Je ekološko certificirana naravna kozmetika res lahko učinkovita alternativa konvencionalni?

Kaj dela ekološko certificirano naravno kozmetiko tako privlačno, da njena priljubljenost iz leta v leto raste? Zagotovo so to obljube o kakovosti učinkovin, čistosti formul in učinkovitosti. Pa je res učinkovita ali gre le za marketinški trik? Preberi moje izsledke in izkušnje v zvezi s tem.

PREBERI TUDI: Sedem ‘meeeh’ izgovorov, zakaj naravna kozmetika ni dobra

Učinkovitost ekološko certificirane naravne kozmetike: je dokazana ali le marketinški trik?

učinkovitost naravna ekološka kozmetika trajnostno nika veger beautyfull blog LAB MELVITA

Ko se sprašujemo o učinkovitosti naravne kozmetike, nas zanima, ali je enako učinkovita kot konvencionalna. Pri tem se moramo zavedati, da izraz “naravno” lahko interpretiramo različno in da v kozmetični industriji nima dobre standardizirane definicije, saj zakonsko pomeni, da je za oznako ‘naravno’ v izdelku dovolj že 5 % naravnih sestavin. V tem blogu govorim o učinkovitosti kakovostne ekološko certificirane naravne kozmetike, kot je npr. Melvita, ki ima svoj laboratorij, kjer strokovnjaki že 40 let razvijajo in izboljšujejo formule certificirano ekoloških izdelkov. Njena uporabnica sem že vrsto let in redno spremljam tudi študije učinkovitosti njenih izdelkov.

PREBERI TUDI: To so meni najljubši Melvitini izdelki

Učinkovitost ekološko certificirane naravne kozmetike je odvisna od treh dejavnikov:

1. Učinkovitost in kakovost naravnih sestavin

učinkovitost naravna ekološko certificirana kozmetika melvita testi
Učinkovitost naravnih sestavin je merljiva in pri kakovostnih znamkah tudi merjena.

Naravna kozmetika vsebuje rastlinske sestavine: rastlinska olja in masla, eterična olja, hidrolate in druge izvlečke. Kakovost naravnih učinkovin je odvisna od kakovosti proizvodnje rastlin, nanjo pa vplivajo različni dejavniki, kot so vremenski pogoji, sestava tal, podnebje, način gojenja rastlin in tudi pridobivanja želenih izvlečkov. Zato je kakovost učinkovin, pridobljena iz ekološko gojenih rastlin, običajno boljša. Pridelovalci kakovostnih naravnih učinkovin skušajo poleg zagotavljanja dobrih pogojev za rast rastlin zagotavljati, da so pogoji tudi čim bolj konstantni.

💚 Kakovost in učinkovitost naravnih sestavin pri najboljših znamkah naravne in ekološko certificirane kozmetike spremljajo in preverjajo. 

“Zavedamo se, da na kakovost in učinkovitost naravnih sestavin vpliva več dejavnikov. Boljši kot so pogoji, bolj so rastline bogate z aktivnimi sestavinami. Zato uporabljamo le ekološke sestavine, ki so vzgojene ekološko. Tako zagotavljamo, da imajo rastline najboljše možne pogoje za rast. Prav zato smo tudi zelo zahtevni pri izboru dobaviteljev, saj kakovost pridelave pomeni na koncu kakovost aktivnih sestavin. Vse sestavine tudi testiramo. Najprej z organoleptičnimi testi za preverjanje čistosti in kakovosti sestavine. Nato z izvajanjem kliničnih in merjenih testov, enako kot za katero koli drugo sestavino za nego kože.’’ Melvita

2. Formulacija in tehnologija

učinkovitost naravna ekološka kozmetika trajnostno nika veger beautyfull blog LAB MELVITA 06
Tudi nekatere ekološko certificirane znamke imejo svoje laboratorije, kjer merijo učinkovitost sestavin in sami raziskujejo, kaj bi bilo v formulah najbolj učinkovito.

Prepričanje, da le konvencionalna kozmetika izkorišča napredne tehnike formulacije in tehnologije, ki lahko izboljšajo stabilnost, teksturo in učinkovanje aktivnih sestavin, je zmotno.

Visoko kakovostne naravne in ekološke kozmetične znamke imajo prav tako napredne laboratorije in strokovnjake, ki pionirsko odkrivajo nove aktivne učinkovine, novo uporabo že znanih učinkovin, ustvarjajo nove formulacije.

💚 Melvita ima svoj laboratorij, kjer za razvoj izdelkov skrbi njihov razvojni oddelek, ekipa 20 ljudi, ki izbirajo aktivne sestavine in določijo končno formulo. Od ideje do končne proizvodnje potrebujejo do dve leti.

