Recikliranje: 7 kozmetičnih znamk, ki omogočajo vračilo kozmetične embalaže

#reuse #recikliranje

Veš, da obstajajo kozmetične znamke, ki k zmanjševanju vpliva na okolje prispevajo tudi tako, da izbirajo okolju prijaznejšo embalažo – tako, ki se po uporabi lahko vrne v obtok? Omogočajo namreč vračilo njihove izpraznjene kozmetične embalaže. Poglej, katere so, saj se ti oddaja te vrste embalaže izplača.

PREBERI TUDI: Vodič po trajnostni kozmetični embalaži

Slovenija: kozmetika, ki omogoča vračilo kozmetične embalaže, da jo reciklira

V zadnjem času se vse več kozmetičnih znamk zaveda pomembnosti trajnostne embalaže in ponovne uporabe izdelkov. Zmanjšanje količine odpadkov in skrb za okolje sta postala prioriteta za mnogo potrošnikov. Zato so se številne kozmetične znamke začele truditi za bolj trajnostno prihodnost. 

A kozmetične znamke, naštete spodaj, so stopile še korak dlje in omogočajo vračilo embalaže, da jo uporabijo ponovno. Seveda te za to nagradijo. Poglej, katere so, navedene so po abecednem vrstnem redu.

Tako bo vračilo kozmetične embalaže najbolj ustrezno.

  1. Pri znamki se pozanimaj, kaj konkretno vzamejo nazaj v uporabo. Ne pošiljaj jim pokrovčkov ali pipet, če tega ne sprejemajo. Prav tako ne pošiljaj embalaže, če je ta poškodovana, okrušena, popraskana.
  2. Pozanimaj se tudi, ali je izpiranje do čistega sploh potrebno. Večinoma zbrano vrnjenjo embalažo večkrat očistijo ne glede na to, ali je bila oprana, zato varčuj z vodo.
  3. Tudi če znamka ne zahteva, je bolje, da vrneš več kosov embalaže hkrati. Tako se izogneš nepotrebnemu ovoju ali embalaži za pošiljanje in tudi večjemu ogljičnemu odtisu zaradi transporta.
  4. Embalažo skrbno zapakiraj, da se med transportom ne poškoduje, sicer ne bo uporabna.
  5. Za pošiljanje izberi podjetje, ki svoj okoljski odtis kompenzira, kot je npr. GLS.

Vračilo kozmetične embalaže omogočajo:

Glina

glina kozmetika vračilo reuse recikliranje kozmetične embalaže nika veger

Sistem vračanja embalaže pri Glini deluje uspešno že več kot pet let. ‘’Naš velik cilj je izdelovati kozmetiko, ki bo okolju prijazna. In zato čisto vse napore usmerjamo v to, da naredimo tudi okolju prijazno embalažo. Zaenkrat se nam je uspelo dogovoriti z našimi dobavitelji lončkov, ki so vsi iz Slovenije, da nam omogočajo recikliranje. Tako lahko kljub plastični embalaži poskrbimo, da naredimo nekaj lepega za okolje. Vse lončke se namreč preoblikuje v lončke za rožice.’’ Glina

💚 Darilo za vračilo: Za 10 vrnjenih Glina embalaž ti pošljejo 1 lonček maske. 

Lush

lush vračilo reuse recikliranje kozmetične embalaže nika veger beautyfull blog 1

‘’Vaša črna Lusheva posodica ima lahko več življenj od mačke,‘’ je zapisano na spletni strani Lusha, kozmetične znamke, ki je vodilna v uporabi trajnostnih materialov in embalaže. Nekateri njihovi izdelki so, kot jim rečejo pri Lushu, goli, torej brez embalaže (da se izogneš zavijanju v papir, nakup opravi kar s svojo posodico). Izdelki, ki potrebujejo embalažo, pa so:

  • v embalaži iz recikliranega papirja, ki omogoča ponovno recikliranje ali pa jo odvržemo na kompost. 
  • v PET-plastenkah, ki omogočajo recikliranje.
  • v črnih lončkih iz reciklirane polipropilenske plastike, ki ne vsebujejo BPA. Izpraznjene lahko prineseš v trgovino, da se ponovno uporabijo ali reciklirajo.

