Odpadno jedilno olje: kam z njim in kako ga uporabiti

Tudi če le redko cvrem, se mi v enem letu nabere približno liter gospodinjskega odpadnega olja. Ker to nikakor ne sodi v odtok, smeti ali v naravo, sem našla načine, kako ga enostavno spet uporabiti, reciklirati ali le pravilno zbrati in oddati v zbirni center. Poglej tudi ti, kako pravilno ravnati z odpadnim jedilnim oljem oz. za kaj vse ga lahko uporabiš.

Kam z odpadnim jedilnim oljem?

Odpadno jedilno olje lahko predstavlja velik okoljski problem, če ga ne odvržemo pravilno. Odvrženo olje lahko zamaši cevi in povzroči okoljsko škodo, saj onesnažuje vodo in tla. Zato je pomembno, da se zavedamo, kako in kam ga odvržemo ter kako ga lahko recikliramo.

Odpadno jedilno olje pravilno odvržemo takole

Odpadno jedilno olje lahko oddamo na različnih mestih; posamezne občine imajo različne prakse.

  1. Odnesi ga v zbirni center ali na zbirno mesto na ekološkem otoku. Mnogo krajev ima zbirna mesta za recikliranje olja, kjer lahko brezplačno oddaš odpadno jedilno olje. Na zbirnem mestu olje zbirajo in ga nato predelajo, npr. v biodizel, ki se lahko uporablja kot nadomestek fosilnega goriva v avtomobilih, ostanek (glicerin) pa uporabijo v farmacevtski industriji. Kje vse je to v tvoji občini, izveš v tebi najbližjem zbirnem centu. V občini Ljubljana lahko odpadno jedilno olje oddaš v Odlagališču nenevarnih odpadkov Barje.
  2. Počakaj na premično zbiralnico. V občini Ljubljana lahko nevarne odpadke iz gospodinjstev (na primer motorna in jedilna olja, akumulatorje in baterije, čistilna sredstva, barve, lake in topila, zdravila in pesticide) ter manjšo odpadno električno in elektronsko opremo do velikosti sesalca (kartuše/tonerje, zaslone in računalniške pripomočke, elektronske medije, male kuhinjske aparate, električna orodja, odslužene telefone, žarnice in plinske sijalke, električne igrače) prinesemo v premično zbiralnico. Občanom je pri oddajanju odpadkov v pomoč strokovno usposobljen sodelavec, ki izdaja tudi potrdila o količini in vrsti oddanih odpadkov. Urnik zbiranja nevarnih odpadkov in manjše odpadne električne in elektronske opreme: urnik pomlad 2023.
  3. Kaj pa kompostiranje? Na spletu boš morda prebrala, da čisto majhno količino odpadnega jedilnega olja rastlinskega izvora lahko zliješ na kompost. Vendar to zaradi visoke organske obremenitve ni primerno, saj povsem onemogoči naraven razkroj in življenje mikroorganizmov. Sčasoma se olje spere v podzemlje do podtalnice, kar lahko onesnaži zaloge pitne vode. Natančneje: 1 liter odpadnega olja lahko onesnaži milijon litrov pitne vode! 

Olja ne zlivaj v odtok ali straniščno školjko!

Odpadno jedilno olje nikakor ne sodi v kuhinjski odtok ali v straniščno školjko, prav tako ne v zbiralnik za mešane ali biološke odpadke. Pravzaprav ga je prepovedano mešati s katerimi koli odpadki. Ne gre le za kaprico. Odpadna olja vplivajo tako na okolje kot na kakovost našega bivanja. Z zlivanjem v korito, kanalizacijo ali greznico tvegaš zamašitev odtočne cevi, pojav malih glodavcev in obremenitev čistilne naprave. S takim ravnanjem resno ogrozimo zdravje komunalnih delavcev, posredno pa tudi lastno zdravje in zdravje drugih. 

Odpadno jedilno olje lahko recikliramo tudi tako

odpadno jedilno olje uporaba nika veger beautyfull blog pexels-auston

Recikliranje odpadnega jedilnega olja je pomembno, saj lahko ponovno uporabimo vir in s tem zmanjšamo onesnaževanje okolja. Odpadno jedilno olje se lahko reciklira na več načinov.

