Baloni, zakaj so okoljsko nesprejemljivi

Si zabavo, praznično vzdušje ali celo razkritje spola otroka okičila z baloni? Preberi, kakšen vpliv imajo na okolje in kako lahko vsaj nekoliko omejiš njihov okoljski odtis. Razkrivam ti tudi čudovite alternative.

Baloni, njihov vpliv na okolje in zakaj so okoljsko nesprejemljivi?

baloni okolje trajnost zabava nika veger beautyfull blog
Vsi bi za svoje drage radi, da imajo najlepšo zabavo, a ta naj vseeno ne vključuje balonov. Prav zaradi njih. Foto: Canva

Kot vsako ustvarjanje izdelkov tudi proizvodnja balonov vključuje naravne vire (največkrat neobnovljive) in energijo. A večina tovrstnega okrasja za enkratno uporabo je najbolj sporna zaradi teh dveh lastnosti:

1. MATERIAL

Baloni so lahko narejeni iz:

  • sintetičnega lateksa. Sintetični lateks je narejen iz fosilnih goriv. Ker je proizvodnja sintetičnega lateksa cenejša od pridobivanja naravnega, so baloni najpogosteje izdelani iz tega materiala. Taki baloni niso biorazgradljivi.
  • naravnega lateksta. Naravni lateks je res narejen iz kavčuka, soka drevesa kavčukovec. A običajno so mu dodane kemikalije za mehčanje, zaviranje gorenja, sredstvo proti rošenju, konzervansi, barve ali sintetični lateks, da pocenijo proizvodnjo oz. pridobijo želene lastnosti. Naravni lateks naj bi bil biorazgradljiv v dveh letih, a preden resnično razpade, ostaja  nevarnost za prostoživeče živali.
  • poliestrske folije oz. metalizirane plastike. Ta je narejena iz  neobnovljivih virov oz. fosilnih goriv in ni biorazgradljiva.

2. Kot odpadek so baloni NEVARNI ZA ŽIVALI

Baloni vseh vrst predstavljajo nevarnost za prostoživeče živali. Ker so zelo lahki, jih veter lahko hitro odnese, tudi iz smetišč, da končajo v vodi, gozdu, na polju … Koščke balonov zlahka zaužijejo ptice, kopenske in morske živali, kar jim povzroči zdravstvene težave ali celo zadušitev.

Je balone res možno reciklirati?

Balonov, izdelanih iz mešanice sintetičnega in naravnega lateksa, velika večina obratov za recikliranje ne more reciklirati. Prav tako se v praksi ne reciklira balonov iz plastične folije, saj recikliranje balonov praktično nima tržne vrednosti, saj iz njih ne morejo ustvariti novih izdelkov.

Kaj pa kompostiranje balonov iz naravnega lateksa?

Čeprav je lateks naravni material in kot tak biorazgradljiv, pa kompostiranje balonov ni priporočeno, ker so naravnemu lateksu pogosto dodane kemikalije za izboljšanje njegovih lastnosti in bi s kompostiranjem prešle v prst. In tudi zato, ker so na zunanjem kompostu koščki balonov lahko dostopni pticam in drugim živalim.

Odslužene balone zavrzi tako

Bistveno je, da balone, ko jih ne moreš več uporabiti, pravilno zavržeš. Razvrsti jih po materialu. Zapri jih v biorazgradljive vrečke. Zaveži jih, da preprečiš, da bi se raztresli po smetišču. Tam jih namreč velikokrat pojedo ptice ali pa jih veter odpihne v okoliške kraje.

Ali obstajajo okolju prijaznejši baloni?

Če so baloni zasnovani kot izdelek za enkratno uporabo, so lahko okolju prijazni le:

  1. Vodni baloni za večkratno uporabo. To so pravzaprav žogice iz tekstilnega materiala, ki se napije kot goba in nudi podobno vodno osvežitev kot klasični vodni baloni. Po uporabi jih osušiš in pospraviš do naslednje zabave.
  2. Biorazgradljivi oz. eko baloni za večkratno uporabo. Biorazgradljivi baloni so narejeni iz 100-odstotnega naravnega lateksa, ki se lahko naravno razgradi, pri tem pa nima dodanih kemikalij, ki bi vplivale na njegovo razgradljivost. Žal enotnega certifikata, ki bi to dokazoval, ni.

Pet predlogov za reuporabo balonov

recikliranje balonov diy enostaven dekor okras pomlad velika noč

Vsak balon, če le ni poškodovan, lahko napihneš večkrat. Če se boš odločila za polnjenje z balonskim plinom, pa vedi, da je cena polnjenja skoraj taka kot nakup novega napolnjenega balona. A to naj bo le opomin, kako poceni so baloni glede na njihov ekološki odtis. 

Ko so odsluženi, pa jih lahko uporabiš še takole:

  1. Balon iz folije izpihni, pogladi in lepo zloži ter ga uporabi, ko boš potrebovala material za zavijanje daril, zvezkov, likovnih škatel
  2. Balon iz lateksa je dobra opna, ki jo lahko uporabiš pri izdelavi DIY otroških glasbil.
  3. Napolnjen z moko ali rižem lahko balon iz lateksa postane antistresni stiskač (stress ball).
  4. Balon je lahko pripomoček za ustvarjanje krogel iz vrvi, papirja, čokolade … skratka uporabiš ga lahko za številne projekte, pri katerih iz materiala želiš ustvariti okroglo obliko. 
  5. Balon lahko uporabiš tudi v kuhinji, kot neke vrste lij, namesto silikonskih pokrovčkov ali kot modelčke za večje kose ledu.

Čeprav boš na spletu našla tudi predloge, da iz odsluženih balonov ustvariš konfete (če jih razrežeš na majhne delčke), pa je to slabo, ker jih potem še težje zbereš in ustrezno zavržeš.

PREBERI TUDI:

Kolumna: Božič, ta najpotratnejši čas v letu

Ob koncu naj te s spodnjimi predlogi navdihnem še za drugačno okraševanje, brez balonov. Čarobni, elegantni, čudoviti okraski so seveda del vsakega praznovanja. A predvsem izbiraj take, ki so iz naravnih, biološko razgradljivih materialov in večkratno uporabni.

Vir: House that Lars Built
enostavna diy okrasitev pomlad velika noč šopek venček nika veger beautyfullblog ohitsperfect
bozic adventni vencki okrasevanje trend

Maham,

Nika

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.