Bioplastika, kako trajnosten je ta material v resnici in kakšni so izzivi reciklaže

O novem materialu, v katerem so shranjeni že številni kozmetični izdelki, bioplastiki, sem se pogovarjala s pionirko uvajanja le-te, Tino Štrubelj, ustanoviteljico in direktorico podjetja Nelipot. Nelipot je slovenska znamka kozmetike, ki je zaslovela z odličnimi, popolnoma naravnimi dezodoranti v embalaži iz bioplastike, ponujajo pa tudi drugo kozmetiko. Vso embalažo izbirajo skrbno in jo vzamejo nazaj v ponovno uporabo ali ustrezno recikliranje. Poleg tega pa skrbijo tudi za ozaveščanje, da je embalaža res velik okoljski problem in da je treba z njo ravnati preudarno.

Preberi zanimiv intervju, da izveš, kako primerna je bioplastika kot material za embalažo in ali se res razgradi oziroma reciklira.

PREBERI TUDI: To so slovenske znamke kozmetike, ki omogočajo vračilo embalaže za ponovno uporabo ali recikliranje

Pogovor z Nelipot o bioplastični embalaži

Beautyfull Blog: Tina, na slovenskem trgu ste prvi ponudili kozmetiko v bioplastiki, celo v embalaži iz lastne proizvodnje. Kakšni so bili izzivi?

Tina, Nelipot: Ko sem se podala na pot izdelave lastne embalaže, se nisem zavedala razsežnosti tega področja. Še bolje, da je bilo tako, ker bi se drugače gotovo ustrašila.

Sprva je bil največji izziv specifičnost tehničnih lastnosti materiala, tj. PLA oziroma polylactic acid. Narejen je iz fermentiranega rastlinskega škroba, najpogosteje iz koruze ali sladkornega trsa. Sladkor v teh obnovljivih virih fermentira, nato se spremeni v mlečno kislino, nato pa v končni polimer – polilkatično kislino (PLA). Na začetku smo spoznali, da se material obnaša zelo drugače kot običajna plastika. Predvsem je bolj tog in zato hitreje poka, posledično je primernejši za enostavne aplikacije. Zato smo na začetku kar nekaj let namenili nenehnemu prilagajanju embalaže, da smo prišli do oblike, ki zadošča vsem specifikam embalaže za stik.

vračilo bioplastika embalaža kozmetika nelipot recikliranje nika veger beautyfullblog deo dezodorant
Bi si lahko mislila, da je ta prepoznavna embalaža Nelipotovih deodorantov iz bioplastike, fermentiranega rastlinskega škroba?

Kot uporabnica Nelipotovih dezodorantov sem izzive tega materiala začutila, ko mi je ob padcu dezodoranta na tla počil pokrovček in ko sem spodnji del embalaže vrtela v napačno smer toliko časa, da je počila. Vendar se ob tem nisem jezila. Čutila sem, da sem del skupnosti, ki s spoštovanjem in potrpežljivostjo pomaga pri raziskovanju in uvajanju nove, okolju prijaznejše embalaže. Bioplastika je bila, sploh ob uvajanju, sveto nadomestilo za plastiko, saj se ob koncu uporabe preprosto razgradi. Je res tako?

Prednost materiala je seveda v tem, da se v doglednem času v naravi razgradi. V nasprotju z običajno plastiko, ki za razgradnjo potrebuje tudi do 500 let in za seboj pušča mikroplastiko, se PLA razgradi v veliko krajšem času. S Fakulteto za polimere v Slovenj Gradcu smo izvajali teste in dosegli razgradnjo stika v industrijskih pogojih (segrevanje do 60 stopinj Celzija ter občasno mešanje) v malo manj kot 18 mesecih. Razgradnjo upočasni debelina stene stika, a tanjša ne more biti, ker bi se embalaža deformirala, saj vanjo vlivamo dezodorante pri 60 stopinjah Celzija – material je namreč toplotno izredno občutljiv. Zato tudi pranje v strojih ne pride v poštev in vso zbrano embalažo iz bioplastike dajemo na ponovno mletje in brizganje.

Pa so zbirni centri za odpadke v Sloveniji sploh opremljeni za biorazgradnjo?

To pa je drugi izziv, ki ga ob začetku uvajanja bioplastike nismo predvideli. Ne, naši zbirni centri nimajo naprav, ki bi omogočale industrijske pogoje za razgradnjo izdelkov iz biorazgradljive plastike. Naša embalaža tako sodi med mešane odpadke (oznaka Other, 7), v Ljubljani torej v črn zabojnik. Tako pristane na smetišču, kjer se potem v naravi razgradi. Za to naj bi potrebovala nekje od pet do sedem let, odvisno od izpostavljenosti soncu. Vpliv na okolje je tako zmanjšan, a še vseeno ni izničen.

Zakaj potem sploh zbirate embalažo Nelipotovih dezodorantov?

bioplastika embalaža kozmetika nelipot recikliranje nika veger beautyfullblog deo dezodorant
Tudi sama zbiram Nelipotovo embalažo z namenom, da jo vrnem in ji omogočim drugo življenje.

Celotno delovanje Nelipota z vsem srcem stremi k trajnostnemu načinu. Zato nam je pomembno, da vemo, kaj se z našo embalažo dogaja, tudi ko je kozmetična vsebina porabljena. Prizadevamo si, da vse kose embalaže vrnemo v obtok s čim manjšo obremenitvijo okolja. Naša akcija 10 praznih = 1 poln je izredno uspešna. Kupci Nelipotovih izdelkov lahko vrnejo stekleno embalažo, ki gre po ustreznem čiščenju in sterilizaciji v ponovno uporabo, aluminijaste posodice, ki gredo v recikliranje (zberemo jih približno 36 %) in embalažo iz bioplastike. Lani smo zbrali že 6 % vse biorazgradljive plastike ter jo dali v ponovno mletje. Letošnji cilj je ta odstotek dvigniti vsaj na 10 %. Tako je vpliv na okolje zares najmanjši, ker samo z ločenim sistemom zbiranja zaenkrat dosežem svojo trajnostno zavezo k čim manjšemu ogljičnemu odtisu delovanja podjetja.

Kaj bi morali vedeti o bioplastiki?

Zagotovo gre za material prihodnosti, ker je njen učinek na okolje dejansko manjši. Potrebne pa so spremembe na sistemski ravni – pravilna oznaka materiala, zbiralniki vsaj na lokalni ravni, oprema zbirnih centrov … Pomembno je tudi, da ločimo med dekompostabilno plastiko (ki jo npr. lahko odvržemo na kompost) ter biorazgradljivo plastiko (ki mora nujno v zbirne centre oziroma nazaj k proizvajalcu, da jo lahko učinkovito pouporabi).

Njena največja prednost zaenkrat pa je: če slučajno konča v naravi, se bo razgradila v doglednem času in ne bo pustila posledic v zemlji (če je prisoten kisik, razpade na ogljikov dioksid, vodo in druge biološke materiale). Kolikor sem raziskala, so dokazali, da ne vpliva na kalitev semen, jo pa morda malo upočasni.

Si vedela, da je z recikliranjem bioplastike tak izziv? Ti je pomembno, v kakšni embalaži je tvoja kozmetika? Vesela bom nadaljevanja pogovora v komentarju, hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem in PR Nelipot

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.