Čistilna akcija: Vodič za prvo čiščenje narave

Si tudi ti med tistimi, ki ne morejo mirno sedeti, ko vidijo smeti v naravi? Čiščenje odpadkov v naravi je ena izmed najbolj koristnih aktivnosti, ki jih lahko storiš za naš planet. Pa ne samo za planet, tudi zate ima lahko ta izkušnja veliko pozitivnih učinkov.

Če se boš čiščenja bližnjega potoka, morske obale ali gozdne poti lotila prvič, ti dajem nekaj nasvetov, s katerimi bo čiščenje uspešnejše in prijetnejše.

Tako bo čistilna akcija še uspešnejša in prijetnejša

čiščenje narave odpadki čistilna akcija beautyfull blog nika veger skupaj za obalo rio mare wwf nnn
Zadnja čistilna akcija Skupaj za našo obalo, društva Naredi nekaj za naravo, Rio Mare in WWF Adria, me je navdušila, da tudi tebe spodbudim k čiščenju odpadkov v naravi. Zakaj, preberi tukaj.

Nauči se, kako se lotiti čiščenja odpadkov v naravi in prispevaj k čistejšemu okolju. Preberi nasvete, zakaj in kako začeti, ter se pridruži gibanju za boljši planet. Konkretne napotke za čistilno akcijo ti dajem, ker sem glede na svoje izkušnje vsako leto izboljšala svoje metode čiščenja.

Preberi tudi: Rio mare ribe le še iz trajnostnih virov

Za čistilno akcijo potrebuješ:

S takimi ‘modnimi’ obajvami želim demonizirati pobiranje odpadkov. So pa klobuk, sončna očala, torbica za reči kot so telefon, obliž, razkužilo, UV zaščita, dobra obutev v resnici tudi del stajlinga za čistilno akcijo ;).

1. ROKAVICE: Najraje imam take za večkratno uporabo, ker so čvrste in jih lahko uporabim večkrat. Tako me ne skrbi, kaj primem, ne le zaradi umazanije, ampak tudi, če bi bilo kaj bolj ostro.

2. VREČE za večkratno uporabo: Med čiščenjem boš v naravi in na morju skoraj zagotovo našla tudi plastično vrečko, v katero lahko nabereš smeti. A če je teh res veliko, ti priporočam, da jih zbiraš v posebne vreče za večkratno uporabo, ki so velike in čvrste, da se pod težo in ostrino izdelkov ne razpočijo. Sama imam rada vsaj štiri vreče, da odpadke že takoj ločujem; posebej steklo, posebej plastiko, ki jo je moč reciklirati, posebej kovino in posebej mešane odpadke.

3. Špičasto PALICO: Čisto v vsako grmovje ali v špranjo si z roko ne upam, tudi če nosim rokavice. Zato si pri nabiranju smeti pomagam s kakšno špičasto palico, lahko leseno ali kovinsko.

4. DOBRO OBUTEV: Tudi poleti na morju obalo najraje čistim v platnenih supergah. Da plezanje po skalah ali med manjšimi grmički ni težavno in da me ne skrbi, na kaj bom stopila.

5. PITNIK Z VODO: Absurdno bi bilo, da se lotiš čiščenja odpadkov, hkrati pa si v sili potešiš žejo z nakupom vode ali pijače v plastenki.

6. ZAŠČITO PRED SONCEM: Svetujem ti, da vsaj poleti nosiš kapo s šiltom in dolge rokave, obraz in drugo golo kožo pa si zaščitiš, da pri pobiranju odpadkov ne pridelaš sončnih opeklin.

7. TORBICO ledvičko/banano oz. za okrog pasu: V to lahko shraniš svoje osebne stvari in telefon, roki pa ti ostaneta prosti za nemoteno pobiranje odpadkov.

8. NOŽ: Prav ti bo prišel predvsem pri čiščenju morske obale, saj boš zagotovo našla tudi veje okrog katerih so ‘zapenčljane’ vrvi in ribiške mreže.

