10 dobrih razlogov za nakup second-hand oblačil

#worldsecondhandday

”Mamice na bolha.com prodajo ali podarijo več kot 32 tisoč kosov otroških oblačil,’’ je spodbudno sporočilo podjetja ob mednarodnem dnevu oblačil z druge roke, 25. avgustu.

⇒♥ Preberi tudi: Tako se izogneš nakupu nove garderobe

A ne le otroška oblačila, oblačila z druge roke ali second-hand oblačila, so lahko sestavni del garderobe vsakega. Zato poglej, zakaj jih izbiram jaz in bi jih morala tudi ti.

Zakaj second hand?

Na svetu vsako leto proizvedemo približno 150 milijard kosov oblačil, kar 13 milijonov ton jih zavržemo, manj kot 1 odstotek oblačil pa se reciklira. »Sedanji modni sistem uporablja velike količine neobnovljivih virov, vključno z nafto, pridobljeno za izdelavo oblačil, ki se pogosto uporabljajo le kratek čas, potem pa se materiali v veliki meri izgubijo na odlagališčih ali sežiganju,« je za BBC Future povedala Chetna Prajapati iz Univerze Loughborough v Veliki Britaniji, ki proučuje načine izdelave trajnostnega tekstila, opozarjajo na bolha.com.

Prepričanega je težko prepričati, pravijo modri, a vseeno bom poskusila navesti nekaj razlogov, zaradi katerih naša družina izbira second hand oblačila in držala pesti, da prepričajo tudi tebe.

To je 10 dobrih razlogov za nakup second-hand oblačil

  1. S kupovanjem second hand oblačil varčuješ z viri, ki se uporabijo pri nastanku novih oblačil. Tudi če so ta iz recikliranih materialov, se v proizvodnji predelave npr. plastenk in izdelave novih kosov porabljajo energija, voda … V letu 2020 so na bolha.com objavili 7274 oglasov rabljenih hlač iz jeansa. V primeru, da so bile vse hlače tudi prodane, so prihranili več kot 27 milijonov litrov vode, tolikšno količino vode spije 25.114 ljudi v svojem življenju. 
  2. Po izdanem okoljskem poročilu je še bolj jasno, da smo, kljub znanim dejstvom in opozorilom znanstvenikov, na robu okoljske katastrofe, katere velik povzročitelj je moda. Zato je transformacija mode kot industrije nujna. To pa se lahko zgodi le s podpiranjem bolj trajnostnih rešitev, kot je kupovanje ne novih kosov.
  3. Pre-loved moda že dolgo niso le ‘ofucani’ hipijevski kosi ampak krasna oblačila iz različnih obdobij, včasih stara le nekaj mesecev.
  4. V second hand in vintage trgovinah lahko najdeš tudi nostalgične in vintage kose.
  5. Oblačila z druge roke so se tokom nošenja in pranja že izkazala za kakovostna. Večina starejših kosov je iz kakovostnega bombaža, volne ali mešanic, je pa res, da so določena modna obdobja (npr. 80-ta), ljubila in preferirala poliester.
  6. Kosi so dokaj unikatni, če že ne zelo redki.
  7. Pogosto slišim vplivnice, da z oblačili izražajo svojo osebnost, drugačnost. A zdi se ravno obratno, saj so s promocijo znamk hitre mode videti vse zelo podobno. V second hand trgovinah so kosi, ki jih ne narekuje trenutna pop kultura ali moda, tako da lahko res sestaviš svojstven stil.
  8. Sledilke z Instagrama pravijo, da prav v takšnih trgovinah največkrat dobijo kroje in številke za postave, ki niso tipično ‘manekenske’.
  9. S prodajo ali nakupom rabljenih oblačil in s premislekom, kaj zares sploh potrebuješ, ravnaš prijazno tudi do svojega žepa.
  10. Z izbiro manjših vitage in second hand trgovin ali pa kar z direktnim nakupom od ponudnika, podpiraš malo gospodarstvo in kapital vračaš direktno v svoje okolje.

Kakšna pa je tvoja izkušnja s kupovanjem second-hand oblačil? Poznaš kakšno dobro trgovino s to ponudbo? Hvala za pogovor v komentarju.

Maham,

Nika

Foto: Pia Hočevar Mučič

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.