Gamarde: Ekološko certificirane kreme za UV-zaščito tudi za občutljivo kožo

O navdušenju nad ekološko dermokozmetiko Gamarde sem že pisala. Pa tudi o tem, da gre za nadgradnjo dermatološke kozmetike, saj so formule ekološko certificirane, znamka pa stremi k trajnosti. Pred dopustom predstavljam še njihove izdelke za zaščito pred soncem, saj gre za eno od učinkovitejših in senzorično prijetnejših ekološko certificiranih formul za občutljivo kožo, ki je na voljo pri nas. Spoznaj Gamarde kreme za UV-zaščito kože.

PREBERI TUDI: Zato sem navdušena nad Gamarde, francosko ekološko dermokozmetiko

Ekološka dermokozmetika Gamarde: Ekološko certificirane kreme za UV-zaščito tudi za občutljivo kožo

Ko gre za zaščito občutljive kože pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov, je izbira prave kreme za sončenje ključnega pomena. Med številnimi kozmetičnimi znamkami, ki ponujajo izdelke za zaščito pred soncem, izstopa dermatološka kozmetika Gamarde. Formule vsebujejo visok odstotek (večinoma 100 %) naravnih sestavin in so na bazi termalne vode Gamarde. Certificirana je z dvema certifikatoma, Cosmebio in Vegan friendly, njena prednost pa je tudi, da je trajnostno naravnana.

Na kratko o znamki Gamarde

Gamarde je priznana dermokozmetična znamka. Namenjena je negi občutljive kože in kožnih stanj, kot so atopijski dermatitis, akne in suha koža. Glavna učinkovina vseh izdelkov je termalna voda Gamarde Les Bains. Bogata z žveplom pomirja, deluje antialergijsko, antiseptično in protivnetno. Zavezanost k trajnostnosti je ena od ključnih vrednot Gamarde, zato skrbno izbirajo sestavine, ki so ekološko pridelane in pridobljene etično. Znamka Gamarde je znana po visoki kakovosti svojih izdelkov, ki so dermatološko testirani in primerni tudi za najobčutljivejšo kožo. En od najbolj prodajnih izdelkov znamke so prav Gamarde kreme za UV-zaščito.

Dermatološko testirani in ekološko certificirani izdelki z UV-zaščito Gamarde

Gamarde kreme za UV-zaščito ekološka sončenje trajnostno mineralni filtri nika veger beautyfulblog

Ena od ključnih kategorij izdelkov Gamarde so kreme za sončenje. Njihove formule iz naravnih učinkovin združujejo:

  • učinek termalne vode Gamarde, ki je pomirjujoč, antialergijski, antiseptični in protivnetni
  • mineralne filtre za zaščito pred škodljivimi UVA- in UVB-žarki; cinkov oksid (nano), ki zagotavlja dobro širokospektralno zaščito (ščiti pred UVB, UVA II in UVA I skoraj enakomerno in velja za najširšo paleto zaščite pred soncem, ki je danes na voljo), titanov dioksid (nano)
  • naravne antioksidante za zaščito pred prostimi radikali (arganovo olje in vitamin E)
  • učinkovine za nego in obnovo.

Vsa ponudba Gamarde UV-zaščite

V celotnem asortimanu Gamarde izdelkov je kar nekaj takšnih za nego kože pred in po izpostavitvi soncu. UV-zaščito pa dajo naslednji izdelki:

1. Gamarde otroška krema za zaščito pred soncem SPF50

za otroke spf 50 Gamarde kreme za UV-zaščito ekološka sončenje trajnostno mineralni filtri nika veger beautyfulblog


Krema zaščiti občutljivo otroško kožo pred škodljivimi vplivi UV-žarkov z mineralnimi filtri. Je organsko certificirana in 100-odstotno naravnega izvora. Obogatena s karitejevim maslom, arganovim, sezamovim in jojobinim oljem, ki kožo globinsko nahranijo in preprečijo izgubo vlage.

Ne vsebuje alkohola, sintetičnih konzervansov, dišav in eteričnih olj (in tudi ne kemičnih filtrov).

Cena in link do nakupa: Otroška krema za zaščito pred soncem SPF50, 31,75 €/ 100 ml.

2. Gamarde krema za zaščito pred soncem SPF30

SPF 30 Gamarde kreme za UV-zaščito ekološka sončenje trajnostno mineralni filtri nika veger beautyfulblog

Krema zaščiti kožo pred škodljivimi vplivi UV-žarkov ter prepreči njeno prezgodnje staranje z mineralnimi fitri, je 100-odstotno naravnega izvora in organsko certificirana. Obogatena je s karitejevim maslom, arganovim, sezamovim in jojobinim oljem, ki kožo globinsko nahranijo in preprečijo izgubo vlage.

