Naravna aktivna učinkovina: juzo

Poznaš ta sončno rumeni citrus, ki je kot učinkovina proti staranju priljubljen predvsem v korejski kozmetiki proti pigmentnim madežem? Predstavljam ti juzo, naravno aktivno učinkovino, ki je vse bolj modna tudi v negi na zahodu.

Srečala jo boš kot: yuza, yuzu, yuju, japonski citrus

INCI sestavina:  Citrus junos, Citrus junos fruit extract

To je juzo

juzo naravna aktivna ucinkovina beautyfull blog nika veger kopel
juzo naravna aktivna ucinkovina beautyfull blog nika veger drevo
juzo naravna aktivna ucinkovina beautyfull blog nika veger torta fetiche

Juzo je citrus iz vzhodne Azije, ki je bogat z maščobnimi kislinami in vitamini, zato ga Azijci kot supersadež uporabljajo tako v kuhinji kot tudi v kozmetiki in tradicionalni medicini.

Juzo izvira iz osrednje Kitajske in Tibeta, sčasoma pa so ga začeli gojiti tudi na Japonskem in v Koreji (tam danes pridelujejo večino pridelka). V zadnjih letih ga poskušajo gojiti tudi v Španiji, Italiji in Franciji, zato je možno, da se bo sčasoma znašel tudi na policah naših trgovin ali vsaj v tistih, ki prodajajo azijske dobrote. 

Poznamo več sort, saj ga gojijo tako za kulinariko, v zdravilne namene, za pripravo tradicionalnih kopeli, posebna sorta hana juzu oz. “cvetni juzu” pa je okrasna različica, ki navdušuje ljubitelje cvetja. Raste počasi, s plodovi običajno postreže šele, ko je staro 10 let. Sadje je rumenkasto oranžne barve z neenakomerno teksturo kože in je videti kot križanec med majhno grenivko, limono in mandarino. Tak je tudi njegov okus; trpek, aromatičen in poseben. 

Skrivna sestavina masteršefov

Sadež redko uživajo samostojno, je pa pogosta sestavina japonske in korejske kulinarike, v kateri se aromatična lupina in sok uporabljata enako kot limone v drugih kuhinjah: za čaj, marmelade, mešanico začimb, punč, vino, kis, pa tudi sladice, pudinge in torte. Ljubka juzo tortica je tudi ena mojih najljubših sladkarij v ljubljanski slaščičarni Fetiche Patisserie, odlične juzo praline pa ponujajo tudi v butični čokoladnici Radolška čokolada. Zasledila sem, da je članek v časopisu New York Times prav juzo naslavljal kot skrivno sestavino velikih kuharskih mojstrov. Enako pa bi po vsej verjetnosti ostala skrivnostna učinkovina mnogih krem in dišav, če navajanje sestavin v kozmetiki ne bi bilo nuja.

Zakaj je juzo trendna učinkovina kozmetike?

Zagotovo je najpomembnejša lastnost juza vsebnost velikih količin vitamina C (150 mg / 100 g), zato je ena od najbolj pomembnih naravnih učinkovin v azijski kozmetiki, predvsem v izdelkih za ohranjanje mladostnega videza (kot antioksidant) in proti pigmentnim madežem oz. za enakomerno obarvano polt.

Poleg tega pa ima juzo tudi aromaterapevtski učinek – svetla, citrusna dišava spodbuja sprostitev in lajša stres, zmanjša tesnobo in zniža srčni utrip. Deluje tudi sončno in sveže hkrati, zato je kot nota vključen v številne znane dišave, npr. L’Eau d’Issey Pour Homme Issey Miyake.

