Prepoved bleščic in mikroplastike – vse kar moraš vedeti

‘’Najlepše bi bilo, če bi se utopil v kadi, polni bleščic,’’ nas je pred mnogo leti nasmejal prijatelj pri pogovoru, kako si predstavljamo svojo najlepšo smrt. Takrat si niti v sanjah nisem mislila, da bi nekaj tako lepega, kot so bleščice, lahko ogrožalo naš planet in ljudi do te mere, da so dve desetletji pozneje v EU v okviru zakonodaje o kemikalijah (uredba REACH) z Uredbo 2023/2055 glede mikroplastike*1 napovedali njihov konec.

Mikroplastika, maksi težave

blescice prepoved vpliv na morje
Mikroplastika ima dokazano negativen vpliv na življenje v vodi.

Mikroplastika so pravzaprav manjši delci plastike. So torej iz nafte in zemeljskega plina in večinoma niso biološko razgradljivi. Mikroplastiko delimo na PRIMARNO in SEKUNDARNO. Primarna mikroplastika je NAMERNO narejena v tej velikosti, to so npr. polimerne bleščice. Večina bleščic je namreč narejena iz aluminija, ki je obarvana s polietilen tereftalatom (vrsto plastike). Sekundarna mikroplastika pa so delčki večje plastike. Nastane bodisi zaradi uporabe, pranja, razpadanja … večjih plastičnih kosov. Obe vrsti imata primerljive negativne vplive na okolje. 

Po podatkih Združenih narodov znanstveniki ocenjujejo, da je v oceanih 51 trilijonov delcev mikroplastike.*2 To je 500-krat več od števila zvezd v naši galaksiji. Večji onesnaževalki z mikroplastiko sta lepotna in modna industrija! Ne le, ker je mikroplastika izdelkom za vsakodnevno rabo pogosto dodana za volumen in posebne estetske ter senzorične učinke. Velika onesnaževalka je tudi zato, ker bleščice dnevno izpiramo (oz. oblačila peremo) – tako se mikroplastika izpira v vodo, od tam pa v prst, prehransko verigo, skratka v celotni ekosistem.

Mikroplastika je namreč premajhna, da bi jo filtrirale naprave za obdelavo odpadkov. Nevarna je tudi zato, ker privlači vodne toksine in bakterije, ki se ‘prilepijo’ na njeno površino. Ker je videti kot hrana, jo jedo ribe, dvoživke, žuželke, ličinke in morske živali, pa tudi ptice. To jim povzroča številne zdravstvene težave.

Poleg ogrožanja morskega življenja zdravstveni vplivi mikroplastike na človeka še niso povsem znani, a glede na njeno razširjenost v oblačilih, hrani, vodi, kozmetiki, športni opremi … znanstveniki pričakujejo, da bodo daljnosežni.

Kritika Uredbe 2023/2055

O mikroplastiki in njenem negativnem vplivu na okolje govorimo že leta, zato sem vesela, da se je tudi v zakonodaji začelo premikati in tako omejevati njen nastanek. Zaenkrat sicer s to uredbo omejujemo uporabo mikroplastike v trdnem stanju, ki je bila namerno izdelana v določeni velikosti, ne pa tudi primarne mikroplastike v drugačnih oblikah (npr. tekoče) in tiste, ki je razpadla iz večjih predmetov.

Ta nova Uredba 2023/2055 naj bi preprečila izpust približno pol milijona ton mikroplastike v okolje. A organizacija Beat the Micro Bead, ki se ukvarja s proučevanjem mikroplastike v kozmetiki in izdelkih za osebno higieno in njenega vpliva na okolje in zdravje meni, da z definicijo, ki jo uredba navaja glede tega, kaj mikroplastika je, targetira le 4% sestavin iz te kategorije. Definicija mikroplastike v Uredbi 2023/2055 ne zajema večine mikroplastike, ki se trenutno uporablja v kozmetiki, čistilih, barvah in drugih izdelkih. To pomeni, da bo velik delež onesnaževanja z mikroplastiko potekalo neovirano še naprej. Organizacija opozarja tudi, da je obdobje, ki industriji omogoča prilagoditev na novo zakonodajo, predolgo (do l. 2035), saj bo onesanževanje v tem času potekalo še naprej.

