Naravna aktivna učinkovina: azijski vodni popnjak

Verjamem, da so tisti, ki so zanjo slišali, redki. A ker jo vsebuje eno od mojih top 7 ličil 2019, Erborian Red CorrectCC krema, jo predstavljam kot januarsko naravno aktivno učinkovino meseca.

Srečala jo boš kot: azijski vodni popnjak, tigrova trava, Centella asiatica, Gotu Kola, Asiatic pennywort, Indian pennywort

INCI sestavina: centella asiatica extract, pogosto označena tudi s posameznimi učinkovinami asiatic acid, asiaticoside, madecassole in madecassic acid

Centella asiatica v anekdoti

Ko sem na Erborianovi karavani omenila, da CC-krema in CC-Red Correct krema vsebujeta tigrovo zel, je bil običajni odziv prestrašenost. Najbrž so ženske pomislile na kitajsko mažo, pekoč občutek in nič kaj blagodejno učinkovanje. Ravno nasprotno pa ima rastlina tak vzdevek zato, ker so jo lovci nekoč uporabljali za sledenje divjim mačkam. Azijski tigri namreč svoje poškodbe celijo tako, da se valjajo po azijskem vodnem popnjaku.

O rastlini

Po letih občudovanja te rastline, še vedno v rokah pestujem le pileo, ki pa je na videz zelo podobna centelli. Če jo morda imaš, me pocukaj.

Rastlina prihaja iz družine Apiaceae in je doma v Aziji in Oceaniji. Uspeva na močvirnatih območjih, v vodi in njeni okolici. Izvorno raste v Indiji, na Japonskem, Kitajskem, Indoneziji, Južni Afriki, Šri Lanki in Južnem Pacifiku. Nima ne vonja ne okusa. Obira se celotna rastlina, od maja do oktobra. Je močno invazivna rastlina (če si jo slučajno nameravala posaditi na vrtu ;)).

Centella na dan prežene starost stran

Vsaj tako pravijo na Šrilanki, kjer za dolgoživost uživajo kar liste rastline v solatah in pijačah, saj naj bi spodbujala presnovo, delovala antiseptično in protimikrobno. Azijski vodni popnjak v indijski ajurvedski medicini in kitajskem zdravilstvu velja za „čarobno“ rastlino s številnimi vrlinami. Med drugim je cenjena za celjenje ran pri zdravljenju kožnih bolezni in poškodb, preprečuje tudi brazgotinjenje kože. Azijski vodni popnjak so uporabljali tudi kot pomoč pri gobavosti, zato je pozneje postal predmet mnogih raziskav, zlasti na Madagaskarju. Rezultat kliničnih študij, ki sta jih izvedla dr. Ch. Grimes in P. Boiteau, je bilo leta 1942 zdravilo, imenovano Madécassol.

Učinkovanje centelle asiatice v kozmetiki

centella asiatica azijski vodni popnjak beautyfull blog

Večina objavljenih študij je in vitro ali študij na živalih, klinične študije pa pogosto vključujejo kombinacijo azijskega vodnega popnjaka z drugimi sestavinami.

Zel vsebuje kup aktivnih sestavin, med drugim terpene, ki predstavljajo približno 8 odstotkov teže rastline.  Najpomembnejši, zaradi katerih je rastlina učinkovita pri negi kože, so asiatic acid, asiaticoside, madecassole in madecassicacid. Slovenskih poimenovanj ne poznam, tako so pogosto označeni tudi v INCI-listah. Poleg teh vsebuje tudi antioksidante, vlažilne učinkovine in vitamine. Zato deluje na: 

  •    težave s kožo (občutljivost, brazgotine, gube in gubice),
  •    izboljšanje krvnega obtoka, razbremeni vezno tkivo odpadnih produktov in zadrževanje vode. To je učinkovito pri odpravi celulita,
  •    zdravljenje krčnih žil in druge težave z žilami.

V kozmetiki JE CENJENA, ker:

1. POMIRJA in zmanjšuje draženje kože Prav tako poveča sposobnost kože, da bolje zadrži vlago in je posledično bolje navlažena, njen zaščitni plašč pa močnejši. Azijski vodni popnjak namreč

  •    Zavira sintezo mediatorjev, ki sodelujejo pri vnetjih. 
  •    Izboljšuje sposobnost kože, da zadrži vlago v koži.

2. PREPREČUJE PREZGODNJE STARANJE KOŽE: Azijski vodni popnjak deluje na beljakovine, ki jih najdemo v mladostni koži z zaščito elastina in povečanjem proizvodnje kolagena.

  •    Zavira elastazo, encim, odgovoren za poslabšanje elastinskih vlaken. 
  •    Stimulira sintezo kolagena.

