To so učinkoviti naravni dezodoranti

Lahko uporabljam običajne parfume, vodoodporna ličila in nič kaj naravne lake za nohte … a da bi se ‘igrala’ s pazduhami? Zame je bil dezodorant prvi kozmetični izdelek za katerega sem želela, da je brez ‘sumljivih’ kemikalij in kar se da naraven. Po več kot petih letih uporabe le teh, lahko rečem, da je izbira dobrih, torej naravnih, dišečih in učinkovitih dezodorantov res velika. A to ni seznam novih (no, razen Caudalievega), je spisek meni ljubih, naravnih, učinkovitih in tudi okolju prijaznejših deotov brez aluminijevga klorohidrata in sode bikarbone. Če imaš takšnega tudi ti, mi ga zapiši v komentar, da ga preizkusim in dodam na seznam: učinkoviti naravni dezodoranti. Hvala.

Znojenje, tako bo manj smrdeče

”Ni dovolj močan,” mi pravijo prijateljice, ki želijo iz običajnih dezodorantov ali celo antiperspirantov presedlati na naravne izdelke, ob tem pa imajo občutek, da ti niso dovolj učinkoviti.

Telo se znoji, ker tako uravnava temperaturo — kadar je ta višja, je izločanje povečano. Hkrati pa vročina pripomore k pospešenemu razvoju bakterij, te pa povzročajo smrad. Da bi preprečili neprijeten voj, uporabljamo deodorant. Deodorant deluje tako, da zavira rast bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj. Hkrati odišavi in prikrije naravni telesni vonj, do neke mere pa lahko ustavi potenje, še bolj pa to stori antiperspirant.

Za boljšo učinkovitost naravnega dezodoranta:

  • Odstrani dlačice na podpazduhah. Gola koža dezodorant vpije bolje, bakterije pa se na dlačicah ne morejo zadrževati, zato ti pri uporabi naravnih deodorantov res svetujem, da si pazduhe obriješ.
  • Vedno ga nanesi na čisto in osušeno kožo.
  • Nekaterim pomaga, da si dezodorant nanašajo dvakrat dnevno, torej zjutraj in zvečer, vsaj tiste, ki ne učinkujejo 24 ur.
  • Uporabljaj oblačila iz naravnih materialov, še posebej, če prekrivajo pazduhe.
  • Običajno se ob spremembi iz antiperspiranta na naravni dezodorant na začetku potimo še bolj, tudi vonj je lahko močnejši, a slej ko prej se bo to uravnalo. Če želiš to doseči hitreje, si pazduhe ‘razstrupi’ s pomočjo gline, kisa ali glikolne kisline.
  • Če je tvoj telesni vonj močan, razmisli tudi o spremembi prehrane.

Brez aluminijeve soli, je to res nujno?

ucinkovit naraven deodorant deo nika veger beautyfull blog

Ko sem pred leti običajni dezodorant zamenjala z naravnim, sem občasno, ob fizično ali psihično napornih dneh, še vedno uporabljala antiperspirant. Malo iz strahu, da ne bi ‘zašvicala’ ob neprimernem trenutku, malo pa zato, ker je imel moj pot res drugačen vonj, saj je bila tudi moja prehrana manj zdrava. Antiperspirant dejansko ustavi potenje tako, da blokira pore, običajno z uporabo aluminijeve soli (vsebuje jo 10-15%). Nekateri sicer trdijo, da blokiranje por preprečuje, da bi telo izločilo toksine (zato aluminjeve soli povezujejo tudi z nastankom raka), a ta teorija ni dokazana. Evropska komisija in organi za varstvo potrošnikov EU so oktobra 2019 pregledali dokaze in znova ugotovil, da so aluminijeve sestavine varne v količinah dovoljenih v kozmetiki.

Razlog za prehod na naravne dezodorante brez aluminija naj torej ne bo skrb pred rakom na dojkah (več boš naredila z rednim pregledovanjem in zdravim načinom življenja). Res pa se z naravnimi dezodoranti brez aluminija izgoneš draženju kože, saj aluminij lahko povzroča alergije, zlasti na občutljivi koži pod pazduho. Če imaš predel pod pazduho občutljiv, bodi pozorna tudi na sestavine kot so soda bikarbona, alkohol in eterična olja. Naravni deodoranti jih prav tako lahko vsebujejo kot običajni.

Če te aluminijeve soli v deodorantih vseeno skrbijo ali pa želiš prebrati več na to temo, priporočam odličen raziskovalni blog (v angleščini): Ali se moram aluminiju v deodorantih izogibati in kaj o tem pravi znanost.

Preberi pa tudi: Kakšna je razlika med aluminijevimi solmi in alum stone

To so res dobri, učinkoviti naravni deodoranti brez aluminijeve soli in sode

CAUDALIE Vinofresh, Naravni dezodorant v stiku

  • Ne vsebuje aluminijevih soli, sode bikarbone in alkohola. Vsebuje eterično olje evkalipta, vendar v odstotku, ki ni dražeč.
  • CERTIFIKAT: 98% sestavin je naravnega izvora, ekološko certificirani sta glavni učinkovini. Izdelek je veganski.