Čeprav naravna in ekološka kozmetika običajno stremi h kreiranju enostavnejših formul s čim manj učinkovinami, tega nikakor ne počne na račun učinkovitosti. Prav proučevanje in dolgoletne raziskave naravnih sestavin dajejo Melvitinim strokovnjakom znanje, kako združiti več različnih naravnih sestavin, ki so skupaj še bolj učinkovite. 

Pri tem pri Melviti priznavajo, da je delo s sintetičnimi sestavinami enostavnejše: “Najprej zato ker je pri sintetičnih sestavinah manj možnosti za reakcije na koži, drugič zato, ker so aktivne sestavine stabilne in je lažje narediti formulo. Pri naravni kozmetiki pa je treba dobro preučiti tudi kompatibilnost med posameznimi sestavinami v formuli in seveda učinek na koži. Nenazadnje je pri formuliranju ekoloških izdelkov nabor možnosti za stabilizacijo formule bistveno manjši, zato je potrebnega več časa za sam razvoj izdelka in za testiranje stabilnosti formule.’’

3. Merjena učinkovitost končnega izdelka

anti-age krema Melvita Argan Bio-Active Nika Veger Beautyfull blog
Fermentirano olje argana je v kozmetični svet pionirsko vpeljala prav znamka Melvita z linijo Argan Bio Active.

💚 Učinkovitost naravnih izdelkov se meri enako, kot se meri učinkovitost konvencionalnih kozmetičnih izdelkov, zato so rezultati testov med seboj primerljivi. Prav takšni rezultati dokazujejo, da so naravni izdelki enako ali celo še bolj učinkoviti kot konvencionalni, hkrati pa brez negativnih vplivov na človeka in okolje. 

Melvita: “Za naše izdelke naredimo enake teste, kot se jih izvaja za konvencionalno kozmetiko (klinični in uporabniški testi). Enaki protokoli, enaka podjetja in testiranje na enakem številu prostovoljcev (ki so uporabniki konvencionalne kozmetike). Za test učinkovitosti na koži je potrebnih najmanj 28 dni. Melvita ne lansira nobenega izdelka brez testov učinkovitosti na ciljnih skupinah uporabnikov. Pri Melviti naredimo tudi prek 50 poskusnih izdelkov, preden najdemo pravo in tako učinkovito formulo, kot jo želimo ponuditi strankam.

Naša najboljša kolekcija je Argan Bio Active in je zato  najboljši primer za ponazoritev naše strokovnosti in učinkovitosti. Predvsem zato, ker smo uspeli razviti novo aktivno sestavino s fermentacijo arganovega olja. Ta nova aktivna sestavina ima lastnosti, ki jih sicer ne najdemo v samem arganovem olju. Z novim odkritjem – mikrobiotičnim arganovim oljem v kombinaciji z natančno odmerjeno količino arganovega olja – smo izpolnili vsa pričakovanja starajoče se kože: manj gub, čvrstejša, bolj napeta koža in preoblikovana kontura obraza.

Nato smo novo formulo, ki vsebuje različne sestavine argana (olje, fermentirano olje, izvleček arganove pulpe) testirali in jo, da bi dokazali učinkovitost, primerjali tudi z drugimi konkurenčnimi izdelki proti staranju kože na trgu. Rezultati so bili zelo zelo dobri.”

Zaključek: učinkovitost ekološko certificirane naravne kozmetike je klinično dokazana in izmerjena.

ucinkovitost-naravna-ekoloska-kozmetika-trajnostno-nika-veger-beautyfull-blog-LAB-MELVITA-01
Naravno in ekološko? Seveda, in nikakor ne na račun učinkovitosti.

Predstava, da z naravnimi, ekološko certificiranimi kozmetičnimi izdelki ne moremo doseči učinkovite nege in vidnih rezultatov, je zastarela in napačna. Obstajajo številne znamke ekološko certificirane kozmetike, ki učinkovitost postavljajo najvišje na lestvico vrednot znamke in ustvarjajo izdelke, ki so sicer naravni in ekološko certificirani, vendar je njihova najpomembnejša lastnost učinkovitost. Ta je merjena z enakimi postopki kot pri konvencionalni kozmetiki in je lahko klinično dokazana, kot pri Melviti, eni od vidnejših znamk v tej kategoriji. Zato ni čudno, da so nekateri njihovi izdelki na moji kozmetični polici že leta in leta. K njim se vračam zato, ker so iz naravnih  sestavin, čistih formul, trajnostni, dobrih senzoričnih lastnosti, predvsem pa zato, ker so učinkoviti. 

PREBERI TUDI:

Si vedela, da za stekleničko naravnega in ekološko certificiranega kozmetičnega izdelka stoji toliko poskusov, študij, testov učinkovitosti? Si tudi ti navdušena nad tem? Nadaljujva pogovor v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Melvita

**Zapis je nastal v sodelovanju s Stillmark Slovenija.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.