Ne vsebuje alkohola, sintetičnih konzervansov (in tudi ne kemičnih filtrov).

Cena in link do nakupa: Krema za zaščito pred soncem SPF30 28,85 € / 100 ml.

3. Gamarde krema za zaščito pred soncem SPF50

spf 50 Gamarde kreme za UV-zaščito ekološka sončenje trajnostno mineralni filtri nika veger beautyfulblog

Krema zaščiti kožo pred škodljivimi vplivi UV-žarkov ter prepreči njeno prezgodnje staranje z mineralnimi fitri, je 100-odstotno naravnega izvora in organsko certificirana. Obogatena je s karitejevim maslom, arganovim, sezamovim in jojobinim oljem, ki kožo globinsko nahranijo in preprečijo izgubo vlage.

Ne vsebuje alkohola, sintetičnih konzervansov, dišav in eteričnih olj (in tudi ne kemičnih filtrov).

Cena in link do nakupa: Krema za zaščito pred soncem SPF50 100 ml/ 31,75 €.

Zakaj je nanos izdelka z UV-zaščito pomemben?

Nanos kreme z UV-zaščito je ključen za ohranjanje zdravja kože. Sončni žarki vsebujejo škodljive UV-žarke, ki lahko povzročijo opekline, prezgodnje staranje kože, povečajo tveganje za nastanek kožnega raka in druge kožne težave. Z zadostnim in rednim nanašanjem izdelka z UV-zaščito lahko učinkovito zmanjšamo tveganje za negativne učinke sončnih žarkov na kožo; preprečimo nastanek opeklin (Krema z visokim faktorjem za zaščito pred soncem (SPF) blokira večino škodljivih UVB-žarkov), pripomoremo k zmanjšanju tveganja za kožnega raka (izdelki za UV-zaščito preprečujejo poškodbo  DNA kožnih celic), preprečimo prezgodnje staranje kože (UV-žarki so eni od glavnih povzročiteljev prezgodnjega staranja kože — gub, povešene kože in pigmentnih sprememb, vzdržujemo zdravje kože (sončni žarki lahko povzročijo izsušitev in druge kožne spremembe).

Moja ocena in izkušnja z Gamarde kremami za sončenje

Gamarde kreme za UV-zaščito ekološka sončenje trajnostno mineralni filtri nika veger beautyfulblog

Navdušenje nad termalno vodo Gamarde in CICA Repair obnovitveno kremo za obraz in telo me je vodilo k nadaljnemu raziskovanju te znamke. Seveda sem sledila splošnim priporočilom v medmrežju, kjer so uporabniki delili pozitivne izkušnje s kremami za sončenje Gamarde. Poudarjali so, da se krema enostavno nanaša, ne da bi pri tem obarvala kožo belo ali na njej pustila lepljiv občutek. S tem se popolnoma strinjam, ne morem pa mimo dejstva, da je na INCI listi poleg mineralnih filtrov oznaka nano. Čeprav prepričljivih dokazov o njihovi škodljivosti za človeka ni*, ker naj nano delci cinkovega oksida in titanovega dioksida ne bi prodirali v kožo, pa obstaja skrb, da lahko vplivajo na vodne organizme, nevretenčarje. 

💚 Na embalažah krem za zaščito pred soncem Gamarde je sicer označeno, da ne škodujejo vodnim organizmom, zato sem jih prosila za razlago o tem (glej spodaj).

💚 Sicer pa so izdelki učinkoviti in res zaščitijo pred opeklinami (s širokim spektrom pa tudi pred drugimi poškodbami kože). Senzorično so prijetni. Všeč mi je tudi, da je različica SPF 30 odišavljena (mislim, da gre za vonj marelic oz. je le-ta sončno poleten in prijeten), krema za otroke in SPF 50 pa sta brez vonja. 

💚 Vsi izdelki Gamarde so v embalaži, ki je okolju prijaznejša. Tube so deloma iz reciklirane plastike (30-40%) in so reciklabilne. 

Ekološko certificirane sončne kreme, mineralni sončni filtri in nano delci

Gamarde kreme za UV-zaščito ekološka sončenje trajnostno mineralni filtri nika veger beautyfulblog

Odgovorne v podjetju Gamarde sem prosila za pojasnilo o nano UV-filtrih v njihovih izdelkih in označbah, da gre za vodnim organizmom prijazne izdelke.

‘’Vprašanje prisotnosti/odsotnosti nanodelcev v naših kremah za sončenje se pojavlja vse pogosteje. Verjetno zato, ker je v zadnjih nekaj mesecih na seznamih INCI poleg filtra označeno tudi [NANO]. Naj pojasnimo, zakaj, saj ne gre za enostavno situacijo.