A vseeno, EU načrtuje, da bo s to uredbo, evropskim zelenim dogovorom in novim akcijskim načrtom za krožno gospodarstvo do leta 2030 onesnaževanje z mikroplastiko zmanjšano za 30 odstotkov.

’’S prepovedjo namerno dodane mikroplastike odpravljamo resen škodljivi dejavnik za okolje in zdravje ljudi. Mikroplastika je prisotna v morjih, rekah in na kopnem, pa tudi v hrani in pitni vodi. Danes sprejeta omejitev se morda res nanaša na majhne delce, vendar pomeni velik korak k zmanjšanju onesnaževanja, ki ga povzroča človek.’’

Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius – 25.9.2023

Bleščice, kakšne so odslej prepovedane?

blescice mikroplastika prepoved kozmetika nika veger beautyfull blog IMG_2894
V EU naj bi na leto v okolje sprostili kar 42.000 ton primarne mikroplastike. 

25. septembra 2023 je bila v EU sprejeta nova Uredba komisije (EU) glede mikroplastike, sintetičnih polimernih delcev, manjših od petih milimetrov, ki so organski, niso topni in so slabo razgradljivi. Uredba 2023/2055 določa, da je od 17. oktobra 2023 prepovedano trženje mikrokroglic (npr. polnil v blazinah za vrat) in bleščic v prahu. 

Takoj sem pomislila na vse sete z bleščicami za ustvarjanje z otroki in ličenje. A tovrstno mikroplastiko vsebujejo številni kozmetični izdelki za lesk ali za doseganje želene teksture, vonja ali barve. Poleg tega je v detergentih, mehčalcih za tkanine, gnojilih, fitofarmacevtskih sredstvih, igračah, zdravilih, medicinskih pripomočkih ter v granuliranih polnilih za umetne športne podlage, ki so največji vir namerno dodane mikroplastike v okolju. 

Toda takojšnja prepoved velja le za nerazgradljive bleščice in mikrokroglice, ki so v prodaji kot take, v razsutem stanju. Za druge izdelke, ki vsebujejo mikroplastiko, veljajo prehodna prilagoditvena obdobja.

To je eden od največjih nosilcev mikroplastike

Umetne podlage, kot je umetna trava za vrtove ali nogomentno igrišče, je eden največjih onesnaževalcev z namerno dodano mikroplastiko.

Eden največjih nosilcev mikroplastike so umetne športne podlage, npr. nogometno igrišče iz umetne trave. Za granulirana polnila za umetne športne podlage je določeno osemletno prehodno obdobje, kar pomeni, da jih ne bodo smeli dati v promet od 17. oktobra 2031.

Tako se bo umik bleščic odvijal v kozmetiki

blescice mikroplastika prepoved kozmetika nika veger beautyfull blog IMG_2895
Plastične bleščice v razsutem stanju oz. prahu so že umaknjene iz prodaje, izdelki z bleščicami pa bodo ukinjeni postopoma.

Omejitev se nanaša na vse sintetične polimerne mikrodelce, ki so trdni in izpolnjujejo oba pogoja, navedena v prilogi Uredbe 2023/2055 (so ustrezno majhni in niso biorazgradljivi). Kot še natančneje pojasnjujejo na Uradu za kemikalije, prepoved velja za plastične (polimerne) bleščice v razsutem stanju oziroma v kakršni koli drugi »prosti« obliki (nekatere vrste okraskov na tekstilu …). 

Za posamezne skupine izdelkov so določena prehodna obdobja, ki se štejejo od dneva uveljavitve Uredbe.