3. OBNAVLJA. Najbolj pa je znana po svojih zdravilnih lastnostih – veliko izdelkov, ki jo vsebujejo, ima v imenu predpono „cica-“, ki opisuje zdravljenje brazgotin. Deluje na naravne mehanizme zdravljenja kože, da lahko okrepi epidermis (zahvaljujoč asiaticosidu):

  •    Stimulira sintezo komponent, ki so v zunajceličnem matriksu*, kar povečuje celično kohezijo (sila, ki privlači molekule iste snovi). 
  •    Stimulira angiogenezo (fiziološki proces rasti novih krvnih žil iz že obstoječih žil s tvorbo odrastkov in oddelitev) – glavni mehanizem, ki sodeluje pri celjenju kože.

*tridimenzionalna mreža zunajceličnih makromolekul, kot so kolagen, encimi in glikoproteini, ki zagotavljajo strukturno in biokemično podporo celic

Izdelki, ki vsebujejo azijski vodni popnjak

erborian cc centella asiatica azijski vodni popnjak

V zadnjem času sem ‘odkrila’ kar nekaj izdelkov, ki vsebujejo azijski vodni popnjak. In sploh ne samo v ponudbi korejske kozmetike. Te izdelke uporabljam že dolgo časa, le pozorna nisem bila, da njihovo učinkovitost med drugim lahko pripišem tudi tej rastlini:

   1. Korejska kozmetika Erborian uporablja azijski vodni popnjak zelo pogosto. Kot ključno učinkovino jo vsebuje njihova najnovejša linija za učinkovito a nežno čiščenje kože Centella. Visoko na INCI-listi pa sem ga zasledila še v črni linji za mastno kožo, nočni maski Sleeping BB mask, v dnevni in nočni kremi anti-age linije Ginseng Infusion (pa tudi maski na krpici iz iste linije), CC, CC Red Correct in BB kreme in vseh izdelkih, ki vsebujejo kompleks 7 zelišč, npr. linija Milk & Peel.

Azijski vodni popnjak vsebuje tudi linija Erborian Centella za učinkovito a nežno čisščenje vseh vrst kož. V liniji so olje, balzam in gel za čiščenje.

   2 . Gamarde CICA Obnovitvena krema za obraz in telo

Organsko certificirana dermatološka kozmetična znamka Gamarde ponuja kremo CICA, ki s trojnim delovanjem pomirja, obnavlja in ščiti pred draženjem in razpokanjem kože po različnih površinskih dermatoloških posegih ali poškodbah, ki bi lahko prizadele kožo in pustile trajna znamenja. Spodbudi obnovo kože in ji nudi globinsko nego, da si lažje in hitrejše opomore. Izdelek je 100% naraven, ekološko certificiran in dermatološko testiran.

3. La Roche-Posay Cicaplast B5 balzam vsebuje aktivno učinkovino madecassoside, skupaj z bakrom, cinkom, manganom in celim kupom vlažilnih sestavin pa učinkovito pomaga pospešiti celjenje razdražene, oslabljene kože, poškodb kože zaradi UV-žarkov, ureznin, prask, tetovaž, dermatoloških tretmajev.

La raoche posay cicaplast b5 centella asiatica azijski vodni popnjak beautyfull blog

  4. Bioderma Cicabio krema poleg resveratrola, cinka in bakra vsebuje kar nekaj izvlečkov azijskega vodnega popnjaka; madecassic acid, asiatic acid in asiatico-side (na INCI listi). Od LRP (zgornje) kreme se razlikuje v tem, da poleg obnove kože zmanjšuje srbenje.

bioderma cantella asiatica azijski vodni popnjak bioderma cicabio cream beautyfull blog

   5. Ob pisanju tega članka pa sem naletela tudi na stran, ki ponuja kozmetiko Centella, katere formula naj bi vsebovala kar 60odstotkov izvlečka Centelle Asiatice, poleg tega pa ima tudi  certifikata COSMEBIO in ECOCERT. Izdelke še preizkušam, o učinkovitosti poročam.

6. ‘Cica-pomoč’ za okrepitev kožne lastne zaščite in druge zgoraj naštete pozitivne učinke centelle asiatice boš našla tudi v izdelkih nove slovenske farmacevtske znamke Noage Nutrition Superceram, Kiehl’s Dermatologist Solutions Sensitive Cica-Cream, L’Oreal Revitalift Cicacream … Sama jih nisem preizkusila, če si jih ti, bom vesela tvojega komentarja, izkušnje. Hvala.

Kako ti je všeč predstavitev učinkovite kozmetike skozi naravno aktvino učinkovino? Bi želela še kakšen podoben zapis, ki ponudi naravno učinkovino kot rešitev za določeno težavo kože? Katero? Hvala za tvoj odziv.

Maham,

Nika

*Fotografije: Vstanem, PR material, rastlina: @houseplantfairy

**Zapis ni sponzoriran, se pa kozmetiki Erborian zahvaljujem za nekatere informacije in navdih pri pripravi.

E-novice

What do you think?

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

No Comments Yet.