Popoln oddih: Gili Eco Villas

Gili Trawangan: Prvi kiks

Če je eden pomembnejših razlogov zaradi katerih si Gilije izbral kot rajsko destinacijo prepoved avtov, motorjev in psov na otoku (torej zaradi blaženega miru), potem si ga usral, če se naseliš na jugo vzhodnem delu Trawangana, v samem centru dogajanja. Žur za desnim vogalom, dve večji mošeji iz katerih se glasna molitev razlega tudi ponoči, za levim. Martas Place, kjer smo živeli prvih nekaj dni, kljub visoki 9-ki na Bookingu, ni bila posrečena izbira. Tudi zato, ker so sobe v dveh nadstropjih in povezane s stopnicami prestrmimi za ‚izi’ bivanje (punci sta morali po njih plezati kot po lestvi). Kar nekaj dni smo potrebovali, da smo ugotovili, da ne uživamo niti ob ‚čilanju’ na temni terasi s pogledom na sosednjo vilo. Pa smo šli …

Gremo … še enkrat

Vožnja s kolesi po otoku in vedeli smo kaj želimo … očaral nas je SEVERNI del Gili Trawangana:
– ker lahko uživaš v miru,
– ker resorti na tistem koncu niso tako stisnjeni in segajo vse do morja.
– osamljene plaže sicer ne veljajo za najlepše na otoku, a mi smo bili nad njimi navdušeni. Za mir, slikovit podvodni svet in plavanje z želvo vsak dan, je bilo vredno natakniti plavutke in korakati tistih dvajset metrov. Ob oseki je namreč tam voda nižja od pasu.
– ker so blizu najlepši spoti za opazovanje sončnega zahoda.
Po večerjo na tržnico ali na žur v ‚center’ se moraš sicer odpeljati s kolesom, kar pomeni naglavna lučka in dobrih 10 minut vožnje čez sredino otoka ali 20 minut ob večinoma razsvetljeni obali.

Kolesarski premik čez slikovito notranjost Gili Trawangana.
Modra z rdečo, zanimiva barvna kombinacija narave nad …
Beautyfullblog Gilli Eco Villas Trawangan korala
… in pod vodo.
Beautyfullblog Gilli Eco Villas Trawangan 4
Na severnem delu otoka so svoj mir našle tudi želve.
In na plaži pred resortom smo bili čisto sami.

Welcome home in Gili Eco Villas

Bi izbrali Gili Eco Villas tudi če ne bi bila mahnjena na eko? Bi, ker si tudi v Sloveniji želimo majhne hišice z veliko teraso in pogledom na zeleno prostranost. Sedem čudovitih vil v elegantnem kolonialnem stilu je razprostrtih na dokaj velikem območju, kar daje občutek odprtosti in intimnosti hkrati. Tradicionalna Joglo hiša, značilna za Indonezijo, je narejena iz antičnega tikovega lesa in je moderno in funkcionalno razdeljena na dve ločeni enoti povezani z ogromno bivalno teraso (žal nisem uspela narediti nobene uporabne fotke ;(). Kuhinja, ogromna jedilna miza, sedežna in viseča mreža vabijo k ležernemu druženju zunaj. Vila ima dve ločeni splanici s kopalnicama, a ker Amalja in Bela nista želeli spati v sosednji sobi, je res ustrežljivo osebje k nama namestilo dodaten jogi in otroško posteljico. Spalnica se nasproti terase odpre v kopalnico na prostem, izdelano iz temnega kamna, na kateri je jutranja prha s pogledom na sonce obsijane palme ali večerno mečkanje pod luno še posebej mikavno.

Takoj nam je bila všeč svetla in prostorna terasa s kuhinjo, jedilno mizo, ogromno sedežno in visečo mrežo.
Čudovita kombinacija: ročno obdelana beljeni tik in kovina.
V svetli in prostorni sobi je bilo dovolj prostora za vse štiri.
Beautyfullblog Gilli Eco Villas Trawangan Open Shower
Pod takšno prho je petje greh … lepše je poslušati žvrgolenje ptičkov in žaganje čričkov.
Viseča mreža je služila kot gugalnica, skrivalnica in splanica.
Viseča mreža je služila kot gugalnica, skrivalnica in splanica.