Zakaj so potem v nekaterih spletnih trgovinah za ustvarjanje bleščice še na voljo? Uredba določa, da lahko vse, kar je že v prometu, ostane do odprodaje zalog. Ustavila pa se je dobava trgovinam. Tako bo tudi inšpekcija stanje preverjala šele po določenem času, ko bo mogoče pričakovati, da so zaloge pošle, hkrati pa bodo preverjali prisotnost omenjenih proizvodov v prosti prodaji in datume, kdaj so bili dobavljeni.

Primeri ključnih prehodnih obdobij, ki jih določa Uredba 2023/2055 za področje kozmetike:

  1. Izdelki, ki se izperejo (skladno z EU uredbo o kozmetičnih proizvodih) – se ne dajo v promet od 17. oktobra 2027.
  2. Izdelki za ustnice, nohte in ličila (skladno z EU uredbo o kozmetičnih proizvodih) – se ne dajo v promet od 17. oktobra 2035.
  3. Izdelki, ki se ne odstranijo (skladno z EU uredbo o kozmetičnih proizvodih) – se ne dajo v promet od 17. oktobra 2029.

Prihodnost je vseeno lahko bleščeče lepa

blescice naravne okolju prijazne mikroplastuka erborian sljuda glow
Erborianov izdelek za lesk in osvetljevanje kože CC Glow vsebuje naravno učinkovino, biserno sljudo.

Čeprav sem sama v času, ko sem se intenzivneje ukvarjala s profesionalnim ličenjem in urednikovanjem lepote in mode pri Cosmopolitanu, bleščice oboževala do te mere, da imam še danes zalogo najrazličnejših odtenkov (ne le barv), pa sem vesela, da so nerazgradljivim končno napovedali smrt. Saj ne, da se moramo od vsega sijočega posloviti, v lepotni industriji namreč že obstajajo čudovite alternative, okolju prijaznejše bleščice. Te so narejene iz naravnih materialov, kot so koruzni škrob, biserna sljuda, olupki čebule … ali pa so proizvedene sintetično v laboratorijih iz naravnih materialov.

Stanje bleščic pri kozmetičnih znamkah, ki jih omenjam

Ekološko certificiran Gamardejev izdelek za negovano, dišečo in sijočo kožo telesa vsebuje naravne mineralne pigmente.

Kako pa je s polimernimi bleščicami in mikroplastiko, ki je predmet Uredbe 2023/2025 pri kozmetičnih znamkah, ki sem jih letos omenjala na blogu? Ker pogled na INCI listo ne pove, če izdelek vsebuje mikroplastiko, sem se z vprašanjem obrnila kar direktno na proizvajalce. To so njihovi odgovori (kozmetične znamke so navedene po abecednem vrstnem redu):