Pri Lushu lahko tudi izvemo, kaj se z embalažo dogaja, ko jo vrnemo v njihovo trgovino: 

lush reuse recikliranje kozmetična embalaža black_pot_recycling_image_green_hub_2

‘’Ko se črne posodice vrnejo v naše prodajalne, se odpeljejo nazaj v Lushevo tovarno v Strmcu na Hrvaškem. Od tam gredo posodice naprej v podjetje Pos-plast d. o. o. v bližini Vrbovca, kjer posodice stisnejo, operejo in posušijo v stroju, ki se imenuje granulator. Tako nastali drobni koščki plastike so pripravljeni za taljenje in ponovno preoblikovanje v črne posodice. Ta proces izvaja podjetje Jacquard d. o. o. iz Zagreba, ki za nas tudi drugje odkupuje granule plastike in izdeluje vse črne posodice in pokrovčke. 

Po letu dni recikliranja v Lushevi hrvaški tovarni lahko povemo, da so iz držav, ki jim dobavljajo sveže, ročno izdelane izdelke (Italija, Španija, Hrvaška in Madžarska), zbrali okoli 1300 kg posodic. 

Te lesketajoče se nove posodice so tako pripravljene na polnjenje s svežimi izdelki in dostavo našim strankam in prodajalnam (ki lahko seveda posodice shranijo, operejo in jih spet vrnejo). S takšnim vračanjem čistih črnih posodic nam pomagate pri izvajanju programa notranjega recikliranja, kar pomeni, da jih lahko znova in znova stalimo in spet izdelamo.‘’ Lush

Več o Lushevi embalaži in trajnostnih razmislekih preberi tukaj.

💚 Darilo za vračilo: Za 5 izpraznjenih vrnjenih črnih Lushevih posodic dobiš svežo obrazno masko.

Mayarula

Mayarula vračilo reuse recikliranje kozmetične embalaže nika veger beautyfull blog

Trajnostni pristopi so temelj poslovanja slovenske kozmetike Mayarula, zato prav vsi izdelki spoštujejo kožo, naravo in planet. Vse formule so popolnoma naravnega izvora, da podprejo naravne procese kože. Poleg tega je kozmetika Mayarula varna, učinkovita in razgradljiva, kar dokazujeta tudi certifikata Organic in CosmEthically Active. Kozmetika Mayarula je shranjena v temno vijoličato steklo vrhunske kakovosti, ki dokazano ohranja in varuje zdravilne lastnosti vsebine. 

‘’V nadaljnjo podporo trajnostnemu konceptu poslovanja smo pri Mayaruli uvedli akcijo vračila embalaže, ki se je že kar lepo uveljavila. V praksi to poteka takole: Stekleni deli izpraznjene kozmetike Mayarula gredo v ponovno uporabo, črpalkice in pokrovčki pa tega ne omogočajo, zato jih odvržemo med ustrezne odpadke. Iz stekleničk najprej odstranimo etikete, nato jih temeljito operemo z ekološkim čistilom. Na koncu jih razkužimo po istem postopku kot nove embalaže. Običajno stekleničke lahko uporabimo vsaj trikrat.’’ Mayarula

💚 Darilo za vračilo: Za 10 izpraznjenih vrnjenih stekleničk ali lončkov katerekoli kolekcije podjetja Mayarula si lahko izbereš brezplačen izdelek po lastni izbiri.

Miss Alice

miss alice slovenska kozmetika vračilo reuse recikliranje kozmetične embalaže nika veger

Trendna slovenska znamka Miss Alice, ki v izdelke vključuje veliko naravnih sestavin in aktive, ponuja raznovrstne izdelke za nego in ličenje. Raznovrstna je tudi njihova embalaža. Stekleničke, v katerih so serumi, izpraznjene vzamejo nazaj, da jih vrnejo v ponovno uporabo.

💚 Darilo za vračilo: Ob vračilu izpraznjene steklene embalaže dobiš po e-pošti kuponček za 10-odstotni popust na redne cene pri naslednjem nakupu. Vračilo embalaže je brezplačno (stroške plača Miss Alice).

Moika

moika slovenskavračilo reuse recikliranje kozmetične embalaže beautyfullblog

Jedro ali bistvo slovenske kozmetike Moika je poreklo sestavin, ki jo bogatijo. To so sveže sestavine iz lokalnega okolja, velik del iz njihove lastne zeliščne kmetije Švigl iz osrčja Kozjanskega parka. Moika priznava, da je ponovna uporaba steklene embalaže smiselna, čeprav ponudniku prinaša delo, papirologijo in stroške. A Moiki to ne predstavlja ovire. Je ena prvih kozmetičnih znamk pri nas, ki je ponudila kakovostnejšo embalažo, temno steklo, in tudi možnost vračila le te.

Embalažo, ki jo Moiki lahko pošlješ po pošti, očisti, razkuži in pripravi za ponovno uporabo.