1. Odstranjevalec oljnih barv in smole

Smolo in oljno barvo je zelo težko odstraniti s površin ali sprati z rok. Olje topi barve in smolo. Tudi olje, ki je bilo že uporabljeno. Zato si med čistila lahko shraniš stekleničko prečiščenega jedilnega olja za čas, ko se boš vrnila z dopusta pod borovci ali za čiščenje po kakšni barvni prenovi ali ustvarjanju.

2. Mazivo

Odpadno jedilno olje lahko uporabiš kot mazivo za boljši tek različnih mehanizmov v gospodinjskih izdelkih, ključavnicah, škripajočih tečajih … Uporabiš ga lahko tudi kot zaščito za preprečevanje nabiranja rje.

3. Odpadno jedilno olje uporabi za izdelavo sveč 

oil right odpadno jedilno olje sveča

Sama sem jih že izdelovala in lahko potrdim, da je izdelava preprosta, svečke pa so res lepo dišeče. Za izdelavo sveč iz odpadnega jedilnega olja sem uporabila komplet Oilright Naredi sam. Vsebuje prašek, narejen iz rastlinskih snovi ter netoksičnih dišav, tri bombažne stenje, merilno žličko in podrobna navodila. Na voljo je kar 11 različnih dišav.

4. Ustvari čistilno milo

Na spletu boš našla recepte, kako iz odpadnega jedilnega olja ustvariš mila in šampone za telo. Tega sama na kožo ne bi dajala, saj verjamem, da je tudi pri umivanju pomembna kakovost maščob, ki jih uporabljaš, bi pa milo uporabila za odstranjevanje madežev, ki jih topi maščoba. Pri tem pazi, da uporabljaš res prečiščeno olje in da to ni obarvano (sicer se boš ukvarjala še z odstranitvijo obarvanega mastnega madeža).

5. Pomočnik pri čiščenju avtomobila in koles

Odpadno jedilno olje lahko uporabiš za odstranjevanje umazanije in drugih ostankov s površine avtomobilov, koles in drugih kovinskih naprav. Prečiščenega shrani v temno plastenko ali stekleničko in ga nato uporabi tako, da ga preprosto zliješ na mehko krpo. Olje bo pomagalo odstraniti umazanijo ali lepljivo snov s kolesa, avtomobila, skiroja …

6. Z njim zaščiti ograjo, vrtno garnituro …

Ta nasvet mi je posredovala sledilka na Instagramu, ki pravi, da z odpadnim jedilnim oljem vsako spomlad premaže ograjo balkona in leseno sedežno garnituro, da ju zaščiti pred vremenskimi vplivi in propadanjem.

Tako pravilno shraniš odpadno olje do ponovne uporabe ali oddaje

Odpadno jedilno olje ohladi, nato pa ga precedi, da odstraniš morebitne ostanke hrane, npr. čebulo, drobtine … Predlagam, da ga spustiš čez gosto gazo ali cedilo. Zbiraj ga v steklenici ali plastenki z dobrim zapiranjem. Nekatere občine ponujajo namenske posode za ločeno zbiranje odpadnega olja, vendar ne vidim smisla, da se za to uporabljajo nove plastične posode. Posodo nato postavi na hladno in temno mesto, da se olje ne pokvari in postane strupeno. Sama ga hranim kar v kuhinji pod koritom.

Zanimivost: Odpadno jedilno olje lahko vodi do prestižne oblikovalske nagrade

Philips Eco Conscious trajnostni set

Odpadno jedilno olje v industriji uporabljajo za izdelavo tako imenovane bioplastike. Iz 100-odstotne bioplastike iz odpadnega rastlinskega olja so npr. izdelani gospodinjski aparati Philips Domestic Appliances, linija Eco Conscious. Linija vključuje sodobno oblikovan mešalnik, grelnik vode in opekač kruha. Grelnik vode in opekač kruha Philips Domestic Appliances Eco Conscious sta bila leta 2022 nagrajena znagrado za oblikovanje Red Dot.

Zdaj veš, da odvrženo jedilno olje lahko predstavlja resen problem za okolje, zato je pomembno, da ga zbiramo in pravilno recikliramo ali oddamo v zbirne centre. Se strinjaš? Nadaljujva pogovor v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Philips Domestic Appliances, Pexels, Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.