9. Nič ni narobe, če imaš s seboj tudi kak robček ali PRŠILO ZA RAZKUŽEVANJE in OBLIŽ: Še posebej, če se bodo čiščenja lotili tudi otroci. Skala, oster rob pločevinke, košček stekla … sicer se nam še ni zgodilo, da bi se pri pobiranju smeti urezali, odrgnili ali kako drugače poškodovali, ampak lahko se zgodi.

10. MALICO: Čas pri čiščenju odpadkov mine zelo hitro. Boš videla, tako početje je skoraj meditativno, saj se družiš z istomislečimi in uživaš v tem, da delaš nekaj dobrega. Zato naj te ne preseneti, če si boš po nekaj urah morala povrniti moči in se tudi okrepčati.

Dobro je tudi vedeti

Poležavanje na plaži po čistilni akciji? Poseben užitek!

Zberi prijatelje. Skupaj je lažje in bolj zabavno. Organiziraj skupinsko čiščenje in povabi prijatelje ali družinske člane.

Razvrščaj odpadke. Če je mogoče, ločuj smeti že med pobiranjem – plastika, steklo, papir in organski odpadki.

Poskrbi za pravilno odlaganje. Zbrane odpadke odloži v primerne smetnjake ali reciklažne centre.

Pa je čiščenje sploh rešitev?

čiščenje plaže plastic free july Nika Veger beautyfull blog IMG_8916
Naša prva familjarna čistilna akcija; več kot 400 zbranih čevljev in več kot 15 ogromnih vreč plastičnih zmeti. V Jadranu. Takrat smo sklenili, da bomo čistili še naprej, bolj pa tudi ozaveščali o tem problemu.

Čigave so smeti, ki ležijo, kjer ne bi smele, se nima smisla spraševati. Dejstvo je, da ne sodijo v naravo in da smo zanje kot družba odgovorni vsi. 

Čiščenje je rešitev v tem smislu, da preprečimo, da bi se v odpadke ujele živali, da bi še bolj onesnažile tla ali celo vodo, podtalnico. Da preprečimo razpadanje plastike na mikroplastiko. Čiščenje je hkrati dobro soočenje s tem, da težava res obstaja. Da moramo vsak dan bolj paziti na svoje navade in sprejeti korake, ki so okolju prijaznejši.

Kaj lahko poleg čistilne akcije še narediš?

Čiščenje obale odpadki čistilna akcija nika veger beautyfull blog
Tudi naslednje leto smo čistili in ozaveščali, da bo v morju kmalu več odpadkov (tudi čevljev iz katerih je ta riba), kot pa življenja.

Skupaj lahko pripomoremo k bolj trajnostni prihodnosti, kjer bomo živeli z naravo in ne na njen račun.

  1. Izogni se nakupu izdelkov v plastični embalaži.
  2. Tudi sicer izbiraj izdelke, oblačila, čevlje … ki so iz biorazgradljivih, naravnih materialov.
  3. Zavzemi se za zaščito morij in oceanov. Delim tri možnosti, kje o tem lahko izveš več: 4OCEAN, WWF Adria, Naredi nekaj za naravo.
  4. S takim razmišljanjem navdušuj tudi okolico. Otrokom lahko npr. težavo prekomernega ribištva in onesnaževanja oceana predstaviš preko te risanke.
  5. K čiščenju spodbudi tudi druge. Objavi slike svojih čistilnih akcij na družbenih omrežjih, deli svojo izkušnjo in povabi prijatelje, da se ti pridružijo. Skupaj lahko naredimo veliko več!
  6. Spremljaj me na družbenih omrežjih, kjer delim nasvete za bolj trajnostni vsakdan.
  7. Izrazi podporo z deljenjem tega bloga. Hvala.

VEČ NA TO TEMO:

Zaključek

Čiščenje odpadkov v naravi je več kot le korak k čistejšemu planetu. Je način, kako lahko vsakdo prispeva k ohranjanju našega okolja, izboljšanju lokalne skupnosti in celo k svojemu dobremu počutju. Naslednjič, ko greš na sprehod ali izlet, s seboj vzemi vrečko za smeti in rokavice. Morda boš presenečena, kako dober občutek je, ko zapustiš kraj čistejši, kot si ga našla. Skupaj lahko naredimo veliko razliko, kajne? Nadaljuva pogovor v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.