💚 Darilo za vračilo: 5 vrnjenih steklenih vsebnikov 15 ml ali več (temno vijoličasto steklo) ti prinese darilo ob naslednjem nakupu izdelkov Moika; čistilno sredstvo po izbiri. Izbiraš lahko med geli za prhanje, hidrolati, obraznimi vodicami, pomarančnim gelom in ognjičevim mlekom. 

Nelipot

nelipot ucinkovit naraven deodorant deo nika veger beautyfull blog

Stremimo k misli “manj je več“. Manj sestavin, a te skrbno izbrane, so temelj naravne kozmetike Nelipot. Sledijo načelu preprostosti in trajnostnemu pristopu, zato skrbno izbirajo tudi embalažo. Svoje izdelke Nelipot ponuja v steklu, aluminiju in tudi v embalaži iz bioplastike, ki zaradi možnosti biorazgradnje manj obremenjuje okolje. Vso embalažo tudi vzamejo nazaj v ponovno uporabo (steklo) ali ustrezno recikliranje.

V uporabi bioplastike kot embalaže za dezodorante je Nelipot pionir, zato sem ustanoviteljico Tino povprašala tudi o izzivih recikliranja tega novega embalažnega materiala. Zanimiv pogovor, ki ponuja uvid v izzive recikliranja novih, okolju prijaznejših materialov, preberi tukaj: Bioplastika, kako primerna je za embalažo in ali res omogoča razgradnjo ali recikliranje.

”Naša akcija 10 praznih = 1 poln je izredno uspešna. Lani smo tako pobrali že 6% vse biorazgradljive plastike dane na trg ter jo dali v ponovno mletje in 36% aluminijaste embalaže. Letos želim, da se ta odstotek dvigne vsaj na 10%. Na ta način je vpliv na okolje res najmanjši, ker samo z ločenim sistemom zbiranja zaenkrat dosežemo svojo trajnostno zavezo k čim manjšemu ogljičnemu odtisu delovanja podjetja.” Nelipot

💚 Darilo za vračilo: Za 10 izpraznjenih Nelipotovih izdelkov dobiš 1 polnega.

Odori

odori-slovenska-kozmetika-naravna- reuse- recikliranje- embalaže-beautyfull-blog

Znamka Odori je znana po svojih naravnih čistilih, ki so na voljo tudi za ponovno polnjenje. Prav tako je v okolju prijaznejšo embalažo pakirana njihova naravna kozmetika, večina kar v aluminijaste stekleničke in lončke, ki prav tako omogočajo ponovno polnjenje, le nekaj izdelkov je v tubi. Pri kozmetiki Odori lahko vrneš vse vrste embalaže razen tub. Lahko jih prineseš na Odori ali pa jim jih pošlješ po pošti. Odori embalažo očisti, razkuži in pripravi za ponovno uporabo.

💚 Darilo za vračilo: V primeru vračila desetih kosov embalaže je en izdelek brezplačen. V darilo ni vključen refil čistil in šampon, razen če vrnete 10 stekleničk šampona. 

Zakaj je ponovna uporaba kozmetične embalaže pomembna?

Čeprav je tehnično mogoče reciklirati celo zapletene odpadke, recikliranje večine materialov ni donosno. Posledično se odpadki kopičijo na odlagališčih in onesnažujejo planet, medtem ko se neobdelani materiali pridobivajo iz zemlje za ustvarjanje novih izdelkov. 

Zato je prav, da si na različne načine prizadevamo, da kozmetična embalaža sploh ne pride na odlagališča, da tako omejujemo količino odpadkov. Poleg tega, da vračilo embalaže omogoči, da se lahko že z ustreznem čiščenjem vrne v uporabo, omogoča tudi zagotovilo za recikliranje. 

Pa je taka krožna zanka dovolj? 

Obenem se moramo zavedati, da je ločevanje odpadkov in izbira okolju prijaznejše embalaže posameznika zaenkrat le navidezna rešitev za plastično ali okoljsko krizo. Tako obsežen problem morajo nasloviti ustrezni mednarodni zakoni. V okviru Združenih narodov zato pripravljajo pravno zavezujočo globalno pogodbo o plastiki, ki naj bi bila pripravljena za podpis leta 2024. Zajela bo celoten življenjski cikel plastike, od proizvodnje do uporabe, recikliranja in ravnanja z odpadki. Več o plastični embalaži pijač in uvajanju kavcijskega sistema preberi pri organizaciji Ekokrog.

Kaj pa ti, zmanjšuješ nakupe in s svojim denarjem ‘glasuješ’ za kozmetične znamke, ki že danes stremijo k okolju prijaznejši proizvodnji in embalaži? Vesela bom pogovora o tem v komentarju. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem, PR znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.