Vile imajo skupni, srednje velik bazen s stojno višino (manjši kotiček je namenjen otrokom in je tako nizek, da je v njem lahko stala celo Bela). Del bazena je ves dan v naravni senci palm, sicer pa ga obkrožajo počivalniki in senčniki. Poležavanje je udobno tudi na obali, v klasičnih ležalnikih ali na velikih gugalnih posteljah. V resortu so še sprejemna recepcija s knjižnico in restavracija z odlično ponudbo, peščeno igrišče za odbojko in osnovna SPA ponudba.

Domiselna reuporaba: iz debla v čoln, iz čolna v knjižnico.
Na vsakem koraku lahko najdeš senčni kotiček za počitek.
Opazovanje morja je bilo zanimivo vsak trenutek dneva.
Beautyfullblog Gilli Eco Villas Trawangan 22a (1)
Čas zame … poležavanje na gugalnici in branje revij Gili Life.
Beautyfullblog Gilli Eco Villas Beach 4
Gilijska različica dalmatinske ‘sidit na zidiču’.

Gili Eco Villas uvaja različne naravi prijazne prakse, npr. uporabo sončne in vetrne energije, recikliranje organskih odpadkov, gojenje organskega sadja in zelenjave za potrebe lastne kuhinje, uporabo recikliranih kozarcev iz steklenic, ki jih izdelujejo kar na otoku … Sicer sem od ‚eko’ pričakovala še več, vsaj indonezijski straniščni tuš*, posteljnino in brisače iz organskega bombaža, organsko kozmetiko, npr. Bali Organics …

Drugi kiks

Traveling light je zame kot lepotno blogerko velik izziv, saj si na dopustu želim uporabitii in poslikati kup kozmetike, ki je čez leto ne uspem niti dobro preskusiti. Na račun kozmetike brez problema zmanjšam količino cunj in igrač, ki jih vzamemo s seboj. Amalja in Bela se z mano strinjata (pritožuje se le Peter, ker so kovčki zaradi tega običajno manjši, a še vedno težki), šnofanja po vseh teh dišečih kremah, balzamčkih, lakcih je veliko bolj zabavno kot običajna igra … Ampak Beli je včasih potem težko dopovedati, da so to moje igračke in da ji igro z njimi dovolim le pod mojim nadzorom. In potem kriči, ko jo zalotim, da se na skrivaj igra mamico in da je ‘preskusila’ in porabila že polovico lepotil.

Novo leto in počitnice hkrati … če kdaj, potem je takrat čas za uvajanje novih navad … npr. uporabo dentalnihi ščetk.
Bela je preskušanje balzamov za ustnice Eos vzela dobesedno. Njena ocena: moooojeeee …

Na obzorju

„Welcome home Bela, Amalja, Nika and Peter’’ nas je prisrčno pozdravilo  prijazno osebje vsakič, ko smo se vrnili v resort in s tem občutkom smo eko vile po dobrem tednu tudi zapuščali: ko se bomo na Trawangan vračali (in držimo pesti, da bo to še letos ;)), bo to naš dom. Več si o Gili Eco Villas lahko prebereš tudi na njihovi spletni strani  giliecovillas.com.

Na obzorju: eksplozija barv, balijski vulkan in vrelec želja po vrnitvi …

Preberi tudi:

Imaš tudi ti kotiček pod palmo, kjer se počutiš kot doma? Zaupaj mi kje in še naprej spremljaj zapise iz naših družinskih počitnic v Indoneziji. Prihodnjič razkrijem najine trike za ‘izi’ potovanje z otroki.

Maham, še vedno polna sončne energije,

Nika

Fotografije: Vstanem do.o.o

**Straniščni tuš je super higienska in ekološka iznajdba muslimanskega dela sveta s pomočjo katerega se še na školjki umiješ takoj po potrebi in tako straniščni papir uporabiš le za sušenje … to pomeni, da uporabljenega ne vržeš v školjko in s tem vodo, pač pa v smeti.

E-novice

This post is also available in: English

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

2 Comments
 • Vanja Miklavc
  19 februarja, 2017

  Odlicni clanki Nika, vedno jih z veseljem prebiram.Tudi po vasem navdihu smo se odlocili da gremo za letosnje zimske pocitnice na Bali in tudi v Gili Eco villas.Nasa 8 in 9-letnika komaj cakata.Upam da se bomo tudi mi vrnili z nepozabnimi spomini 😉

  • NIKA
   21 februarja, 2017

   Hvala Vanja. Sem vam kar malo, fouš, mi smo se imeli januarja lani krasno … držim pesti, da se boste tudi vi … maske in plavutke spakirajte, pa vam bo zagotovo lepo ;). Poročajte potem o vtisih.