Caudalijev novi dezodorant Vinofresh je narejen s skrbjo do najobčutljivejše kože in do okolja. Ne vsebuje aluminijevih soli, sode bikarbone ali alkohola. Ključni sestavini sta ekološka grozdna voda in olje evkalipta (ta je prisoten v zelo majhnem odstotku, 0,4%, da je še učinkovit, a hkrati ne draži občutljive kože). Probiotična ekološka grozdna voda pripomore k zdravi kožni flori na podpazduhah in vlaži ter pomirja kožo (tudi po britju), ekološko olje evkalipta pa poskrbi za svež, prijeten vonj, ki je primeren za moške in ženske. Izdelek lahko uporabljajo tudi nosečnice ali doječe mame.

Dezodorant je dermatološko in klinično testiran, da je učinkovit vsaj 24 ur. Na oblačilih ne pušča madežev, saj je njegova formula brezbarvna, lepo drsi po koži in ne pušča lepljivih sledi. Vsebuje kar 98% naravnih sestavin, njegovo embalažo iz reciklirane plastike pa je preko programa Terracycle moč zbrati in ponovno uporabiti.

⇒♥ Z nakupom tega izdelka podpiraš francosko trajnostno znamko Caudalie, ki v vseh delčkih proizvodnje poizkuša kozmetiko približati najboljšim praksam trajnostnega delovanja. Več o filozofiji znamke Caudalie in zakaj mi je všeč, preberi tukaj.

⇒♥ S kodo NIKA20 imaš na spletni strani Vivaderm – 20 % popust na celotno CAUDALIE ponudbo. Velja do 30.4.2021. Cena: 12,85 €/ 50g

MELVITA Naravni očiščevalni dezodorant

  • Ne vsebuje aluminijevega klorohidrata in sode bikarbone. Vsebuje eterična olja, ki pa niso alergena.
  • CERTIFIKAT: Organic Cosmetic Cosmebio (99% sestavin je naravnega izvora, vsaj 12% je ekološko certificiranih). Izdelek je veganski.
ucinkovit naraven deodorant deo nika veger beautyfull blog Melvita

MELVITIN Naravni Očiščevalni dezodorant 24 ur učinkovito deluje proti neprijetnemu vonju in vlagi, obenem pa ne zavira naravnega potenja telesa. Je dermatološko testiran in primeren tudi za občutljivo kožo, saj ne vsebuje aluminijevega klorohidrata, sode bikarbone, njegova uniseks dišava — diši po svežem, opranem perilu — pa je hipoalergena (iz eteričnih olj poprove mete, sandalovine in timijana). Roll-on in lahka, nemastna tekstura, ki se hitro vpije in ne pušča madežev na oblačilih, me še dodatno prepričata, da se k temu deotu vračam znova in znova. V ponudbi je še različica za moške in za ekstra občutljivo kožo.

⇒♥ Z nakupom tega ekološko certificiranega izdelka, pravzaprav znamke Melvita, podpiraš razvoj kozmetike, ki je že v proizvodnem procesu bolj skrbna do rabe virov (vode, energije, naravnih učinkovin), ki uporablja res kakovostne naravne sestavine v učinkovitih formulah, embalaže prijaznejše do okolja, del dobička pa namenja ohranjanju čebel in projektov povezane z njimi.

Cena in link do nakupa: 12,90 €/ 50 ml

SKINFAIRYTALE Deo, Naravni dezodorant z magnezijevim oljem

  • Ne vsebuje aluminijevih soli, sode bikarbone in alkohola. Vsebuje eterična olja.
  • CERTIFIKAT: 100% naravna formula. Izdelek je veganski.
ucinkovit naraven deodorant deo nika veger beautyfull blog skin fairytale

SKINFAIRYTALE Naravni dezodorant z magnezijevim oljem je slovenski, popolnoma naraven dezodorant v roll-onu, ki ne vsebuje aluminijevih soli, sode bikarbone in alkohola. Vsebuje magnezijevo olje, ki poskrbi za sveže in čiste pazduhe, ter različna eterična olja, ki nežno odišavijo in delujejo aromakološko. Dezodorant preprečuje neprijetne vonjave, ne zavira pa potenja. Je dermatološko testiran in primeren tudi za občutljivo kožo. Zanimivi so vonji: Meta/Poper, Sivka/Majaron/Ylang, Sweet Lemon, Men in meni najljubši sadno-cvetni Figa/Bezeg.

⇒♥ Z nakupom SkinFairytale izdelkov podpreš skupino slovenskih strokovnjakov s Katarino Fajfer na čelu, ki ljubeče, v majhnih serijah, kreirajo naravne izdelke za nego občutljive kože nagnjene k dermatitisu.

