Konzerva tunine: od trajnostne izbire do odgovornega ravnanja z odpadki

#Praktični nasveti za bolj trajnostni vsakdan

Se ti ob besedi konzerva tunine pocedijo sline? S temi praktičnimi nasveti bo tvoja izbira in uporaba tunine bolj trajnostna. Predstavljam ti nekaj korakov, s katerimi lahko izboljšaš svoj vsakdan, da postane prijaznejši okolju, tokrat predvsem vodam, morju.

Konzerva tunine: od trajnostne izbire do odgovornega ravnanja z odpadki 

Ker je poletje, lahko o pomembnosti zdravih morij in oceanov beremo skoraj vsak dan. A k varovanju in ohranjanju naših oceanov lahko prispevamo vse dni v letu. Začni s temi preprostimi koraki in uvajanjem sprememb, ki bodo vodile k čistejšemu in bolj zdravemu morju.

1. Uživaj ribe in morske sadeže iz trajnostnega ribolova

Izbiraj tunino s certifikatom MSC in oznako ‘ulovljeno na trnek’.

K okoljskim spremembam v prvi vrsti najbolj pripomore prevelika potrošnja, ki prispeva k prekomerni izrabi virov in onesnaževanju. Zato so spremembe potrošniških navad nujne. Z majhnimi koraki lahko vsak pripomore, da njegove nakupovalne navade postanejo bolj etične in trajnostne. Tvoja izbrana konzerva tunine in drugih rib naj bo pridobljena s trajnostnim ribolovom. Ena redkih znamk, ki take ponuja pri nas, je Rio Mare

Blagovna znamka Rio Mare si prizadeva postaviti nove standarde v industriji ribolova na področju trajnosti in skrbi za morje, ribe v njem in našo prihodnost. To dokazuje s svojo zavezanostjo k izpolnjevanju začrtanih ciljev, ki sem jih podrobneje predstavila v tem zapisu. V tem trenutku tako že več kot 86,5 % tunine izvira iz trajnostnih virov ob upoštevanju smernic certifikata MSC ali FIP, do leta 2024 pa je cilj 100-odstotno trajnostno pridobivanje rib. 

Ob tem je že leta 2019 Rio Mare sklenil uspešno mednarodno partnerstvo z vodilno svetovno organizacijo na področju varovanja narave WWF in ustvaril močno iniciativo Skupaj za oceane; njihov cilj je skozi različne projekte zaščititi pomembna območja oceanov za ohranjanje biotske raznovrstnosti. 

Poleg tega s partnerstvi ali podporo različnim iniciativam skrbi za okolju in ljudem prijaznejše poslovanje: 

  • Podpirajo delovanje GGGI (Global Ghost Gear Initiative), prve pobude, katere cilj je rešiti problem izgubljenega in zapuščenega ribolovnega orodja, ki vsako leto znaša najmanj 640.000 ton, kar predstavlja do 70 odstotkov teže makroplastike v oceanu. ‘Ghost oprema’ je priznana kot ena najbolj škodljivih oblik morskih odpadkov, predvsem zato, ker se vanjo ujamejo številne morske živali.
  • Sodelujejo z organizacijo Oxfam in cilj tega partnerstva je razviti nove standarde trajnosti socialnega podjetja v industriji ribolova tun.
  • Zavezani so tudi k doseganju okolju prijaznejšega pakiranja svojih izdelkov. 

Poleg tega ti svetujem, da na embalaži pogledaš tudi, kje je ribolovno območje in kako je bila riba ulovljena. Moja izbira so ribe, ulovljene na trnek.

2. Vsebuje konzerva tunine preveč olja? Ne odlivaj ga stran!

Da se izogneš odlivanju olja iz konzerve tunine, izberi Rio Mare Filod’olio, ki ima enako količino tunine v manjši količini olja.

Odlivanje olja iz konzerve rib v lijak, straniščno školjko ali pa v naravo je povsem neekološko zaradi dveh razlogov:

1. Ker to olje lahko UPORABIŠ

  • jedilno olje, v katerem je bilo meso tune, lahko uporabiš v hrani. Lahko ga shranjuješ v steklenici in potem z njim npr. zabeliš cesarjevo solato, obogatiš azijske jedi, naoljiš obložene kruhke … Po raziskavi italijanskega nacionalnega združenja Association of Canned Fish in Experimental Station for the Food Preserving Industry je olivno olje, odcejeno iz konzervirane tunine, prav tako lahko vir nenasičenih maščobnih kislin.
  • jedilno olje lahko uporabiš kot vsako drugo odpadno jedilno olje in iz njega izdelaš sveče, ga uporabiš kot odstranjevalec smole na pločevini, kot mazivo …

2. Ker jedilnega olja NE SMEMO ZAVREČI ALI ZLITI KAR V ODTOK, straniščno školjko, na vrt ali v naravo, saj je lahko predstavlja veliko okoljsko težavo ali povzroči zamašitev odtočne cevi, pojav malih glodavcev in obremenitev čistilne naprave.