  • ERBORIAN: Erborianov izdelek za sijoč videz kože, Glow, že od nekdaj vsebuje le biserno sljudo (mica), naravno učinkovino za lesk kože, ki je biorazgradljiva. Erborian v svojih izdelkih ne uporablja polimernih bleščic, mikroplastike oz. sestavin, ki jih Uredba 2023/2055 prepoveduje. 
  • GAMARDE: Izdelki Gamarde ne vsebujejo polimernih bleščic ali druge mikroplastike, to je tudi v skladu s certifikatom Cosmébio, ki ga nosijo. Vsebujejo le popolnoma naravne bleščice, npr. izdelek za lesk kože Gamarde Losijon za telo z zlatim sijajem, vsebuje le naravne mineralne pigmente.
  • KEUNE HAIRCOSMETICS: Keune Haircosmetics resno jemlje vprašanje onesnaževanja z mikroplastiko in bo postopoma opustil snovi, ki so predmet te uredbe.
  • KOZMETIKA AFRODITA: V Kozmetiki Afrodita v izdelke že vseskozi vgrajujeJo izključno bleščice 100 % naravnega mineralnega izvora, ki ne vsebujejo mikroplastike. Prav tako v izdelke ne vgrajujejo ostalih sestavin, ki jih Uredba 2023/2055 prepoveduje. 
  • L’OCCITANE: v svojih izdelkih ne uporablja polimernih bleščic, mikroplastike oz. sestavin, ki jih Uredba 2023/2055 prepoveduje. 
  • LUSH: Lush je zavezan iskanju okolju prijaznejših surovin za svoje izdelke, zato so vse bleščice, od tistih skoraj neopaznih, do tistih, ki pritegnejo pozornost ‘že na daleč’, okolju prijaznejše od bleščic na osnovi PET. Do leta 2018 so v izdelkih uporabljali  naravno sljudo, z januarjem 2018 pa so jo zamenjali s sintetično sljudo (sintetični fluorflogopit). In sicer zaradi zaradi vprašanj, povezanih s človekovimi pravicami, predvsem delom otrok, povezanim s kopanjem naravne sljude. Čeprav ne gre za naravno snov, je sintetična sljuda okolju prijaznejša alternativa plastičnim bleščicam. Lusheva kreativna nabavnica Gabbi Loedolff pravi: »Čeprav je sintetizirana v laboratoriju, sestoji iz naravnih mineralov, zato ne povzroča težav kot mikroplastika. Tehnično sicer ni biorazgradljiva, v vodi ne razpade. A je kemično enaka naravni sljudi, ki živalim ni škodljiva; ne akomulira se v okolju in njihovih organizmih. Tudi če jo npr. ribe pojejo, jo izločijo, kot bi kak drug drobec kamna. Če se sljuda v vodnih organizmih akumulira, ima običajno minimalen vpliv. Težava lahko postane le v velikih količinah v določenih ekosistemih, zato naša ekipa za sestavine spremlja študije.”
  • MELVITA: V svojih izdelkih ne uporablja polimernih bleščic, mikroplastike oz. sestavin, ki jih Uredba 2023/2055 prepoveduje. To je tudi v skladu s certifikatom Cosmébio, ki ga nosi.

Baj baj, bleščice

Erborian makeup novoletni bleščice nika veger beautyfull blog 12
Če sem še pred leti praznične make-upe rada okrasila z bleščicami, se zdaj temu, če bleščice niso biorazgradljive, skušam izogniti.

In med tem, ko jim mahamo v slovo, modna industrija očitno ne razume vzroka, da gre za varovanje okolja in zdravja

Ta zapis sem omejila predvsem na kozmetiko, čeprav se bo prehod odvijal tudi v modi. In ta je, na prvi vtis, kot bi narobe razumela odredbo, prodajo bleščečih oblačil še pospešila. Znamke hitre mode lansirajo praznične kolekcije, ki so polne bleščic. Vplivneži pa, namesto da bi jim skupaj z zakonodajo klicali adijo, kličejo kupi kupi, vse kar se blešči. Pa saj se baj, baj, res lahko bere buy-buy. Če želiš. In si zatiskaš oči. 

👉💚 Nadaljnje raziskovanje:

Zakonodaja nikoli ni bila urgentna, pa se vseeno premika v tej smeri. Zato ne podlegaj trgovcem, ki bodo očitno do zadnjega dne, kljub evidentnim dokazom o škodljivosti, lansirali vse, kar ustvarja dobiček. Takoj prenehaj kupovati vse, kar ima polimerne bleščice in mikroplastiko. Hvala.

Maham,

Nika

Fotografije: VSTANEM, splet, PR znamk

*V Uradnem listu EU je bila dne 27. septembra 2023 objavljena nova Uredba komisije (EU) 2023/2055 z dne 25. septembra 2023 o spremembi Priloge XVII k Uredbi (ES) št. 1907/2006 Evropskega parlamenta in Sveta glede sintetičnih polimernih mikrodelcev, https://www.gov.si/novice/2023-09-29-sprejeta-prepoved-za-mikroplastiko/

**Vir: https://news.un.org/en/story/2017/02/552052-turn-tide-plastic-urges-un-microplastics-seas-now-outnumber-stars-our-galaxy

*** Vir: https://news.un.org/en/story/2019/11/1050511

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.