaže Koper do občinske meje z Izolo. V sodelovanju s potapljači pa tudi morsko dno od koprskega mandrača vse do plaže v Žusterni. Zbrali so skoraj tono odpadkov ter tako pripomogli k ohranjanju čistejšega okolja. Ob tem so udeležencem in mimoidočim ponudili kreativne delavnice z okoljevarstvenimi vsebinami.

Tako lahko na pragu poletja pomagaš tudi ti

Zavedaj se, da si tudi ti lahko vplivnica v svoji družini, med prijatelji in sodelavci.

Če si približno mojih let, potem se še spomniš, kako z ribami bogato je bilo nekoč Jadransko morje. Zavedanje o pomenu pametnega gospodarjenja z morjem je ob današnji okoljski krizi še toliko bolj pomembno. Če si organizirano čistilno akcijo Skupaj očistimo našo obalo zamudila, pa lahko s temi majhnimi koraki tudi ti pripomoreš k lepši prihodnosti morij in oceanov:

  • Obstaja veliko vrst tune v pločevinkah, od katerih so nekatere boljše za okolje kot druge, zato vedno izbiraj MSC certificirane. Vseeno jih uživaj zmerno.
  • Tunam v gostilni na obali pa se izogibaj, če ne veš ali so mogoče ulovljene na črno oz. sploh tistim, ki so ogrožena vrsta – kot je modroplavuti tun (Thunnus thynnus). Atlantski, ki je najbolj ogrožen, je lovljen skoraj izključno v Sredozemlju in se pojavlja tudi v slovenskem morju.
  • Poskrbi, da je plaža, na kateri uživaš, čista oz. jo očisti. Na plažo vedno vzemi vrečko za odpadke in rokavice, s katerimi boš lažje pobrala ‘oslovsko dlako’. Vedno preveri ali si tudi za seboj pospravila vse (onesnažujejo tudi pozabljene igrače, sandali, plavutke …).

Zaključek

Nika Veger Rio Mare zaveze beautyfull blog_SvetovniDanOceanov
Akcija Skupaj očistimo našo obalo je poskrbela za čistejšo plažo in morje, pa tudi za ozaveščanje potrošnikov o odgovornem nakupovanju.

Ribištvo je ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti, saj zagotavlja zaposlitev in prehrano milijonom ljudi. Morja in oceani so dolgo veljali za neizčrpljive, a v le nekaj desetletjih industrijskega ribolova so številne vrste, ki so bile nekoč prisotne v izobilju, na robu izumrtja. Ena od večjih industrij povezanih z ribolovom je prodaja konzervirane tune. Podjetja danes tune običajno lovijo tako, da jih privabijo s pomočjo naprave za zbiranje rib, nato pa jih obkrožijo z veliko mrežo v katero se ujamejo cele jate tun. Prihaja do prelova in popoulacija tun se zaradi tega zmanjšuje*. Ribolovna metoda z ribiško palico zmanjša prilov in tudi naključni ulov drugih morskih živali. Že danes je več kot 70% vsega ulova podjetja Rio Mare iz trajnostnih virov, deloma pa se izvaja tudi z lovom na ribiško palico.

♥⇒ Preberi še:

Si pozorna na to, kakšne konzerve tune izbiraš? Te je zavezanost k trajnosti Rio Mare presenetila? Vesela bom tvojega pogovora v komentarju. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*K temu prispevajo tudi okoljske spremembe in drugi dejavniki, ki vplivajo na ogroženost morskega življenja, npr. ribogojstvo, kjer iz naravnega okolja jemljejo mladice, kar še dodatno zmanjša reprodukcijsko kapaciteto divjih populacij.

**Fotografije: PR

*** Zapis je nastal v sodelovanju z Rio Mare.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.