Vrečka za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo – tako se pred nakupovanjem spomnim nanjo

#trajnostninasveti

S seboj vedno nosim plastenko za vodo in vrečko za nakupovanje, največkrat pa mi zmanjkalo te vestnosti pri vrečki za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo. Če imaš iste težave, prebreri s katerimi koraki je postala uporaba vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo moja navada.

PREBERI TUDI: Je papirna vrečka res bolj zelena alternativa plastični?

Tako se pred nakupovanjem spomnim na vrečko za večkratno uporabo za sadje in zelenjavo

vrečke za sadje zelenjavo večkratna uporaba nika veger beautyfull blog

Ekološko in lokalno sadje in zelenjavo v večin naročam pri Zelenem zabojčku, a vseeno se zgodi, da v trgovini kupim banane, kitajsko zelje … Zdaj že vem, da je novo navado najbolje upeljati tako, da se ti ponuja sama. Pri vrečki za sadje in zelenjavo je tako najpomembneje, da je vedno pri roki. Zato ti danes zaupam, kje jih shranjujem, da bo uporaba vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo postala navada.

Eden od lažjih korakov k bolj trajnostnemu vsakdanu je izogib kupovanju sadja in zelenjave, ki je zavita v plastiko. Praktično v vsaki trgovini lahko kupiš sadje in zelenjavo, ki ni zavito v plastiko, seveda pa se moraš izogniti temu, da ga v vrečko ne porineš ti. Zato se izogibaj uporabi vrečk za sadje in zelenjavo za enkratno uporabo. Tudi če so te iz bioplastike oz. koruznega škroba. Raje uporabi vrečke za večkratno uporabo, lahko so iz naravnih materialov ali pa iz recikliranega poliestra. So aletrnativa vrečkam za enkratno uporabo, ki so še vedno na voljo ob kotičkih za prodajo sadja in zelenjave, kljub uvedbi uredbe, ki prepoveduje prodajo vrečk in drugih izdelkov iz plastike za enkratno uporabo.

Tukaj poglej moj instagram video v zvezi s to tematiko: https://www.instagram.com/reel/CkTsWWQI78V/

Možnosti je veliko, večina večjih trgovcev, jih na oddelku sadja in zelenjave celo ponuja, vendar le te niso brezplačne, kot plastične. To je tudi edini razlog (in preprosto sledenje navadi), zaradi katerega so običajne plastične vrečke za sadje in zelenjavo še vedno priljubljene.

Na to moraš biti pozorna pri izbiri vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo

Pri izbiri vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo bodi pozorna na:

  • Omogoča naj pranje na 60°C. To je priporočljivo zaradi večkratne uporabe in neposrednega stika vrečke s sadjem/zelenjavo. V kolikor so bila v vrečki jabolka ali podobno suho sadje/zelenjava, potem vsakokratno pranje najbrž niti ni potrebno. Če pa gre za sadje/zelenjavo, ki je bolj podvržena “mehčanju”, recimo paradižniki, ali pa se le tega drži zemlja (krompir), je čiščenje priporočljivo.
  • Omogoča naj ponovno recikliranje, ko je odslužena. Zato izbiraj naravne materiale (biorazgradljive tekstile) ali take, ki omogočajo recikliranje.

Kakšne vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo so sploh na voljo?

vrečke za sadje zelenjavo večkratna uporaba nika veger beautyfull blog

Najbolj primeren je material, ki ga lahko opereš in skozi katerega prodajalka takoj vidi vsebino. Naredi spremembo in investiraj v :

  • VREČKO IZ RECIKLIRANEGA BLAGA za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo, ki jo iz dobro pralnega blaga, npr. stare majice, zavese … izdelaj kar sama.
  • lahko izdelaš tudi sama.
  • VREČKO IZ RECIKLIRANERGA POLIESTRA za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo. So praktične, ker imajo običajno prostor, kamor nalepiš lahko dve etiketi s ceno. Pereš jih lahko na 60 stopnij (ampak daj čim manjkrat, ker se pri pranju poliestra v vodo izloča mikroplastika … ali pa ob tem uporabi lovilec mikroplastike). Ko je vrečka odslužena, jo odvrzi izključno v rumen zabojnike za embalažo. Samo v tem primeru se lahko opravi razvrščanje posameznih vrst materialov in pripravi na ponovno recikliranje.
  • BOMBAŽNO MREŽASTO VREČKO za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo. Na voljo so take z ročaji, bolj praktično pa je, če jo lahko na vrhu zategneš, da se ti vsebina ne razsuje vse naokrog.

Izogibaj pa se vrečkam iz poliestra, tudi če gre za vrečko za večkratno uporabo, saj tako v krogotok uvajaš novo plastiko.

Kje shranjujem vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo?

vrečke za sadje zelenjavo večkratna uporaba nika veger beautyfull blog

Da postane uporaba vrečke za sadje in zelenjavo za večkratno uporabo navada, je pomembno, da jo shraniš tako, da te kar sama kliče k uporabi. Jaz jo imam:

  • v avtu v prtljažniku, kjer imam pravzaprav vedno tudi vrečko za odpadke, nakupovalno vrečko in darilno vrečko
  • v torbici. Tam imam vrečko iz recikliranega poliestra, ki zavzame najmanj prostora in je dovolj velika, da vanjo vržem še kaj poleg sadja in zelenjave.
  • v košarici kolesa … in do sedaj mi je ni še nihče odtujil
  • v veži, kjer imam predal tudi za druge reči, ki jih morda potrebujem UV zaščitno kremo, pršilo proti klopom, sončna očala …

Prispevaj tudi ti

Pred leti je SPAR Austria testiral alternative plastičnim vrečkam za sadje in zelenjavo. Najprej je ponudil lahke ekološke vrečke iz bioplastike, nato pa papirnate vrečke. Vendar sta se obe možnosti izkazali za nepraktični in nista povzročili znatnih prihrankov CO2, prav tako pa nista sprožili sprememb, izogib vrečkam za enkratno uporabo. Izkazalo se je, da je edina prava in smiselna pot za okolju prijaznejši vsakdan uvedba take vrečke, ki nadomesti najmanj 100 vrečk iz tanke plastike oz. za enkratno uporabo.

Imaš še kakšen nasvet, vprašanje, pomislek v zvezi s to temo? Vesela bom nadaljevanja pogovora v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

Fotografije: Vstanem

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.