Da bi razvili formule, ki so spoštljivejše do okolja, vodnih ekosistemov in človeškega telesa, smo na podlagi naših vrednot, prepričanj in trenutnih informacij ustvarili izdelke s 100-odstotno mineralno zaščito. Pri tem se zavedamo,  da se znanstveno področje razvoja kozmetike in sončne zaščite nenehno razvija, spreminjajo pa se tudi regulative, povezane s tovrstno kozmetiko.

Uporaba kemičnih filtrov v ekološko certificiranih izdelkih je strogo prepovedana. Kot alternativa sta odobrena zgolj dva mineralna filtra: titanov dioksid in cinkov oksid. Naše kreme vsebujejo oba. 

Kaj so nanodelci?

Nanodelec je zelo majhen delec, katerega velikost se giblje med 1 in 100 nanometrov. Vendar pa je relanost bolj zapletena kot ta definicija. Sočasno obstaja več regulativ, npr. v Evropski kozmetični uredbi št. 1223/2009 in v priporočilu Evropske komisije, posodobljenem junija 2022. Prva nanodelce opredeljuje kot netopen ali biološko obstojen material, namerno izdelan in označen z eno ali več zunanjimi dimenzijami ali notranjo strukturo, na lestvici od 1 do 100 nm. Drugo, najnovejše priporočilo Evropske komisije, pa opredeljuje nanomateriale precej drugače. (Ker je za namen tega članka navajanje preveč zapleteno, te usmerjam na več informacij o tem tukaj). 

Uredbe se spreminjajo, Gamarde fitri pa že vrsto let ostajajo enaki

Naši izdelki vsebujejo delce titanovega dioksida in cinkovega oksida, ki jih že od ustanovitve naše blagovne znamke naši dobavitelji obravnavajo kot “nenano”. Med čakanjem na enotnejšo in bolj jasno definicijo je združenje COSMEBIO, ki certificira naše izdelke, januarja 2022 sprejelo odločitev, da je označevanje nano obvezno (to pa ne velja za necertificirane izdelke, četudi uporabljajo popolnoma iste filtre). Zato so vsi naši izdelki za zaščito pred soncem po novem označeni z [NANO], čeprav se formulacije oz. uporabljeni filtri sploh niso spremnili in tako ne vplivajo na vodne organizme. Vsa ekipa Gamarde, naši dobavitelji in partnerji upamo, da se bodo nastala situacija in nejasnosti v zvezi z njo čim prej uredili.’‘ -Aurore AMIABLE, Direktorica raziskovalnega laboratorija Laboratoiresdermatologiques Gamarde

Po prebranem razumem Gamarde in bom njihovo UV-zaščito (predvsem pa Bela kremo namenjeno otrokom in občutljivi koži) uporabljala še naprej. Iskreno pa bom vseeno to povezavo med mineralnimi filtri in njihovim vplivom na okolje, v nano in ne-nano obliki, še raziskovala.

Izdelki Gamarde so v Sloveniji na voljo v izbranih lekarnah, dermatoloških ambulantah in specializiranih trgovinah (poglej na dnu članka)**, v Nami v Ljubljani, otroški program v Baby centrih po Sloveniji in na spletni strani gamarde-slovenija.com.

PREBERI TUDI: V čem se razlikuje kozmetika, ki je dermatološko testirana, dermokozmetika in dermokozm’Etika.

Imaš že kakšno izkušnjo z Gamarde izdelki? Deli jo z nami v komentarju. Hvala. 

Maham,

Nika

*Do danes študije in vivo in in vitro niso pokazale prodiranja nano velikih delcev v sredstva za zaščito pred soncem iz titanovega dioksida in cinkovega oksida. Dosedanje raziskave kažejo, da se nanodelci kreme za sončenje ne absorbirajo, temveč ostanejo na površini kože ali v najvišji (odmrli) plasti kože. Zdi se, da to velja tudi, če je koža poškodovana, na primer opečena od sonca.

**Gamarde je na voljo v Lekarna Sanofarm, Lekarna Brod, Lekarna Nove Poljane, Medihiša, veleblagovnica Nama, Dermatološka Ambulanta Proderma (Ljubljana), Lekarna Mlaka, Lekarna Primskovo, Lekarna Naklo (Kranj), Lekarna City Center, BIO trgovina dobra volja (Celje), Meta trgovina za zdravo življenje (Radovljica), Lekarna Bistrica, Lekarna Vir (Domžale),  Terrasan BIO specializirana trgovina (Izola), Specializirna trgovina Dobra Misel (Lesce), Komarček BIO trgovina (Postojna), Moja lekarna (Žužemberk), Dermatološka ambulanta Dermamed (Murska Sobota).

***Fotografije: Vstanem

****Zapis je nastal v sodelovanju z Vivaderm Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.