V kozmetiki sicer uporabljajo različne izvlečke juza; eterično olje lupine, izvleček listov, korejska kozmetika Erborian pa uporablja tudi nadciklirano olje juzovih semen. Bogato je z maščobnimi kislinami, kot sta omega 6 in omega 9, ki pomagata okrepiti zaščitni sloj kože in nahraniti kožo. ”Z nadcikliranjem materialov, ki bi jih normalno po proizvodnem procesu zavrgli, ustvarimo izdelek višje kakovosti od osnovne sestavine. S tem se zmanjša tudi količina odpadkov. Uporabljamo semena juza, ki se zavržejo med proizvodnjo čaja. Ta semena hladno stiskamo, da dobimo juzovo olje,” pojasnjuje Erborian.

Kopel juzo prinaša srečo

juzo naravna aktivna ucinkovina beautyfull blog nika veger kopel

Juzo je na Japonskem del prav posebnega rituala, ki sega že v začetek 18. stoletja. Na zimski solsticij (po japonsko Tōji) naravne tople vrelce ali lesene kadi, napolnjene z vročo vodo, prekrijejo s kroglicami oranžno-rumenih sadežev. Nekatere prepolovijo, da se sok agrumov pomeša z vročo paro in ovije prostor v aromatično dišavo, v vodo pa dodatno spusti blagodejne učinkovine. Kopel juzo, znana kot yuzu yu (tudi yuzu buro), naj bi varovala pred prehladom, pomladila kožo, ogrela telo (juzo pospešuje prekrvavitev) in sprostila um. Verjamejo tudi, da v prihajajočem letu prinese srečo, saj odplakne skrbi in očisti um za prihod novih, pozitivnih misli.

A med japonskimi legendami nisem našla znane osebe, ki bi se namakala v teh kopelih. Bolj zanimive so sodobne zgodbe, ki pravijo, da se najbolj znana juzo kopel danes odvija v živalskem vrtu Izu Shaboten v Shizuoki, kjer že od leta 1996 pozimi kapibare hranijo kar v vročih vrelcih oziroma juzo kopelih. 

Taka je lahko tvoja juzo lepotna polička

juzo naravna aktivna ucinkovina beautyfull blog nika veger erbiorian yuza juzo serum

Prepričana sem, da bo juzo ena od tistih učinkovin, ki bo vse bolj prisotna tudi na kozmetičnih poličkah Evropejk. Ti izdelki so že dobri predstavniki, če se z njo srečuješ prvič. 

  1. ERBORIAN, linija Yuza, ki krepi kožno zaščito in jo ščiti pred škodljivimi vplivi okolja. Na voljo so losjon, dnevna krema, nočna krema, vitaminska maska in nega za okrog oči. Linija mi je zelo všeč in jo pogosto priporočam tistim, ki iščejo senzorično dobro nego za vlaženje, poživitev sijaja in ohranjanje mladostnega videza kože. Maska je moj must izdelek, več o njej sem zapisala tukaj. Obožujem jo, ker jo lahko nanesem čez noč, da se zjutraj zbudim z lepo navlaženo, sijočo in mladostno kožo. Liniji se v kratkem pridruži še super serum, kot vidiš, ga že preizkušam ;).
  2. Kolonjska vodica JO MALONE Yuja Cologne. Nova dišava je lesno aromatična dišava za ženske in moške, ki note juza kombinira z muškatno kaduljo, cedro in balzamovcem.
  3. THE BODY SHOP Meglica za telo in lase kokos & yuzu je dišava za oba za telo in lase. V kolekciji je tudi Dišavno mazilo.
  4. L´OREAL PARIS Pure Clay Bright Mask je maska, ki omogoča dvojno maskanje v enem koraku, saj z glino očisti kožo, z izvlečki juza pa jo poživi in poskrbi za njen mladosten videz. 
  5. 100% PURE Yuzu & pomelo glossing šampon je izredno nežen šampon brez agresivnih kemikalij in sulfatov. Lase očisti in vlaži, pri tem pa je nežen tudi do barve.

Si poznala juzo že prej? Vesela bom pogovora s tabo v komentarjih. Hvala.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem, japanese-products.blog, mystic-muse, road station, PR znamk

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.