V čem se razlikujejo dermatološko testirana kozmetika, dermokozmetika in dermokozm’etika?

Pri negi kože se težko znajdemo med velikim številom izrazov, ki jih uporablja kozmetična industrija. Zato v tem blogu razložim tri izraze, ki se v zadnjem času pojavljajo zelo pogosto in so si zelo podobn: dermokozmetika, dermatološko testirana kozmetika in dermokozm’Etika. Pomenijo enako ali moraš biti pri izboru bolj previdna? 

Spoznaj razlike: dermatološko testirana kozmetika, dermokozmetika in dermokozm’etika

Vsi kozmetični izdelki, ki so na voljo v EU v trgovinah, drogerijah ali v lekarnah, morajo upoštevati zakonodajo o kozmetičnih izdelkih. Spadajo pa lahko v eno od teh skupin, ki se med seboj razlikujejo:

1. Dermatološko testirana kozmetika 

dermatološko testirana kozmetika nika veger vichy dermablend
Tudi ličila so pogosto dermatološko testirana.

Dermatološko testirana kozmetika je lahko vsaka kozmetika, ki ima opravljeno dermatološko testiranje. Gre za 48 – 72 urni test reakcije kože na izdelek pri minimalno 20 prostovoljcih. Ti testi se izvajajo za oceno varnosti in učinkovitosti izdelka na koži in potekajo pod budnim očesom dermatologa. Testi lahko npr. potekajo tako, da majhno količino izdelka nanesejo na podlakt in spremljajo morebitne spremembe kože. Po končanem testu dermatolog oceni in napiše mnenje ali je prišlo do kakšne neželene reakcije oziroma kakšno je splošno stanje kože po nanosu izdelka.

Dermatološko testirano kozmetiko boš našla na vsakem koraku, tako med nizkocenovnimi, ekološkimi, luksuznimi … znamkami, izdelki za nego, ličenje …

Na mojem blogu omenjam naslednje dermatološko testirane izdelke: Caudalie kozmetiko, Erborian CC- in BB- kreme, Gamarde, La Roche Posay …

2. Dermokozmetika 

dermokozmetika la roche posay beautyfull blog nika veger
Med najbolj priporočenimi dermokozmetikami je npr. La Roche Posay kozmetika.

Dermokozmetika je kozmetika, ki ni le dermatološko, temveč klinično testirana. Izdelana je po standardih, ki veljajo za farmacevtsko industrijo in  seveda tudi za kozmetične izdelke, saj gre za kozmetiko in ne zdravila. Izdelki vsebujejo aktivne učinkovine v zadostnih in točno določenih koncentracijah, ki so bile klinično testirane, da zagotavljajo terapevtski učinek na koži. Dermokozmetični izdelki pripomorejo k izboljšanju stanja kože nagnjene k alergijam, občutljivosti ali specifičnim problematikam. 

Običajno so znamke dermokozmetike na voljo v lekarnah, ni pa nujno. Prav lahko dermokozmetiko kupiš tudi v povsem običajni drogeriji. Je  srednjega ali višjega cenovnega razreda.

Na mojem blogu omenjam naslednje dermakozmtične izdelke: La Roche Posay, Gamarde

3. Dermokozm’Etika

Gamarde je dermokozmetična znamka, ki sledi tudi trajnostnim načelom.

Dermokozm’Etika Je tista dermokozmetika, ki nastane v skladu z Dermocosm’Ethic Bio pristopom. Dermocosm’Ethic Bio je znanstveni pristop k negi zdrave ali oslabljene kože, ki združuje poglobljeno poznavanje fiziologije kože, raziskave in strokovno znanje o formulacijah, sestavinah naravnega izvora, ekoloških naravnih aktivnih učinkovin s proizvodnjo v enotah, ki ne bremenijo okolja in ekološko oblikovano embalažo. Dermocosm’Ethic Bio pristop meni, da je koža vitalni organ, vmesnik med človekom in njegovim okoljem in da eden ne more zaščititi enega brez spoštovanja drugega.

Čeprav vsi izdelki Dermocosm’Ethics niso nujno dermatološko preizkušeni ali formulirani za posebne težave s kožo, so oblikovani s ciljem, da so učinkoviti in etični.

Na mojem blogu omenjam naslednje dermokozmetične izdelke: Gamarde

PREBERI TUDI:

Zavedaj se, da nobena od zgoraj naštetih označb ni zagotovilo, da ti bo kozmetika ustrezala in da ne boš imela reakcije, če je tvoja koža zelo občutljiva.

Ti je bil članek v pomoč? Vesela bom pogovora v komentarju.

Maham,

Nika

Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.