Arganovo olje: spoznaj marketinške laži v zvezi z njim

Arganovo olje sem spoznala pred več kot dvajsetimi leti. To pomeni, da arganovo olje ni novo odkritje, pa tudi, da moja koža že potrebuje antiage nego. Spomin je povezan s potovanjem po Maroku, kjer sem prvič videla nenavadna drevesa, ki, namesto ptic, v krošnjah gostijo koze. Nos mi je napolnil močan vonj po oreških in prav podoživela sem lepljivost temnega olja ‚uporabnega za vse’, ki mi ga je prodal striček ob cesti. Še nekaj let sem mislila, da je arganovo olje učinkovito le, če je podobno vsebini tiste maroške stekleničke. Šele ob sodelovanju z Melvito sem prevetrila vedenje o arganu in spoznala marketinške laži v zvezi z njim.

⇒♥ PREBERI TUDI: To so miti in marketinške laži v zvezi s kolagenom.

Arganovo olje: spoznaj mite in marketinške laži v zvezi z njim

Poglej katere trditve o arganovem olju ne držijo, da boš izbrala res vrhunskega.

NE DRŽI: Koze so potrebne za nastanek olja

Res je, da koze obožujejo argan, a ker poleg plodov pojejo tudi listje in popke, mu s tem lahko celo škodujejo. Prepričanje, da arganovo olje lahko nastane le iz jedrc, ki so jih prebavile koze, ne drži. Pri Melviti  je način pobiranja plodov tradicionalen, ženske pobirajo s tal le nedotaknjene, zrele plodove. Zato tudi njihovo olje ne smrdi.

DRŽI: Arganova drevesa so redka

Arganova drevesa rastejo le v polpuščavi okrog Essaouire v Maroku, ki je pri Unescu zaščitena kot biosferni rezervat. To območje se je v zadnjih stotih letih zaradi pridobivanja oglja, paše in kmetovanja močno skrčilo, a prav vse večja potreba po arganovem olju v kozmetiki pripomore k ohranitvi te flore. S kupovanjem kakovostnega, ekološkega arganovega olja podpiraš ljudi, ki se ukvarjajo z njihovim pridobivanjem in tudi ohranjanje dreves.

NE DRŽI: Bolj kot je smrdljivo, bolj je učinkovito

Na trgu lahko najdemo različna arganova olja, med katerimi je velika razlika v kvaliteti, posledično v vonju. Na vonj vpliva kvaliteta nabranih jedrc in način pridobivanja olja: nepražena jedrca s hladnim stiskanjem, brez uporabe kemičnih topil, ohranijo vse najboljše kvalitete, vonj olja pa je zelo nežen. Ker je bilo v zadnjem času povpraševanje po arganovem olju zelo veliko, so mu nekateri ponudniki večkrat na skrivaj primešali tudi druga olja. Zato vlada Maroka pri izvozu olja naključno pregleduje čistost izdelka, da bi s tem preprečevala goljufije in posledično držala nivo kakovosti izvoženega olja. Pri Melviti sicer vseeno preverijo kvaliteto olja vsake serije z različnimi testi: organoleptičnimi (videz, barva, vonj …), fizikalno-kemijskimi (čistost, sestava maščobnih kislin) in mikrobiološkimi testi… Melvita izvaja kar 34 različnih testov za zagotavljanje kvalitete sestavine, čistosti olja, učinkovitosti izdelka in varnosti uporabe in je tako pravi ekspert za arganovo olje.

DRŽI: Arganovo olje je uporabno za vse

Arganovo olje je sicer odlično za nego suho kože, vendar je zaradi svoje sestave primerno za vse tipe kože, saj se lepo vpije. Pravzaprav bi lahko rekli, da je »čudežno« univerzalno olje, ki ga lahko uporabljamo za obraz, telo in lase. Ima močne obnavljalne lastnosti, kožo navlaži in nahrani, gladi, deluje proti staranju ter zagotavlja prožnost.

NE DRŽI: Iz argana pridobivajo le arganovo olje 

Šele pred kratkim so preskusili tudi uporabnost drugih delov rastline v kozmetične namene. Takoje Melvita odkrila, da so uporabni tudi listi arganovega drevesa, saj izvleček zavira razgradnjo kolagena in gladi ter napne kožo. Vsebuje ga Intenzivna vodica Argan. Poleg arganovih listov Melvita uporablja tudi izvleček iz sadeža argana, ki ravno tako deluje učvrščevalno in kožo gladi, zmlete koščice pa se uporabijo kot piling delci. Tako je v kozmetiki uporabljenih več delov arganovega drevesa.

DRŽI in NE: Arganovo olje je trendno

Lahko bi rekli, da to drži, saj je maroška vlada potrdila, da bo področje nasaditve dreves še povečala. A je hkrati tudi klasika, saj so skrivnost, da je arganovo olje primerno ne le za uživanje, ampak tudi za lepotičenje, Maročanke poznale in predajale iz roda v rod že pred našim štetjem.

argan jedrca oreščki melvita
Oreščki in jedrca argana. Vpliv arganovega olja na mladosten videz kože je bil pri Melviti tudi znanstveno dokazan z dvema inovativnima testoma: za kar 2x izboljša delovanje zaščitnega plašča kože in vpliva tudi na kakovost in zunanji videz kože. Ta je po uporabi bolj gladka in sijoča.

♥ Za spremljanje mojega vsakdana klikni na Instagram ♥

Že uporabljaš arganovo olje v svoji lepotni rutini? V komentar mi zapiši kako. Hvalaaa.

Maham,

Nika

*Fotografije: Nika Veger, PR Melvita

** Zapis ni sponzoriran, navajam pa informacije, ki sem jih prejela ob premiernem preskušanju in ocenjevanju Melvitine linije Argan Concentre Pur.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.