Cena in link do nakupa: 10,90 €/ 50 ml

MADRES Deodorant

  • Ne vsebuje aluminijevih soli in alkohola. Dva od štirih izdelkov (Nova Sensitive in Neroli Sensitive) ne vsebujeta sode bikarbone. Vsebujejo eterična olja.
  • CERTIFIKAT: 100% naravna formula, certifikat CosmEthically ACTIVE. Izdelek je veganski.
MADRES ucinkovit naraven deodorant deo nika veger beautyfull blog IMG_7163

Madres deodorant je naraven deo v stiku. Na prvi pogled je videti precej trd, a je prijetno mazljiv (vsebuje kokosovo olje, jojobin vosek in vosek kandelije) in kljub vsebnosti eteričnih olj nima močnega vonja. Pakiran je v papirni embalaži. Na voljo so štiri različice oziroma vonji; Nova Sensitive, Neroli Sensitive, Ylang Ylang, Vetiver.

⇒♥ Z nakupom Madres izdelkov podpiraš slovensko, ročno izdelano naravno kozmetiko.

Cena in link do nakupa: 11,20 – 11,50 €/ 50 g

NELIPOT Dezodoranti

  • Ne vsebuje aluminijevih soli in alkohola. Različica Mladizhen je brez sode bikarbone, Mamichku pa ne vsebuje dišav, torej eteričnih olj (vsebuje pa sodo bikarbono).
  • CERTIFIKAT: certifikat Ecogea Organic, formula je 100% naravna z vsaj 30% deležem ekoloških sestavin. Embalažni lateral nosi certifikat OK! Industrial. Izdelek je veganski.
nelipot ucinkovit naraven deodorant deo nika veger beautyfull blog

Nelipot je sinonim za slovenski naravni dezodorant, saj ga pozna skoraj vsak in je verjetno najbolj prodajan slovenski naravni dezodorant. Deluje proti neprijetnemu telesnemu vonju; z eteričnimi olji odišavi, s kokosovim maslom pa vlaži kožo. Je dermatološko testiran in ročno izdelan v Sloveniji. Sama nisem občutljiva na sodo in eterična olja, zato eksperimentiram z različnimi, najstnica Amalja pa uporablja Mladizhen brez sode bikarbone. Zaenkrat je na voljo le v lončku, a upam, da bo Nelipotova šefica Tina razmislila tudi o različici v stiku, če ne prej, ko bodo najstniki njeni otroci in bo videla kako težko jih je navaditi na uporabo spatule ;).

Na voljo je 6 različic z različnimi stopnjami ‘moči’ in dišavami; Mamichku (brez dišave), Basic (z vonjem kokosa in brez eteričnih olj), Angelc (sivka + vanilja), Shac (limonska trava in čajevec), Irof (frangipani in bergamotka, 24 urno učinkovanje), Cahen (citrusne note, 24 urno učinkovanje).

⇒♥ Z nakupom Nelipot izdelkov podpiraš srčno slovensko podjetje, ki orje ledino na področju trajnostnega razvoja slovenske kozmetike. Nelipot je prvi slovenski ročno izdelan naraven dezodorant dostopen vsakomur. In v embalaži narejeni iz biorazgradljivih surovin, ki je v celoti zasnovana in izdelana v Sloveniji. Izpraznjeno embalažo vrni v Nelipot (za deset izpraznjenih dobiš nov deo) ali odvrzi v mešane odpadke. Ker je narejena iz materiala na rastlinski osnovi, ne spada med plastične odpadke, saj bi se vse njegove prednosti izgubile ob uničevanju s plastičnimi odpadki.

Več o Nelipotovi kozmetični embalaži iz bioplastike preberi tukaj.

Cena in link do nakupa: 12,99 €/ 55 g

Sem te navdušila za uporabo katerega od naštetih dezodorantov? Če prisegaš na deo, ki ga ni na spisku, ga predlagaj v komentarju. Saj veš, deodoranti so potrošna kozmetika in je fino preizkusiti tudi kaj novega. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem, Nina Roydo

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 Comments
  • Tea
    8 aprila, 2021

    Hvala za to objavo!
    Že nekaj let uporabljam deodorante iz tvoje objave (https://beautyfullblog.si/dobri-deodoranti-brez-aluminijeve-soli/) in deodorant biobaza.
    Se pa priporočam še za objavo v zvezi s kvalitetnimi naravnimi, neškodljivimi šamponi za lase…tudi za vso družino in najstnice 🙂
    Uspešno še naprej in hvala za vse ideje in kvalitetne članke!

    • NIKA
      18 maja, 2021

      O hvala za tako lepo pohvalo in spremljanje.
      O deodorantu Biobaza sem slišala veliko pohval, tako da bo moj naslednji nakup.
      Šamponi… to so pa še vedno ena boleča tema v naravni kozmetiki … že leta iščem naravne brez močnih penilcev, ker imam zelo občutljivo lasišče, pa nisem našla še nič, kar bi lahko priporočila. Ko bom, bom vsekakor to obesila na veliki zvon 😆.
      Se beremo,
      maham,
      Nika

      • Anja
        2 aprila, 2023

        Ni ga čez trdi glinen šampon (glina.si). Edini šampon, po katerem me ne srbi lasišče, odpravil mi je tudi luskavico. Že 6 let uporabljam samo tega.
        Glede deodorantov pa nisem še našla nobenega naravnega, ki bi zares deloval. Soda bikarbona je pa itak smrt za kožo.
        Lp