Več o recikliranju odpadnega olja in kako ga zavreči pravilno: Jedilno olje: kam z njim in kako ga uporabiti

Če opaziš, da konzerve tunine vedno odcediš, izberi različico Tunina Rio Mare Filod’olio. Za razliko od običajnih konzerviranih tunin vsebuje minimalno količino oljčnega olja, ki ga zato ni treba odcejati. Tunina Rio Mare Filod’olio je opremljena s certifikatom MSC, ki zagotavlja, da je tunina pridelana in predelana ob spoštovanju strogih okoljskih in družbenih standardov, ki skrbijo za ohranjanje zdravih morskih ekosistemov tudi za prihodnje generacije.

Rio Mare, znamka, ki uvaja spremembe

Rio Mare je znamka, ki je med proizvajalci konzervirane tunine v zgodovini že zaznamovala nekaj prelomnic; vpeljala je trend uživanja nežnega tuninega fileta, nato je ob kampanjah proti prehranskim maščobam ponudila tunino v slani vodi, v devetdesetih so s tuninim namazom Rio Mare Patè v Italiji sprožili nov trend prigrizkov (se spomniš slogana Voulez vous pate avec moi?). Danes pa med prvimi postavlja višje standarde v industriji ribolova tako glede okolja kot tudi zaposlenih.

3. Kam z embalažo, ko je izpraznjena?

V spletu boš našla veliko idej za recikliranje pločevink, kot je npr. ta vetrni ‘zvonček’.

Morja in oceani so žal preplavljeni z odpadki, predvsem plastiko. Ob dejstvu, da kar 85 % teh smeti pride s kopnega*, je uporabo plastike kot embalaže za enkratno uporabo najbolje popolnoma omejiti. 

Izdelki Rio Mare so na voljo v stekleni embalaži ali kovinskih konzervah. 

Ko so konzerve tunine izpraznjene, jih lahko očistiš in recikliraš. Iz tuninih konzerv lahko nastanejo številne uporabne reči, nekaj idej boš našla na Pinterestu.

Sicer pa jih odvrzi v zaboj za embalažo. Plastične pokrovčke izdelkov Rio Mare Patè zbiraj in jih z drugimi plastičnimi pokrovčki oddaj kateri od organizacij, ki še zbirajo pokrovčke za direktni odkup in reciklažo in tako denar namenijo v dobrodelne projekte ali posameznikom, ki potrebujejo pomoč.

Na sprehodu po obali ali pri supanju v morju poberi odpadke, ki jih najdeš na poti.

K čistejšemu okolju pa lahko prispevaš tudi tako, da na sprehodu po obali ali pri supanju v morju  pobereš odpadke, ki jih najdeš na poti. To je bilo tudi sporočilo čistilne akcijo Skupaj za našo obalo, ki jo je organiziral Rio Mare v sodelovanju z WWF, in društvo Naredi nekaj za naravo:

»Z dogodkom smo želeli javnost spodbuditi k ohranjanju narave, medtem ko uživajo med svojimi najljubšimi športnimi aktivnostmi. Tako jim ni treba čakati na posebne dogodke, namenjene reševanju okolijskih problemov, temveč lahko med tekom ali hojo enostavno poberejo odpadek, ki ga najdejo na poti,« pove Miha Vivoda, predsednik društva Naredi nekaj za naravo.

Vsak dan prinaša priložnost za soustvarjanje boljše prihodnosti

Zdrave navade uvedi v prehrani in tudi na drugih področjih.

Vsak korak šteje in vsaka odločitev za trajnostno ravnanje ima pozitiven učinek. Vsak od nas ima moč, da s svojimi dejanji prispeva k ohranjanju čistih oceanov in zdravega okolja. Izberimo konzerve tunine iz trajnostnih virov, saj s tem podpiramo ribištvo, ki skrbi za dolgoročno vzdržnost morskih virov. Ne odlivajmo olja v lijak, temveč ga reciklirajmo ali pravilno odstranimo. Z izogibanjem izdelkov v plastični embalaži in s pravilnim odlaganjem odpadkov pa poskrbimo, da ti ne pristanejo v naravi.

S svojim zgledom lahko navdihneš druge, da sprejmejo podobne odločitve in se pridružijo gibanju za ohranjanje našega planeta. Skupaj lahko soustvarjamo prihodnost, kjer se hrana pridobiva trajnostno, kjer skrbimo, da je odpadkov čim manj, ti pa se pravilno reciklirajo. Prihodnost, v kateri ohranjamo obilje naravnih virov za nas in prihodnje generacije.

Informiraj se in pred izbiro ribe v konzervi na legendi preberi, kje je bila ulovljena in s kakšno ribolovno metodo.
Opaziš razliko? Leva konzerva je ‘običajna’, desna pa novejša različiva, ki vsebuje manj olja.
Kakovostna tunina iz okolju prijaznejšega ribolova je na voljo tudi v steklenih kozarčkih.

PREBERI TUDI:

Se strinjaš, da lahko skupaj dosežemo veliko in ohranimo čarobnost oceanov ter dragocene narave? Kakšni pa so tvoji predlogi glede tega? Vesela bom nadaljevanja pogovora v komentarju, hvala.

Maham,

Nika

*Vir: Ekologi brez meja

**Fotografije: Vstanem, Jernej Kokol za Povem, splet

***Zapis je nastal v sodelovanju z Rio Mare Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.